Član
- Učlanjen(a)
- 02.11.2012
- Poruka
- 1.746
"patrijarh Irinej ima veće i moralno i legitimno pravo da tebe nazove otpadnikom, nego što ti imaš to isto pravo da tako nazoveš njega. Ti si sam sebi dao to pravo, samim tim ono je nelegitimo, za razliku od patrijrha Irineja, iza koga stoji institucija i legitimitet izabranog pravoslavnog duhovnog vođe."
Може мене свако да назове отпадником, то је најмањи проблем. Једини проблем је што мора да докаже на основу чега сам ја отпадник. Ако неко крши каноне православне цркве јасно је да је у апостацији (отпадништву). А то што вас двојица тумачите овако или онако из вашег угла гледања, мене не брине. Ви и нисте Христови, тако да немам шта да се бринем.
Када су свештеници и самог Господа називали јеретиком, ђаволом, отпадником, ко сам па ја? Нико битан. Они што не вероваше и што хулише на Бога на разне начине, они су судили и тражили Његову крв.
А то што по теби Иринеј има веће легитимно право, то је факат. Кажем, једино мора да нађе где сам ја то нарушио каноне које он руши, уместо да чува. Како сте ви лепо "легалисти", па сад се бринете око патријарха, чудо једно. Око моралног не желим да говорим, јер толико тога има око њега да не смем ни да помислим да покрећем то питање. Има ко је то већ истражио и доказао.
Дакле, пошто се већ занимаш за православље, онда можемо и заједно да видимо ко остаје у ортодоксији (правоверју), а ко хоће и практикује измене. Немам ја проблем, немам ни шта да кријем. Канони су доступни, заповести Христове су доступне, савети и заповести апостолке су доступне, тако да можемо да почнемо.
"Ja sam mislio da diskutujem sa pravoslavcima. Kad ono..."
Шта? На основу мојих постова, шта си закључио? Поред толико хуљења на Бога, баш ме занима шта још имаш да кажеш по твом суду. Јер данас суде и покушавају да мењају Цркву неверници и богомрзитељи по свом умишљају, како се њима чини да треба модерна црква да буде, али и то ће проћи. Испариће и ваше речи једном, а "мало стадо" ће остати. Јер како што у почетку беше прогон, тако ће бити и на крају. То није шизофренија нити параноја, то се десило рално, а и десиће се поново. Хришћани не брну због тога, ту ће се видети: "ко је вјера, а ко је невјера".
Ne sudim ti ja druze Adriane, samo je licemerno kad napadas clanove drugih verskih zajednica i nazivas ih sektasima, jer po istom standardu i ti si sektas. O tome se radi. Sad bilo koji pop ili vladika ili koji god da je cin ili rang u firmi, sa punim pravom moze da kaze da si i jeretik i sektas.