Pitanja za ateiste???

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
Zapravo zivotinje su veoma dobre u predvidjanju prirodnih pojava, imaju izostrenija cula. A sto se pcelovuka tice to je isto instikt kao sto dete odmah zna gde je sisa i kako da je koristi, mozda ima jos primera kod coveka ali ne mogu sada da se setim. Covekova cula i instikti su u mnogo cemu zaostali, pa tebi zbog toga deluju neverovatno neke stvari. Covek svoja cula koristi sve manje i manje sa vremenom, i to se unosi u genetski materijal, tako da potomci ce biti jos manje osetljivi. Najbolji primer o smanjenju kapaciteta cula imas kod osoba koja izgube ili su rodjena bez jednog. Sto se tice instikata, u manje razvijenim zajednicama, pojedinim plemenima, u istrazivanju od pre jedno 20tak godina, imas primere bolje detekcije(culne), instiktivnog predvidjanja vremenskih prilika i mnogo bolje orijentacije, nego kod ljudi van tih zajednica, koje zive u urbanim krajevima, tako da eto primera zaostajanja instikata i cula. Iako je covek izgubio mnostvo instikata jer mu nisu potrebni u sadasnjem nacinu zivota, to ne znaci da zivotinje su izgubile svoje instikte. Za mnoge primere instikata je nauka dala objasnjenje, e sad naravno da nije jos za svaki dala. Cak mislim da ima mnogo njih, za cije postojanje jos ne znamo. Svi tvoji sadasnji argumenti su kao ovo: Pracovek vidi udar groma, i kaze da je dosao iz oblaka, ti bi mu tvrdio da ne moze iz pare da nastane udar groma, jer stvarno vidimo kada isparava iz vode i nema munja. To sto nauka nema neke odgovore jos uvek, to ne znaci da ne postoji logicnije objasnjenje od toga da to bog radi. Mozda cak i postoje objasnjena za ovo, ali ja ih ne znam. Mozda bas neko istrazuje ovo, i dace nam odgovor uskoro, ili ce mozda proci jos mnogo vremena dok ne dobijemo odgovore. Niko ne tvrdi da nauka sada ima sve odgovore na sva pitanja, ali radi na tome... Prema tome tvoji argumenti ne drze vodu jer sve to nemoguce, sto samo bog moze da uradi, nauka redovno osporava, svakim danom ostaje sve manje argumenata za postojanje boga(tj. onoga sto ti koristis kao argumente), nauka je do sada razotkrila mnostvo prirodnih tajni koje su ljudi kao ti koristili kao argumente, da si ziveo u ranijem vremenu tvrdio bi da sve ovo sto imamo danas nije moguce, ni kompjuter, ni telefon, ni mobilni, ni automobil, ni sateliti, ni lekovi, ni sve ostalo... To bar govore tvoji argumenti. Ja ne smatram da je nauka apsolutno tacna, i na nju gledam prilicno kriticki, i volim da je preispitujem ali to ne znaci da nauka nece dati odgovore kroz odredjeno vreme. Nauka ne uzima stvari kao zauvek tacne, cak i 1+1 ne mora uvek biti 2(ti se dosta cesto pozivas na to), cak je i to dozvoljeno preispitati, cak i da se dokaze suprotno to nece znaciti da je sve pogresno, i naci ce se zasto u nekom slucaju 1+1 nije 2. Nauka daje odgovore, religija samo ostavlja neodgovrena pitanja... Svaki tvoj argument iz biblije ce samo naterati nekoga da ti postavi logicno pitanje, na koje ce tvoj jedini odgovor biti bog je tako hteo/bog je rek'o. Ako hoces da osporis neku naucnu cinjenicu pokusaj to da uradis na pravi nacin, naukom, pokusaj da dokazes da te stvari nisu instikti, ako nauka nema odgovor na to, onda ces imati pravo ti da ponudis odgovor, ali prvo treba da dokazes da nije tako, nacunim principima i istraizvanjem, i da niko drugi ne uspe da dokaze da su to instikti. Navedi bar naucnika koji te dokazao ako nist drugo, mada da ima takvog, koji je dokazao postojanje boga verovatno bi ceo svet brujao o tome. Nemoj samo reci da ima takvih ali ih drugi namerno sabotiraju i diskredituju. Ovaj svet je vise nego vecinski religiozan, tako da svim religijama bi to odgovaralao. Inace najrazvijenije su hriscanske zemlje, tako da nema razloga, da neko od naucnika u hriscanskim zemljama, skriva postojanje hriscanskog boga. Ovako samo mozes nabrajati zanimljivosti do sutra, i nista neces postici...

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Zapravo zivotinje su veoma dobre u predvidjanju prirodnih pojava, imaju izostrenija cula. A sto se pcelovuka tice to je isto instikt kao sto dete odmah zna gde je sisa i kako da je koristi, mozda ima jos primera kod coveka ali ne mogu sada da se setim.

Puno si toga napisao, ali ništa nisi rekao...

Pitanje je bilo:

Ako bi riba Granion slučajno uspela da pronađe tačan dan za polaganje jaja (u odnosu na plimu i oseku), svoj uspeh ne bi mogla da prenese sledećoj generaciji, jer se stečene osobine ne nasleđuju.
Kako onda svaka generacija tačno ZNA šta treba da radi?

Sav vaš odgovor se svodi da reč ZNANJE zamenite za reč INSTINKT!

Ali odakle to znanje(instinkt), kako nastaje i kako funkcioniše, odgovora prosto nema...

A pogledajmo šta kaže Biblija u stihovima napisanim pre 3 500 godina ->

" Zapitaj stoku, naučiće te; ili ptice nebeske, kazaće ti.
Ili se razgovori sa zemljom, naučiće te, i ribe će ti morske pripovediti.
Ko ne zna od svega toga da je ruka Gospodnja to učinila?
"
(Jov 12)

Bog kaže, pogledaj sva stvorenja kako funkcionišu i ona će ti propovedati - kazati - ko ih je stvorio i kako su nastali...

Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
Da li znas sta je instinkt? Instikt je prirodno refleksno ponasanje za koje nije potrebno nikakvo prethodno ucenje. Imas objasnjenje kako nastaju instikti, da nastaju iz znanja. Ali upotrebi internet ako te zanima, rekoh ti ako hoces nauku da obaras, obori je naukom, diskredituj nacnike koji objasnjavaju kako nastaju instikti, i objasnjavaju sta su, dokazi da nije tako kao sto oni kazu.... Ja sam ti zapravo dao neke primere i objasnjenja, nikada nisam posebno izucavao te primere koje si ti dao, ustvari nikada se nisam bavio nekim kompleksnim naucnim istrazivanjima, ako ti ovo nije dovoljno, potrazi one koji se time bave, pa neka ti oni pojasne...
Trazis od elektricara da ti objsani kako se uvodi voda u kucu :D Nazalost mala smo zemlja i nema ovde ljudi koji bi ti dali pravo naucno objasnjenje na ono sto ti pitas. Ja mogu da kazem da ne znam sve, niti iko zna sve, neko zna vise o necemu, neko manje, ali rekoh da ako neko od nas nesto ne zna, to ne znaci da ti znas. :D Ima ljudi koji se bave tom granom nauke, kontaktiraj ih pa im objasni kako nisu u pravu...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Konstantno grešiš u rasuđivanju. Ja nisam pokušao da budem duhovit, ja jesam DUHovit :al:

:roll:

Puno si toga napisao, ali ništa nisi rekao...

Pitanje je bilo:

Ako bi riba Granion slučajno uspela da pronađe tačan dan za polaganje jaja (u odnosu na plimu i oseku), svoj uspeh ne bi mogla da prenese sledećoj generaciji, jer se stečene osobine ne nasleđuju.
Kako onda svaka generacija tačno ZNA šta treba da radi?

Sav vaš odgovor se svodi da reč ZNANJE zamenite za reč INSTINKT!

Ali odakle to znanje(instinkt), kako nastaje i kako funkcioniše, odgovora prosto nema...

A pogledajmo šta kaže Biblija u stihovima napisanim pre 3 500 godina ->

" Zapitaj stoku, naučiće te; ili ptice nebeske, kazaće ti.
Ili se razgovori sa zemljom, naučiće te, i ribe će ti morske pripovediti.
Ko ne zna od svega toga da je ruka Gospodnja to učinila?
"
(Jov 12)

Bog kaže, pogledaj sva stvorenja kako funkcionišu i ona će ti propovedati - kazati - ko ih je stvorio i kako su nastali...

Kako ti ne dosadi vise argument neznanja? Ne znam kako je nesto nastalo, dakle mora da je deda mraz to stvorio. I kako ti ne dosadi da citiras te basne iz biblije? Kako nema u bibliji nesto korisno, na primer upustvo za pravljenje antibiotika ili aparata za magnetnu rezonancu nego imas budalaste i neoriginalne pripovetke i bajke.
Imas google pa trazi odgovore. Koliko znam, medju aktivnim clanovima nema evolucionih biologa. Upotrebljavas vrlo, vrlo falicnu logiku misleci ako nema odgovora na neka naucna pitanja da ces eventualnim rupama u znanju da ponudis kao odgovor mitoloska bica. Taj tvoj bog neznjanja koga nudis i prodajes na ovom forumu je svakim danom sve manji. Krio se u bolestima, krio se u prirodnim pojavama i vremenom mu nestaje mesta za skrivanje. Nekada je bio bog gromova, zemljotresa, vulkana, cunamija, sada je bog ribe Granion i insekta pcelovuk. Na niske grane je spao i u sitnim rupama se krije taj tvoj bog neznanja.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Da li znas sta je instinkt? Instikt je prirodno refleksno ponasanje za koje nije potrebno nikakvo prethodno ucenje. Imas objasnjenje kako nastaju instikti, da nastaju iz znanja. Ali upotrebi internet ako te zanima, rekoh ti ako hoces nauku da obaras, obori je naukom, diskredituj nacnike koji objasnjavaju kako nastaju instikti, i objasnjavaju sta su, dokazi da nije tako kao sto oni kazu....

Instinkt (lat. podbosti,podstaci) predstavlja pobudu. Instinkt je nasledni obrazac ponasanja koji se na tipican nacin aktivira u tipicnim situacijama, sa odredjenom svrhom pretezno nesvesne prirode i prisutan je kod svih pripadnika iste vrste.

Čitavih 30 sec je potrebno da dođeš da zvanične naučne definicije instinkta!

Sama definicija šta je instinkt ruši teoriju evolucije! Ako je instinkt nasledni obrazac ponašanja, kako je mogao evoluirati kada znamo da se stečene osobine ne nasleđuju?

Dalje, vidimo da je instinkt POBUDA koja se AKTIVIRA u tipičnim situacijama. Ko aktivira pobudu? Riba?
Ako kažeš da riba sama aktivira pobudu u tačno određenim tipičnim situacijama, onda ti istovremeno tvrdiš da je riba svesna i razumna pa zna kada da aktivira i šta da aktivira!

Ok?

Ja sam ti zapravo dao neke primere i objasnjenja, nikada nisam posebno izucavao te primere koje si ti dao, ustvari nikada se nisam bavio nekim kompleksnim naucnim istrazivanjima, ako ti ovo nije dovoljno, potrazi one koji se time bave, pa neka ti oni pojasne...

Nije mi jasno onda što se javljaš ko mali Perica i pišeš kilometarske odgovore i "objašnjenja" ? :stupid:

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
Pa da ustvari to nisi pre 5 minuta procitao, znao bi na sta se misli sa: odredjenom svrhom pretezno nesvesne prirode, shvatio bi da to samo znaci da zivo bice ne mora biti svesno te radnje, da bi je radilo(inace instinkt jeste genetski preneseno, steceno iskustvo predaka). Ocigledno pogresno tumacis sve sto procitas, a ne samo nase postove. Covek posto je svesniji od drugih zivih bica moze i da kontrolise odredjene instikte, i da preuzme manuelno upravljanje procesima, (probaj da odredis sam svoj tempo disanja). Ja jeste da znam malo o ovome, ali izgleda da je i to vise od tebe. Kao sto si izguglao to, izguglaj i kako nastaju instinkti, pa ako ti zatreba tumacenje, javi se...
Moja poenta je bila, posto nisi zadovoljan nasim, laickim odgovorima, onda probaj da diskutujes sa naucnicima koji se bave time, mada cisto sumnjam da bi na ovakve nebuloze uopste odgovorili, i ja se pitam zasto to radim...

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Gardiane sta lupas , instinkt je evoluirao kao i sve drugo, ono sta je korisno prirodna selekcija zadrzava, ono sta nije nestaje, instinkt aktivira mozak isto kao i bol.
I kako to dovodi teoriju evolucije u pitanje nije mi jasno, kao sto kaze starstuff nadjes nesto sta ti deluje tesko objasniti i povezujes sa mitoloskim bicima.
Mada ako si kreacionista i moras da budes takav valjda

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
(inace instinkt jeste genetski preneseno, steceno iskustvo predaka). Ocigledno pogresno tumacis sve sto procitas, a ne samo nase postove.

Ništa ja pogrešno ne tumačim. To se vi koprcate jer nemate argumente...

Stečene osobine se ne prenose na sledeću generaciju, a ti sada kažeš da se prenose?
Nisi li kontradiktoran sam sebi...?
Nije li evolucija kontradiktorna stvarnosti u prirodi?

Ja jeste da znam malo o ovome, ali izgleda da je i to vise od tebe. Kao sto si izguglao to, izguglaj i kako nastaju instinkti, pa ako ti zatreba tumacenje, javi se...

Pa ti bi već arlaukao na sva zvona kada bi u nauci postojalo bilo kakvo objašnjenje kako nastaju instinkti i kada bi moglo da se "izgoogla"...

ČINJENICA je da nauka nema odgovor na to pitanje! Niti će ga imati, ako ne prizna Tvorca...

To je suština...

U prirodi, naročito u biljnom i životinjskom svetu, postoji beskrajno mnoštvo osmišljenih planova i projekata. Postojanje plana ukazuje na planera, projektanta koji je to zamislio i ostvario. Nasumično, slučajno kombinovanje atoma ili ćelija ne može da stvori uređeno, organizovano živo biće.

Suprotno borbi za održanje, postoji udruživanje životinja. Npr. šareni rak čistač u Bahamima čisti ribice od parazita. Ribe staju u red za čekanje, i puštaju da im rak čisti čak i škrge, iako ih to dovodi u životnu opasnost.

Kako je rod miroljubivih, plašljivih i slabih srna, ovaca ili zečeva uspeo da preživi evoluciju, dok su mnoge vrste agresivnih i opasnih gmizavaca i zveri nestale?
Kako slepa slučajnost može da stvori oko koje vidi, prilagođava fokus za daljinu i količinu svetlosti?

Čovek svojim ponašanjem ostvaruje neku svrhu. Uvek iza svrhe i cilja stoji razum. Kada vidimo da su crepovi poređani na krovu, mi tačno znamo da iza toga stoji određena logika inteligentne osobe. To je zato da krov ne bi prokišnjavao. A kad vidimo kod neke ribe, kako su isto tako smisaono, hidrodinamično poređane krljušti, ko je kod njih to uradio? I tu postoji logika, namera. U ljudsku tvorevinu, logiku je uneo čovek. To je jasno. Ali ko je uneo logiku u prirodu?

Za 7 godina svaki deo mog organizma biće obnovljen novom materijom, dok će stari biti izbačeni. Ipak, ja sam ostao ja, zahvaljujući informaciji u genima, koji grade uvek moju strukturu, a ne neku drugu osobu.

Organi u telu obavljaju neku funkciju. Obavljanje funkcije ukazuje na postojanje namere, na svesno projektovanje.

Kako je slučajnost mogla da stvori suprotne polove i seksualnost? Međusobna privlačnost i način razmnožavanja živih bića ukazuje na planirano konstruisanje, a ne na slučajan raspored hemijskih elemenata.

Ljudsko telo je sklop funkcionalnosti i savršenstva. Hlorovodonična kiselina koja je toliko jaka da može da probuši tepih, ipak ne oštećuje naš želudac ako se zdravo hranimo. Jetra je mini fabrika, koja između ostalog luči fibrinogen i protrombin koji izazivaju zgrušavanje krvi u ranama. A da ne bi došlo do zgrušavanja krvi u krvnim sudovima, jetra luči i heparin koji to sprečava. Genijalno, zar ne? Jetra je laboratorija koja automatski trenutno analizira hemikalije, skladišti ih i transformiše prema potrebi.

Čulo dodira je jako važno za naš opstanak i funkcionisanje. Ruka ima oko 200 nervnih završetaka po cm2. Vrhovi prstiju su osetljiviji od bilo kog drugog dela tela, osim usana i jezika. Ko je predvideo takav raspored nervnih završetaka na mestima koja su nam najneophodnija? Mozak u sekundi prevodi mirisne signale da bi znali da li je nešto zagorelo ili miriše ljubičica, da li da brzo sklonimo tiganj ili da uživamo u mirisu. Kakav je to Genije smislio receptore koji prepoznaju mirise i ukuse, i selektivno ih odabiru da bi zaštitili naš život?

Naše oko je čudesni fotoaparat natprirodne tehnologije, koji je povezan na drugi "aparat" koji pamti ono što je "uslikano". Snažni mišići automatski modifikuju sočivo oka više hiljada puta dnevno iako mi toga nismo ni svesni. Slika se "razvija" trenutno, skoro čim je viđena, pa je naša reakcija trenutna. Čovek se hvali tehnologijom fotoaparata, a zaboravlja Genija koji nam je na poklon podario ova dva neverovatna objektiva i super brzu laboratoriju za analizu vizuelnih draži....

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Sve sto si objasnio objasnjava evolucija, ali sve, samo da proguglas malo nasao bi objasnjenje i za organe i za oci i za sve ostalo, ali lakse je odmah pomisliti da je jevrejska sekta u pravu pre nauke :D
Ti i dalje nisi izneo ni jedan jedini dokaz protiv evolucije, i kad bi ti rekao da si u pravu da je alah zevz jehova ili bilo koji drugi lik iz neke bajke ubacio instinkt opet se evolucija desila, ne znam sta pokusavas da dokazes

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
Rekao sam da kod coveka neki instinkti slabe, jer vise nema potrebu za njima. Ne znam kada sam rekao da se stecena znanja ne prenose. Ako jesam, onda sam pogresno se izrazio.

Evo sta google kaze:
HTML:
http://bit.ly/16b7H8C

Natrag