Jelena je lazna uciteljica gledajuci istinu sa tvoje subjektivne tacke gledista a ne iz biblijskog konteksta.
Biblija je jasna:
"Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškog roda ni ženskog; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.
A kad ste vi Hristovi, onda ste seme Avraamovo, i po obećanju naslednici" ( Galatima 3. 28 - 29 )
Pitanje je dakle "Ko je Jevrejin i semena Avramova?"
Biblijadaje jasan odgovor - to je svako ko veruje u Hrista.
Tas će reći ko subjektivno Jelenino nosi.
Rekoh da ona izjava o pripadnosti naciji nije više mera jer je ogradu-plot koji je razdvajao srušen TELOM HRISTOVIM.Ali i dalje postoje Jevreji i Božji izbor. Tamo je reč o OBREZANJU izazvala tu izjavu koju vadiš iz konteksta,
Što se tiče naslednika po obećanju niko ne kaže da svi verujući neće moći biti spašeni već se govori da sem njih postoji po BOŽJEM IZBORU 144000 koje je Bog po svom izboru ostavio kao ostatak Izrailja.
Jesu naslednici svi verujući ali nisu svi devstvenici niti im se nađe laž u ustima niti su bez mane to su samo 144 po BOŽJEM IZBORU i oni su Duhom za život zapečaćeni ali njima se TEK po otvaranju šestog pečata stavlja pečat na čelo da mogu proći kroz zla da im ne naude.
Svako ko veuje u Hrista ima spasenje ali time nije Jevrejin.Zato su lepo u 7-oj glavi jasno opisane razlike te dve grupe :
144000 su JEVREJI dok je druga grupa od SVIH NARODA.
144000 je precizan broj a onih drugih je bezbrojno mnoštvo
Jedni govore jedan jezik kao 144000 dok ono mnoštvo govori raznim jezicima. SVIH naroda i plemena.
Jedni su Jakovovi potomci dok u drugoj grupi paganski narodi od svih kolena i jezika.
Kad čitamo da nije Jevrejin koji je SPOLJA Jevrejin i tu je asocijacija na obrezanje tela i to nije mera spasenja od Isusa ačli time se VERNI JEVREJIN ne odbacuje kao ni apostoli što su Jevreji i nisu odbačeni već tvrde da Bog nije odbacio Jevreje. Petar daleko posle Isusovog odlaska smatra da se ne dotiče pagana niti s njima da jede jer nije znao za to tvoje da su pagani postali Jevreji a Jevreji pagani...svašta.
Zašto onda navodi Jevreje i neznabožce kroz celo Pismo kad toga više nema?
Nisi mi odgovorio na gornja pitanja...kao i dosad.
Sad čitaj NAGLAS:
Govorim, dakle:
eda li Bog odbaci narod svoj? Bože sačuvaj! Jer sam i ja Izrailjac od semena Avraamovog, od kolena Venijaminovog.
11:2
Ne odbaci Bog naroda svog, koji napred pozna. Ili ne znate šta govori pismo za Iliju kako se tuži Bogu na Izrailja govoreći:
11:3 Gospode! Proroke Tvoje pobiše i oltare Tvoje raskopaše, a ja ostah jedan i traže dušu moju da je izvade.
11:4 A šta mu govori Božji odgovor?
Ostavih sebi sedam hiljada ljudi koji ne prikloniše kolena pred Vaalom.
11:5 Tako, dakle, i u sadašnje vreme ostatak bi po izboru blagodati.
11:6 Ako li je po blagodati, onda nije od dela, jer blagodat već ne bi bila blagodat; ako li je od dela nije više blagodat, jer delo već ne bi bilo delo.
11:7 Šta dakle? Šta iskaše Izrailj ono ne dobi; a izbor dobi; ostali pak zaslepiše.
11:8 Kao što je napisano: Dade im Bog duha neosetljivog, oči da ne vide, i uši da ne čuju do samog današnjeg dana.
11:9 I David govori: Da bude trpeza njihova zamka i gvožđa, i sablazan i plata njima;
11:10 Da se njihove oči zaslepe da ne vide, i leđa njihova jednako da su pognuta.
11:11
Govorim, dakle: eda li se spotakoše da padnu? Bože sačuvaj! Nego je njihova pogreška spasenje neznabošcima, da bi se i oni razdražili.
11:12 A kad je pogreška njihova bogatstvo svetu i šteta njihova bogatstvo neznabošcima, a kamoli da se ispune?
11:13 Jer vama govorim neznabošcima; jer, budući da sam ja apostol
neznabožaca, hoću da hvalim svoju službu;
11:14 Ne bih li kako
razdražio svoj rod, i spasao koga od njih.
11:15 Jer kad je odmet njihov primirenje svetu, šta bi bilo primljenje, osim život iz mrtvih?
11:16 Ako je kvasac svet, to je i testo; i ako je koren svet, to su i grane.
11:17 Ako li se neke od grana odlomiše, i ti, koji si divlja maslina, pricepio si se na njih, i postao si zajedničar u korenu i u masti od masline;
11:18 Ne hvali se granama; ako li se, pak, hvališ, ne nosiš ti korena nego koren tebe.
11:19 A reći ćeš: Odlomiše se grane da se ja pricepim.
11:20 Dobro! Neverstvom odlomiše se, a ti verom stojiš; ne ponosi se, nego se boj.
11:21 Jer kad Bog rođenih grana ne poštede, da i tebe kako ne nepoštedi.
11:22 Gledaj, dakle, dobrotu i nepošteđenje Božije: nepošteđenje na onima što otpadoše, a na sebi dobrotu Božiju, ako ostaneš u dobroti; ako li pak ne, i ti ćeš biti odsečen.
11:23 A i oni, ako ne ostanu u neverstvu, pricepiće se;
jer ih je Bog kadar opet pricepiti.
11:24 Jer kad si ti odsečen od rođene masline, i pricepio se na nerođenu pitomu maslinu; a kamo li ovi koji će se pricepiti na rođenu svoju maslinu!
11:25 Jer vam, braćo, neću zatajiti tajnu ovu (da ne budete ponositi), slepoća Izrailju pade u deo dokle ne uđe neznabožaca koliko treba.
11:26
I tako će se spasti sav Izrailj, kao što je napisano: Doći će od Siona Izbavitelj i odvratiće bezbožnost od Jakova.
11:27
I ovo im je moj zavet kad otmem njihove grehe.
11:28 Po jevanđelju, dakle, neprijatelji su vas radi;
a po izboru ljubazni su otaca radi.
11:29 Jer se Bog neće raskajati za svoje darove i zvanje.
11:30 Jer, kao i vi što se nekad suproćaste Bogu a sad biste pomilovani njihovog radi suproćenja,
11:31 Tako i oni sad ne hteše da veruju vašeg radi pomilovanja
da bi i oni bili pomilovani.
11:32 Jer Bog zatvori sve u neverstvo, da sve pomiluje.
11:33 O dubimo bogatstva i premudrosti i razuma Božijeg! Kako su neispitivi Njegovi sudovi i neistraživi Njegovi putevi!