Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Koleginica je, po mojoj skromnoj proceni, veoma obrazovana i pametna osoba, ali je istovremeno i dobar i nenametljiv propagator katolicanstva. Ko nije poznavao makar jednog katolickog svestenika, nema taj dojam.

Drugo, pitanje ekumenizma; ako bismo zamislili fuziju giganta Shella i patuljka NIS, znamo da bi Sell i dalje ostao, a NIS se u potpunosti izgubio. Ekumenizam bi, ili bolje reci, ce razorno delovati na ionako nehomogeno srpsko drustvo. Vrlo brzo bismo imali jedan broj manjih ali ratobornih sekti koje bi bile iznedrene iz “izgubljenog” pravoslavlja. Po mom shvatanju, lakse bi bilo zabraniti sve religiozne organizacije, nego stapati pravoslavlje s katolicanstvom.

Po mom shvatanju, ne vidim razlog da se zabranjuju bilo kakve religijske organizacije. Druga stvar, ako bi postojalo neko generalno slaganje u vezi osnovnih stvari u hriscanstvu, to bi doprinelo manjoj tenziji. Istina, bilo bi manjih grupa koje bi tezile nekoj vrsti ekstremizma ali bi ostale tamo gde pripadaju, na margini drustva. Nemoj da zanemaris cinjenicu da uprkos tome sto su neke grupe vokalne u iznosenju svojih stavova, to ih ne cini vecinom. Treca stvar, vidim da u izvesnom smislu izjednacavas nacionalni identitet sa pravoslavljem, zar ti se ne cini da male ali ratoborne grupe vec imaju podrsku pravoslavlja i da je u principu SPC vec neko vreme vise nacionalna nego verska organizacija.
U vezi Isabelete i rafinisane propagande katolicanstva, ako imam izbora uvek cu pre da izaberem diskusiju sa takvim sagovornikom nego sa zatupljenim fundamentalistom bilo iz pravoslavnog ili protestantskog miljea.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ekumenizam, kao i famozno “dobijanje datuma”, je pretekst za fakticko priznavanje Kosova,odnosno utapanje u katolicizam. Ekumenizam, kao i "datum" razaraju srpsko drustvo u fundmentu. Time je znacajno povredjen ionako slabacak i rudimentiran srpski ponos.I moj, naravno.
Odgovor na ovo je na temi Ekumenizam.
 
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poruka
78
Po mom shvatanju, ne vidim razlog da se zabranjuju bilo kakve religijske organizacije.
Korekcija, pogresno si razumeo, nisam predlozio zabranu, vec sam napravio paralelu, sto bitno menja smisao.

Druga stvar, ako bi postojalo neko generalno slaganje u vezi osnovnih stvari u hriscanstvu, to bi doprinelo manjoj tenziji. Istina, bilo bi manjih grupa koje bi tezile nekoj vrsti ekstremizma ali bi ostale tamo gde pripadaju, na margini drustva. Nemoj da zanemaris cinjenicu da uprkos tome sto su neke grupe vokalne u iznosenju svojih stavova, to ih ne cini vecinom.
To je lepo smisljena pretpostavka. Medjutim, ne treba zaboraviti da i marginalne grupe mogu u jednom trenutku biti aktivni ucesnici u dramaticnom kreiranju istorije. Da te podsetim na Nacional socijalistiku partiju Vajmarske Republike ili KPSS (B). Ima jos takvih primera, cak i u Starom veku. Ne zaboravi da u savremenoj Srbiji deluju jake profasistike grupacije koje zagovaraju stavove isto tako profasistickog sveca Nikolaja Velimirovica.

Treca stvar, vidim da u izvesnom smislu izjednacavas nacionalni identitet sa pravoslavljem, zar ti se ne cini da male ali ratoborne grupe vec imaju podrsku pravoslavlja i da je u principu SPC vec neko vreme vise nacionalna nego verska organizacija.
Ne, to nije slucaj, ne izjednacavam nacionalni identitet Srba sa pravoslavljem, ma da moze i tako da se tumaci ako si sklon da tako vidis moj stav. Tako je i Jurivaka pogresno, slucajno ili namerno, razumeo da sam religiozni fundamentalist.

Uzgred, te marginalne grupe koje podrzava pravoslavna crkva su pod kontrolom i crkve i drzave, jer je ocigledna simbioza globalistickog reizma i crkvene vlade, tj. Svetog Sinoda.

U vezi Isabelete i rafinisane propagande katolicanstva, ako imam izbora uvek cu pre da izaberem diskusiju sa takvim sagovornikom nego sa zatupljenim fundamentalistom bilo iz pravoslavnog ili protestantskog miljea.
Da, slazem se, deluje ugodno, pogotovu ako hoces da vezbas svoju dijalektiku.
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Sto se zabrane tice nigde nisam napisao da si je predlozio, pomenuo si je i prokomentarisao sam.
Svestan sam istorije i kako su pocele neke organizacije a svestan sam i da ima odreceni broj simpatizera klerofasiste Velimirovica i kao sto sam rekao ostace na margini. Ljudi su sve vise orjentisani na realne probleme u vezi egzistencije a to nacionalno lajanje na zvezde vise nema tektonski uticaj na drustvo.
Kada si vec pomenuo paralele, ne mogu a da ne vidim izvesna poklapanja u razmisljanjima izmedju tebe i nekih ekstremisticki grupa. Izjednacavas mogucnost ekumenizma sa utapanjem u katolicanstvo, kao problem vidis jezuite (stvarno ne znam sta je sa ljudima i njihovim strahom od jezuita), u prvi plan istices nacionalni ponos... Kada si vec pomenuo nacionalne socijaliste, cini mi se kao da si na korak od ideje nacionalne higijene
Ne bih rekao da je Jurivaka pogresio u proceni kada je uporedio tvoj nacin razmisljanja sa fundamentalnim nacinom razmisljanja. Izbacio si pravoslavlje a ostalo je identicno.
 
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poruka
78
Moram da iznesem neslaganje sa naknadnim korekcijama - odnosno tumacenjima sta je pisac zeleo da kaze. Zasto odmah ne izneses jasno sta si hteo da kazes kada si izjavio:

Po mom shvatanju, ne vidim razlog da se zabranjuju bilo kakve religijske organizacije.”

Kao, neko je izjavio da ima razloga da se religija zabrani, zar ne? Ovo jasno implicira da sam ja za zabranu, a ti ne vidis razloga za tako drasticnu akciju. Cemu naknadno objasnjenje da je u pitanju komentar, kad to nije. Ako hoces zdrav dijalog, uzdrzi se od naknadnog "tumacenja" sopstvenih misli i stavova.

Drugo, ne vidim nista lose ako etnik oseca nacionalni ponos, ima jasno izrazen patriotizam, ako neko oseca privrzenost svojoj zemlji i narodu koji zivi u njoj, bez obzira koliko se nekome cini da je to blisko nacizmu. Osudjujem stav Ateista Srbije da se odricu srpstva i proglasavaju se internacionalistima, kosmopolitima, a slove se ateistima Srbije.

Kada si vec pomenuo paralele, ne mogu a da ne vidim izvesna poklapanja u razmisljanjima izmedju tebe i nekih ekstremisticki grupa.
. Apsolutno ne vidis dobro. Zapravo, vidis ono sto zelis da vidis. Ne znam koji su te moji stavovi na to navode, ali u svakom slucaju, tvoje “vidjenje” je pogresno u fundamentu.

Izjednacavas mogucnost ekumenizma sa utapanjem u katolicanstvo, kao problem vidis jezuite (stvarno ne znam sta je sa ljudima i njihovim strahom od jezuita), u prvi plan istices nacionalni ponos... Kada si vec pomenuo nacionalne socijaliste, cini mi se kao da si na korak od ideje nacionalne higijene.
Vidis ono sto normalan sagovornik ne bi mogao da vidi. Sta vise, sada mi pripisujes strah od jezuita?????. Gde sam ja pomenuo jezuite? Sto se tice ekumenizma, ocigledno da malo o toj problematici znas. Podsecam te, potrazi informaciju o poseti pape Benedikta XVI vaseljenskom patrijarhu Bartolomeju I i o sadrzaju Zajedncike deklaracije. Medjutim, to nije bila moja poenta. Moje razmisljanje se fokusira na moguce implikacije unijacenja pravoslavaca u nasoj zemlji. Da li namerno ili nenamerno skreces poentu mog izlaganja?

Ne bih rekao da je Jurivaka pogresio u proceni kada je uporedio tvoj nacin razmisljanja sa fundamentalnim nacinom razmisljanja. Izbacio si pravoslavlje a ostalo je identicno.
Ni malo pohvalno. Verovatno ti je bila potrebna potpora autoriteta da dokazujes nesto sto se dokazati ne moze, pa si se, kao garanta ispravnosti sopstvenih stavova, pozvao na autoritet Jurivake. Jos jedan minus na tvoju dusu.

Svaka cast njemu, on je pametan covek, ali ne mora da znaci da je uvek u pravu.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Jurivaka, iskreno govoreci, vise me interesuju propovedi Isabelete, nego stavovi bezboznika ili pravoslavnih fundamentalista. Pitanje je, zasto njeni stavovi? Zato sto ona prilicno sofisticirano propoveda katolicki fundamentalizam pod “firmom” razumnog dijaloga u kome se propagiraju iskljucivo vatikanski, tj. jezuitski dogmatski stavovi. Kao sto sam kritican u odnosu na pravoslavnu iskljucivost, ni malo manje nisam kritican prema jezuitskom sirenju vatikanskog ekumenizma, tj. katolicizma, koji je, zbog svojih suptilnih i zakamufliranih pretenzija, sustinski mnogo opasniji od istocne ortodoksije.

Dobro je da nigde nisi pomenu jezuite.
Sto se zabrane tice, ti sad tumacis moj komentar u kome te nisam optuzio da impliciras zabranu ali ti optuzujes mene da sam implicirao da ti impliciras zabranu. Mozda ti vidis ono sto hoces da vidis. Ako hoces zdrav dijalog uzdrzi se naknadnih optuzbi i specijalnog tumacenja komentara.
Drugo, ne vidim ni ja nista lose ako etnik oseca nacionalni ponos, cak ni ako koristi argumente fundamentalnih ekstremistickih grupa ali smatram da je licemerno ako kaze da ne korisiti te argumente i da nema vrlo slican pogled na drustvo kao te grupe. I onda te jos pita gde je pomenuo jezuite.
Posto ti je ocigledno potrebno tumacenje mojih reci da ti protumacim; pomenuo sam Jurivaku da ti skrenem paznju da mozda nije problem u njemu ili meni kada je u pitanju shvatanje tvojih postova, mozda je problem u tebi. Da budem potpuno jasan, tvoji postovi ostavljaju utisak da ih je pisala osoba koji ima pogled na okolinu iz ugla ekstremistickih nacionalnih organizacija.
 
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poruka
78
Vidis ono sto normalan sagovornik ne bi mogao da vidi. Sta vise, sada mi pripisujes strah od jezuita?????. Gde sam ja pomenuo jezuite?


Dobro je da nigde nisi pomenu jezuite.
Da, imam uzasan strah od njih??? I dozivljavam kontinuirane stresove.

Prvo i pre svega, vidim da se i ti, poput Jurivake, bavite mojom malenkostcu, najaci vam je argumentum ad hominem.

Sto se zabrane tice, ti sad tumacis moj komentar u kome te nisam optuzio da impliciras zabranu ali ti optuzujes mene da sam implicirao da ti impliciras zabranu. Mozda ti vidis ono sto hoces da vidis. Ako hoces zdrav dijalog uzdrzi se naknadnih optuzbi i specijalnog tumacenja komentara.
Nema moga tumacenja tvojih izjava. Ti si naknadno tumacio samog sebe.

Drugo, ne vidim ni ja nista lose ako etnik oseca nacionalni ponos, cak ni ako koristi argumente fundamentalnih ekstremistickih grupa ali smatram da je licemerno ako kaze da ne korisiti te argumente i da nema vrlo slican pogled na drustvo kao te grupe. I onda te jos pita gde je pomenuo jezuite.
Ne vidis nista lose cak i ako se korise argumenti fundamentalnih ekstremistickih grupa??? Zasto ne citiras argumente koje ja koriistim? Zasto mi ne ukazes na tvoj jedino ispravan stav prema sopstvenoj zemlji i prema narodu kome pripadas? Ili te je pogodila moja kritika kosmopolitizma Ateista Srbije, pa svuda vidis ekstremni nacionalizam?

Posto ti je ocigledno potrebno tumacenje mojih reci da ti protumacim; pomenuo sam Jurivaku da ti skrenem paznju da mozda nije problem u njemu ili meni kada je u pitanju shvatanje tvojih postova, mozda je problem u tebi.
Pre svega ko je od tebe trazio da Jurivaku tumacis? Pozvao si se na njegov autoritet i to je to. Sta si ti, oficijelni tumac tudjih stavova? Da li si ovlascen od Jurivake da ga tumas? Zar on nije mogao sam da kaze to sto ti sada navodis? Odkud tebi saznanje da nije u njemu problem, a imas saznanje da je problem u drugima? Tvoji postovi se uglavnom sastoji u analizu moje licnosti, kao sto rekoh – ad hominem, a sada vidim da sam ti postao i opsesija.

Da budem potpuno jasan, tvoji postovi ostavljaju utisak da ih je pisala osoba koji ima pogled na okolinu iz ugla ekstremistickih nacionalnih organizacija.
Jos jedan biser. Mnogo si naivan, a i neuk da bi ti mogo biti potpuno jasan. To sto moji postovi “ostavljaju” takav i takav utisak uopste me ne tangira, jer ti za ocenu mojih stavova nisi bitan. Nemas ti taj kapacitet da bi mogao normalno da diskutujes sa nekim ko ne deli tvoje vidjenje bilo kog pitanja.

Jurivaka bi trebalo da reaguje na postove koji spamuju temu i omalovazavaju sagovornika.
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Pa citiram ti sto si napisao. Katolicka dogma, jezuiti, globalisticki rezim, Kosovo, nacionalni ponos. I onda kaze da ti nisam naveo ekstremisticke argumente koje upotrebljavas. Jel treba da ti nacrtam?
Kada vec pominjes ad hominem, zar ne vidis da se sluzis sa njim? Da li vidis da uporno tumacis ono sto napisem? Nemas smislene argumente za svoje naci stavove i onda napadas mene licno. Do sada sam se bavio samo tvojim "argumentima", nisam sa tobom licno ali je mozda vreme da krenem iako ti to hrani nesigurni ego. Da li vidis da imas kompleks vise vrednosti? Da li vidis da si arogantan, prepotentan i bezobrazan?
Ovo je vec drugi put da pominjes domace udruzenje ateista, izgleda da tebe nesto pogadja u vezi njih. Nisam clan te organizacije ali mi se cini da imas nesto licno protiv njih. Mozda su ti dali sut kartu a posto je kod tebe izrazena velika potreba da budes clan neke grupe ostavilo je lose posledice na tvoju psihu pa kompleksi dolaze jos vise do izrazaja. Tvoj je problem sto licni indentiet izjednacavas sa nacionalnim, verovatno u pokusaju da popunis neku prazninu u sebi. Tvoji postovi su vapaj za pomoc ali pomoc moras traziti na mestu gde se ljudi profesinalno bave tim.
Sada mozes da kazes da sam se bavio tobom.
 
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poruka
78
Pa citiram ti sto si napisao. Katolicka dogma, jezuiti, globalisticki rezim, Kosovo, nacionalni ponos. I onda kaze da ti nisam naveo ekstremisticke argumente koje upotrebljavas. Jel treba da ti nacrtam?
Kada vec pominjes ad hominem, zar ne vidis da se sluzis sa njim? Da li vidis da uporno tumacis ono sto napisem? Nemas smislene argumente za svoje naci stavove i onda napadas mene licno. Do sada sam se bavio samo tvojim "argumentima", nisam sa tobom licno ali je mozda vreme da krenem iako ti to hrani nesigurni ego. Da li vidis da imas kompleks vise vrednosti? Da li vidis da si arogantan, prepotentan i bezobrazan?
Ovo je vec drugi put da pominjes domace udruzenje ateista, izgleda da tebe nesto pogadja u vezi njih. Nisam clan te organizacije ali mi se cini da imas nesto licno protiv njih. Mozda su ti dali sut kartu a posto je kod tebe izrazena velika potreba da budes clan neke grupe ostavilo je lose posledice na tvoju psihu pa kompleksi dolaze jos vise do izrazaja. Tvoj je problem sto licni indentiet izjednacavas sa nacionalnim, verovatno u pokusaju da popunis neku prazninu u sebi. Tvoji postovi su vapaj za pomoc ali pomoc moras traziti na mestu gde se ljudi profesinalno bave tim.
Sada mozes da kazes da sam se bavio tobom.
Zapanjujuci galimatijas provincijskog primitivizma nedorecenog ili, bolje receno, nedovrsenog coveka. Sramota za ateizam ako ga takvi kao ti reprezentuju. Ateizam u primitivnoj redakciji Ateista Srbije i jos primitivnijoj reziji Predraga Stojadinovica.
:crayy:
 
Natrag
Top