Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zdrava pita od ovsa i sočiva

jaVceec.jpg


Sastojci:
1 šolja (od 2 dl) ovsa
1 šolja sočiva
1 šolja barene blitve
1 jaje
100 gr. feta sira
1 dl jogurta
pola kašičice soli

Priprema:

Ovas i sočivo dobro oprati, naliti sa 5 dl vode i kuvati dok ne ostane malo vode i ne omekšaju (oko 15 minuta). Višak vode ocediti.
U činiji izgnječiti feta sir, dodati jaje, jogurt i so, malo umutiti, a zatim dodati prohlađeni ovas i sočivo i sitno iseckanu blitvu. Ovde možete probati i spanać, itd...
Sve dobro izmešati da se lepo sjedini, pa presuti u podmazan pleh i zapeći u rerni oko pola sata da lepo porumeni. Iseći kada se prohladi. Lepo ide uz jogurt za doručak.

Izvor: Kodren.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
GURMANSKA PITA

2iuf9xc.jpg


Potrebno je: 500 g junećeg mlevenog mesa, 750 g krompira, glavica crnog luka, 4 kašike ulja, 2 čena belog luka, 250 g kora za pitu, 200 g feta sira, 50 g zelenih kiselih feferona, 2 jaja, 120 g kisele pavlake, 250 g čeri paradajza, 3 kašike prezli, 25 g putera, rendani muskatni oraščić, so i biber.

Zagrejte dve kašike ulja, ispržite mleveno meso, seckan crni i beli luk, posolite i pobiberite. Meso izvadite iz tiganja, zagrejte ostatak ulja, dodajte kockice krompira, pržite 15 minuta, posolite, pobiberite i izvadite. Umutite pavlaku, 100 g feta sira i jaja, začinite oraščićem, solju i biberom. U podmazan kalup ređajte pojedinačno kore (svaku premažite otopljenim puterom), ali tako da vise preko ivice. Pospite prezlama, sipajte meso, rasporedite krompir, prepolovljen paradajz, oceđene i seckane feferone, 100 g izdrobljenog feta sir, prelijte umućenim jajima i preklopite kore koje štrče. Pecite u rerni na 200 stepeni 40 minuta.

(Novosti)
 
Učlanjen(a)
16.02.2010
Poruka
112
500 g mljevene junetine
350 g crvenog luka
2 kašike vegete (23g)
1/2 (2,2g) MŽ papra
1 + 2 dl ulja
2 dl vode mineralne vode ili 1/2 vrećice praška za pecivo sa 2 dl obićne vode
Samo ako radite premaz za kupljene deblje kore za burek
1/2 dl slatkog vrhnja
1 jaje


Na dno nauljene posude složite 2 reda kora Svaki red između kora namažite premazom od jajeta, slatkog vrhnja, vode, ulja.
Premazane i u trokut narezane kore za burek se puno lakše formiraju po posudi. Najbolje je koru po koru namočiti u smjesu/premaz, te ih tako namočene slagati. Pazite, morate brzo raditi da se kore ne razmoče.
Na drugi red kore posipajte meso, ravnomjerno, ali ne pre obilno.
Na dinstano juneće mljeveno meso sa lukom stavite mokre kore pa zatim ponovno mljeveno meso. Redajte tako do zadnjeg reda. Na vrhu stavite duplu koru. Premažite burek još jednom sa vanjske strane
Peći na 220 stepeni dok ne zarudi.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bakina kuhinja – posna pita sa mladim krompirom i kupusom

IMG_5403-696x463.jpg


Potrebno je:

500 gr mladog krompira iseckanog na sitne kockice
1 veza mladog crnog luka
100-300 gr rendanog kupusa
500 gr tankih gotovih kora
ulje, začin, so, biber

Priprema:

Na ulju propržiti seckan luk i dodati narendan kupus.

Ubaciti malo začina i soli kao i mlevenog bibera. Izmešati sa seckanim mladim krompirom.

Svaku koru malo premazati uljem pa ubaciti 2-3 kašike nadeva i raširiti po kori. Ivice savite i urolujte.

Ređati u podmazan pleh. Odozgo ponovo premazati rolnice uljem. Peći na 200 stepeni C oko 30-40 min da porumene. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.

(Bakina kuhinja)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978

TURSKA PITA IZ RERNE SA POVRĆEM I ŠAMPINJONIMA: Napravite mekane gozleme pune fila u posnoj varijanti

Gozleme-sa-povrcem-i-sampinjonima.jpg


Gozleme su vrsta tankih punjenih turskih pitica koje se peku na suvom tiganju. Obično se pune spanaćem i sirom. Ja sam poželela da napravim vegansku verziju ovog peciva, sa povrćem, i uz to, probala sam da ih sve istovremeno ispečem u rerni, umesto jednu po jednu na tiganju. Rezultat je bio fantastičan i od tada gozleme uglavnom pripremam na ovaj način, samo se različiti nadevi smenjuju.

Sastojci za 3 veća komada:

Za testo:

  • 250 g mekog belog brašna
  • 1 puna kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 punih kašičica maslinovog ulja
  • topla voda po potrebi
Za punjenje:

  • 150 g svežih šampinjona
  • 1 veća šargarepa
  • 1 paprika
  • 1/2 glavice crnog luka
  • dva čena belog luka
  • so, crni biber
  • ulje
  • susam (opciono)
Priprema:

U jednoj posudi pomešati prosejano brašno sa solju. Dodati kvasac, šećer i ulje, pa dodavati postepeno vodu i umesiti prilično mekano testo koje ne bi trebalo da se lepi za ruke. Pokriti ga krpom i ostaviti da malo naraste, a u međuvremenu pripremiti punjenje.

Šampinjone oprati i sitno iseckati. Šargarepu očistiti i narendati, a papriku oprati i naseckati na sitnije komade. Crni luk očistiti, sitno iseckati i staviti da se prži na malo ulja. Kada crni luk omekša, dodati papriku i pržiti dok i ona ne omekša.

Dok se to dinsta, umešeno testo podeliti na 6 jednakih delova i pokriti krpom. U smesu koja se prži dodati i šargarepu, dinstati 3–4 minuta i mešati kašikom da se ne uhvati za dno. Po potrebi dodati još ulja. Naposletku dodati i seckane šampinjone, posoliti, pobiberiti i pržiti dok ne ispari tečnost koju puste pečurke i tek pred kraj prženja dodati sitno seckani beli luk. Skloniti sa šporeta. Svaku lopticu testa, na dobro pobrašnjenoj podlozi, oklagijom razvući u krug prečnika oko 20 cm. Na tri kruga rasporediti pripremljeni fil, tako da ivice testa ostanu slobodne. Poklopiti praznim delom testa, pa ivice zatvoriti prstima ili pomoću viljuške. Na isti način napraviti i druge dve pitice.

Pažljivo ih prebaciti na veliki pleh od rerne prekriven papirom za pečenje. Neposredno pre pečenja premazati ih mešavinom ulja i vode (staviti više ulja nego vode) i po želji posuti susamom. Staviti ih u rernu ugrejanu na 200 °C i peći dok odozgo fino ne porumene.

Odmah po vađenju iz rerne, obode pitica premazati uljem. Nakon nekoliko minuta pokriti ih krpom, sačekati da se malo prohlade i služiti. Možete ih seći na polovine ili četvrtine i tako služiti. Ako vam nešto preostane za sutradan, nakon podgrevanja u rerni, biće kao tek ispečene!

Izvor: Sensa
 
Natrag
Top