Član
- Učlanjen(a)
- 02.11.2012
- Poruka
- 1.746
Апостолска правила
Правило 45
Епископ, или презвитер, или ђакон, који се буде са јеретиком само и молио, нека се одлучи; ако им пак допусти као клирицима, да исто раде, нека се свргне.(Ап 10,11,46,64; 3. вас 2,4; Лаод 6,9,32,33,34,37; Тим Алекс 9)
Правило 46
Наређујемо, да се свргне Eпископ, или презвитер који призна крштење, или жртву јеретика. Јер, како се слаже Христос с велијаром? Или какав удел има верни са неверником?(Ап 47,68; 1. вас 19; 2. вас 7; Трул 95; Лаод 7,8; Василија Вел 1,47)
Правило 64
Ако који клирик, или световњак пође у синагогу јудејску, да се моли, нека буде и свргнут и одлучен.(Ап 7,45,70,71; Трул 11; Антиох 1; Лаод 6,29,33,37,38)
Правило 70
Ако који Eпископ, или презвитер, или ђакон, или други из именика клирика, буде постио заједно са Јудејима, или светковао с њима празнике, или примао од њих њихове празничне дарове, као пресне хљебове или шта сличнога, нека буде свргнут; а ако то учини световњак, нека се одлучи.(Ап 7,64,71; Трул 11; Антиох 1; Лаодик 29,37,38; Картаг 51,73,106)
Правило 71
Ако који Хришћанин принесе уље у светилиште незнабожачко, или у јудејску синагогу, или свеће пали кад су њихови празници, нека се одлучи.(Ап 7,64,70; Трул 11,94; Анкир 7,24; Антиох 1; Лаодик 29,37,38,39; Картаг 21)
Правило 85
Нека вам свима, клирицима и световњацима, буду поштована и свете књиге Старога Завета:
Ван овога пак, нека вам буде напоменуто, да би ваши млађи изучавали мудрост многоученога Сираха. Наше пак (то јест Новога Завета):
- Мојсијевих пет: постанак, излазак, левитска, бројеви, закони поновљени; Исуса Навина једна; Судија једна; О Рути једна; Царства четири; Паралипоменом, књиге дана две; Јездре две; О Јестири једна; Макавеја три; О Јову једна; Псалтира једна; Соломонове три: приче, еклисијаст, песма над песмама; Пророка дванаест: Исаије једна; Јеремије једна; Језекиља једна; Данила једна.
- Јеванђеља четири: Матеја, Марка, Луке и Јована; Павлових посланица четрнаест; Петрове посланице две; Јованове три; Јаковљева једна; Јудина једна; Климентове посланице две; и установе, које су мном Климентом за вас Eпископе у осам књига издане, али које не треба међу свима распростирати, јер у њима има тајанственога; и Дела наша апостолска.
(Ап 60; Трул 2; Лаодик 60; Картаг 24; Атан Вел о празницима; Григ Бог о књигама Светог Писма; Амфил о књигама Св. писма)
И шта ћемо сада? Не може мене неко назвати секташем и отпадником што ми је битно шта су апостоли говорили и оставили да чувамо. За сва даља питања везана за ову апостасију можете се обратити некоме ко или одобрава кршење канона, или се изричито противи (као ја), али има црквени легитимитет. Врата цркава су вам широм отворена, па слободно прошетајте до неке. Сигуран сам да има добрих свештеника, и што је још важније - храбрих, који неће устукнути да укажу на јерес. Бар ја знам за такве.
Кад сам већ код канона, постоји један који се може односити на одређене свештенике који су примењивали силу на штићеницима, грешницима:
Правило 27
Заповедамо да се свргне Епископ, или презвитер, или ђакон, који бије верне када сагреше, или неверне када злобе, и кроз то хоће да застраши, јер нас томе није никако Господ научио; напротив, када су га били, није повраћао бијењем, кад су га псовали није повраћао псовком; кад је трпио није претио (1 Петр 2,23).(Прводр 9)
Moram da prokomentarisem. Neka pravila su prosto glupa. Pa sta ako je palio svece sa Jevrejima? Hriscanstvo je vise od milenijum i po satiralo Jevreje i na kraju je kulminiralo holokaustom. Od svih gluposti koje Irinej prica generalno, ovo je jedina pristojna stvar koju je uradio. Koliko ima glupih i surovih zakona u starom zavetu? Naravno da se odavno ne postuju. Od ovoga pravite problem? Sto je poslao poruku protiv antisemitizma. Sta mislis sta bi Isus uradio?
Poslednja izmena od urednika: