Пост

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija predstavlja post kao nešto što je dobro i korisno za coveka i njegov Duhovni zivot i napredak.
Knjiga Dela Apostola govori o postu kao cinu iz kojeg proisticu neke vazne odluke ( Dela 13. 4 / 14. 23 ).

Post i molitva su obično povezani, i smatraju se faktorom ucvrscivanja zajednice izmedju Boga i coveka, kroz zrtvu koju covek cini odvajajuci vreme da u postu i molitvi opsti sa svojim Bogom. ( Luka 2. 37 / 5. 33 ).

Vrlo često, fokus posta je u samom ne uzimanju hrane.
Umesto toga, svrha posta treba da je ta, da okrenemo svoj pogled od stvari u ovom svetu, i da se
fokusiramo na Boga.
Post je način da pokažemo sebi i Bogu, da smo ozbiljni po pitanju naseg odnosa i ucvrscivanja zajednice sa Njim.
Post nam pomaže da dobijemo novu perspektivu i da obnovimo svoju zavisnost od Boga.

Odvraćajući svoje oči od stvari ovoga sveta, možemo bolje da se usredsredimo na Hrista.
Post menja nas, a ne Boga.
Post nije način da izgledamo duhovniji od drugih, post treba da se pravi u duhu poniznosti i sa radošću.

`A kada postite, ne budite namrgođeni kao licemeri; jer pomračuju svoja lica, da se pokažu
ljudima kako poste; zaista vam kažem, primili su platu svoju.
A ti kada postiš, pomaži svoju glavu, i operi svoje lice, da se ne pokažeš ljudima kako postiš, nego Ocu svome koji je u tajnosti; i Otac tvoj
koji gleda u tajnosti uzvratiće ti. ( Matej 6. 16 -18 ).

Iz primera Gospoda Isusa Hrista, i nekih drugih biblijskih primera ljudi koji su postili, mozemo videti sam nacin na koji treba postiti, a to je potpuno odricanje od uzimanja hrane i vode, i covekov stav da se od tog trenutka dogodi nesto pozitivno u njegovom odnosu sa Bogom, svaka druga vrsta posta ne ispunjava biblijske uslove, i ne moze se smatrati postom koji Bog prihvata.

Tada Isusa odvede Duh u pustinju da Ga đavo kuša.
I postivši se dana četrdeset i noći četrdeset, naposletku ogladne.
I pristupi k Njemu kušač i reče: Ako si Sin Božji, reci da kamenje ovo hlebovi postanu.
A On odgovori i reče: Pisano je: Ne živi čovek o samom hlebu, no o svakoj reči koja izlazi iz usta Božjih. ( Matej 4. 1 - 4 ).

Isus pak pun Duha Svetog vrati se od Jordana, i odvede Ga Duh u pustinju,
I četrdeset dana kuša Ga đavo, i ne jede ništa za to dana; i kad se oni navršiše, onda ogladne,
I reče Mu đavo: Ako si Sin Božji, reci ovom kamenu da postane hleb.
I odgovori mu Isus govoreći: U pismu stoji: Neće živeti čovek samom hlebu, nego o svakoj reči Božijoj. ( Luka 4. 1 - 4 ).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
vidim da imamo isto misljenje upravu si i jos nesto izvini na onoj temi na kojoj si me pobrkao sam bio ljut na harija jer izbegava temu i ignorise postove i pitanja ma sam zbog ljutnje malo grublje odreagovao jer si naveo moje ime a citirao harijev post jasno se videlo u tvom postu da si pogresio ali ja sam bio malo grub izvini

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
vidim da imamo isto misljenje upravu si i jos nesto izvini na onoj temi na kojoj si me pobrkao sam bio ljut na harija jer izbegava temu i ignorise postove i pitanja ma sam zbog ljutnje malo grublje odreagovao jer si naveo moje ime a citirao harijev post jasno se videlo u tvom postu da si pogresio ali ja sam bio malo grub izvini

Nema potrebe da se izvinjavas, sve je u redu..
U kontaktu sa verskim neistomisljenicima treba biti potpuno pribran i stalozen, i mirno izneti svoj stav za koji u tom trenutku smatramo da je ispravan, i saslusati i drugu stranu i ako ona u tom trenutku mozda i gresi, mada biblija dopusta ukor iz ljubavi, kao jednu od kritickih stavova, ali i za to se treba moliti Bogu kada je trenutak da se nekome uputi ukor, a to je najidealnije ako neko namerno ostaje u neverstvu i ako mu se svi argumenti u prilog istine iznesu, ali i to treba ciniti sa apsolutnom ljubavlju, jer nije cilj iznosenja istine da se dokaze neka teorija iz sebicnih interesa, vec radi spasenja ljudi iz vlastitih zabluda, i njihovog licnog spasenja.

Biblija kaze po tom pitanju sledece:

`Ako li ti sagreši brat tvoj, idi i pokaraj ga među sobom i njim samim; ako te posluša, dobio si brata svog.
Ako li te ne posluša, uzmi sa sobom još jednog ili dvojicu da sve reči ostanu na ustima dva ili tri svedoka.
Ako li njih ne posluša, kaži crkvi; a ako li ne posluša ni crkve, da ti bude kao neznabožac i carinik.

( Jevandjelje po Mateju 18. 15 - 17 ).

pozdrav

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nisam siguran da mi je posve jasno u čemu se sastoji vjersko obilježje posta? Ako post posmatramo sa čisto zdravstvenog aspekta, nešto što doprinosi boljem ljudskom zdravlju, to bi bilo prihvatljivo, jer se čovjek neko vrijeme odriče jake i masne hrane, što može biti korisno za zdravlje. Ali, kakvu to ima vjersku dimenziju? Šta o tome piše u Svetim knjigama?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Sta se smatra posnom hranom? Sta od mesa, testa, voca, povrca, poslastica sme da se jede u toku posta?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Nisam siguran da mi je posve jasno u čemu se sastoji vjersko obilježje posta? Ako post posmatramo sa čisto zdravstvenog aspekta, nešto što doprinosi boljem ljudskom zdravlju, to bi bilo prihvatljivo, jer se čovjek neko vrijeme odriče jake i masne hrane, što može biti korisno za zdravlje. Ali, kakvu to ima vjersku dimenziju? Šta o tome piše u Svetim knjigama?

Kur'an kaze: Post je propisan da biste se grijeha klonili.

Sta se smatra posnom hranom? Sta od mesa, testa, voca, povrca, poslastica sme da se jede u toku posta?

Kur'an propisuje post u mjesecu Ramazanu (Ramadan) u kojem je pocelo objavljivanje Kur'ana.

Post se sastoji od potpunog uzdrzavanja od: jela, pica, pusenja, sexa, losih misli i djela u toku trajanja dana, od jutra do veceri. I tako 30 dana. Post zavrsava Bajramom koji traje tri dana i u kojem se izrazava zahvalnost Bogu kao i opusta nakon posta.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Pa, zar se grijeha ne treba uvijek kloniti, a ne samo za vrijeme posta?

O vjernicima postoje sasvim pogresne predpostavke da su bezgrijesni ili da moraju biti bezgrijesni, inace nisu vjernici.

Grijeha se treba svakako uvijek kloniti.

U islamu onaj ko ne moze da posti iz bio kojih razloga moze hraniti druge ljude, racuna se kao post.
Ali ako ima uslove da posti (zdrav, neopterecen nekim teskim zadatkom...) svakako treba da posti.

Natrag