Pravoslavlje

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Blagodatni oganj? Ima li to veze s Jeruzalemom?
Baš me zanima kada je nastao običaj da se slavi Vazmeno bdijenje. Ako ga ima i Katolička i Pravoslavna crkva, mora da je od davnina.

Da, po tradiciji, svake se godine na veliku subotu, u crkvi Kristovog Groba, pali blagodatni oganj... koji se zatim prenosi u sve crkve širom sveta, a njime se pali Uskrsšnja sveća.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da, po tradiciji, svake se godine na veliku subotu, u crkvi Kristovog Groba, pali blagodatni oganj... koji se zatim prenosi u sve crkve širom sveta, a njime se pali Uskrsšnja sveća.

Da, to sam vidjela. Pravoslavci su zaduženi za Kristov grob. Od svih svetih mjesta najduži je red za pohod Kristovom grobu, ponekad čekaš i 2 sata da dođeš na red i to samo za jednu minutu, taman uđeš, uspiješ nešto Gospodinu ili ne uspiješ i već moraš van.
Jednom sam imala priliku biti cijeli sat. Bila sam s nekim Francuskinjama koje su pak imale jednog svećenika koji je imao jednu vezu i osigurao da u pola 5 u jutro slavimo svetu Misu na Isusovom grobu.
Ima puno pravoslavaca u Jeruzalemu. I ulici koja vodi kaBazilici Kristovog groba ili je to bila Via Dolorosa, vidjela sam i čula sam srpske hodočasnike. I ako se dobro sjećam, rekli su da tamo imaju svoj hodočasnički dom...možda još od vremena sv. Save ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tradicionalne crkve su bespravno okupirale Sveta mesta u Jerusalimu.
Pitanje ko im je to dozvolio.

Sveta mesta u Jerusalimu ( Isusov grob, Golgota, pecina rodjenja ), treba da budu univerzalna mesta za sve ljude sveta, bez verskih obelezja, hramova, svetilista..itd.. bilo koje crkve, jer to pripada celom svetu a ne jednoj crkvi.

Sami zakljucite kolika je zloupotreba tih svetih mesta od strane tradicionalnih crkava.

Da sam predsednik Izraela porusio bih sva obelezja i hramove na tim mestima, i jednostavno postavio univerzalnost tih mesta za posetu svim ljudima bez razlike na nacionalnu i versku pripadnost
.

Zamislimo samo koliko Japanaca, Kineza, Afrikanaca, protestantskih Evropljana.. i mnogih drugih posecuju ta mesta.

I umesto da vide mesto gde je Isus rodjen ili razapet, oni tu ne zateknu nista drugo osim Pravoslavni ili Rimokatolicki hram.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
@Laodikeja, pročitala sam tvoj post i ostala sam u velikoj dilemi. Ne znam da li si ograničen zbog neprihvaćanja povijesnih istina ili si u velikom neznanju, da li si običan lažov ili si samo drzak?
Ili sve zajedno?

Napisao si pregršt gluposti, pa ću ti odgovoriti. Ti slobodno kasnije kaži da sam te vrijeđala. Ne, ja ti odgovaram na tvoje vrijeđanje i obezvrijeđivanje naših svetinja.
Idemo redom:

Laodikeja: Tradicionalne crkve su bespravno okupirale Sveta mesta u Jerusalimu.
Pitanje ko im je to dozvolio.

Tradicionalne crkve su okupirale? :oops: Ne može se okupirati ono što je naše.
Crkva
(danas Katolička i Pravoslavna) su nasljednice prve Crkve u Jeruzalemu kojoj je predsjedao sveti Jakov apostol. O kakvoj okupaciji je riječ? Da nisu možda otele od adventista?

I tko treba dozvoliti? Opet adventisti? o_O
Ako se šališ, onda ti kažem da ti šale nisu smiješne.

Laodikeja: Sveta mesta u Jerusalimu ( Isusov grob, Golgota, pecina rodjenja ), treba da budu univerzalna mesta za sve ljude sveta, bez verskih obelezja, hramova, svetilista..itd.. bilo koje crkve, jer to pripada celom svetu a ne jednoj crkvi.

Ma, je li ? Bez vjerskih obilježja? Da maknemo križ? Mi se ne stidimo Kristovog križ, naprotiv, hvalimo se u njemu sa svetim Pavlom.

Laodikeja: Sami zakljucite kolika je zloupotreba tih svetih mesta od strane tradicionalnih crkava.

Nerazborit si i ostrašćen. Tko bi to trebao zaključiti? Na forumu pravoslavne zemlje pozivaš ljude da potvrde tvoja adventska očekivanja? Kažeš, zloupotreba svetih mjesta od strane tradicionalnih crkava? To je već bezobrazluk. Kršćani su tamo ginuli stoljećima i sve do danas su izloženi progonima.

Laodikeja: Da sam predsednik Izraela porusio bih sva obelezja i hramove na tim mestima, i jednostavno postavio univerzalnost tih mesta za posetu svim ljudima bez razlike na nacionalnu i versku pripadnost.

Znam. Ti bi porušio sva obilježja i hramove...kao pravi sektaš.
U Jeruzalem se hodočasti, hodočaste kršćani u znaku vjere i zahvalnosti prema našem Spasitelju, a svi ljudi svijeta (kao turisti) mogu posjetiti i posjećuju Jeruzalem i Izrael. Turizam donosi veliki prihod i Židovi to znaju.

Laodikeja: Zamislimo samo koliko Japanaca, Kineza, Afrikanaca, protestantskih Evropljana.. i mnogih drugih posecuju ta mesta.

Da, posjećuju. I što? Tvoj adventistički jal opet dolazi do izražaja. Svi koji posjećuju Jeruzalem upoznaju se s kolijevkom kršćanstva po najranijim tragovima prve Crkve. I to te smeta i budući da to nije adventistička crkva, ti bi volio da ne bude nikakve. Jao, zavist će te izluditi.

Laodikeja: I umesto da vide mesto gde je Isus rodjen ili razapet, oni tu ne zateknu nista drugo osim Pravoslavni ili Rimokatolicki hram.

Hodočasnici nalaze upravo ono što traže, sveta mjesta Kristovog rođenja, čudesnog djelovanja i smrti na križu u krilu Crkve koju je On sam ustanovio.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Tradicionalne crkve su okupirale? :oops: Ne može se okupirati ono što je naše.
Crkva
(danas Katolička i Pravoslavna) su nasljednice prve Crkve u Jeruzalemu kojoj je predsjedao sveti Jakov apostol. O kakvoj okupaciji je riječ? Da nisu možda otele od adventista?

Oni što javno, što prikriveno, veruju da su naslednici nekakvih "ebionita," - "nazarena", te da su zaista posednici svetih mesta. Otuda i laprdanje o nekakvoj okupaciji.

Ma, je li ? Bez vjerskih obilježja? Da maknemo križ? Mi se ne stidimo Kristovog križ, naprotiv, hvalimo se u njemu sa svetim Pavlom.

Da, da porušimo križeve, jer to je za subotarski nakot sablazan. (No nije im sablazan Hubalov polumjesec)

Nerazborit si i ostrašćen. Tko bi to trebao zaključiti? Na forumu pravoslavne zemlje pozivaš ljude da potvrde tvoja adventska očekivanja? Kažeš, zloupotreba svetih mjesta od strane tradicionalnih crkava? To je već bezobrazluk. Kršćani su tamo ginuli stoljećima i sve do danas su izloženi progonima.

Nije jedini. Većina subotara tako misle (ako išta mrze to je nacionalna pripadnost, koje se gnušaju - osim ako im treba kao dokaz o pripadnosti židovstvu ili da zavedu žrtve)

Znam. Ti bi porušio sva obilježja i hramove...kao pravi sektaš.
U Jeruzalem se hodočasti, hodočaste kršćani u znaku vjere i zahvalnosti prema našem Spasitelju, a svi ljudi svijeta (kao turisti) mogu posjetiti i posjećuju Jeruzalem i Izrael. Turizam donosi veliki prihod i Židovi to znaju.

Ne sve hramove i obelježja.. samo Kršćanska. No histeričnim bi aplauzom pozdravio obnovu onoga što je napušteno 33 Anno Domini, a porušeno 79. Anno Domini...

Hodočasnici nalaze upravo ono što traže, sveta mjesta Kristovog rođenja, čudesnog djelovanja i smrti na križu u krilu Crkve koju je On sam ustanovio.

Voleli bi oni (subotarski nakot) da hodočasnici zateknu isključivo singaoge i hram, III Hram.... to im je "vlažni san"....

No to zateći neće. Zato i sikttaju....

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isabeleta.
Ja razumem tvoj stav kao nekog ko pripada crkvi koja misli da joj pripada i ceo svet.

A ja znam sta sam napisao a ti izvrci moje reci koliko zelis.

Nisu tradicionalne crkve naslednice bilo cega, jer ne moze mnogobozacka Vavilonska religija ciji je naslednik bio Rim da naslede prvu crkvu.
To je hula na Boga.

Tradicionalna crkva Rikokatolicizma je prekrsteno Vavilonsko mnogobostvo koje je nasledila od Rimskog mnogobozackog carstva nakon polovine 2 veka, a Pravoslavna crkva je njen ogranak.

Sveta mesta u Jerusalimu je Rimska Vavilonska crkva preotela od sveta, i na njima izgradila svoja paganska svetilista.

To treba jednostavno da budu spomenici vere za sve ljude, jer vera ne pripada nikome, ona je univerzalni pojam, a ne Rimokatolicko Vavilonska istitucija.

Adventisti nemaju sveta mesta i ne trebaju im, jer za njih je sveto mesto svuda gde se mole Bogu, bilo u kolibi, supi, na vrhu planine, u podrumu, ili javnom prevozu
.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A kome su se molili i udovoljavali 200 Katolickih svestenika i casnih sestara ubijajuci svojim rukama male bebe i decu u Jasenovcu?

-------------------------

Kome su se molile i udovoljavale pape prilikom silovanja dece, ubijanja, i jedenja njihovog mesa i pijenja njihove krvi u ritualu devetog kruga?

Poslednja izmena:
Natrag