Pravoslavno trojstvo

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Zato sto je Bog i razuman i logican i potpuno nam se otkrio kroz Bibliju.
Znamo ga kao potpunu licnost.
Bozija sustina nisu razumne i logicne, ali Njegove energije mi mozemo spoznati, mi ne mozemo saznati sustinu, ali Njegove energije mozemo spoznati i kroz energije i svojstva Bog nam se i otkriva u svetom pismu, kad kazemo Bog je ljubav, Bog je dobrota mi mislimo na Njegova svojstva, a ne sustinu i prirodu.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Bozija sustina nisu razumne i logicne, ali Njegove energije mi mozemo spoznati, mi ne mozemo saznati sustinu, ali Njegove energije mozemo spoznati i kroz energije i svojstva Bog nam se i otkriva u svetom pismu, kad kazemo Bog je ljubav, Bog je dobrota mi mislimo na Njegova svojstva, a ne sustinu i prirodu.

Sam Isus Hrist nam je objasnio jednostavno u Bibliji sve sto je bitno za njegovog Oca.
Isus Hrist je savrseno "OPONASAO" svoga Oca u svemu pa je zato mogao da kaze "Ko je video mene,taj je video i Oca"
Ako mi nismo videli isusa licno,videli smo ga citajuci stranice Biblije koje su veoma zivopisne kao bioskopsko platno,kao da gledamo film.
To je prava sustina,sve ostalo je filozofiranje.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pogledaj malo i grcki tekst i znacenje reci.
Pravilan prevod je "JEDINSTVO".
Mogu li muz i zena da budu bukvalno JEDNO telo?
Naravno da ne mogu,pa tako ni Jehova i Isus.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Sam si sebi odgovorio.
Oni "nisu bukvalno jedno" vec su u "jedinstvu", kao i muskarac i zena.
I za njih je receno: "I bice dvoje jedno telo".
Kao sto zena moze da se odvoji od muza, da zivi i radi, tako moze i Bog da se odvoji od Hrista.
Kao sto u braku imamo podeljene uloge i zena je manja, tako je i kod Boga, jedna osoba manja a druga veca po ulozi.
I kao sto je zena "covek"(iako je manja), tako je i Hristos "Bog " iako mu je uloga manja.
Zato i kaze: "Otac je moj veci od mene", jer mu je takva uloga, ali to ne ukida njegovu "Bozansku prirodu" i "jednakost sa Ocem".
Bog "na svoju sliku stvara coveka" pa kaze "bice dvoje jedno telo"(ne jedan, nego dva..), tajna braka je upodobljena tajni "Bozanske prirode " i "odnosu Bozanskih osoba" u Trojstvu.
Bracna zajednica je odnos triju osoba: "coveka, zene i Boga".

Ako pogledas telo, i telu su udovi razliciti po slavi. To sto je jedan manji a drugi je veci po slavi ne znaci da nisu deo tela.
Ako hoces razumeti, sve je vise nego jasno..

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Naravno da mogu samo ti sve shvatas sholasticki i stavljas Boga u okvire razuma, na taj naci ucis da si veci od Njega, kao sto su mnogobozci pravili idole i molili im se, a oni sami su veci od njih, isto tako i ti svrstavas Boga u okvire razuma i automatski govoris da si veci od Njega.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ja nisam ni milioniti Bozji deo,ali izgleda mi da se ti pravis jednakim Bogom,jer tvoja filozofija nije u skladu sa onim sto pise u Bibliji.
Како ти на основу следећих стихова можеш да тврдиш да су Јехова и Исус једнаки?

Матеј 20
23 I reče im: Čašu dakle moju ispićete, i krstićete se krštenjem kojim se ja krstim; ali da sedete s desne strane meni i s leve, ne mogu ja dati, nego kome je ugotovio Otac moj.

Матеј 12:31,32
31 Zato vam kažem: svaki greh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha Svetog hula neće se oprostiti ljudima.
32 I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom.
Da li u ovome stihu ispada da je isus nije jednak,cak je nizi od svetog duha?Kako to?
Pa Otac Jehova kome duh pripada veci je od svoga sina isusa.

Jovan 14:28
28 Čuste da vam ja kazah: idem i doći ću k vama. Kad biste imali ljubav k meni, onda biste se obradovali što rekoh: idem k Ocu; jer je Otac moj veći od mene.

Inace ,ako sve shvatis bukvalno ,ispasce da su i Isusovi ucenici JEDNO sa Ocem i sinom prema
Jovan 17:21
21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Како ти на основу следећих стихова можеш да тврдиш да су Јехова и Исус једнаки?
Jer je Bog Ljubav, au ljubavi nema subordinacije samo jednakost.
Матеј 20
23 I reče im: Čašu dakle moju ispićete, i krstićete se krštenjem kojim se ja krstim; ali da sedete s desne strane meni i s leve, ne mogu ja dati, nego kome je ugotovio Otac moj.

Матеј 12:31,32
31 Zato vam kažem: svaki greh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha Svetog hula neće se oprostiti ljudima.
32 I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom.
Da li u ovome stihu ispada da je isus nije jednak,cak je nizi od svetog duha?Kako to?
Pa Otac Jehova kome duh pripada veci je od svoga sina isusa.

Jovan 14:28
28 Čuste da vam ja kazah: idem i doći ću k vama. Kad biste imali ljubav k meni, onda biste se obradovali što rekoh: idem k Ocu; jer je Otac moj veći od mene.

Inace ,ako sve shvatis bukvalno ,ispasce da su i Isusovi ucenici JEDNO sa Ocem i sinom prema
Jovan 17:21
21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.
Hristos je bio i covek znas?
On kao covek potcinjen je Bogu, a kao Bog jednak mu je, Logos je ikona Oceva, kad vidimo Logosa vidimo i Oca, jer Otac je zamislio, a Logos je sproveo Njegovu zamisao.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Gornji stihovi pokazuju da je Isus Hrist cak i na nebu nakon uskrsenja podlozan svome Ocu,Jehovi Bogu.
A stvarali su zajedno.
Sto se tice stvaranja Jehova Bog je jedino sam osmislio i stvorio svog sina Isusa.
Sve ostalo od ostalih andjela i svemira pa do ljudi stvarao je uz asistenciju barem svoga sina isusa ,a verovatno i drugih andjela.
Dokaz da Jehova Bog nije samo osmisljavao vec je i radio (ucestvovao) je i izvestaj iz 1.Moj 1:26
26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.

Natrag