Pravoslavlje

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Guglao sam malo ali nisam nista nasao. Moram da napomenem da nisam znao za odluku da se slavi po tacnom kalendaru.
Znao sam za taj svepravoslavni kongres u Carigradu 1923. godine, kao i da je Milutin Milanković učestvovao na tome kongresu i predložio novi kalendar koji je tamo i usvojen. Međutim, nisam znao da se 1924. godine (ako je tačno) pravoslavni Božić u Srbiji, slavio 25. decembra.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Znao sam za taj svepravoslavni kongres u Carigradu 1923. godine, kao i da je Milutin Milanković učestvovao na tome kongresu i predložio novi kalendar koji je tamo i usvojen. Međutim, nisam znao da se 1924. godine (ako je tačno) pravoslavni Božić u Srbiji, slavio 25. decembra.

Ako neko zna nesto o tome neka napise. Ako niko ne zna, zatrazicu prijem kod Irineja kad se uskoro preseli na Dedinje da promovise skromnost i da deli tezak zivot svog naroda.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
to sto oni prodaju maglu i hoce vlast to ne jesto drugo, ja pricam o uticaju katolicke crkve na druge crkve, ka osto rekaoh imamo mnogo kalendara, sad je pitanje kako ga ko racuna, kineski je tacan kinezima zato sto ga oni racunaju na njihov nacin
ja ne vidim nista lose sto pravoslavan narod ima 2 nove godine, sta jer mi nekog ugrozavamo sa time? jos smo dodali jedan vise praznik i jedan vise dan odmora, pa sta ces lepse? pa sta i kinezi su debili zato sto slave kinesku novu godinu? nemoj da budes smesan sa tim izjavama, ne razumes ti sta ja pricam, mi vec zivimo i radimo po tom kako ti kazes kalendaru normalnog sveta, ja samo kazem da nas barem puste da slavimo nase praznike prema nasem kalendaru, sad da li ce da bude u januaru ili u martu to nije bitno razumes?
a to za avgust i +30 pa vidis i sam kako je krenulo to ce tako i da bude i na kraju ce da ispadne da je julijanski opet tacini i da ce leto stvarno da krene u avgustu :D
mene ti kalendari tacnosti mnogo i ne interesuju ja zivim negde izmedju vremena i prostora tak oda me vreme ne dodiruje :D

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
1923-01-06-001.jpg1924-01-06-001.jpg1925-01-06-001.jpg
Nadam se da je dovoljno za ove tri godine.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ako te ne mrzi nadji od 25.12.1923
Izgleda da se tih godina nije nesto dizala prasina oko bozica.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Poelbuster, na slikama Politike koje si priložio, teško se može šta razaznati, izuzev ono što piše u naslovima. Interpretiraj u nekoliko rečenica o čemu se radi.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Ako te ne mrzi nadji od 25.12.1923
Izgleda da se tih godina nije nesto dizala prasina oko bozica.

U novinama ni pomena 25. :)
Čak je naslovna strana veoma interesantna.U celom broju sasvim normalne tekuće stvari ali o božiću ni b.
Tek u novinama od 26.počinje da se spominje dolazeći božić.
Uostalom to je i bilo pravilo da se ulice kite tek kada prođe 25.
Ne mrzi mene ništa da potražim, ali bi voleo kada bi se i drugi malo potrudili da svoje tvrdnje uvek potkrepe malo nečim :)
1923-12-25-001.jpg

Poelbuster, na slikama Politike koje si priložio, teško se može šta razaznati, izuzev ono što piše u naslovima. Interpretiraj u nekoliko rečenica o čemu se radi.
U pitanju su u sva tri slučaja božićni trobroji pa mislim da je dovoljno kao dokaz da tih godina nije slavljeno 25. a priča uz koju idu slike je satirična priča o stanju u tadašnjoj Jugoslaviji.I nije nimalo naklona RKC jer se na kraju kada se Isus obraće njima oni kažu da im on ne treba jer imaju oni njihovog papu u Rimu.
Ali kao što već rekoh tvom kolegi,bilo bi lepo kada bi se i vi malo potrudili :)

Mislim da je neko pitao,četiri pomesne crkve nisu prihvatile reformisani kalendar.
Kada je u pitanju SPC verujem da je upravo iz dubokih istorijskih razloga na našim prostorima odbila.
Možda bi vam pomogla knjiga Slaveni i pape koja je eto i nakon vise od 100 godina još uvek jako aktuelna i prikazuje najbolje stav Rima .Ništa se tu nije izmenilo niti će se izmeniti.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
U novinama ni pomena 25. :)
Čak je naslovna strana veoma interesantna.U celom broju sasvim normalne tekuće stvari ali o božiću ni b.
Tek u novinama od 26.počinje da se spominje dolazeći božić.
Uostalom to je i bilo pravilo da se ulice kite tek kada prođe 25.
Ne mrzi mene ništa da potražim, ali bi voleo kada bi se i drugi malo potrudili da svoje tvrdnje uvek potkrepe malo nečim :)
Pogledajte prilog 34277

U pitanju su u sva tri slučaja božićni trobroji pa mislim da je dovoljno kao dokaz da tih godina nije slavljeno 25. a priča uz koju idu slike je satirična priča o stanju u tadašnjoj Jugoslaviji.I nije nimalo naklona RKC jer se na kraju kada se Isus obraće njima oni kažu da im on ne treba jer imaju oni njihovog papu u Rimu.
Ali kao što već rekoh tvom kolegi,bilo bi lepo kada bi se i vi malo potrudili :)

Mislim da je neko pitao,četiri pomesne crkve nisu prihvatile reformisani kalendar.
Kada je u pitanju SPC verujem da je upravo iz dubokih istorijskih razloga na našim prostorima odbila.
Možda bi vam pomogla knjiga Slaveni i pape koja je eto i nakon vise od 100 godina još uvek jako aktuelna i prikazuje najbolje stav Rima .Ništa se tu nije izmenilo niti će se izmeniti.

Hvala na trudu, sad barem znamo da nije do Lenjina (mozda je u Rusiji).:)
Sumnjam da knjiga Slaveni i pape moze bilo kome, na bilo koji nacin da pomogne.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Sumnjam da knjiga Slaveni i pape moze bilo kome, na bilo koji nacin da pomogne.

Kako da ne može?
Barem iz te knjige može da se vidi odnos RKC prema našem narodu kroz istoriju.
Toplo je preporučujem svakom ko nije upoznat sa odnosom Rima prema nama.
Možda nije loše da pomenem da je u pitanju knjiga koja je napisana iz pera i ugla RK sveštenika i da opisuje duži period.
Verujem da oni pravoslavni naklonjeni Rimu koji je budu pročitali da će verovatno revidirati svoje mišljenje .
A što se tvog mišljenja tiče...
pa tebi niti treba niti mora da te interesuje pa samim tim ne može ni da ti pomogne.
Ali tema je pravoslavlje pa se ova knjiga veoma dobro uklapa u temu .
Šta si ti u stvari kostruktivno doprineo ovoj temi?

Natrag