Crkvi je data misija i da javno ljudima objavljuje jevanđelje, da održava javne propovedi na kojima se iznosi jevanđeoska istina, da radi sa ljudima po tom pitanju - bilo po kućama ili u crkvi, da održava zajedničke molitve, da upućuje na potrebu napuštanja greha i grešnog života, i na život zajednice sa Bogom u skladu sa jevanđeljem, da sa autoritetom koji crkva poseduje - ukorava društvo i društveni poredak u kome vlada moralni haos, i u kome se javno promoviše greh, nemoral, i razuzdan život, da ukorava drušvene, političke, i druge organizacije zbog promovisanja i reklamiranja greha, putem medija, usvajanjem društvenih i civilizacijskih tokova na svim poljima života, i da se ograđuje od bilo čega što podstiče na grešan i razuzdan život.
Crkva koja ima vlast kao jedna od najvećih crkava i to na državnom nivou - bi trebala javno da učestvuje u ovome...ali nažalost - ničega od ovog nema.
Svako neka zaključi zašto je to tako.
Božja reč po pitanju uloge crkve i njene odgovornosti za duhovno i moralno stanje naroda kaže sledeće, i ovo predstavlja amanet ili zaostavštinu crkvi - kakvu ulogu Bog od nje očekuje, da ona bude stražar, i ona koja opominje, i ujedno poziva na pokajanje i odricanje od greha, i vraćanje Bogu:
"Opet mi dođe reč Gospodnja govoreći:
33:2 Sine čovečji, govori sinovima naroda svog, i kaži im: Kad pustim na koju zemlju mač, ako narod one zemlje uzme koga između sebe, i postave ga sebi za stražara,
33:3 I on videvši mač gde ide na zemlju zatrubi u trubu, i opomene narod,
33:4 Ako se ko čuvši trubu ne uzme na um, i mač došavši pogubi ga, krv će njegova biti na njegovoj glavi.
33:5 Jer ču glas trubni, i ne uze se na um, krv će njegova biti na njemu; da se uze na um, sačuvao bi dušu svoju.
33:6 Ako li stražar videvši mač gde ide ne zatrubi u trubu i narod ne bude opomenut, a mač došav pogubi koga između njih, taj će poginuti za svoje bezakonje, ali ću krv njegovu iskati iz ruke stražareve.
33:7 I tebe, sine čovečji, tebe postavih stražarem domu Izrailjevom; slušaj dakle reč iz mojih usta i opominji ih od mene.
33:8 Kad kažem bezbožniku: Bezbožniče, poginućeš; a ti ne progovoriš i ne opomeneš bezbožnika da se prođe puta svog; taj će bezbožnik poginuti za svoje bezakonje; ali ću krv njegovu iskati iz tvoje ruke.
33:9 Ako li ti opomeneš bezbožnika da se vrati sa svog puta, a on se ne vrati sa svog puta, on će poginuti za svoje bezakonje, a ti ćeš sačuvati dušu svoju.
33:10 Zato ti, sine čovečji, reci domu Izrailjevom: Vi govorite ovako i kažete: Prestupi naši i gresi naši na nama su, i s njih propadamo; kako bismo živeli?
33:11 Reci im: Tako bio ja živ, govori Gospod Gospod, nije mi milo da umre bezbožnik, nego da se vrati bezbožnik sa svog puta i bude živ; vratite se, vratite se sa zlih puteva svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?
33:12 Zato ti, sine čovečji, reci sinovima naroda svog: Pravednog neće izbaviti pravda njegova kad zgreši, i bezbožnik neće propasti sa bezbožnosti svoje kad se vrati od bezbožnosti svoje, kao što pravednik ne može s nje živeti kad zgreši.
33:13 Kad kažem pravedniku da će doista živeti, a on se pouzda u pravdu svoju pa učini nepravdu, od sve pravde njegove ništa se neće spomenuti, nego će poginuti s nepravde svoje koju učini.
33:14 A kad kažem bezbožniku: Doista ćeš poginuti, a on se obrati od greh svog i stane činiti sud i pravdu,
33:15 I vrati bezbožnik zalog, i vrati šta je oteo, i stane hoditi po uredbama životnim ne čineći bezakonja, doista će biti živ, neće umreti.
33:16 Od svih greha što je zgrešio ništa mu se neće spomenuti; činio je sud i pravdu, doista će živ biti.
33:17 A sinovi naroda tvog govore: Nije prav put Gospodnji; a njihov put nije prav.
33:18 Kad se pravednik odvrati od pravde svoje i učini nepravdu, poginuće s toga.
33:19 A kad se bezbožnik odvrati od svoje bezbožnosti i učini sud i pravdu, on će živ biti s toga" ( knjiga proroka Jezekilja 33 poglavlje )
Amin!