Pomoc nece Mini-Pc da se upali

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.737
Na drugoj slici se vidi da SSD ima 0GB.
Tu nešto nije u redu. Ili je problem u kontaktu ili u samom SSD-u. Kontak možeš "osvežiti" vađenjem i vraćanjem SSD-a u njegov slot.
Да ли си видео да на фотки диска на диску пише Kingston a у биосу SandForce?
У горњем посту сам навео, слетео је fw са контролера и то је то.
Зато више нема марке диска као ни информације о капацитету.
С обзиром на старост и капацитет, нема сврхе да се млати са тражењем fw за тај контролер, пошто му требају и подаци за меморијске чипове, да би успешно флешовао диск.
Најбоља опција му је куповина новог m-sata диска и још може купити диск већег капацитета.

Član
Učlanjen(a)
28.11.2011
Poruka
253
Evo mala dopuna,uzeo sam druck luft sprey i izvadio i ssd i memorije i izduvao vazduhom i u biosu je ocitao sada obe memorije,
dok je sa ssd-om ostalo sve isto kao i ranije na slici sto pise.Pastu sam stavio novu na procesoru...j
Tako da sam narucio nov Kingston KC600 256gb za 30evra + Sabrent mSata to usb 3.0 adapter za 11evra.
Ako se desi da ni on ne proradi ostace mi kao usb flesh za rezervu.
Hvala svima na savetima nadam se da je samo do ssd-a problem ali to cemo videti kada sutra stigne nov i probam ga.
Javicu vam rezultate.
Jos jednom hvala svima drugari :cool::)

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.737
Сад, пошто си наручио нов диск, можеш да се вежбаш на старом.
Скини налепницу са диска и сфоткај ми да видим контролер, тачан модел.
То ми треба да бих потражио програм за флешовање.
На овом линку имаш fw за тај диск: https://www.touslesdrivers.com/index.php?v_page=23&v_code=46138&v_langue=en
Сада треба наћи програм за флешовање и флешовати стари диск и исти треба да оживи.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.419
Moze baterija da napravi velike probleme.kada se isprazno,moze da pobrljavi BIOS i da postavi recimo optiku,ili USB za pokretanje OS-a.I onda ne moze da se upali komp.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.737
Moze baterija da napravi velike probleme.kada se isprazno,moze da pobrljavi BIOS i da postavi recimo optiku,ili USB za pokretanje OS-a.I onda ne moze da se upali komp.
Већ сам написао шта се дешава ако се батерија испразнила. Може се пореметити систем бутовања али исти не може бити разлог да рачунар не стартује. Рецимо, прва опција је бутовање са CD-a а не са диска и шта са тиме? Нема CD-a и прелази на следећу опцију, бутовање са диска.
И опет, понављам, то НЕ може бити разлог да не стартује рачунар.
Доказ ти је и ова тема. Разлог тога што рачунар није стартовао је неисправан слот за рам меморију. Диск је, такође, неисправан али и поред тога је рачунар стартовао и биос је показао да нема одакле да се подигне ОС.
Молим те да у будуће не качиш такве постове, који доводе људе у заблуду. Ценим твоју жељу да помогнеш али то радиш погрешно.
У прошлој теми су писао о куповини SSD за матичну плочу, сада о батерији која може да блокиран рачунар?
Ево, извади из твог рачунара батерију и видећеш да и без ње може да се покрене али ће ти вратити време уназад а од зависности од старости рачунара и редослед бутовања. Пошто је оптика одавно избачена, та опција, бутовање са CD-a отпада а бутовање са USB никада није прва опција, тачније, најчешће у биосу треба да штиклираш опцију бутовање са USB-a.
Хвала на разумевању.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.419
Meni se mnogo puta desavalo da mi pokazuje Error i da nece da pokrene OS,dok ne sredis BIOS.Nekada samo crna slika i treperi bela crtica.Pogotovo na timstarijim kompovima nece da pokrene komandu u BIOS-u.Ima kada me upucuje na komande CTRL ALT Delete.i tako u krug,dok ne udjes u BIOS i podesis.Ovo je dokazano.Inace posle sam mu napisao da sumnjam na napajanje,posto mu jedna RAM memorija nije radila,a i otisao SSD.Znaci da je mogla da prodje neka jaca struja i da napravi remetu na ploci.Kasnije je napisao da je ocistio slot i da radi i druga memorija,sto verovatno pokazuje da je otisao SSD,ali sta cemo,kao nije ni SSD,onda mora da je napajanje,kao sto sam i napisao.Voleo bih da resi to sa novim SSD-om.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.817
Neće da se butuje i pokazuje "ERROR" prilikom pokretanja sistema (sigurno ne pokazuje to nego ima malo poduži tekst) jer po defoltu u BIOS-u nakon njegovog reseta setuje IDE mod za storage umesto AHCI (zaostavštvina starih vremena). To znači da se kompjuter pokrenuo. A ne da neće uopšte da inicijalizuje ploču (neće da se upali po narodski). Ta greška se ne bi javila da je sistem instaliran u IDE režimu.
To nema nikakve veze sa (ne)ispravnošću.

Onda lepo i pažljivo pročitaj šta je kolega ZX16 napisao o identifikaciji SSD-a u BIOS-u u njegovi par prethodnih postova. Pa proguglaj/pročitaj šta je firmver, šta su kontroleri SSD-a, kako se manifestuje njihova nefunkcionalnost, itd ... I na to odvoji nekoliko dana.
Pa potom pročitaj ovde na forumu njegov rad na vraćanju "crknutih" SSD-ova u život, njegove revjue/testove, itd.

Stvarno bi trebalo da prestaneš da pišeš o materiji koju ne poznaješ. Zaključke izvodiš na osnovu svog nekog nazovi iskustva gde vidiš samo posledice a ne i uzrok, još manje poznaješ njegovu suštinu i šta se dešava "ispod haube".

Srećom tvoji saveti ne mogu da izazovu štetu (za sada), samo ljudi gube više vremena

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.737
... sumnjam na napajanje,posto mu jedna RAM memorija nije radila,a i otisao SSD.Znaci da je mogla da prodje neka jaca struja i da napravi remetu na ploci.Kasnije je napisao da je ocistio slot i da radi i druga memorija,sto verovatno pokazuje da je otisao SSD,ali sta cemo,kao nije ni SSD,onda mora da je napajanje,kao sto sam i napisao.Voleo bih da resi to sa novim SSD-om.
Опрости али овде си написао гомилу небулоза. Да је у питању напајање, не би у опште радио рачунар! По твом писању испада да су посебна напајања за сваки рам слот.
Онда убацујеш:"Kasnije je napisao da je ocistio slot i da radi i druga memorija,sto verovatno pokazuje da je otisao SSD..."
Како то доводиш у везу, мени није јасно, али ок.
Мораш да запамтиш, неисправна рам меморија може да блокиран рачунар а диск тешко (једино ако је у кратком споју напајање диска).
У овом случају десило се да је неисправан, прљав, слот рам меморије блокирао рачунар а приде му је отказао и диск.
Узрок тога може бити свашта а ја би рекао, старост. Слот се испрљао због близине вентилатора и година рада. Што се тиче диска, ресурс самог диска је ограничен самим капацитетом. Рецимо,не рачунајући северне дискове, који су скупи, обични диск од 512гб има око 300TBW (у преводу, можеш на њега записати 300ТВ) што говори да диск од 512 гб можеш готово 600 пута да попуниш и обришеш у пуном обиму.
Пошто ја волим да "чачкам", то чачкање ми је дало могућност да мало више проучимо дискове. Значи, сваки диск да се флешовати, само треба доћи до алата и знати како се то ради.
Диск од 128Гб има ок 70 TBW што је било могуће испуцати за 10 година рада плус мало кућиште што проузрокује и веће грејање и друге проблеме.
Висока температура рада диска скраћује му век.
Мада је у питању SATA диск, контролери фирме SandForce доста се више греју у односу, рецимо, Silicon Motion или Phision.
Можда је то узрок што му је слетео fw?
Предметни диск може се флешовати и вратити све податке на нулу, као да је испод чекића. Може се у fw уписати и друга марка диска, уместо да ти пише Kingston може Samsung aли од бабе нико не може направити девојку.
У Русији, на огласима, има брдо дискова који се продају јефтино и где каче скрин шот Crystaldiskinfo на коме је нула часова рада, једно паљење, нула ТВW записа а у стварности, диск је скинут са мајнинга, где му је извађена душа и онда је флешоваан да би се обрисали подаци о томе колико је радио.
Због тога сам покретачи теме саветовао да купи нови диск а са старим може да проба да научи како се флешује.
Знање није никада на одмет. Ако ништа друго, да се не залеће као ти у дијагностици.

Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
467
Да ли си видео да на фотки диска на диску пише Kingston a у биосу SandForce?

Jesam.
To je zato što taj kingston-ov ssd koristi sandforce-ov kontroler. Ima i drugih kingston ssd-ova koji se u bios-u vide kao sandforce.

S obzirom na to da "čišćenje" kontakata slota nije pomoglo, verovatno je problem sa fw-om, kao što si već spomenuo.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.737
Jesam.
To je zato što taj kingston-ov ssd koristi sandforce-ov kontroler. Ima i drugih kingston ssd-ova koji se u bios-u vide kao sandforce.

S obzirom na to da "čišćenje" kontakata slota nije pomoglo, verovatno je problem sa fw-om, kao što si već spomenuo.
Не, контролер се никада не очитава у биосу као ни у ос. Аида може показати неке али то је друга прича. Једини начин, а да не скидаш налепницу су програми од Руса, Вадима Очкина. И за те програме, ако не знаш које је марке контролер, онда идеш редом и пробаш сваки док не убодеш прави. Такође, дискови Samsung и WD не могу да се исчитају?
Пример за диск са мог лап топа:
Снимок.PNG
Такође, никави контакти рам слота немају везе са диском!

Poslednja izmena:
Natrag