Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Drago mi je da si ipak primio k znanju da NE POZNAJES poreklo onoga u sta verujes,a jos manje Bibliju.
svako dobro!

to mi kaze neko ko se uopste i ne izjasnjava ko je i u sta veruje?KOJA je Crkva Hristova po tebi?.doduse,bar si odao da ste ti i Lido di Ostia ista osoba...........svako dobro i tebi!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poruka
156
to mi kaze neko ko se uopste i ne izjasnjava ko je i u sta veruje?KOJA je Crkva Hristova po tebi?.doduse,bar si odao da ste ti i Lido di Ostia ista osoba...........svako dobro i tebi!

ja pažljivo čitam ove vaše rddove i žao mi je što se sporite ovoliko..svako ima pravo da veruje u šta hoće i da se Bogu moli kako hoće...svako smatra da je njegova vera nalepša..najbolja i to će trajati u nedogled.i do nikakvog se rezultata neće doći...ono što vidim ovde se postvljaju stalno Biblija pa Biblija..a Novi zavet preskače i 7 vaseljenskih sabora hrišćanske crkve..gde je došlo do mnogih snishođenja..bavimo se velikom filozofijom....Vera i čovek se kroz dela poznaju..ko će grad sakriti kad na bregu stoji..tako i vi bolje da kažete koliko ste dobrih dela učinili zadnjih dana i evo ja ću otvoriti tu temu vera kroz dela.. i tu se predstavite veliki pozz

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Znaci Seherezada ljdski sabori imaju vecu vaznost neko sto je sam Gospod rekao i sami Apostoli za tebe?Onda ti NISI hriscanka,jer ne verujes Hristu nego nekim ljudima,a ako je tako(a izgleda da jeste0 zar te to onda ne svrstava u sektu?Ko je stariji,vaseljenski sabori ili sveto pismo i ko sa kim treba da bude u saglasnosti,sveto pismo sa ljudima ili ljudi sa svetim pismom?

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
@ cobi63

Dragi brate ,seheresada ima dobre namere.

Potreba za simbolikom se nadovezuje na napore Crkve da približi Božiju reč narodu.

@ seheresada

Draga seheresada

Biblija od prvog do zadnjeg slova...i ništa više nam nije potrebno, nijedna više knjiga.

Verovatno si već videla da sam branio našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Ja joj pripadam ali samo kroz Boga.

Bez Boga u Crkvi su to samo prazni zidovi i ljudi.

Neka mi se ne naljuti niko ali treba da rasčistimo.

Na jednoj strani je Bog a na drugoj strani su sve crkve sveta(uključujući i moju)

Ni jednog momenta nebih razmišljao ...izvinite sve crkve(pa i moja)

Svaka crkva za sebe tvrdi da je jedino ona u pravu :)

To me pomalo podseća na decu u zabavištu.

A znate vrlo dobro svi da je Bog istina.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
@ cobi63

Dragi brate ,seheresada ima dobre namere.

Potreba za simbolikom se nadovezuje na napore Crkve da približi Božiju reč narodu.
Ne zadirem u pobude,sto se tice simbolike,pa zar nije navecu potrebu za tako necim imala prva Apostolska crkva,kada je krenulo obracanje neznabozaca,kada je Hriscanstvo jos uvek bilo "nazarenska sekta"za sibolikom?Ali je NIJE upotrebljavala nego je nosila ZIVU REC HRISTOVU i tako su se ludi obracali nikava simbolika brate moj.Cak i prvi sabor u Jerusalimu,je bio sazvan zbog pokusaja Jevreja kojisu prihvatili Hrist da obracenicima iz neznabostav nametnu obrezanje i ostale ceremonije koji NISU paganske,vec ih je Bog dao za jedno vreme jevrejskoj naciji.Petar akaze posle dugog vecanja da se i jedni idrugi spasavaju na isti nacin a to je VEROM I PRIHVATANJEM ZRTVE ISUSA HRISTA KROZ VERU,inema nametanja bremena koji su Jevreji nosili.
Medjutim,ajde i da jeste tako kao sto kazes,pa zar treba 10 vekova za tom simbolikom i dalje koja je uzgred sva paganska?Zar za 10 vekova od cepanja NISU uspeli da priblize Hrista narodu.A Apostoli i 70 -torica za oko pola veka rasirili hriscanstvo na tada ceo poznati svet.Ne pije vodu taj izgovor

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Medjutim,ajde i da jeste tako kao sto kazes,pa zar treba 10 vekova za tom simbolikom i dalje koja je uzgred sva paganska?

Kako i zašto se krstimo.
Sa spojenim palcem,kažuprstom i srednjim prstom se simbilizuju Sveta Trojica.
Mali i domali simbolizuju Hrista koji je došao kao čovek i kao Bog.
Pokret od glave prema stomaku simbolizuje silazah Hristov od Oca nama i od desnog ramena prema levom da Sveti Duh prolazi kroz nas.

Puno simbolike...nevidim što bi ta simbolika bila paganska ili loša.

Zar za 10 vekova od cepanja NISU uspeli da priblize Hrista narodu.

Dragi brate

Vidiš da nas ovde nekolicina ima i teško se sporazumevamo iako imamo dobru volju....

Ne pije vodu taj izgovor

Nemam nameru dragi brate da te u bilo šta ubeđujem,iznosim samo svoje lično mišljenje.

Možda i jeste bilo potrebno da se cepamo i spajamo.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Kako i zašto se krstimo.
Sa spojenim palcem,kažuprstom i srednjim prstom se simbilizuju Sveta Trojica.
Mali i domali simbolizuju Hrista koji je došao kao čovek i kao Bog.
Pokret od glave prema stomaku simbolizuje silazah Hristov od Oca nama i od desnog ramena prema levom da Sveti Duh prolazi kroz nas.

Puno simbolike...nevidim što bi ta simbolika bila paganska ili loša.

Dragi brate

Vidiš da nas ovde nekolicina ima i teško se sporazumevamo iako imamo dobru volju....

Nemam nameru dragi brate da te u bilo šta ubeđujem,iznosim samo svoje lično mišljenje.

Možda i jeste bilo potrebno da se cepamo i spajamo.
ih sad a gde si ti video tu siboliku u prvoj Crkvi kao praksu?nesto vrlo brzo si pretcao preko tog zapazanja.Ja nemam nista protiv toga ali lepo kazi TO NIJE PRAKSA HRISTA I APOSTOLA,vec ljudska praksa koju su ljudi uveli itu je kraj,nema tu mnogo filozofiranja

Član
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poruka
156
Znaci Seherezada ljdski sabori imaju vecu vaznost neko sto je sam Gospod rekao i sami Apostoli za tebe?Onda ti NISI hriscanka,jer ne verujes Hristu nego nekim ljudima,a ako je tako(a izgleda da jeste0 zar te to onda ne svrstava u sektu?Ko je stariji,vaseljenski sabori ili sveto pismo i ko sa kim treba da bude u saglasnosti,sveto pismo sa ljudima ili ljudi sa svetim pismom?
Cobi iznenađuje me da ti ne znaš kako se donose odluke na sabrima...nema tu nikakvog mudrovanja...pravi hrišćanin zna da ništa nije slučajno..i da Gospod može da progovori kroz svakog od nas..sabori nisu mudrovanje staraca...i danas Gospod govori kroz obožene starce.po blagodti..šta je suština našeg biisanja na zemlji do težnja oboženju..no to je druga tema...sećam se jedne priče iz žitija sv Jovana Kroštanskog...naime sv Jovan je došao kod mitropolita tadašnjeg Rusije da moli za blagoslov da mu dozvoli da devstvuje tj da sa svojom ženom živi kao sa sestrom..ali mu mitropolit ne dozvoli jer se žena pre toga obratila i žalila...tog momenta kako je sv Jovan napustio njegove prostorije on je oslepeo....obzirom da je odmah čuo reč Božiju pozvao je nazad sv Jovana i blagoslovio mu takav život i naravno posle toga progledao...i zar to nije volja božija..ko hoće Gospoda da čuje on ga i danas i čuje i vidi a ko neće neće...i patrijarsi se ne biraju našom voljom..ovo je široka tema..volela bi da mi hrišćani sa više ljubavi međusobno govorimo..zašto odmah dizati tenzije...

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

tema je pravoslavlje i treba ovde reći šta to karakteriše pravoslavlke a po kojim tačkama se razlikujemo od katolika..ovde napisati taj simbol vere..molitvu koja se čita na svakoj liturgiji da ljudi znaju..obzirom da na sajtu ima mnogo umnijih..načitanijih i boljih od mene to prepuštam njima...PRAVOSLAVLJE JE NAJLEPŠA FILOZOFIJA ŽIVOTA ZA MENE!!:yea:

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
BRAVO,lepo receno FILOZOFIJA ane vera Isusa Hrista.Tema je Pravoslavlje bez nekih dodataka kako ti zamisljas da bi naslov trebao da stoji,ako ti zelis da pise o tome slobna si da to uradis,ja cu nastavljati da postavljam pitanja,pa ce nekovaljda od vas koji ste pobornici pravolsvlja imati hrabrosati i smelosti da odgovri na pitanja

Član
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poruka
156
...."ja cu nastavljati da postavljam pitanja,pa ce nekovaljda od vas koji ste pobornici pravolsvlja imati hrabrosati i smelosti da odgovri na pitanja
...
To je samo način da umiriš taj svoj nemir...i potrebu da samom sebi dokažeš neke stvari...mi verujemo i znamo u šta i nemamo potrebu da "nikog pitamo"...neka ti je Gospod na pomoći....za početak pogledaj u tim knjigama da li šta god piše o kulturi komunikacije...

Natrag