Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Ja samo sam ukazao na "bazu" na kojoj je nastala melodika pojanja a ne samo pojanje. Melodika je preuzeta iz pozorišnog načina pevanja na Istoku od Grka a na Zapadu od Rimljana. Samo sam to naveo.
Niti kritikujem što se poji niti sam rekao da to treba ukinuti jer muzički izraz službe Bogu može biti i pozorišna muzika starih Grka i Rimljana. Nije to problem.
Da, dobro si primetio. I Protestanti uzimaju uzore iz realnog života tj. muzičkog opusa koji je realan danas a ne onaj koji je bio pre 1000 godina. No, implementacija grčko-rimske pozorišne muzike u hrišćansko pojanje nije toliko loše da ga treba odbaciti. Samo ukazujem na poreklo. A samo pojanje tj. citiranje biblijskih tekstova kroz pesmu je nešto drugo i ima korene u hebrejskom načinu bogoslužja. Tu si upravo i to ne poričem.
Eto brate, nisi me možda najbolje razumeo. To što navodim da su pagani u pozorištu tom melodikom slavili bogove ili citirali Homera i Hesioda, govorim samo o bazi takve melodičnosti. A sada je druga priča što naslednice Vizantijske crkve ne žele da se vrate i biblijskom uzoru bogosluženja kroz korišćenje svih instrumenata kako kaže Sveto Pismo te tako vrate dinamizam bogoslužju nego se drže isključivo pojanja.
Pozdrav.
Pa upravo ovakvom pricom i stalnim pominjanjem ''paganizma'' i ''vavilonsko- egipatske veze'' , vi ljude odvracate od crkve. To i jeste cilj onih koji su vam takve termine implementirali..
A to je ono sto sam rekao Propaganda, da bi unizili tudje, i predstavili svoju crkvu kao ''Bogom danu'' , a mi smo eto ''pagani''. Pa kao istorija ovo istorija ono, i kao cinjenice kazu.. A sve falsifikat do falsifikata i istrzanje citata iz istorije..
U tome je osnovni problem.
Dobro je , nisam te bas najbolje razumeo, znaci da shvatas da to nije pogresno.
A zasto ne zele instrumente?
Pa mislim da to jeste dobro pitanje i ja sam za promenu, ali nije to presudno po pitanju vere..