Пост

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ми се греха клонимо увек. Што се тиче неких задовољстава која су дозвољена и нормална (укусна храна, месо, вино, музика итд.), ми се у време поста одричемо и тога. Циљ је победа духовног над телесним. Ко види само здравствену корист поста, не живи духовним животом и стран му је појам поста.

Борбом са искушењима за време поста, човек слаби своје тело уздржавањем од хране, али јача свој дух (карактер). Ми нисмо само у искушењима што се хране тиче, а то је прво Христосово искушење:

Матеј 4
1. Тада Исуса одведе Дух у пустињу да Га ђаво куша.
2. И постивши се дана четрдесет и ноћи четрдесет, напослетку огладне.
3. И приступи к Њему кушач и рече: Ако си Син Божји, реци да камење ово хлебови постану.
4. А Он одговори и рече: Писано је: Не живи човек о самом хлебу, но о свакој речи која излази из уста Божјих.

Ми смо и на другим искушењима. Храна је споредна ставка у посту. За време поста ми умирујемо своје мисли, речи, понашање уопште. Не значи да треба да "савијемо нос" или да се показујемо пред људима као покуњени.

Матеј 6
16. А кад постите, не будите жалосни као лицемери; јер они начине бледа лица своја да их виде људи где посте. Заиста вам кажем да су примили плату своју.
17. А ти кад постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј,
18. Да те не виде људи где постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, платиће теби јавно.

Заправо, прави пост је умиривање срца и ума, поред уздражавања од хране. То чинимо и у сећање на Христоса и на оно што је учинио за нас. И све по Његовом примеру. Јер и сам рече:

14. Тада приступише к Њему ученици Јованови говорећи: Зашто ми и фарисеји постимо много, а ученици твоји не посте?
15. А Исус рече им: Еда ли могу сватови плакати док је с њима женик? Него ће доћи време кад ће се отети од њих женик, и онда ће постити.

Многи посте са храном, али не посте мишљу и делом. Лицемерно се хвале посном храном, а прави пост не познају. Чак Исаија пише како ваља постити, како је тај пост са храном споредан у односу на духовну победу:

3. Зашто постисмо, веле, а Ти не погледа, мучисмо душе своје, а Ти не хте знати? Гле, кад постите, чините своју вољу и изгоните све шта вам је ко дужан.
4. Ето постите да се прете и свађате и да бијете песницом безбожно. Немојте постити тако као данас, да би се чуо горе глас ваш.
5. Такав ли је пост који изабрах да човек мучи душу своју један дан? Да савија главу своју као сита и да стере пода се кострет и пепео? То ли ћеш звати пост и дан угодан Господу?

6. А није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да разрешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, и да изломите сваки јарам?
7. Није ли да преламаш хлеб свој гладноме, и сиромахе прогнане да уведеш у кућу? Кад видиш голог, да га оденеш, и да се не кријеш од свог тела?
8. Тада ће синути видело твоје као зора, и здравље ће твоје брзо процвасти, и пред тобом ће ићи правда твоја, слава Господња биће ти задња стража.
9. Тада ћеш призивати, и Господ ће те чути; викаћеш, и рећи ће: Ево ме. Ако избациш између себе јарам и престанеш пружати прст и говорити зло;
10. И ако отвориш душу своју гладноме, и наситиш душу невољну; тада ће засјати у мраку видело твоје и тама ће твоја бити као подне.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ми се греха клонимо увек. Што се тиче неких задовољстава која су дозвољена и нормална (укусна храна, месо, вино, музика итд.), ми се у време поста одричемо и тога. Циљ је победа духовног над телесним. Ко види само здравствену корист поста, не живи духовним животом и стран му је појам поста.

Борбом са искушењима за време поста, човек слаби своје тело уздржавањем од хране, али јача свој дух (карактер). Ми нисмо само у искушењима што се хране тиче, а то је прво Христосово искушење:

Матеј 4
1. Тада Исуса одведе Дух у пустињу да Га ђаво куша.
2. И постивши се дана четрдесет и ноћи четрдесет, напослетку огладне.
3. И приступи к Њему кушач и рече: Ако си Син Божји, реци да камење ово хлебови постану.
4. А Он одговори и рече: Писано је: Не живи човек о самом хлебу, но о свакој речи која излази из уста Божјих.

Ми смо и на другим искушењима. Храна је споредна ставка у посту. За време поста ми умирујемо своје мисли, речи, понашање уопште. Не значи да треба да "савијемо нос" или да се показујемо пред људима као покуњени.

Матеј 6
16. А кад постите, не будите жалосни као лицемери; јер они начине бледа лица своја да их виде људи где посте. Заиста вам кажем да су примили плату своју.
17. А ти кад постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј,
18. Да те не виде људи где постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, платиће теби јавно.

Заправо, прави пост је умиривање срца и ума, поред уздражавања од хране. То чинимо и у сећање на Христоса и на оно што је учинио за нас. И све по Његовом примеру. Јер и сам рече:

14. Тада приступише к Њему ученици Јованови говорећи: Зашто ми и фарисеји постимо много, а ученици твоји не посте?
15. А Исус рече им: Еда ли могу сватови плакати док је с њима женик? Него ће доћи време кад ће се отети од њих женик, и онда ће постити.

Многи посте са храном, али не посте мишљу и делом. Лицемерно се хвале посном храном, а прави пост не познају. Чак Исаија пише како ваља постити, како је тај пост са храном споредан у односу на духовну победу:

3. Зашто постисмо, веле, а Ти не погледа, мучисмо душе своје, а Ти не хте знати? Гле, кад постите, чините своју вољу и изгоните све шта вам је ко дужан.
4. Ето постите да се прете и свађате и да бијете песницом безбожно. Немојте постити тако као данас, да би се чуо горе глас ваш.
5. Такав ли је пост који изабрах да човек мучи душу своју један дан? Да савија главу своју као сита и да стере пода се кострет и пепео? То ли ћеш звати пост и дан угодан Господу?

6. А није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да разрешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, и да изломите сваки јарам?
7. Није ли да преламаш хлеб свој гладноме, и сиромахе прогнане да уведеш у кућу? Кад видиш голог, да га оденеш, и да се не кријеш од свог тела?
8. Тада ће синути видело твоје као зора, и здравље ће твоје брзо процвасти, и пред тобом ће ићи правда твоја, слава Господња биће ти задња стража.
9. Тада ћеш призивати, и Господ ће те чути; викаћеш, и рећи ће: Ево ме. Ако избациш између себе јарам и престанеш пружати прст и говорити зло;
10. И ако отвориш душу своју гладноме, и наситиш душу невољну; тада ће засјати у мраку видело твоје и тама ће твоја бити као подне.

Kako se klonite greha?
Prodjete pored njega?
Jel vi drzite Mojsijev zakon?
Galatima 5:4
4 Izgubiste Hrista, vi koji hoćete zakonom da se opravdate, i otpadoste od blagodati

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Kako se klonite greha?
Prodjete pored njega?

А ви крадете, лажете, чините прељубе, имате друге богове, ...?

26. Јер кад ми грешимо намерно, пошто смо примили познање истине, нема више жртве за грехе;(Јеврејима 10)

2. Петрова, глава 2
18. Јер говорећи поносите и лажљиве речи прелашћују на нечистоте телесних жеља оне који одскора беже од оних што живе у превари.
19. И обећавају им слободу, а сами су робови погибли; јер кога ко надвлада онај му и робује.
20. Јер ако одбегну од нечистоте света познањем Господа и спаса нашег Исуса Христа, па се опет заплету у њих и буду надвладани, буде им последње горе од првог;
21. Јер им беше боље да не познаше пут правде, неголи кад познаше да се врате натраг од свете заповести која им је предана.
22. Јер им се догоди истинита приповест: пас се повраћа на своју бљувотину, и: свиња окупавши се, у каљужу.

У Матеју од 5. до 7. главе Господ понавља и пооштрава заповести. Све је јасно. У 19. глави пише:

16. И гле, неко приступивши рече Му: Учитељу благи! Какво ћу добро да учиним да имам живот вечни?
17. А Он рече му: Што ме зовеш благим? Нико није благ осим једног Бога. А ако желиш ући у живот, држи заповести.
18. Рече Му: Које? А Исус рече: Да не убијеш; не чиниш прељубе; не украдеш; не сведочиш лажно;
19. Поштуј оца и матер; и љуби ближњег свог као самог себе.

20. Рече Му младић: Све сам ово сачувао од младости своје; шта ми још треба?
21. Рече му Исус: Ако хоћеш савршен да будеш, иди и продај све што имаш и подај сиромасима; и имаћеш благо на небу; па хајде за мном.

22. А кад чу младић реч, отиде жалостан; јер беше врло богат.

Држи заповести (оправдање законом), али одбија Христоса зарад материјалног богатства. То не значи да заиста ми треба све сада да продамо, то доказује и прича о другом богаташу који се другачије понео од овог.

Jel vi drzite Mojsijev zakon?
Galatima 5:4
4 Izgubiste Hrista, vi koji hoćete zakonom da se opravdate, i otpadoste od blagodati

То не значи да сад треба да кршимо закон, јер фарисеји су веровали да ће се оправдати законом без вере. А вера не поништава закон, већ утврђује. Не знате ништа, само пишете контрирајући другим хришћанима да их некако наружите или сатанизујете. Тобоже сте ви савршени и свезнајући.

Римљанима, глава 3
27. Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере.
28. Мислимо дакле да ће се човек оправдати вером без дела закона.
29. Или је само јеврејски Бог, а не и незнабожачки? Да, и незнабожачки.
30. Јер је Један Бог који ће оправдати обрезање из вере и необрезање вером.

31. Кваримо ли дакле закон вером? Боже сачувај! Него га још утврђујемо.

Дела која ми морамо чинити су хришћанска дела о којима Јаков пише, а то је: праштање, милост, разумевање, брига о нејакима, ..., хришћанске врлине, једном речју.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

POST - SUŠTINA I SMISAO

Biblijski post predstavlja jedan vid žrtve koju čovek čini prema Bogu u svojstvu svog duhovnog uzrastanja i unapređenja odnosa sa njim.
Post je u bibliji okarakterisan kao plakanje, koje rezultuje pokajanjem - koje podrazumeva odricanje od greha i okretanje čoveka ka Bogu.
Post u praktičnoj primeni ima i duhovni i telesni značaj, jer pospešuje lični odnos sa Bogom, i ijedno razvija duh samosavlađivanja i moć volje, stišava telesne strasti koje mogu biti izazvane prekomernom i jakom ishranom, i podstiče telesne funkcije i duhovne snage usmerava ka umerenosti u jelu i piću.
Sa druge strane - kroz čin posta se ostvaruje čovekova težnja da se približi Bogu, tako što će odvojiti jedno vreme koje će provesti u molitvi i odricanju od hrane i zemaljskih dobara.
Sama svest i spremnost čoveka da uđe u ovo sveto vreme posta - pokreće Boga da na čoveka izlije jedan poseban vid blagoslova, u čemu se ostvaruje i jedna prisnija zajednica sa Bogom.
Vreme posta nije precizno definisano u Božjoj reči, i ono se određuje individualnom odlukom i u skladu sa potrebama svakog čoveka da odvoji vreme u toku sedmice ( bilo jedan ili više dana ), u kojima će postiti.
U bibliji vreme se računa od zalaska do zalaska sunca, pa bi i post trebao da se praktikuje u ovom vremenskom periodu - od zalaska do zalaska sunca.
Biblijski post podrazumeva odricanje od bilo kakve hrane, i po mogućnosti vode - u vremenu koje je čovek odredio za post.

ISUSOV PRIMER POSTA - NE JESTI NIŠTA:

"Isus pak pun Duha Svetog vrati se od Jordana, i odvede Ga Duh u pustinju.
I četrdeset dana kuša Ga đavo, i ne jede ništa za to dana; i kad se oni navršiše, onda ogladne" ( jevanđelje po Luki 4. 1 - 2 )

POSTITI U TAJNOSTI I ČISTOG SRCA NELICEMERNO:

"A kad postite, ne budite žalosni kao licemjeri; jer oni načine blijeda lica svoja da ih vide ljudi gdje poste. Zaisto vam kažem da su primili platu svoju.
A ti kad postiš, namaži glavu svoju, i lice svoje umij.
Da te ne vide ljudi gdje postiš, nego otac tvoj koji je u tajnosti; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno" ( jevanđelje po Mateju 6. 16 - 18 )

NEODREĐENO VREME POSTA - PO ČOVEKOVOJ VOLJI I U SKLADU SA ČOVEKOVIM POTREBAMA:

"A oni Mu rekoše: Zašto učenici Jovanovi poste često i mole se Bogu, tako i farisejski; a tvoji jedu i piju?
A On im reče: Možete li svatove naterati da poste dok je ženik s njima?
Nego će doći dani kad će se oteti od njih ženik, i onda će postiti u one dane" ( jevanđelje po Luki 5. 33 . 35 )

POKAJANJE - SUŠTINA POSTA:

"I dođe reč Gospodnja Joni drugi put govoreći:
Ustani, i idi u Nineviju grad veliki, i propovedaj mu ono što ti ja kažem.
I ustav Jona otide u Nineviju po reči Gospodnjoj; a Ninevija beše grad vrlo velik, tri dana hoda.
Jona poče ići po gradu jedan dan hoda, i propoveda i reče: Jošte četrdeset dana, pa će Ninevija propasti.
I Ninevljani poverovaše Bogu, i oglasiše post, i obukoše se u kostret od najvećeg do najmanjeg.
Jer kad dođe ta reč do cara ninevijskog, on usta sa svog prestola, i skide sa sebe svoje odelo, i obuče se u kostret i sede u pepeo.
I proglasi se i kaza se po Nineviji po zapovesti carevoj i knezova njegovih govoreći: Ljudi i stoka, goveda i ovce da ne okuse ništa, ni da pasu ni da piju vode.
Nego i ljudi i stoka da se pokriju kostreću, i da prizivaju Boga jako, i da se vrati svaki sa svog zlog puta i od nepravde koja mu je u ruku.
Ko zna, eda se povrati i raskaje Bog i povrati se od ljutog gneva svog, te ne izginemo.
I Bog vide dela njihova, gde se vratiše sa zlog puta svog; i raskaja se Bog oda zla koje reče da im učini, i ne učini" ( knjiga proroka Jone 3 poglavlje )

PRAVI BIBLIJSKI SMISAO POSTA:

"Zašto postismo, vele, a Ti ne pogleda, mučismo duše svoje, a Ti ne hte znati? Gle, kad postite, činite svoju volju i izgonite sve šta vam je ko dužan.
Eto postite da se prete i svađate i da bijete pesnicom bezbožno. Nemojte postiti tako kao danas, da bi se čuo gore glas vaš.
Takav li je post koji izabrah da čovek muči dušu svoju jedan dan? Da savija glavu svoju kao sita i da stere poda se kostret i pepeo? To li ćeš zvati post i dan ugodan Gospodu?
A nije li ovo post što izabrah: da razvežeš sveze bezbožnosti, da razrešiš remenje od bremena, da otpustiš potlačene, i da izlomite svaki jaram.
Nije li da prelamaš hleb svoj gladnome, i siromahe prognane da uvedeš u kuću? Kad vidiš golog, da ga odeneš, i da se ne kriješ od svog tela?
Tada će sinuti videlo tvoje kao zora, i zdravlje će tvoje brzo procvasti, i pred tobom će ići pravda tvoja, slava Gospodnja biće ti zadnja straža.
Tada ćeš prizivati, i Gospod će te čuti; vikaćeš, i reći će: Evo me. Ako izbaciš između sebe jaram i prestaneš pružati prst i govoriti zlo;
I ako otvoriš dušu svoju gladnome, i nasitiš dušu nevoljnu; tada će zasjati u mraku videlo tvoje i tama će tvoja biti kao podne.
Jer će te Gospod voditi vazda, i sitiće dušu tvoju na suši, i kosti tvoje krepiće, i bićeš kao vrt zaliven i kao izvor kome voda ne presiše" ( knjiga proroka Isaije 58. 1 - 11 )

IZVOR: Blog - VELIKE ISTINE BIBLIJE

Natrag