Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Postovani, sta po Vama znaci biti ateista? Da li je ateista slobodna licnost oslobodjena svih dogmi i covjek koji ima prostor za slobodnu misao neopterecenu bilo cim ili je ateista osoba koja nije spoznala istinski smisao i svrhu zivota?

Šta po nama znači biti ateista? Pa to je jednostavno - jedino što definiše ateistu jeste neverovanje ni u jedno nadnaravno biće, ni jednog boga.

Da li je ateista slobodna ličnost oslobođenja od svih dogmi? O tome već ne možemo govoriti u globalu jer postoje svakakvi ateisti. Ono što mogu da kažem kao Humanista jeste da su Humanisti oslobođeni svih dogmi i da racionalno i kritički promišljaju o sebi i svetu oko nas.

NE POSTOJI istinski smisao i svrha života. To svako pronalazi za sebe. Neki, kao Laodikeja, Spedy12, Isabeleta itd. svoj smisao vide u "služenju" nevidljivom bogu koji sve može a ništa ne radi a neki svoj smisao pronalaze u nečemu drugom. Ono što je bitno da zapamtiš jeste da ne postoji univerzalni smisao i svrha života. Moj lični smisao, kao čoveka i Humaniste, jeste traganje za istinom, edukacija sebe i drugih i pomaganje drugima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Svako iskreno traganje za istinom o nama samima i svetu koji nas okruzuje, mora dovesti do rezultata, a to je odgovr na pitanje `Ko smo, odakle dolazimo, i sta je smisao naseg zivota?
Postoji samo jedan univerzalni smisao zivota, i odgovor na sva pitanja koja covek postavlja o sebi i svetu koji ga okruzuje on moze pronaci samo u Bogu kao uzroku i tvorcu svega vidljivog i nevidljivog, sve drugo je utopija i licna covekova samoobmana.

Smisao vere u Boga je pronaci ove odgovore, i jos vise, sama svrha i smisao pronalazenja ovih odgovora je vracanje coveka svome izvoru, tvorcu Bogu koji kroz veru coveku daje pobedu nad prolaznoscu i smrti, i otkrivanje plana spasenja koje covek ostvaruje u zajednici sa njim..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
U svom zivotu sam pricao sa vernicima koji pripadaju gotovo svim religijama koje postoje, ono sto je zajednicko za sve, je licemerstvo. Njima je religija sredstvo kojim se sluze samo onda kada im treba, a odbacuju osnovna religijska nacela kada im to smeta. U slucaju da probas da im pokazes sta rade, napasce te svim svojim logickim greskama u razmisljanju, i ne shvatajuci koliko ispadaju smesni i zalosni. Osim toga, koristice se i laznim izvorima, poput onih gde se tvrdi da je Carls Darvin na postelji izjavio da veruje u Boga, i ni u jednom momentu nece preispitati da li je ono sto su procitali istina ili laz. Celog zivota zive u obmani i obmanjuju ljude oko sebe. To nije ono sto ateisti zele ni za sebe ni za svoje najdraze. I onda jos tvrde da je ateizam nesto lose, naopako, dodaju mu karakteristike ovoga i onoga, poistovecuju sa religijom, dodaju lazi i pakost, kako bi sopstvenu laz ucvrstili u svojim ocima, i svoj ego nadopunili. Nerazumevanje da je ateizam JEDINO odsustvo vere u boga, nije problem ateista, vec onih koji ne mogu da se fokusiraju na tu recenicu. Nikad mi nece biti jasno zasto ateiste poistovecuju sa Hitlerom, koji je bio katolik, ili nekim drugim licnostima, poput Staljina, kao da to ima ikakve veze sa ateizmom, i ateistima. Esad, ako teisti zele da se ucaure, i da ceo svoj zivot provedu ocekujuci neki bonus kada umru, to je brate vasa licna stvar. Podvlacim, LICNA. To je ono sto bi trebalo da bude, i da ostane, a ne da se siri na decu, i indoktriniraju se, kada se njihov pojam o svetu koji ih okruzuje, tek formira, i da se deca plase baucima i glupostima. Ima jedan prost razlog zasto se deca indoktriniraaju u religiju, zato sto odrastao mozak jednostavno odbacuje takve stvari. Mozak koji je rastao u normalnoj porodici u kojoj nista nije bilo nametano, sve ce primiti sa zrnom soli, i razmisljati svojom glavom. To je ono sto religija nikako ne odobrava, a to je razmisljanje. Religija se prihvata onakvom kakva jeste (odnosno kako te indoktriniraju) i nema ni levo ni desno, kao konj sa amovima. Poslednje sto religija zeli jeste da vernici pitaju kako se to voda pretvara u vino, ili kako se to jajna celija nevine zene oplodjuje bez sperme, ili kako to grm koji gori prica, ili kako to da covek hoda po vodi, ili kako ovo i ono. Jednostavno, njima nije dozvoljeno da izadju iz sveta maste u koji su gurnuti protiv svoje volje, zato sto im se preti paklom. Divan je taj bog koji pakao ima. Nisam samo siguran sta je onda djavo, u poredjenju sa bogom. Djavo nije stvorio pakao, vec bog. Dobar, brizni, onaj koji (ne)oprasta. Takav mentalni teror koji religija sprovodi nad maloletnim licima, bi po zakonu trebao da bude kaznjiv.

My 2 cents.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
I da odgovorim na pitanje zasto ateisti psuju boga i isusa. Razlog je vrlo jednostavan, niko, pa cak ni ekser nije uvredjen. Da bi neko bio uvredjen, morao bi da postoji za pocetak, tako da je psovanje nepostojeceg, najmanja moguca uvreda. Iz pogleda ateiste, on zapravo ne psuje nista i nikoga. Cisto da dobijete odgovor iz prve ruke, i da ne zivite u zabludi zbog tog pitanja ceo zivot.
Mogli bi smo mi da psujemo i Pegaze, i Miki Mausa, al nema smisla. Jednostavno, ne odradjuje posao.
Eto, to se zove kultura, psujes, a niko nije uvredjen.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
I da odgovorim na pitanje zasto ateisti psuju boga i isusa. Razlog je vrlo jednostavan, niko, pa cak ni ekser nije uvredjen. Da bi neko bio uvredjen, morao bi da postoji za pocetak, tako da je psovanje nepostojeceg, najmanja moguca uvreda. Iz pogleda ateiste, on zapravo ne psuje nista i nikoga. Cisto da dobijete odgovor iz prve ruke, i da ne zivite u zabludi zbog tog pitanja ceo zivot.
Mogli bi smo mi da psujemo i Pegaze, i Miki Mausa, al nema smisla. Jednostavno, ne odradjuje posao.
Eto, to se zove kultura, psujes, a niko nije uvredjen.

Ono u šta ulažeš svoju energiju, ljubav, emocije i vreme to postaje tvoja stvarnost. Pošto veliki broj ljudi ponekad ceo život ulažu trud i emocije prema Bogu i njegovom izaslaniku na zemlju Isusu za te ljude je Bog stvarnost da stvarnije ne može biti i ponižavanje Isusa i Boga je ponižavanje i za takve ljude.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Imam ja pitanje za ostale ateiste, dal postoje sanse da ce se ikada istinski vernici probuditi iz njihovih bajki, mislim na ove sto misle da smo ziveli zajedno sa dinosaurusima i da svi koji ne prihvataju bukvalne reci njihovog boga nece biti spaseni i tako dalje.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Imam ja pitanje za ostale ateiste, dal postoje sanse da ce se ikada istinski vernici probuditi iz njihovih bajki, mislim na ove sto misle da smo ziveli zajedno sa dinosaurusima i da svi koji ne prihvataju bukvalne reci njihovog boga nece biti spaseni i tako dalje.

Desava se i to, umereni postaju ateisti, fundamentalisti postaju umereni, idu stvari u pravom smeru.
Ako si mislio na ove nase fundamentaliste, to je tesko pitanje.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mislim da u dogledno vrijeme takve šanse neće postojati. Ljudska svijest evoluira kao i sve drurgo, to je istina, ali je isto tako istina da se čovjek rađa sa strahom i živi sa njim do kraja svog života, a taj strah je upravo produkt saznanja o tome kraju. Pri svemu tome, najjači nagon u čovjeku, kao, uostaalom, i svakom drugom živom biću, jeste nagon za životom. Sve što čovjeku pruža kakvu takvu nadu da može prevazići smrt, prijemčivo je i lako se integrira u njegovu misao, čak i u slučajevima kada je svjestan bajkovitosti svoje nade. A, ljudi su oduvijek voljeli bajke, zar ne?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Uskoro ce ateisti trcati da cuju istinu, i bice u jednom danu krsteno ljudi kao u vreme apostola na pedesetnici, jer ce se jevandjelje objaviti celom svetu sa velikom Silom i ljubavlju Svetog Duha koji ce se izliti na sve one koji poslusaju poslednji Bozji poziv milosti, a sama rec pracena znacima i cudima koja ce ciniti oni koji budu objavljivali istinu.
Tada ce svako dobiti dovoljno razloga da veruje, jer ce gledati otvorenim ocima desavanja koja ce se odigravati na pozornici ovoga sveta.

Neka Gospod ucini da svi poslusaju ovaj poslednji Bozji poziv milosti, i budu u broju spasenih koji ce naslediti vecno Bozje carstvo slave.

Natrag