Pitanja za ateiste???

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Na ovo tvoje pitanje se ne može dati precizan odgovor. Nema ga ni nauka u ovom trenutku. Svi znamo da je ljudski mozak taj moćni organ koji produkuje i svijest i razum i inteligenciju i emocije... Isto tako, svi znamo da sva živa bića koja pripadaju grani svekolike faune, takođe imaju mozak kao i čovjek, ali ni približno funkcionalan kao što je kod čovjeka. Zašto se ljudski mozak razvio tako kako se razvio, a kod ostalih živih bića nije, ja ne znam odgovor. Možemo samo u traganju za odgovorom na ovo pitanje, nagađati i pretpostavljati.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Ja i dalje ne dobijam odgovor zašto i odakle u prirodi postoji: svrhovitost, cilj, i smisao u ponašanju životinja i biljaka??
Mnoge neinteligentne životinje čine nešto što zahteva znanje koje nisu mogle same da razviju.

Odakle sklad u mravinjaku i košnici? Socijalno ponašanje mrava i pčela je problem za evoluciju. Zašto su se od usamljeničkog života borbe za opstanak udružili u koloniju? Umesto da se bore za svoj opstanak, u stanju su da žrtvuju svoj život za odbranu košnice.

Zašto pčele i mravi ginu za dobrobit kolonije, kad bi po evoluciji trebalo da se bore za svoj opstanak?

Seme svake biljke istovremeno raste i na gore i na dole, u suprotnim smerovima. Koren da bi crpao vodu i hranu, stablo da bi upijalo sunce i kiseonik. Bez obzira kako okrenete seme, koren uvek ide na gore a stablo na dole.

Na primer slepi miš može u stotom delu sekunde da napravi razliku između biljke i insekta, jer pušta zvuke koje mi ne čujemo, a zatim na osnovu odjeka prepoznaje osobine predmeta od kojeg se zvuk odbio. On u svojoj glavi ima veoma složeni analizator zvukova mikro veličine, čiju tehnologiju su ljudi bledo iskopirali u vidu radara.
Odakle ta tehnologija koja čini da njegov mozak stvara sliku u deliću sekunde ?

Biljka juka, ili "Španski bajonet" ima tučak sakriven duboko unutar jednog tubusa. Deo koji treba da primi polenov prah sakriven je unutar tubusa, tako da juka ne može da bude oprašena vetrom ni insektima (osim jednog). Čak i studenti biologije nekad ne mogu da pronađu tučak juke.

Ako je tačna teorija o evoluciji, onda pred sobom imamo nešto čudno - da jedna biljka čini vrlo rizičnom i teškom svoju egzistenciju, svoje širenje i svoj opstanak. Ona prosto otežava svoje oplođenje time što sakriva deo za oprašivanje.

Međutim, za njen opstanak nema nikakvih problema, zato što postoji specijalni insekt koji se zove pronuba yuccasela. Ovaj mali leptirić se ponaša kao da je učio morfologiju biljaka. On doleti na cvet, uđe unutra i iz prašničkih kesica skupi polen i od njega formira lopticu. Onda on sa ove biljke preleti na cvet druge juke. Dakle, kao da zna genetiku, da nije dobro da vrši oplođenje iste biljke sopstvenim polenom, on leti na drugu biljku, ulazi ponovo u cvet i polaže jaja u plodnik ovog cveta. Zašto ne položi jaja, recimo u listove perianta, u krunične listove? Odkud ona zna da baš tamo treba da položi svoja jaja? Sve njene radnje podrazumevaju određena znanja. Ona polaže jaja u plodnik zato što se tu nalaze semeni zametci.

Da bi postigli određenu svrhu (oprašivanje jedne specifične biljke), mora da postoji izvesno znanje. U ovom slučaju mora postojati znanje da se u tubusu ove biljke nalazi deo na kome polenov prah može da proklija i da se izvrši oplođenje. Dakle, krajnji cilj koji podrazumeva određena znanja. A, znanja, jasno, nema bez razuma. Međutim, oprašivanje vrši nesvesni organizam koji nema znanja.

Kako da objasnimo ovu pojavu? Kako je ovaj proces nastao?

Kada ovaj svet posmatramo iz ugla evolucije imamo veliki problem -> Recimo da je juka nastala od biljke koja je imala prost cvet koji opstaje bez problema. Zašto da se on sad menja? Zašto da rizikuje? Zašto da oteža oprašivanje i svoj opstanak? Na ova pitanja evolucionisti nemaju odgovor!
Vrlo je teško, prosto nemoguće, izbeći zaključak da je sve ovo uredio Inteligentni Stvoritelj.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
:roll:Na gomilu mentalnog izmeta da dodam pitanje u istom stilu, kako slonovi u Africi znaju da smanje svoje kljove kako ih vise ne bi lovili zbog velikih kljova? Slonski manikir i pedikir? Inteligentni stvoritelj? Ili nesto trece?:stupid:

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Na gomilu mentalnog izmeta da dodam pitanje u istom stilu, kako slonovi u Africi znaju da smanje svoje kljove kako ih vise ne bi lovili zbog velikih kljova? Slonski manikir i pedikir? Inteligentni stvoritelj? Ili nesto trece?

Iako je tema "pitanja za....", iako nema normalnog odgovora na "pitanja za....", odgovoriću na tvoje sasvim realno, ozbiljno, inteligentno, svrsishodno i toliko potrebno nam za život pitanje. A dozvolićete mi slobodu da se poslužim vašim rečnikom i vašim argumentima kada odgovarate na ova vam tako draga i k srcu mila postavljena pitanja ->

Dakle, u vašem stilu: Kljove slon afrika lovili su istrebili od evolucija potreba jači opstaju preživeti bez slonovih, imaju nekoliko razlog iz korena se dodaje jer, uvo, rep, i palac na levom palcu slonove noge, čvrga...iako, da naglasim, postoje nekoliko ukrštenih mutant bez razloga i svrhe u cilju. Prema tome, slon Ćira kljove svoje čuva...ali, fizika milijarde godina dokaz ...mee mee...
wacko ok?

ps. Izvinjavam se, zaboravio sam da dodam JokerMMA stilove u mom odgovoru, koji su inače vrlo vrlo iznad proseka, moram da priznam i usput skidam kapu, raznih odgovora na postavljena pitanja:

Dakle -> "hahahahahahah"

Nadam se da ćete sada biti još uspešniji u savlađivanju raznoraznih prepreka i blokada u vašem rasuđivanju o svetu oko sebe...

:angfdl:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Iako je tema "pitanja za....", iako nema normalnog odgovora na "pitanja za....", odgovoriću na tvoje sasvim realno, ozbiljno, inteligentno, svrsishodno i toliko potrebno nam za život pitanje. A dozvolićete mi slobodu da se poslužim vašim rečnikom i vašim argumentima kada odgovarate na ova vam tako draga i k srcu mila postavljena pitanja ->

Dakle, u vašem stilu: Kljove slon afrika lovili su istrebili od evolucija potreba jači opstaju preživeti bez slonovih, imaju nekoliko razlog iz korena se dodaje jer, uvo, rep, i palac na levom palcu slonove noge, čvrga...iako, da naglasim, postoje nekoliko ukrštenih mutant bez razloga i svrhe u cilju. Prema tome, slon Ćira kljove svoje čuva...ali, fizika milijarde godina dokaz ...mee mee...
wacko ok?

ps. Izvinjavam se, zaboravio sam da dodam Speedyjeve stilove u mom odgovoru, koji su inače vrlo vrlo iznad proseka, moram da priznam i usput skidam kapu, raznih odgovora na postavljena pitanja:

Dakle -> "hahahahahahah"

Nadam se da ćete sada biti još uspešniji u savlađivanju raznoraznih prepreka i blokada u vašem rasuđivanju o svetu oko sebe...

:angfdl:

Moram da priznam da ti je ovo najsmisleniji post od kada si na ovom forumu. Nisi nista slagao, nisi pokusao da podmetnes ni jednog prevaranta kao eksperta, nisi okacio neku debilnu slicicu za dzinovima, nisi postavio glupa pitanja, samo si pokusao da budes duhovit. Bezuspesno, ali je bitno da si probao nesto novo. Svaka cast, nastavi tako, ima nade za tebe.:yea:

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Gardiane sve ti je vec objasnjeno.
Najsmesnije od svega je to sto ti ni u jednom svojem pitanju ne dovodis evoluciju u pitanje, negi postojanje boga, a i da on postoji evolucija se i dalje desila, tako da ne znam sta kucas uopste, i vernici ti se smeju.
Za slepe misece ti je odgovor eho lokacija, isto kao da pitas odakle nama vid.
Drugo pitanje je koevolucija.

Kao sto sam rekao, u svakom pitanju pokusavas da dokazes boga, i da ga dokazes evolucija se i dalje desila, to je cinjenica, ne predmet za raspravu :D

sutra kad se otreznim moze detaljnije :D

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Na ovo tvoje pitanje se ne može dati precizan odgovor. Nema ga ni nauka u ovom trenutku. Svi znamo da je ljudski mozak taj moćni organ koji produkuje i svijest i razum i inteligenciju i emocije... Isto tako, svi znamo da sva živa bića koja pripadaju grani svekolike faune, takođe imaju mozak kao i čovjek, ali ni približno funkcionalan kao što je kod čovjeka. Zašto se ljudski mozak razvio tako kako se razvio, a kod ostalih živih bića nije, ja ne znam odgovor. Možemo samo u traganju za odgovorom na ovo pitanje, nagađati i pretpostavljati.

Jos jednom hvala.
Postoje pitanja u ljudskom rodu na koja mi (jos) ne znamo odgovore, i mislim da ih nikada necemo naci. Znanje lezi u beskonancnosti tako da nas mozak uopste nije sposoban da nadje odgovor, jer je ogranicen, ako nicim drugim onda fizickim vijekom trajanja.

Zasto je to upravo tako a ne drugacije, takodje moze biti pitanje. Zasto evolucija nije bila drugacija?
Da li je nastala spontano ili se odvijala po nekom Zakonu koji je prepoznatljiv i utvrdjen?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
zasto evolucija nije bila drugacija ? mislim da je to nepotrebno pitanje, morala je da ide nekakvom putanjom, i trebalo joj je oko 3,5 milijarde godina da " stvori " nas. Isto kao kad pomislis na to da nije bilo asteroida koji je zbrisao dinosauruse pre 65 miliona godina sisari se ne bi razvili u primate i opet nas ne bi bilo, mislis da je neko poslao asteroid da istrebi vecinu zivota da bi grupa homo sapiensa nastala 65 miliona godina kasnije ?

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
samo si pokusao da budes duhovit.

Konstantno grešiš u rasuđivanju. Ja nisam pokušao da budem duhovit, ja jesam DUHovit :al:

Postoji vreme za ozbiljnost, a postoji vreme za razonodu...Problem nastaje kada vreme za razonodu postane svo vreme, a tada nastaje neozbiljnost...

Dakle vratimo se ozbiljnim temama:

Insekt "pčelovuk" napada pčelu, tako što je ubode tačno u poždrelnu gangliju i ubrizga joj "anastetik", tako da ostane nesposobna za bilo kakav pokret. To je neverovatno, kao da jedan insekt poznaje anatomiju drugog insekta! Pre nego što pčelovuk odnese pčelu da bude hrana njegovim larvama, on izvuče sav med iz pčele. On nije sebičan, nego "zna" da je med otrovan za njegovu larvu!
Otkud on to zna?
Jasno je da pčelovuk to ne čini svesno i da se on nije "prilagodio" evolucijom. Prosto je nemoguće zamisliti realne mehanizme kojima bi došlo do izgradnje takvog ponašanja.

Riba granion se ponaša kao da zna mesečeve mene. Postoje dve plime. Jedna za vreme punog meseca i jedna za vreme mladog meseca, u razmaku od 14 dana. Plima za vreme mladog meseca je kraća, a ona za vreme punog meseca je duža. Jata ovih riba 2 dana posle punog meseca, to jest posle velike plime, kad počne oseka polože svoja jaja i sa osekom se vrate u more. Birajući baš ovo vreme, (govoreći ljudskim rečnikom) one su sigurne da voda neće odneti ikru, jer je svakim sledećim danom plima sve kraća. Za dve nedelje, kad nastupi sledeća plima, ona dosegne larve tačno u vreme kad se izležu i ponese ih u more. Ovo opet podrazumeva određena znanja. Recimo ako bi ova riba položila svoja jaja kada je maksimum plime, larva bi uginula jer bi ih plima dosegnula prekasno. Tako ne bi bio postignut cilj, ne bi bila ostvarena svrha. Ipak, ova riba radi kao da dobro poznaje Mesečeve mene.
Kako to?

Da li je ona to mogla da nauči putem slučajnih pokušaja i pogrešaka? Nikakva evolucionistička teorija "pokušaja i pogrešaka", ne može zadovoljavajuće da objasni smisaono, svrhovito ponašanje nesvesnih, neinteligentnih životinja. Svaki slučajan pokušaj donosi smrt. Ako bi riba slučajno uspela da pronađe tačan dan za polaganje jaja, svoj uspeh ne bi mogla da prenese sledećoj generaciji, jer se stečene osobine ne nasleđuju.

Dakle?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Sada pricas kao vernik koji prihvata evoluciju, jer sve vreme pokusavas da dokazes neki red u prirodi, i da uspes da ga dokazes, i da dokazes da je to bas tvoj bog ( cemu naravno nisi ni blizu ) evolucija se i dalje desila.

Natrag