Mislim da bi trebalo uvesti ozbiljne sankcije za one koji koriste ovakav nacin oslovljavanja, koriste uvredljive izraze i sl.. Molio bih urednika da skrene paznju da ovakvi izrazi nisu dozvoljeni na forumu o religiji. Inace ce se sve ovo pretvoriti u medjusobna prepucavanja..
Ja se slažem ali pod jednim uvjetom, da to vrijedi i kada mire etiketira druge.
Sto se tice 1980. godine, ja to nisam detaljno obrazlagao, ali to sto ti tvrdis jednostavno nije tacno. Oni su svih prethodnih godina verovali u Trojstvo a tek 1980. su ga potvrdili.
(Ako opet gresim daj dokaze?).
Dao sam, samo ne mogu ja čitati umjesto tebe. Evo ti sa onog "adventističkog sajta" iz članka koji je napisao adventistički teolog Gerhard Pfandl:
While the Seventh-day Adventist Church today espouses the doctrine of the Trinity, this has not always been so. The evidence from a study of
Adventist history indicates that from the earliest years of our church to the 1890s a whole stream of writers took an Arian or semi-Arian position.
Prijevod: Premda
danas crkva ASD
prihvaća nauk o Trojstvu,
tako nije bilo uvijek. Proučavanje povijesti Adventista jasno pokazuje kako je
od najranijih godina naše crkve pa do 1890-tih mnoštvo autora zauzelo poziciju
Arijanizma ili polu-Arijanizma.
Two of the principal founders of the Seventh-day Adventist Church, Joseph Bates and James White, were originally members of the Christian Connection Church, which rejected the doctrine of the Trinity.
Prijevod: Dvojica glavnih utemeljitelja crkve ASD, Joseph Bates i James White, bili su pripadnici the Christian Connection Church, koja je odbacila nauk o Trojstvu.
Other prominent Adventists who spoke out against the Trinity were J. N. Loughborough, R. F. Cottrell, J. N. Andrews, and Uriah Smith. For example, J. N. Loughborough, in response to the question “What serious objection is there to the doctrine of the Trinity?” wrote, “There are many objections which we might urge, but on account of our limited space we shall reduce them to the three following: 1. It is contrary to common sense. 2. It is contrary to scripture. 3. Its origin is Pagan and fabulous.”
Prijevod: Drugi prominentni Adventisti koji su govorili protiv Trojstva bili su J. N. Loughborough, R. F. Cottrell, J. N. Andrews, and Uriah Smith. Na primjer, J. N. Loughborough, odgovarajući na pitanje "Koje su ozbiljne zamjerke nauku o Trojstvu", piše, Ima mnogo primjedbi koje bismo mogli iznijeti, ali zbog ograničenosti prostora svest ćemo ih na slijedeće tri:
1. Suprotno je zdravom razumu. 2. Suprotno je Svetom Pismu. 3. Poganskog je podrijetla.
Ako ovo
dokazuje tvoju tvrdnju, onda ne griješiš.
Sto se tice izjave Elen White gde ona kaze da ''Isus nije Svemoguci Bog'' i tu sam dokazao da manipulises tekstom, ......
Vidjeli smo, svašta si ti tamo dokazao. Nego, rekao si kako je na tisućama i tisućama stranica Ellen White pisala kako je Isus Bog. Ja sam te zamolio da, od tih tisuća i tisuća, nađeš i citiraš
samo jedno mjesto na kojem Ellen White kaža:
Isus je Bog. Nisi još citirao, reci mi samo ima li smisla da ja još čekam taj citat?
Znaci ja sam na svaku tvoju tvrdnju do sada dao odgovor, za koji se ti pravis da ne postoji.
Ali ko cita razumece, ja ovde i ne pisem zbog tebe, vec drugih ljudi..
Ne znam kome si to dao odgovor. A i odgovora ima takvih koji jedino osramote onoga tko ih iznese.
A za tebe sam siguran da si ovde po nalogu...
Ja se nadam da ti nisi ovdje iz straha. Ne znam u kojoj si "fazi obrade", ali sigurno će te obavijestiti kako se uskoro sprema nametanje "nedjeljnog zakona" i kako vam nakon toga slijedi najkrvaviji progon.