Pravoslavlje VS Katolicanstvo

Član
Učlanjen(a)
02.01.2010
Poruka
2
Brate moj u hristu svaka cast, lepo si sve to rekao!
A ima tog jos . . .

Dodato posle 14 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Sta cemo za 1. maj? Josip radnik!
Koji se to zlikovac slavi na taj dan u rimokatolickoj crkvi?
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
193
Brate moj u hristu svaka cast, lepo si sve to rekao!
A ima tog jos . . .

Dodato posle 14 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Sta cemo za 1. maj? Josip radnik!
Koji se to zlikovac slavi na taj dan u rimokatolickoj crkvi?


Kada je sv.Starac Pajsije Svetogorac hodio po Svetoj Gori naisao je na jednog monaha koji se molio uz brojanicu.Pogledao ga je i rekao mu Staljin zar ne!!! Na to mu je monah odgovorio jeste oce Pajsije kako si znao!? Na to sv.starac Pajsije odgovara jer je najgresniji u Paklu koliko je samo pobio pravoslavnog svijeta u Rusiji, srusio crkava i manastira!

A i za ovoga sto si ti napisao nije manja kazna razumijemo se u potpunosti!Pozdrav brate moj u Hristu svako ti dobro Gospod dao!
 
Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
365
Početak razdora između današnjeg katoličanstva i pravoslavlja, datira od početka 9. vijeka. Razlog nije tako banalan kao što neki govore - vlast, pare... Ukratko, početkom devetog vijeka zapadni hrišćanski teolozi izmijenili su dogmu Svetog trojstva, u smislu da su počeli tvrditi (i propovijedati) da Sveti duh ne ide samo od Boga oca, nego i od sina (filiokve). Istočna crkva to nije prihvatila i ostala je pri stavu da Sveti duh ide od Oca preko Sina. To je suštinska doktrinarna razlika oko koje se podijelilo hrišćansvo.
Da stvar bude interesantnija, u Bibliji se nigdje ne pominje Sveto trojstvo, a upravo oko toga se hrišćanstvo podijelilo.

E sad se sa tobom slazem, katolici su se sami odvojili. Ne zovemo se mi dzabe PRAVOslavci sama rec govori koja je prava vera.!!!
 
Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
7
velika razlika između pravoslavlja i katolicanstva je istina koja se događa u jerusalemu a to je paljenje svetog plamena samo pravoslavnom svesteniku a katolicima nikad .
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Pravoslavlje VS Katoličanstvo

Piše: Dina BRALIĆ


Rijetki su oni koji na današnji pozdrav Hristos se rodi ne ustuknu, jer kako se to običava reći, srpski je to pozdrav, srpski je danas Božić. Istina je da se većina Srba izjašnjava kao pravoslavci, a većina Hrvata kao katolici, ali kao što znamo - vjeroispovijest i nacionalnost dvije su različite stvari. Potrebno je naglasiti da je Božić samo jedan, Krist se nije rodio dvaput, ne postoji više Isusa Spasitelja!

Pravoslavlje i katolicizam dio su kršćanstva, dionici vjere u Isusa Krista kao Sina Božjega.


Do 1054. godine kršćanstvo je bilo jedinstveno, no tada se dogodio takozvani Veliki raskol ili Velika šizma. Kako su Bizant i Zapad politički bili razjedinjeni tako je i Crkva koja je bila sastavni dio političke vlasti sve više postojala razjedinjena a napetosti i nesporazumi su postojali sve češći. Odnosi su se zaoštrili kad se carigradski patrijarh Cerularije prepao papina presizanja u njegovu crkvenu vlast na jugu Italije. Dao je zatvarati latinske crkve i samostane u Carigradu, te osudio neke običaje na zapadu.
Da bi riješio spor papa je poslao u Carigrad poslanike na čelu s kardinalom Humbertom. Na kraju neuspjelih pregovora, carigradski patrijarh Cerularije i papa Leon IX. međusobno su se izopćili (anatemizirali). Tako su nastale Zapadna - Katolička te Istočna - Pravoslavna crkva.

Naime, obje Crkve vjeruju u jednog Boga, nebeskog Oca svih ljudi. Bog je jedan, no tri su božanske osobe - Otac, Sin i Duh Sveti. Obje Crkve vjeruju da je Isus Krist pravi Sin Božji, došao na zemlju te rođen od Bogorodice - Marije, postao Spasitelj svih ljudi.

Što se tiče Marije Bogorodice, dok se mnogi katolici mole izravno Djevici, pravoslavci to ne čine. Odnosno, oni samo mole Mariju da traži za njih pomoć od Boga.

Rođenje Isusovo slavi se u obiteljima pravoslavne vjeroispovijesti kao i kod katoličke - u krugu obitelji uz svečani ručak, čestitanje, te naravno euharistiju.

Sličnu ulogu rimskom papi ima carigradski patrijarh, koji je prvi po časti među pravoslavnim episkopima. Glasnogovornik je pravoslavlja, predsjeda saborima pravoslavnih crkvenih poglavara, no nema jurisdikciju nad drugim patrijarsima kao što papa ima nad biskupima, svećenstvom te katoličkim narodom.

Svećenička služba dijeli se u Istočnoj crkvi na đakone, svećenike (jereje) te episkope. Paralelu možemo povući s katoličkim đakonima, svećenicima te biskupima.

Napomenimo kako pravoslavci mnogo pažnje posvećuju svecima, a slični su nam i pri sakramenetima gdje je bitno naglasiti kako postoji samo jedno krštenje. Dakle, osoba pravoslavne vjeroispovijesti pri prelasku u rimokatoličku Crkvu nije dužna ponavljati sakrament krštenja.

Temelj pravoslavlja je Sveto pismo, Novi i Stari zavjet, što je slučaj i kod katolika. No, pravoslavci smatraju kako je njihova vjera utemeljena na Svetom pismu ona prava, odakle izvode i svoje ime, često se nazivajući pravovjernima.

Tradicija katolika i pravoslavaca nakon prvih sedam zajedničkih sabora razvijala se u suprotnim smjerovima, s godinama stvarajući sve veći jaz. Tako je sada uobičajeno da pravoslavni jereji nose bradu, crkve su im pune ikona (slika) koje krasi zlatna boja, a obredi su dosta bogatiji od katoličkih. Velika tradicionalna razlika javila se i kod celibata, kojeg jereji ne prakticiraju.

Dakle, pravoslavci i katolici dijele jednu vjeru, a zbog nepoklapanja gregorijanskog i julijanskog kalendara Njegovo rođenje se ne slavi isti dan...
 
Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Dakle, pravoslavci i katolici dijele jednu vjeru, a zbog nepoklapanja gregorijanskog i julijanskog kalendara Njegovo rođenje se ne slavi isti dan...
Ja cu ti reci da i jedna i druga vera slave pogresan datum Isusovog rodjenja...ali to nije mnogo vazno...vazno je da se mnogo vise pravoslavlje razlikuje od 'katolicanstva'...navescu neke od brojnih razlika:
Papa je izbacio 2 zapovest koja kaze da se ne stvaraju idoli (izbacio je iz razloga jer zeli da on bude obozavan, a ne Bog)
Kod katolika postoji ''vecno muciliste'' pakao (''postoji'', oni misle da postoji) dok u Bibliji to nigde ne pise, pa pravoslavlje zastupa 'veliki sud' gde ce biti sudjeno onima koji to zasluze i bice vecno unisteni po delima svojima.
Takodje papu (katolike) zanimaju materijalne stvari za razliku od pravoslavaca...
Mada, glupo mi je da komentarisem katolike koje zastupa papa, koji je najgorim recima opisan u Svetom pismu...
ko ima oci moze da vidi ko upravlja papom, i kave ciljeve imaju...
tako da ove dve vere nebih ni dovodio u pitanje...
 
Član
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
165
Zar vs teme nisu zabranjene? Geez, toliko veliki a detinjast forum...
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Ako postoji kultura dijaloga, ne vidim zašto bi bilo ko išta zabranjivao.
Do sukoba ne dolazi zbog različitosti vera ali sukob izazivaju institucije koje tu veru predstavljaju. Svaki vernik mora spoznati tu razliku. Kada to učini onda i razlozi za sukobe prestaju.

Deklarativno biti vernik i nije tako teško. Na neki način to je postalo i pomodarstvo. Postoji razlika izmedju verovanja i vernika. Onaj koji veruje jeste uistinu i vernik ali vernik ne mora ili ne može verovati. Čin kada se vernik krsti nije samo prosta gimnastika već naprotiv duboko religiozni čin.
Svakom bih preporučio da pogleeda ruski film Ostrvo. Mnogo toga posle gledanja tog filma će biti jasnije.
 
Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Ovako:
I jedni i drugi su Hrišćani.
I jedni i drugi vjeruju i isto božanstvo i na isti način.
Slave iste svece samo ih drugačije zovu ( Ivan - Jovan i sl.), uz odstpanje nekih dve nedelje.

Jedine razlike meni poznate su:
- Pravoslavci se krste sa 3 prsta a Katolici sa svim prstima.
- Katolike krsti svećenik a Pravoslavce pop.

Uz najbolju volju ne znam više razlika.
Zanima me, čemu toliki jaz između ove dve slične, da ne kažem iste religije.

Ne mešajte tu države, Hrvatsku i Srbiju, nego samo religiju.

Crkva koju je osnovao Hrist je oblikovana u svim svojim dogmama i kanonima Svetim Duhom na sedam Vaseljenskih Sabora....1054 zapadna crkva,na celu sa papom i sedistem u Rimu,menja neke osnovne dogme ostanovljene na Vaseljenskim saborima i time se otcepljuj od jedinstvene Crkve(filiokve,bezgresno zacece Bogorodice,izhodjenje Duha Svetog i od Sina a ne samo od Oca kako kaze Simvol Vere....kasnijepapska"nepogresivost"..itd.)....tj pada u jeres sto je po kanonima najveci prekrsaj i kaznjava se anatemom tj proglasavanjem za laz,osudom za to i iskljucivanjem iz Crkve...........to krivljenje ucenja zapadne crkve se vremenom samo produbljivalo pa je takve i plodove davala:krvave "krstaske" ratove (koji su zbog svoje svireposti,izmedju ostalog i utvrdile islam medju arapima),inkvizicija u srednjem veku,genocidna NDH...i ko zna sta sve ne...takodje su iz te zapadne katolicke crkve,zbog njene lazne sustine,nastale nove sekte i jeresi koje danas isto tako imaju poguban uticaj na ljudsku dusu i covecanstvo a koje se danas lukavo nazivaju "hriscanske crkve"....Pravoslavna Crkva je(bar do pocetka dvadesetog veka...) zadrzala nepromenjeno ucenje Crkve i za sve to vreme nije imala tako gorke plodove kao sto je imala katolicka crkva sto samo govori koja ima veze sa Hristom.......dvadeseti vek kao i pocetak dvadeset prvog jesu vreme gde katolicka crkva kao i drugi centri moci cine sve(i najvecim delom su uspesni u tome) da rasture i poslednju branu pred dolazak antihrista a to je Pravoslavna Crkva...tako da danas,posle sto godina takvih uticaja(komunizma,demokratije,ekumenizma,SSCa...) imamo samo poneki Sinod koji je ostao u Veri bez krsenja dogmi i kanona koji cuvaju obitavanje Svetog Duha u njima...i samim tim ih cine Crkvom Hristovom...ovo je samo blag opis koji nedovoljno docarava kakva je provalija izmedju Pravoslavlja i ostalih "hriscanskih crkava" koje su sve do jedne plodovi demonske podvale i ljudske gordosti u uverenju da "znaju bolje"...i koje vode ljude u vecnu pogibao....znam da ce sad mnogi da "sline" o demokratiji,ljudskim pravima i toleranciji" ali ovo je istina...a na uvo nenaviknuto na nju-ona itekako boli....bar upocetku.....ali kad se covek "navuce",shvati da nema sladje stvari od nje...a da,sad ce verovatno dezurni opet da mi obori sistem....whistle
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top