Pomoc nece Mini-Pc da se upali

Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
471
Не, контролер се никада не очитава у биосу
Ne bih rekao. Video sam nekoliko slučajeva. Doduše retko, ali ih je bilo.

као ни у ос. Аида може показати неке али то је друга прича. Једини начин, а да не скидаш налепницу су...
Ne bih rekao. Npr:

$ smartctl -a /dev/sde | grep -E 'Model Family|Device Model'
Model Family: SandForce Driven SSDs
Device Model: KINGSTON SVP200S3120G

Такође, никави контакти рам слота немају везе са диском!
U pravu si. Izvinjavam se zbog nepreciznosti.
Mislio sam na kontakte slota ssd-a.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.743
Ne bih rekao. Video sam nekoliko slučajeva. Doduše retko, ali ih je bilo.

Ne bih rekao. Npr:

$ smartctl -a /dev/sde | grep -E 'Model Family|Device Model'
Model Family: SandForce Driven SSDs
Device Model: KINGSTON SVP200S3120G

U pravu si. Izvinjavam se zbog nepreciznosti.
Mislio sam na kontakte slota ssd-a.
Можеш да видиш само помоћу програма који може да исчита хардвер на диску.
Таквих је мало а ја сам линковао програме које ја користим годинама. Иначе, са аутором програма, Вадимом Очкином, у контакту сам, и више пута ми је помогао са информацијама код одређених дискова.

Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
471
Можеш да видиш само помоћу програма који може да исчита хардвер на диску.

Moram opet da se izvinem zbog brzopletosti i nepreciznosti.

Video sam nekoliko slučajeva u BIOS-u pre podizanja operativnog sistema, kao i sa smartctl programom posle podizanja operativnog sistema.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.743
Moram opet da se izvinem zbog brzopletosti i nepreciznosti.

Video sam nekoliko slučajeva u BIOS-u pre podizanja operativnog sistema, kao i sa smartctl programom posle podizanja operativnog sistema.
Не! У биосу можеш видети контролер само као у овом случају из теме. Значи, када слети fw онда можеш видети и то под условом да се није циглирао. У највећем броју случајева, контролер се циглирао и онда га је потребно покренути кратким спајањем два контакта на плочици диска, на којим најчешће пише rom.
У свим другим случајевима писаће ти марка диска, модел и капацитет диска, што произвођач диска, не контролера, убацује у fw.
Ја могу да убацим твоје име као марку диска и то ће писати и у биосу а не тип контролера!

Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
471
Не! У биосу можеш видети контролер само као у овом случају из теме.

Potpuno razumem šta tvrdiš. Pretpostavljam da bi tako trebalo da bude kod svakog sdd-a.
Ipak, ponavljam, naišao sam na nekoliko novih sdd-ova i (koliko mi je poznato) do sada uredno rade.

Mogu samo da spekulišem, da je razlog neka greška/bag u fw-u, koji ne utiče na funkcionalnost uređaja?

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.743
Ipak, ponavljam, naišao sam na nekoliko novih sdd-ova i (koliko mi je poznato) do sada uredno rade.
Урадио сам гомилу тестова разних дискова и писао рецензије о њима и никада, али никада, ни са једног није могао да се види тип контролера у биосу!
Објаснио сам ти и зашто је то тако. Значи, контролер се може видети физички, очима, али, многи 2,5" sata дискови су запечаћени и скидањем заштите губи се гаранција. PCIe дискови се такође заштићују налепницом, коју је тешко одлепити без оштећења. На неким дисковима може, на већини тешко.
Значи, једина опција, да се утврди тип контролера и тип меморијских чипова је програм намењен за читање хардвера на диску а таквог програма нема у биосу a ни у виндовсу.
И, трећи пут ти понављам, једино када слети fw са контролера, онда може писати тип контролера а и то у ретким случајевима јер, када се то деси, контролер се у највећем броју случајева заблокира и биос тада у опште не види диск! Такође, навео сам ти како се у таквом случају оживљава контролер.

Natrag