Ja ne poznajem, ja konstatujem a ti otkrivaš.
A nisam ti ja kriv što podižete krstove do neba, što se monasi tuku, što je onaj pop diler, onaj drugi transvestit itd.
Ako ih braniš onda ih imaš u srcu.
To je i Korej mislio.
Ja to i ne dokazujem po formi, nijednu zapov. ne dokazujem po formi. Nego po smislu.
Bez obzira što tako glasi.
Može čovjek i da nema ikone, ako brani klanjanje onda su mu ikone u drcu. Ja ih imam 5, pa im se ne klanajm i nisu mi u srcu. Ti braniš klanjanje znači da su ti u srcu.
Dakle opet formalizam. Problem grijeha je problem srca, a klanjanje je samo manifestacija tog grijeha.
Opet koristiš moje arg. nemoj da ti ja budem uzor, nega bude Isus.
Naravno da ne možeš da osporiš ono što sam dao od Ljubomira N. što znači da ste takvi bili i prije oko 150 godina. Naravno nisu bili svi, ali malo je bilo ispravnih.
To nije tačno da ste prvi rekli. A i da jeste to dokazuje da ste vi formalisti, pa mislite da su drugi ako brane zakon. Dakle vi bi ga držali radi forme.
Samo ti budi tako zaguljen, Isus bas voli takve, takvi se daju pouciti..
Prvo, neprestano ponavljas da se MI DRZIMO SLOVA, i u pravu si. Kada je rec o istini onda zaista drzimo se onoga sto je Bog u svom dekalogu zapisao kao i cele Biblije.
Naravno vi samo insistirate na slovu, a smisao ne razumete i ne vidite..
Medjutim ti si ovde pred svima nama nebrojeno puta potvrdio da se i ti uhvatis za jedno slovo, tj za jednu rec; ali samo onda ako to odobrava tvoje krivoverje. Zato si se uhvatio za rec "obozavati".
Marko, da bismo razumeli smisao teksta neophodno je da ga ispravno procitamo, u tome nema nikakvog formalizma. I zato svi uzimamo izvorni tekst, to radite i vi.
Formalizam je ako vi insistirate da se slovo doslovno sprovodi u delo, i primenjujete ga ne razumevajuci smisao!
Da je Isus bio kao vi, nikada ne bi trgao klasje i jeo ga, jer je to bilo zabranjeno po Mojsijevom zakonu - po slovu! Ipak on je sagledavajuci smisao zakona prekrsio slovo zarad potreba coveka, jer zakon nije mrtvo slovo na papiru koga se trebamo drzati kao pijan plota! Vec se zakon shvata po smislu!
Vi ne razumete sta su "rupe u zakonu", na primer da si ziveo u vreme nacisticke nemacke i sakrio si jevreje u podrum, i dodje ti onaj iz gestapoa i pita - "imas li jevreje"? Sta bi ti odgovorio?
Jer ako kazes "imam jevreje" prekrsio si zapovest "ne ubij"! Ako kazes "nemam jevreje", prekrsio si zapovest "ne lazi"!
Ovu dilemu moze resiti samo onaj ko zapovesti razume po smislu, jer neces se u ovom slucaju drzati "zakona kao pijan plota", vec ces prekrsiti manju zapovest, radi one vaznije! Jer bitnije je sacuvati zivot, nego odrzati zapovest "ne lazi"! Zapovesti su radi covekovog dobra date!
Tako se mi ne drzimo slova u ovom slucaju!
Isto je i u slucaju 2 zapovesti, mi ne gledamo na slovo, vec sagledavamo smisao zapovesti. Dakle, zasto je ta zapovest data i koja je njena svrha.. A njena svrha nije da zabrani sam spoljasnji cin formalisticki, vec da zastiti nase srce, da mu nista ne bude ispred Boga. To je smisao 2 zapovesti. I bas zato ona i nije data u obliku formalne zapovesti - "ne klanjaj se" (kao da je bitan sam cin" , vec je data u smislu "ne obozavaj" (sto se odnosi na srce).
Zato vi ovde nas nepravedno optuzujete, gledajuci samo na spoljasnji cin (jer ste fariseji i formalisti), a sam spoljasnji cin ne odrazava uvek sta je u covekovom srcu!
I za Isusa su rekli da po spoljasnjem cinu krsi subotu, iako je tako izgledalo posmatracima, on srcem nije krsio subotu!
li samo onda ako to odobrava tvoje krivoverje. Zato si se uhvatio za rec "obozavati".
Nisam se ja uhvatio za tu rec, vec vi insistirate na reci "klanjati" kao da se zapovesti odnose na spoljasnji cin, a ne na srce! U izvoru ne stoji rec "klanjati" , bas zato sto se ta zapovest ne odnosi na formalno i spoljasnje delovanje! Vec se odnosi na srce!
Ne bi ni Pavle mogao reci da je "trbuh bog" kad bi sagledavao tu zapovest formalno - po slovu, jer se ti trbuhu "ne klanjas" doslovno. Dakle ta zapovest se NE ODNOSI NA SAM CIN - KLANJANJA!
Cin se uopste i ne spominje u izvornom tekstu, kao sto sam gore i pokazao!
Nego se vi vatate slova jer ste fariseji, pa ja onda moram na vasem terenu da odgovaram vasim oruzjem!
Mire, kad saam ti rekao da se nigde ne provodi samo sa jednom recju "OBOZavati", ti si se ostro suprotstavio tome.
Ne , vec sam ja rekao da se ne pominje rec "klanjati" koja se odnosi na sam cin!
Zapovest ne govori nista o nacinu na koji se to obozavanje vrsi!
A to sto se pominju dve reci zajedno - "obozavati" i "sluziti" , ja nisam uopste poricao. Te reci se zaista pominju. Ali ni jedna ne ukazuje na "nacin kako se to obozavanje vrsi"!
Dakle, moja tvrdnja je bila da se ne moze po spoljasnjem cinu tvrditi da neko nesto obozava, samo zato sto se on poklonio ili je nesto poljubio, jer zapovest ne govori nista o postupcima pri obozavanju!
To je poenta! Zapovest se "odnosi na srce covekovo a ne na spoljasnji cin"!
Tripo tamo gore insistira da posto se mi klanjamo, da zato sigurno i obozavamo. Ali ljudi pozdravljaju i zastavu u vojsci pa to ne znaci da obozavaju taj predmet!
Logika i Bozja zapovest vam jasno kaze da ne mozete vi suditi ljude po spoljasnjim delima i postupcima!
Znaci, ako mi kazemo, da svojim postupcima ne obozavamo ikone i da nasi postupci znace nesto drugo, onda vec jednom uvazite nase reci. A nemojte nas optuzivati, i tumaciti 2 zapovest striktno po slovu kao da se ona fokusira na sam cin - "klanjanje" kad te reci tamo ni nema!!!
Nemojte biti formalisti, kad vec tvrdite da niste!
Nije na odmet da zanas sva znacenja te reci, a ona su sledeca:
Worship = Vrednost, zasluga, postovanje, priznanje, dar, glas, visoki polozaj, obozavanje, Bogopostovanje, kult, ritual, sluziti, klanjati se.
Pa upravo je to ono o cemu ja pricam, prevodioci su tu rec "protumacili" i dodali su tekstu svoje objasnjenje, jer jedan od mogucih znacenja je i "klanjati se". Ali to nije znacenje i smisao izvornog hebrejskog, to je tako prevedeno jer se obozavanje kod naroda cesto poistovecuje sa nekom radnjom kao sto je - klanjanje. Ali u bibliji se ta zapovest ne poistovecuje sa radnjom, jer kad bi tako bilo, ne bi onda Pavle rekao da je "trbuh bog" ili da je "novac bog"! Ti se ne klanjas trbuhu i novcu, i nikakvu radnju ne vrsis prema njima. Dakle zapovest se odnosi iskljucivo na srce! A izvorni hebrejski to i potvrdjuje!
PS. Marko da li si saznao ko je pisac one knjige?