Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Stvarno smara ako neko postavi pitanje a onda ga mrzi da potrazi sta odgovor znaci .
Koevolucija je kad evoluciona promena u jednoj vrsti utiče na evoluciju druge vrste . Moglo bi se reći da svaka vrsta ima ulogu selektivnog pritiska za druge vrste, i evoluira kao odgovor na pritisak koji one vrše.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
Biologija negira postojanje nacija, od celije do organa nema razlike medju pripadnicima razlicitih nacionalnih grupa, cak izmedju razlicitih rasa te razlike su minorne. Prema tome ne vidim opravdanost ikakvog nacionalizma ili cak sovinizma. Ove stvari koje se desavaju nasoj drzavi, desavale su se i islamskim kao i hriscanskim, katolickim zemljama po juznoj americi. Prema tome to prilicno sikljucuje mogucnost upereneog rata zapada iskljucivo protiv pravoslavlja. Sve ovo sto se desilo od 90tih pa na dalje mislim da bi se isto desilo, i da su istocne sile preovladale globalno. Mnogi zaboravljaju da je SSSR imao istu politiku kao i SAD, takodje su silom pokusavali da dodju do neophodnih resursa. Jugoslavija je bila trn u oku i istoku i zapadu, i isto bi se desilo da je istok nadvladao zapad u hladnom ratu.
Kao sto sam vec ranije rekao mozda u ovoj ili u drugim temama Srbi nemaju jasan nacionalni identitet, jer kada su nacije nastajale, bili smo pod Turcima. Takodje 50 godina su velike sile, Orvelovim receptom nametali neki nacionalni identitet, radi ucvrscivanja svoje moci, nisu smeli da dozvole da se iznutra neko pojavi ko bi uzdrmao nepravedne sisteme istoka i zapada, nepravedne ne samo prema pojedincu vec i prema covecanstvu uopste. Sada sa dostupnoscu informacija koje nam pruza internet polako se urusava nacionalni identitet u svim razvijenim drzavama, zbog nerealih nacionalnih odlika koje su namerno stvarane, a u realnosti nemaju nikakvih osnova. Samim tim ljudi osecaju potrebu da nadoknade osecaj pripadnosti koji su do skoro imali, i zato jacaju desnicarske organizacije, koje nadomestavaju osecaj vise vrednosti koji je odlikovao nacije.
Takodje organizacije kao spc kod nas shvataju da bi mnogo izgubile, jer kosmopolitizam, donosi konkurenciju, moraju da zastite svoje interese na neki nacin i samim tim sire lazne price da ce prisustvo drugih naneti veliku stetu iako je pravoslavlje na ovim prostorima opstalo uprkos 500 godina turske vladavine. Naravno nije to bilo bas bez stete, ali jezik i kultura su vise ocuvani nego u periodu od 90tih pa na dalje...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Mene zanima da li ateisti psuju? Psovanje Boga je strašno zlo i grozna navika naših naroda. wacko2
Zanima me odgovor ateista. Što i koga vi psujete?
Osim što je psovka prešla u naviku psovača, psuje se kad se netko naljuti, nešto mu krene po zlu i onda on opsuje...Isusa. Zašto Isusa, a ne recimo nekog drugog velikog čovjeka?
Npr. Mahatma Gandija ili Novaka Đokovića ili susjeda Peru?
Zašto Isusa u kojeg ne vjerujete?
:???:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mene zanima da li ateisti psuju? Psovanje Boga je strašno zlo i grozna navika naših naroda. wacko2
Zanima me odgovor ateista. Što i koga vi psujete?
Osim što je psovka prešla u naviku psovača, psuje se kad se netko naljuti, nešto mu krene po zlu i onda on opsuje...Isusa. Zašto Isusa, a ne recimo nekog drugog velikog čovjeka?
Npr. Mahatma Gandija ili Novaka Đokovića ili susjeda Peru?
Zašto Isusa u kojeg ne vjerujete?
:???:

Prvo, nešto o psovci sa psihološkog aspekta. Psovka je vid pražnjenja negativne energije i negativnih emocija. Mnogi ljudi se osjećaju bolje kad opsuju. Sa etičkog i kulturološkog aspekta, psovka je, međutim, ružna navika i ostavlja veoma loš utisak o psovaču.

Mislim da podjednakom procentu psuju i ateisti i teisti. Ne bih rekao da ateisti više psuju od teista. A na tvoje pitanje zašto se u psovci upotrebljava ime Boga, Isusa i drugih svetaca, odgovor leži u onom psihološkom aspektu: veća svetinja - veće pražnjenje negativnih emocija. Nikakav, ili vrlo slab efekat u tom smislu bi se postigao ka bi se, recimo, opsovao ekser!:dtyste:

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
To sam se i ja više puta pitao šta znači psovati Isusa i Boga a u isto vreme u njih ne verovati. Što sočnija psovka to više hormona koji pričinjava zadovoljstvo osvete. Tipično za male đafolčiće.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Prvo, nešto o psovci sa psihološkog aspekta. Psovka je vid pražnjenja negativne energije i negativnih emocija. Mnogi ljudi se osjećaju bolje kad opsuju. Sa etičkog i kulturološkog aspekta, psovka je, međutim, ružna navika i ostavlja veoma loš utisak o psovaču.

Mislim da podjednakom procentu psuju i ateisti i teisti. Ne bih rekao da ateisti više psuju od teista. A na tvoje pitanje zašto se u psovci upotrebljava ime Boga, Isusa i drugih svetaca, odgovor leži u onom psihološkom aspektu: veća svetinja - veće pražnjenje negativnih emocija. Nikakav, ili vrlo slab efekat u tom smislu bi se postigao ka bi se, recimo, opsovao ekser!:dtyste:

A najlon vrečica?! :dtyste:
Ima jedna knjiga "Dozvoljene kletve" i po toj knjizi smiju se spominjati najlon vrečice, ekseri, i sve drugo. Znači, pražnjenje negativne energije? Hmm, prije se lupalo šakom o stol, a sad se lupa po Isusu kao da već nije dosta za nas pretrpio.
Osim ovoga što kažeš, mislim da je psovka i prostačenje prešlo u naviku i vrlo često odražava siromaštvo rječnika, a s tim i duhovno siromaštvo tj. bijedu psovača.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
A najlon vrečica?! :dtyste:
Ima jedna knjiga "Dozvoljene kletve" i po toj knjizi smiju se spominjati najlon vrečice, ekseri, i sve drugo. Znači, pražnjenje negativne energije? Hmm, prije se lupalo šakom o stol, a sad se lupa po Isusu kao da već nije dosta za nas pretrpio.
Osim ovoga što kažeš, mislim da je psovka i prostačenje prešlo u naviku i vrlo često odražava siromaštvo rječnika, a s tim i duhovno siromaštvo tj. bijedu psovača.

Ipak je psovka zanimljiv fenomen. Da ti nešto ispričam u vezi toga, a zanimljivo će biti i drugima, pretpostavljam. Imao sam jednog rođaka (umro je prije nekoliko godina), a inače je bio vjernik, koji je strašno psovao. I ništa to ne bilo interesantno, da nije pri tome vršio savršenu gradaciju - počevši od kandila i ikona, preko anđela i svetaca, majke Božije, pa do Isusa i samog Boga! Znao je u tom "zanosu" nabrojiti po dvadesetak svetaca! Kada bi se "ispraznio" i kada bi ga pitali da ponovo samo nabroji te svece, nije znao ni jednu trećinu:D

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ipak je psovka zanimljiv fenomen. Da ti nešto ispričam u vezi toga, a zanimljivo će biti i drugima, pretpostavljam. Imao sam jednog rođaka (umro je prije nekoliko godina), a inače je bio vjernik, koji je strašno psovao. I ništa to ne bilo interesantno, da nije pri tome vršio savršenu gradaciju - počevši od kandila i ikona, preko anđela i svetaca, majke Božije, pa do Isusa i samog Boga! Znao je u tom "zanosu" nabrojiti po dvadesetak svetaca! Kada bi se "ispraznio" i kada bi ga pitali da ponovo samo nabroji te svece, nije znao ni jednu trećinu:D

Uh, uh...kako mu sada mora biti neugodno među tim svecima koje je psovao? :???:

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@izabela
pozdrav
da li to moje oći dobro vide ??
izgleda da si družeči se ovdje samnom i čitajuči o Biblijskom nauku kojeg iznosim i sama shvatila,
kako je ružno u oćima Božjim upotrebljavati vulgarne izraze i psovke

Biblija nas uči da če nas rijeći naše uzlaudno i nesmotreno izgovorene osuditi
a rijeći smislene u nakani da predstave čistu Biblijsku istinu nas opelemenjuju, spašavaju

drago mi je da nisam uzalud pisao
vidim prve plodove truda i muke

zamisli tek da čuješ pravu propovijed kršćanina koji živi Božji Zakon i tom istom druge podučava
Duh Sveti sišao bi na tebe, ukazao ti jedan novi duhovni svijet GDJE PRAVDA PREBIVA

pogledaj u daljinu i zamisli koliko bi mogla DOBRA učiniti da se potpuno predaš u ruke Spasitelja,
da iskoristi sve tvoje talente
recimo samo koliko stranih jezika govoriš, na svim tim jezicima bi mogla i druge ljude osvjedočiti u istinu
Kristu i trebaju takvi ljudi, koji su spremni sve učiniti da spsase duše, u svojoj blizini i na kraju svijeta
nemoj se nikada bojati prići Kristu i ući u Njegov svijet ljubavi i pravde
jer On sam nas poziva na to i ohrabruje
ljubav koje je u kristu i kojom nas ljubi, može probuditi ljubav u svakom grešniku,
da postane u svemu sličan Isusu Kristu, i da nosi živi lik našeg Spasitelja u svom srcu
time je zadaća kršćanina u potpunosti ispunjena
a nagrada za to če biti blago neporpadljivo i vječni život u Kraljsvstvu Nebeskom

čitaj Evanđelje Ivana, zadnja knjiga Biblijska, pisana je također na Patmosu i usporedi je sa drugim Evanđeljima
pa češ vidjeti kako se izražava učenik koji u potpunosti nosi Kristov lik i koji je pun Svetog Duha
mnogi misle da je Otkrivenje zadnja Biblijska kniga ali to nije točno
iako je zadnje uvršteno u Bibliju nastalo je prije Ivanovog Evanđelja

Natrag