Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
A ko to i zasto slika ikone ,i zasto je onda osvestavaju u crkvi,a potom teraju ljude da im se klanjaju da ih ljube i da im se mole?Nije li to cisto krsenje Bozje zapovedi?
Sta pise u 5.Moj 4
15 Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
18 Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
19 I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom;
Nije idolopoklonstvo, i opet ponavljam nije nikako!
Majka nosi sliku sina u novcaniku i sa vremena na vreme je izvadi i poljubi.
Da li ona ljubi sliku ili onoga ko tu sliku predstavlja? (bilo da je njen sin ziv ili mrtav)
Kome izrazava ljubav, jel slici?
Da li ona misli da je njen sin u toj slici?
Da li je zena luda?
Da li ce je Bog osuditi za idolopoklonstvo?
Jadna zena, mozda joj je sin tragicno stradao u nesreci, a vi osudiste jadnu zenu da je luda i da je idolopoklonik, sram vas bilo!
Bog je ne osudjuje, a vi da!
Odgovori sam sebi na pitanje, da li je ovo sto sam gore naveo idolopoklonstvo. Da li je zena idolopoklonik?
Ako ti kao covek ne mozes osuditi zenu, sta mislis da ce Bog uciniti?
Zapovest je bila data "da se zastiti od klanjanja tvari i drugim Bogovima" a ne zato sto je neispravno napraviti sliku.
Niko u Pravoslavnoj Crkvi(govorim o vernicima) ne misli da je u slici Bog.
Isto sto zena ne misli da je u slici njen sin.
Ona odaje postovanje i iskazuje ljubav "onome koga ta slika predstavlja", a to NIKAKO nije "idolopoklonstvo".
Idolopoklonik je onaj "koji veruje da se u idolu(slici) nalazi Bog" odnosno da je kip ili taj lik "živ" i da cini cuda.
Niko od Pravoslavnih tako ne veruje i zato su sve vase optuzbe neosnovane i lazne.
Postojali su "sveti predmeti i slike u jevreja" da sad ne duzim, ali vi to nista ne razumete...