Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Kako da ne može?
Barem iz te knjige može da se vidi odnos RKC prema našem narodu kroz istoriju.
Toplo je preporučujem svakom ko nije upoznat sa odnosom Rima prema nama.
Možda nije loše da pomenem da je u pitanju knjiga koja je napisana iz pera i ugla RK sveštenika i da opisuje duži period.
Verujem da oni pravoslavni naklonjeni Rimu koji je budu pročitali da će verovatno revidirati svoje mišljenje .
A što se tvog mišljenja tiče...
pa tebi niti treba niti mora da te interesuje pa samim tim ne može ni da ti pomogne.
Ali tema je pravoslavlje pa se ova knjiga veoma dobro uklapa u temu .
Šta si ti u stvari kostruktivno doprineo ovoj temi?

Eto sada se pozivamo na zasluge. Jel dotle doslo?
Poenta je da ne moras da dolivas ulje na vatru sa takvim knjigama. Za slucaj da ne mrzite dovoljno katolicku crkvu, procitajte ovo.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Poelbuster, hvala! I bilo mi je malo vjerovatno da se to desilo.
starstuff, te stare knjige mogu pomoći, kao što nam i istorija pomaže. Ako ni za što drugo, a ono da shvatimo kako na neke stvari vrijeme ne djeluje. Za tematiku o kojoj je ovdje riječ (odnos katoličanstva i pravoslavlja), svakome bi preporučio da pročita Dostojevskog, ali ne njegovu baletristiku, nego "Piščev dnevnik" - njegove komentare u raznim časopisima onoga vremena, o tadašnjim događajima i stanju u svijetu.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Kako da ne može?
Barem iz te knjige može da se vidi odnos RKC prema našem narodu kroz istoriju.
Toplo je preporučujem svakom ko nije upoznat sa odnosom Rima prema nama.
Možda nije loše da pomenem da je u pitanju knjiga koja je napisana iz pera i ugla RK sveštenika i da opisuje duži period.
Verujem da oni pravoslavni naklonjeni Rimu koji je budu pročitali da će verovatno revidirati svoje mišljenje .
A što se tvog mišljenja tiče...
pa tebi niti treba niti mora da te interesuje pa samim tim ne može ni da ti pomogne.
Ali tema je pravoslavlje pa se ova knjiga veoma dobro uklapa u temu .
Šta si ti u stvari kostruktivno doprineo ovoj temi?

koji pravoslavni covek je normalan da bude naklonjen onim zlikovcima iz vatikana? posle onoliko zla koje su nam naneli da ja budem naklonjen njima, ja sam bre u ratu sa njima, iskreno ja sam u ratu i sa ovima sto vladaju nasom crkvom zato sto je upropastise, ali sa vatikanom sam u posebnom ratu zlocine koje su ni pravili na mom narodu su neverovatno veliki da bih mogao da oprostim

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Poelbuster, hvala! I bilo mi je malo vjerovatno da se to desilo.
starstuff, te stare knjige mogu pomoći, kao što nam i istorija pomaže. Ako ni za što drugo, a ono da shvatimo kako na neke stvari vrijeme ne djeluje. Za tematiku o kojoj je ovdje riječ (odnos katoličanstva i pravoslavlja), svakome bi preporučio da pročita Dostojevskog, ali ne njegovu baletristiku, nego "Piščev dnevnik" - njegove komentare u raznim časopisima onoga vremena, o tadašnjim događajima i stanju u svijetu.

Opet, da ponovim. Samo kontra efekat takve knjige mogu da imaju. Mislis da ce biti edukacija, a ne mrznja?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Opet, da ponovim. Samo kontra efekat takve knjige mogu da imaju. Mislis da ce biti edukacija, a ne mrznja?
Kako god, ali ljudi samo na istini mogu graditi neke odnose. Prošlost se ne može izbrisati, ali se može bar pokušati shvatiti, a kada se shvate uzroci, posledice se mogu lakše sanirati.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Kako god, ali ljudi samo na istini mogu graditi neke odnose. Prošlost se ne može izbrisati, ali se može bar pokušati shvatiti, a kada se shvate uzroci, posledice se mogu lakše sanirati.

Apsolutno se slazem da se samo na istini mogu graditi dobri odnosi ali onda treba krenuti od pocetka. Posto su razlicite interpretacije nekih knjiga stvorile problem ajde da vidimo koliko te knjige imaju istine. Hoces da se kladimo da bi u tom slucaju tenzije manje-vise nestale.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Eto sada se pozivamo na zasluge. Jel dotle doslo?
Poenta je da ne moras da dolivas ulje na vatru sa takvim knjigama. Za slucaj da ne mrzite dovoljno katolicku crkvu, procitajte ovo.
Ko kaže da neko mrzi RK ?
Da li znaš o čemu se radi u knjizi?
Knjigu je napisao RK sveštenik a ne ja.Knjiga predstavlja odnos Rima i njegove namere to jest vekovne težnje o čemu se u knjizi i piše.Nije je napisao protivnik ili mrzitelj RK pa te molim da mi objasniš zašto ti misliš da je u pitanju dolivanje ulja na vatru?
Ili ćeš opet odgovoriti kako je na nekoj temi već dovoljno rečeno pa da odem malo tamo da pogledam?
Ako sebe već smatraš za intelektualca probaj tako i da se ponašaš.Nije dovoljno da čovek za sebe misli da je intelektualac nego mora da poseduje i određena znanja ako već želi da u svakoj čorbi bude mirođija.
Ako pišeš nešto probaj da izneseš mišljenje na osnovu onoga što si sam pročitao ili iskusio a ne da pametuješ bez konkretnih činjenica.
Zato bih te zamolio da za početak pročitaš Sveto pismo i ovu knjigu pa onda brate pametuj o tome do mile volje .

Zasluge?
Pa šta si konkretno naveo?
Samo čavrljaš ali konkretne stvari nigde ne iznosiš.
Ajde se potrudi pa budi konkretniji.
I molim te nemoj sada da se naduruš nego razmisli malo i pokušaj malo manje prazne priče a više konkretnih stvari da iznosiš.
Uopšteno može svako da se ubacuje,zato te lepo molim da budeš konkretniji.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ko kaže da neko mrzi RK ?
Da li znaš o čemu se radi u knjizi?
Knjigu je napisao RK sveštenik a ne ja.Knjiga predstavlja odnos Rima i njegove namere to jest vekovne težnje o čemu se u knjizi i piše.Nije je napisao protivnik ili mrzitelj RK pa te molim da mi objasniš zašto ti misliš da je u pitanju dolivanje ulja na vatru?
Ili ćeš opet odgovoriti kako je na nekoj temi već dovoljno rečeno pa da odem malo tamo da pogledam?
Ako sebe već smatraš za intelektualca probaj tako i da se ponašaš.Nije dovoljno da čovek za sebe misli da je intelektualac nego mora da poseduje i određena znanja ako već želi da u svakoj čorbi bude mirođija.
Ako pišeš nešto probaj da izneseš mišljenje na osnovu onoga što si sam pročitao ili iskusio a ne da pametuješ bez konkretnih činjenica.
Zato bih te zamolio da za početak pročitaš Sveto pismo i ovu knjigu pa onda brate pametuj o tome do mile volje .

Zasluge?
Pa šta si konkretno naveo?
Samo čavrljaš ali konkretne stvari nigde ne iznosiš.
Ajde se potrudi pa budi konkretniji.
I molim te nemoj sada da se naduruš nego razmisli malo i pokušaj malo manje prazne priče a više konkretnih stvari da iznosiš.
Uopšteno može svako da se ubacuje,zato te lepo molim da budeš konkretniji.

Nigde nisam naveo da smatram sebe intelektualcem.
Nigde nisam rekao da je knjigu napisao protivnik RK.
Nigde nisam rekao da si knjigu napisao ti.
Posto pominjes referencu na drugu temu, bicu slobodan da pretpostavim da se radi o tvrdnji za nesuglasice u bibliji. Mrzelo me je da ponavljam zato sam te uputio na drugu temu.
Nigde nisam rekao da je dovoljno receno o toj ili ovoj temi. Naprotiv, mislim da nije dovoljno receno na temi o neslaganju unutar biblije.
Nigde nisam naveo da imam zasluge na bilo kojoj temi.
Za pocetak sam procitao delove biblije i izneo sam misljenje o njima i nastavicu da ih iznosim.

Krenulo je sa argumentom neznanja, pa sa Paskalovom opkladom, a sada si na ad hominem. Apologetika za pocetnike.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
a sada si na ad hominem
Znao sam da ćeš da se duriš :)
Ajde se opusti malo pa probaj stvarno konkretnije pišeš.Do sada si samo pokušavao da sebe predstaviš kao sveznalicu ali ništa konkretno nisi izneo.
Ako ćeš da se kriješ iza dobronamerne molbe da budeš konkretniji optužbom da te napadam ad hominem ,neka ti bude.
Ja te opet molim da počneš da iznosiš konkretne stvari.Izgleda da je sve što si u životu dobro naučio je da se natežeš ali nisi imao puno volje da pročitaš neku deblju knjigu do kraja.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Znao sam da ćeš da se duriš :)
Ajde se opusti malo pa probaj stvarno konkretnije pišeš.Do sada si samo pokušavao da sebe predstaviš kao sveznalicu ali ništa konkretno nisi izneo.
Ako ćeš da se kriješ iza dobronamerne molbe da budeš konkretniji optužbom da te napadam ad hominem ,neka ti bude.
Ja te opet molim da počneš da iznosiš konkretne stvari.Izgleda da je sve što si u životu dobro naučio je da se natežeš ali nisi imao puno volje da pročitaš neku deblju knjigu do kraja.

I dalje nastavljas sa ad hominem.

Natrag