Prelistao sam dosta stranica i ovlas procitao nekoliko postova, nisam neki poznavalac istorije, ali opet imam neko skolsko znanje malo dopunjeno. Moje misljenje je da je tema besmislena. Prvo ne dokazuje nista, niti moze dokazati, vrednost naroda nece povecati ili umanjiti, necemo biti uticajniji, jer da je to merilo USA nikada ne bi bila toliko uticajna. Naravno da je srpski narod postojao pre 6-7 veka, verovatno i pre Hrista, da li su se nazivali istim imenom ne znam, mozda jesu, a mozda i nisu. Ako se hocete da idete kroz istoiju doci cete do dela kada je krenulo sirenje iz Afrike, mada video sam da sad ima dosta drugih teorija i naravno verovatno mnogo rupa, ali istorija je takva, poneki dokaz ostalo je nagadjanje. Uglavnom staarost naroda nije merilo vrednosti. Zamislite koliku vrednost bi onda imala mala Africka plemena koja su zivela gotovo isto kao i ljudi mnogo pre Hrista. Uglavnom da su Srbi napravili Piramide, visece vrteve ili slicno, da su imali veliki kulturni uticaj kao recio Grci, imali bar svoje pismo, da su uradili sta iole vredno bili bi zapamceni. Tako da bez obzira koliko daleko isli u istoriju sta ce to promeniti? Naravno jesu nasi rodjaci gradili piramide i kolosa, ali samo ako odemo dovoljno daleko u istoriju mozemo naci vezu, nasi preci su izmislili tocak i upalili prvu vatru, i sve ostalo sto vredi mozemo povezati ovako ili onako. A kome cemo onda pripisati sve lose stvari? Ako cete da kopate po istoriji, taj "zli" zapad je nas narod. Ili ne, ici cemo kroz istoriju onoliko koliko nam se svidja, ostalo cemo poricati. To nije delo nasih predaka.
Ajde sad malo logike, evo imate indijske serije na nekim kanalima, ja tamo ne razumem ni rec, a uzmite pogledajte bilo sta sa prostora na kojima zive sloveni pa vidite koliko razumete, zasto se nasi obicaji integrisani u hriscanstvo podudaraju sa staroslovenskim a ne sa bilo kojim drugim? Cak i da nismo bili sloveni sada jesmo. Jezik i kultura su nam slovenski. Sta to menja? Nista. Sve je isto, ja se necu osecati vrednijim zato sto je neko od mojih predaka nesto uradio, ne znam zasto bi iko. Bitno je sta cete vi da uradite vredno da budete upamceni po tome, koliko vi vredite. Mi smo jedan od naroda koji brzo izumire, ima nas sve manje i manje, bolje se zapitajte sta uraditi tim povodom, ako nista bar razmislite hoce li nas iko imati po cemu pamtiti. Nazalost vremeplov ne postoji i cak i da su te teorije istinite sta cete uraditi povodom toga, ne mozete ih ispraviti... Uvek cemo kriviti nekog u proslosti i polako nestati. Nekome je to izgleda cilj, za sve nam je kriv neko drugi, kriv je Tito, kriv je zapad, krivi su ovi ili oni. Pa sta ako su i krivi sta cemo da uradimo povodom toga? Kome sta dokazujete? Oni ce i dalje uciti svoju istoriju i bice ih bas briga za mali narod koji nestaje. Mozda ce nam poslati par alatki, malo hrane i drugih potrepstina ili za neko vreme doci da snime emisiju o narodu koji nestaje. Neki tvrde da nas ima mnogo po svetu, a koliko cesto oni tamo govore ovim jezikom, koliko cesto mogu da postuju nase obicaje, koliko njih je isto kao sto je bilo pre nego sto su otisli tamo? Vi koji zelite da vredite vise koji niste zadovoljni time sto ste sada, uradite nesto vredno da bi vas neko pamtio. Nikola Tesla je uradio to sto je uradio, i svi su uglavnom culi za njega, ali za Marka Ivanovica, i Ivana Markovica ili kako god jos niko nije cuo.... Da li znate da li je Darvin, da li je Njutn, da li je Ajnstajn, da li su Pjer i Marija Kiri imali dece? Da li ste culi za nekog od njihove dece? Ja ne znam, jer verovatno nista nisu bitno uradili... Znaju li se potomci nasih knezova i genrala i naucnika i pisaca, osim onih koji su u retkim slucajevima uradili nesto? Zasto mislite da ce vas neko vise ceniti i znati za vas ako vi nista niste uradili? Resite se kompleksa Nebeskog naroda, mnogo je nebeskih naroda, a nijedan ne vredi vise od drugog, pamte se samo oni koji nesto urade dobro ili lose. Da smo svi isti zato sto smo srbi pa ne bi se raspravljali ovde. Prema tome narod nije kriv ni za dobra ni losa dela vec pojedinci. Sta ce promeniti to i da srbi jesu najstariji narod na svetu? Drugacije cete se oblaciti, promeniti jezik, drugacije cete jesti, reci cete nekome koliko je vas narod vredan i on ce vam se klanjati i sluziti vas? Pa u kakvim vi bajkama zivite kada vam je to najveci problem....