Pomoc nece Mini-Pc da se upali

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.817
Kada disk/ssd/štagod vrisne, BIOS-u može da očita neku sekvencu podataka ako je koliko toliko nešto od elektronike ostalo čitavo
Tada se u BIOS-u ispisuje ime koje se nalazi u njihovoj bazi ili zapravo dekodira iz tih podataka po nekom algoritmu. Sećam se vrlo "pesničkih" naziva WD diskova svojevremeno :D
A može i da bude stvarni naziv pravog kontrolera pa i da prikaže njegovo ime

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.419
Опрости али овде си написао гомилу небулоза. Да је у питању напајање, не би у опште радио рачунар! По твом писању испада да су посебна напајања за сваки рам слот.
Онда убацујеш:"Kasnije je napisao da je ocistio slot i da radi i druga memorija,sto verovatno pokazuje da je otisao SSD..."
Како то доводиш у везу, мени није јасно, али ок.
Мораш да запамтиш, неисправна рам меморија може да блокиран рачунар а диск тешко (једино ако је у кратком споју напајање диска).
У овом случају десило се да је неисправан, прљав, слот рам меморије блокирао рачунар а приде му је отказао и диск.
Узрок тога може бити свашта а ја би рекао, старост. Слот се испрљао због близине вентилатора и година рада. Што се тиче диска, ресурс самог диска је ограничен самим капацитетом. Рецимо,не рачунајући северне дискове, који су скупи, обични диск од 512гб има око 300TBW (у преводу, можеш на њега записати 300ТВ) што говори да диск од 512 гб можеш готово 600 пута да попуниш и обришеш у пуном обиму.
Пошто ја волим да "чачкам", то чачкање ми је дало могућност да мало више проучимо дискове. Значи, сваки диск да се флешовати, само треба доћи до алата и знати како се то ради.
Диск од 128Гб има ок 70 TBW што је било могуће испуцати за 10 година рада плус мало кућиште што проузрокује и веће грејање и друге проблеме.
Висока температура рада диска скраћује му век.
Мада је у питању SATA диск, контролери фирме SandForce доста се више греју у односу, рецимо, Silicon Motion или Phision.
Можда је то узрок што му је слетео fw?
Предметни диск може се флешовати и вратити све податке на нулу, као да је испод чекића. Може се у fw уписати и друга марка диска, уместо да ти пише Kingston може Samsung aли од бабе нико не може направити девојку.
У Русији, на огласима, има брдо дискова који се продају јефтино и где каче скрин шот Crystaldiskinfo на коме је нула часова рада, једно паљење, нула ТВW записа а у стварности, диск је скинут са мајнинга, где му је извађена душа и онда је флешоваан да би се обрисали подаци о томе колико је радио.
Због тога сам покретачи теме саветовао да купи нови диск а са старим може да проба да научи како се флешује.
Знање није никада на одмет. Ако ништа друго, да се не залеће као ти у дијагностици.
Sve sto sam pisao,pisao sam posle njegovog odgovora,a ti si to sastavio u jedan post i nije tacno.Vidim i drago mi je da se neko razume u neke stvari,ali za bateriju mi ne mozes poreci zato sto su mi se iks puta desavale,takve gluposti,da sam pretrazivao sve komponente i onda se ispostavi da je baterija otisla i pobrkala BIOS.I da se pojavi crni ekran u vise nacina.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.737
Sve sto sam pisao,pisao sam posle njegovog odgovora,a ti si to sastavio u jedan post i nije tacno.Vidim i drago mi je da se neko razume u neke stvari,ali za bateriju mi ne mozes poreci zato sto su mi se iks puta desavale,takve gluposti,da sam pretrazivao sve komponente i onda se ispostavi da je baterija otisla i pobrkala BIOS.I da se pojavi crni ekran u vise nacina.
Цитираћу поново део твог поста:"Kasnije je napisao da je ocistio slot i da radi i druga memorija,sto verovatno pokazuje da je otisao SSD..."
Ајде преведи ово на разуман језик? Ја нисам успео да укапирам колико год се трудио?

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.419
Цитираћу поново део твог поста:"Kasnije je napisao da je ocistio slot i da radi i druga memorija,sto verovatno pokazuje da je otisao SSD..."
Ајде преведи ово на разуман језик? Ја нисам успео да укапирам колико год се трудио?
A sta ima da se prevodi.Sta nije jasno.Znaci covek je resavao problem po problem.Ja sam napisao da je verovatno SSD,a ako nije ni do njega,onda je sigurno napajanje.Videcemo kada proba drugi SSD.

Član
Učlanjen(a)
28.11.2011
Poruka
253
Narucio sam i Baterije rezervne za Bios pa cu i nju promenuti kad vec budem menjao ssd.
Javicu veceras rezultate da li je do ssd-a bilo.
Hvala vam svima na pomoci i strpljenju i molim vas nemojte se se raspravljati ovde smo svi drugari
i ja sam zahvalan sto ovaj forum postoji i sto se ljudi pomazu,
mnogo sam ovde naucio uz pomoc dobrih ljudi.

Član
Učlanjen(a)
28.11.2011
Poruka
253
Ranije je bio OS Windows 8 instaliran.
Mislio sam sada staviti Win 10 home ili 11 home ?
Sta bi preporucili za ovu staru masinu ?
Nekako mi je win 10 bolja opcija jer se plasim da mu win 11 bude previse zahtevan itd.
Pod uslovom da proradi nadam se
:)

Član
Učlanjen(a)
28.11.2011
Poruka
253
На овом сајту имаш детаљанн опис како флешовати. Отвори сајт у гуглу и укључи превод текста на српски и пажљиво читај посрупак.
Znaci nikada do sada nisam tako nesto ni blizu radio pokusavao ali na tvoj predlog pokusacu sto da ne :D

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.737
М
Ranije je bio OS Windows 8 instaliran.
Mislio sam sada staviti Win 10 home ili 11 home ?
Sta bi preporucili za ovu staru masinu ?
Nekako mi je win 10 bolja opcija jer se plasim da mu win 11 bude previse zahtevan itd.
Pod uslovom da proradi nadam se
:)
Можеш 10-ку.Колоко имаш рам меморије, да утврдимо коју верзију, х32 или х64?

Natrag