Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Zasto neki pravoslavci i dalje slave po julijanskom kalendaru?

"Za one koji neznaju Milutin Milankovic je 1923 predvodio srpsku delegaciju SPC u Istambulu gde se su sve pravoslavne crvkve odlucile da slave Bozic kao i sav normalan svet 25 decembra. Sve pravoslavne crkve ukljucujuci Grcku, Bugarsku, Rumunsku su prihvatile taj datum pa cak i SPC i RPC.Godinu dana kasnije ruska pravoslavna crkva pod direktivom Lenjina i boljsevika vraca u greogorijanski kalendar pod cinjenicom da ce biti manje vernika u SSSR ako se slavi 7 januara. SPC pod tim uticajem Rusa kopira njih, sto je presedan svoje vrste i vraca na 7 januar ( iako se Bozic 1924 kod Srpske Pravoslavne Crkve slavio kao 25 decembar a ne 7 januar), dok svi ostali pravoslavci pa cak i sami grcki pravoslavci, od kojih su Srbi i postali hriscani, slave 25 decembra. Red bi bio da SPC vrati odluku donetu 1923 u Istabulu kao vecina pravoslavnih crkava u okruzenju i da se mane Rusije i ruskog uticaja, od kojih Srbije ima samo setetu a ne neku korist."

Ovaj tekst je komentar na clanak sa sajta B92. Nisam znao da se jedne godine slavio bozic po tacnom kalendaru i da se zbog Lenjina vratilo na netacni kalendar. Jel ova informacija tacna?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zasto neki pravoslavci i dalje slave po julijanskom kalendaru?

"Za one koji neznaju Milutin Milankovic je 1923 predvodio srpsku delegaciju SPC u Istambulu gde se su sve pravoslavne crvkve odlucile da slave Bozic kao i sav normalan svet 25 decembra. Sve pravoslavne crkve ukljucujuci Grcku, Bugarsku, Rumunsku su prihvatile taj datum pa cak i SPC i RPC.Godinu dana kasnije ruska pravoslavna crkva pod direktivom Lenjina i boljsevika vraca u greogorijanski kalendar pod cinjenicom da ce biti manje vernika u SSSR ako se slavi 7 januara. SPC pod tim uticajem Rusa kopira njih, sto je presedan svoje vrste i vraca na 7 januar ( iako se Bozic 1924 kod Srpske Pravoslavne Crkve slavio kao 25 decembar a ne 7 januar), dok svi ostali pravoslavci pa cak i sami grcki pravoslavci, od kojih su Srbi i postali hriscani, slave 25 decembra. Red bi bio da SPC vrati odluku donetu 1923 u Istabulu kao vecina pravoslavnih crkava u okruzenju i da se mane Rusije i ruskog uticaja, od kojih Srbije ima samo setetu a ne neku korist."

Ovaj tekst je komentar na clanak sa sajta B92. Nisam znao da se jedne godine slavio bozic po tacnom kalendaru i da se zbog Lenjina vratilo na netacni kalendar. Jel ova informacija tacna?
Nisam ni ja znao za ovaj podatak i zaista bi bilo interesantno da neko ko je pouzdano upoznat sa tim, ovo potvrdi ili demantuje.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Evo malo sa wikipedie.

Милутин Миланковић је у свом богатом стваралачком животу урадио и предложио, између осталог, реформу грегоријанског и јулијанског календара, која је водила изградњи јединственог, до сада најпрецизнијег календара (Миланковићев календар) и која је прихваћена на Свеправославном конгресу у Цариграду1923. године. Миланковић je детаљно писао о овом свом покушају у извештају Српској краљевској академији по повратку са Конгреса, у својим мемоарима и у „Канону осунчавања“, напомињући да му није јасно зашто реформа, која је једногласно усвојена 30. маја 1923. године у Цариграду, и поред свих својих предности, касније није примењена.

Грегоријански календар је садржавао два крупна недостатка: за годину је узимано да има 365 и 1/4 дана као и да 235 лунарних месеци представља тачно 19 соларних година. Миланковић је свој календар базирао на анулирању тадашње разлике јулијанског и грегоријанског календара од 13 дана, чиме је календар доведен на исти датум као грегоријански. Проблем преступних година решио је тако, што преступне године могу бити оне које су дељиве са 4 без остатка, а секуларне године биће само онда преступне ако њихов број векова, када се подели са 9 даје остатак 2 или 6. Све остале секуларне године су просте, што даје потпуну прецизност календара до 2.800. године, односно до тада не може бити никаквог размимоилажења са садашњим грегоријанским календаром.
Овако конципиран Миланковићев календар је требало кориговати тек после 28.800 година. До данас, иако је у суштини прихваћен на Свеправославном конгресу 30. маја 1923. године у Цариграду, Миланковићев календар није примењен.

Закључци цариградског конгреса

• Тринаест дана треба додати на јулијански календар. Они представљају акумулирану разлику у рачунању времена од екуменског Сабора одржаног у Никеји 325. године.
  • Црквени празници који падају у дане између 1. и 14. октобра, а који су изостављени из календара, славиће се сви 14. октобра, ако надлежни свештеник не предложи другачије.
  • Сви месеци у години имаће исти број дана и у будуће као и до тада. Фебруар ће имати 28 дана у простој години, а 29 дана у преступној.
  • Као и раније и даље ће постојати две врсте године: проста (непреступна) са 365 дана и преступна са 366 дана. Преступна ће бити свака четврта година, односно она која је дељива са бројем 4 без остатка.
  • Изузетак од правила су секуларне (вековне) године:
Секуларне или године столећа (оне које се завршавају са 00 на крају) биће преступне само ако број векова подељен са бројем 9 даје остатак 2 или 6. Другим речима, ако број година подељен са 900 даје остатак 200 или 600, та година ће бити преступна (2000, 2400, 2900, 3300, 3800, итд.). Остале су просте (2100, 2200, 2300, 2500, 2600, 2700, 2800, 3000, 3100, 3200, 3400, 3500, 3600, 3700 итд.).
  • Фиксни световни празници задржаће датуме које су имали и до тада.
  • Покретни празници зависиће од датума Васкрса. У сагласности са канонским одредбама, Васкрс ће се славити прве недеље после пуног Месеца после пролећне равнодневнице.
  • Ускршњи пун Месец биће одређен астрономским прорачуном, који за репер узима меридијан који пролази кроз куполу Христовог храма у светом граду Јерусалиму.
  • Ова реформа јулијанског календара не може ни на који начин бити сметња за касније промене које могу бити учињене од других хришћанских цркава.
[уреди]Рад на календару

Миланковић је на календару почео да ради 1923. године, када је био позван у Министарство вера, где му је министар Љуба Јовановић предочио иницијативу за промену календара, потеклу од васељенског патријарха Мелетија IV. Због раскорака у календарима хришћанских цркава сви велики верски празници слављени су два пута, што је уносило културну пометњу и стварало привредне губитке и у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.
Требало је да Миланковић, као делегат уз митрополита црногорско-приморског Гаврила Дожића, потоњег патријарха, учествује на православном конгресу и тамо изложи предлог реформе који је одобрио Синод Српске православне цркве. Аутор прорачуна предлога био је средњошколски професор математике Максим Трпковић.
Милутин Миланковић је и овај пројекат темељно планирао. Прикупио је сву расположиву литературу о календарима и посебно брижљиво проучио Трпковићев предлог. Реформа коју је предложио у Цариграду једногласно је усвојена, а он је по повратку у Београд примио захвалницу патријарха Мелетија.
[уреди]Догматска питања

Реформа календара подразумевала је два питања. Прво је било превазилажење разлике у времену која је између јулијанског календара и тачног сунчаног времена нарасла од Никејског сабора 325. године, када је календар усвојен. Такође, требало је дефинисати интеркалационо правило за утврђивање преступних година којима се подешава трајање календарске године.
Друго питање, посебно важно за Цркву, било је утврђивање датума Васкрс и других покретних верских празника који од њега зависе.
Канонске одредбе цркве налажу прославу Васкрса у прву недељу после пуног Месеца иза пролећне равнодневице. Међутим, датуме Месечних мена, а тиме и Васкрса и православна и римокатоличка црква одређују рачуном епакта, заснованом на такозваном Метоновом кругу.
„Зашто се, при одредби тих мена, придржавати Метоновог круга који није никаква хришћанска одредба, када се оне могу тачно предсказати астрономским рачуном“, упитао се професор небеске механике, Миланковић, па је уз одобрење Конгреса заменио епактни рачун астрономским.
Тако је у тексту коначне одлуке Конгреса о реформи календара записано да ће се пасхални пуни Месец одређивати на основу астрономских проучавања, узимајући увек у обзир остварене напретке науке. Датум Васкрса одређиваће се увек према времену светог града Јерусалима. Цариградска патријаршија умолиће звездарнице или катедре небеске механике универзитета у Атини, Београду, Букурешту и Пулкови (Петрограду), да израде дугорочне пасхалне таблице које ће саопштити свим православним црквама.
Календар су, потом, примениле само грчка, румунска, цариградска и александријска црква. Миланковић је забележио да је Архијерејски сабор Српске православне цркве септембра 1923. у Сремским Карловцима у принципу усвојио нови календар, али је спровођење одложено за време „када реформисани календар прихвате и примене и све остале православне цркве“.

U principu, bez razloga ne primenjuju odluku koju su doneli pre 90 godina. Ili mozda stvarno postuju druga Lenjina.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, ovo je zanimljivo, ali i manje-više poznato, no pitanje koje je za mene posebno intrigantno je: da li je tačno da se 1924. godine, pravoslavni Božić slavio 25. decembra?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Da, ovo je zanimljivo, ali i manje-više poznato, no pitanje koje je za mene posebno intrigantno je: da li je tačno da se 1924. godine, pravoslavni Božić slavio 25. decembra?

Guglao sam malo ali nisam nista nasao. Moram da napomenem da nisam znao za odluku da se slavi po tacnom kalendaru.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
a koji je to tacan kalendar? nisu srbi jedini koji slave tad bozic, sto se mene tice mogu da menjaju sta hoce ali ja cu uvek da slavim novu godinu i bozic u januaru
to sto je onaj kuboj i paja patak otisao tamo i kao da se dogovori nesto, to je sve uticaj katolicke crkve koja zeli da vlada i nasoj pravoslavnoj, i opet ti prebacijus to kao sav normalan svet, pa sta smo mi nenormalni ako slavimo bozic u januaru? imamo mi vise kalendara, kinezi imaju njihov katolici njihov i mi imamo svoj, sad smo svi mi nenormalni a katolici su kao normalni? i ako zivomo po njihovom kalendaru, barem neka nas puste da slavimo praznike po nasem

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
a koji je to tacan kalendar? nisu srbi jedini koji slave tad bozic, sto se mene tice mogu da menjaju sta hoce ali ja cu uvek da slavim novu godinu i bozic u januaru
to sto je onaj kuboj i paja patak otisao tamo i kao da se dogovori nesto, to je sve uticaj katolicke crkve koja zeli da vlada i nasoj pravoslavnoj, i opet ti prebacijus to kao sav normalan svet, pa sta smo mi nenormalni ako slavimo bozic u januaru? imamo mi vise kalendara, kinezi imaju njihov katolici njihov i mi imamo svoj, sad smo svi mi nenormalni a katolici su kao normalni? i ako zivomo po njihovom kalendaru, barem neka nas puste da slavimo praznike po nasem

Ne slavis po nasem kalendaru nego po rimskom. Nisam znao da je Julije Cezar bio srbin pravoslavac. Pre sto godina je bio 5. januar a za par dcenija ce biti 8. januar a jednog dana ce bozic biti u februaru. Kalendar nema veze sa srpstvom i pravoslavljem isto kao sto ni gregorijanski nema sa katolicanstvom a ni korekcije koje je uradio Milankovic. Jedan je tacan, drugi nije.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
sto se tice tih rimljana tamo se vise ne zna ko je bio srbin a ko nije xD znam ja da je on bio rimljanin (barem tako kazu) pravoslani svet je to prihvatio kao svoj kalendar i ja o tome pricam, nemoj da mi mudrujes sad i da se pravis da nisi razumeo sta sam rekao

on mozda u pocetku nije imao nikakve veze sa katolicima i pravoslavnima ali kasnije je to postala razlika ubacena u taj rat izmedju katolicke crkve i pravoslavne
kao sto rekoh nisu srbi jedini koji slave tad bozic i novu godinu
i jos kad se setim onog sastanka svih pravoslavnih vodja sa papom posle ne znam koliko godina, gde je trebao da bude sklopljen ugovor i neki kao mir izmedju tih crkvava, ugovor je tako napravljen da je po ugovoru papa trebao da ima malo vecu vlast u pravolsavnim crkvama, i to bi se potpisalo da nije ruski patrijarh istog trenutka ustao i napustio taj sastanak

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
sto se tice tih rimljana tamo se vise ne zna ko je bio srbin a ko nije xD znam ja da je on bio rimljanin (barem tako kazu) pravoslani svet je to prihvatio kao svoj kalendar i ja o tome pricam, nemoj da mi mudrujes sad i da se pravis da nisi razumeo sta sam rekao

on mozda u pocetku nije imao nikakve veze sa katolicima i pravoslavnima ali kasnije je to postala razlika ubacena u taj rat izmedju katolicke crkve i pravoslavne
kao sto rekoh nisu srbi jedini koji slave tad bozic i novu godinu
i jos kad se setim onog sastanka svih pravoslavnih vodja sa papom posle ne znam koliko godina, gde je trebao da bude sklopljen ugovor i neki kao mir izmedju tih crkvava, ugovor je tako napravljen da je po ugovoru papa trebao da ima malo vecu vlast u pravolsavnim crkvama, i to bi se potpisalo da nije ruski patrijarh istog trenutka ustao i napustio taj sastanak

Za taj satanak vrhovnih prodavaca magle ne znam, ali je i razumljivo da svako medju njima hoce da sacuva svoj tal. Uglavnom ako se vec slavi plagijat na Sol Invictus ili koji vec paganski praznik, neka se slavi na tacan dan. A to sto su prihvatili kalendar koji je tad bio najprecizniji, to je u redu, ali vec nekoliko vekova postoji mnogo tacniji od njega a skoro ceo vek jos tacniji. Kladim se da ne bi voleo da ti zima pocinje u avgustu na 30+ stepeni, jer posle dovoljno vremena toliko ce neprecizan da bude Julijanski kalendar. A popovi neka slave Isusov rodjendan u avgustu, sto se mene tice. A pogotovu je nebuloza sa "srpskom novom godinom", gde ljudi ponovo slave novu godinu po netacnom rimskom kalendaru i onda to zovu srpstvom. To nije patriotizam, to je debilizam.
Najveci srbin medju rimljanima je bio Konstantin.:D

Natrag