Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Dobro, infamous, samo ti ostani u tom neznanju i uživaj. Niko ovdje ne predenduje da tebe edukujuje, nego ljudi iznose svoja mišljenja. Za razliku od tebe, mnogi ta mišljenja imaju.
pa u tome je problem, ti da kazes ja verujem da kad umresi to je to ja verujem da nema boga ili duse to je sve uredu ali onog trenutka kad pocnete svi vi da tvrdite nesto sto neznate to onda vise nije misljenje
i nemojte vi da me edukujete molim vas, ja cu radije da ostanem ovako glup djasvi mi se vise :D

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da li se radja sa spoznajom o Bogu ili ne, msljenja su podijeljena. Naravno, pa rijeci su sredstvo za komunikaciju. Ako neka majka zeli da joj dijete kaze; mama! ponavlja mu bezbroj puta.
U ovome nisi u pravu. Vjere u Boga nece nestati dok je ljudi na zemlji. Znas zasto?
Bog je tako stvorio covjekovo srce da ga nista ne moze ispuniti do kraja, osim Boga samoga. Netko to shvati prije, a drugi kasnije, a neki ce tek u nebu vidjeti.
Čija su mišljenja podijeljena u vezi tvrdnje da se čovjek ne rađa sa spoznajom o Bogu? Nema tu podijeljenih mišljenja, osim ako tu ne misliš na pseudonauku - kreacionizam.
Možda se nisam jasno izrazio u vezi odumiranja religije. Mislio sam na vrste religija.

i nemojte vi da me edukujete molim vas, ja cu radije da ostanem ovako glup djasvi mi se vise :D
Davno sam ja primjetio da ti je glupost vrlo blizak pojam. Kada čovjek ne zna da nešto kaže o nečemu, onda elementarna pristojnost nalaže da ne omalovažava onoga ko o tome ima svoje mišljenje.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Citala sam nesto o tome, nije sasvim tocno da se dijete radja kao "tabula rasa", u tom smislu su podijeljena misljenja onih koji kazu da se covjek iradja s urodjenim osjecajem za Boga.
Vjera ce se promijeniti u smislu da ce biti jos vise nevjernika tj. ravnodusnih, a s druge strane bit ce vise svetaca i mistika, dakle svjedoka Bozje nazocnosti na zemlji
:dtyste:.

Jednostavno, crkva ce se procistiti, a vjera u Boga navjestati zivotom.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Davno sam ja primjetio da ti je glupost vrlo blizak pojam. Kada čovjek ne zna da nešto kaže o nečemu, onda elementarna pristojnost nalaže da ne omalovažava onoga ko o tome ima svoje mišljenje.

jesi ti dovoljno inteligentan da razlikujem misljenje od tvrdnje? lose si mi odgovorio sam si sebe ukopao, vi bre priate jedno pa onda drugo znate li vi sta pricate?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Citala sam nesto o tome, nije sasvim tocno da se dijete radja kao "tabula rasa", u tom smislu su podijeljena misljenja onih koji kazu da se covjek iradja s urodjenim osjecajem za Boga.
Vjera ce se promijeniti u smislu da ce biti jos vise nevjernika tj. ravnodusnih, a s druge strane bit ce vise svetaca i mistika, dakle svjedoka Bozje nazocnosti na zemlji
:dtyste:.

Jednostavno, crkva ce se procistiti, a vjera u Boga navjestati zivotom.
znas sta je cinjenica? cinjenica je da su nas ucili da verujemo u kamen mi bi verovali u kamen, mislim vecina bi verovala x)

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544

A ko ti je rekao da se dete rađa kao tabula rasa? Ne rađa se; no, istako tako se ne rađa sa "urođenim osećajem za Boga". Vera u Boga je naučena stvar i ništa više od toga.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Recimo ovako: ti si teista, a ja ateista. I moj i tvoj razum su isti. Neko od nas dvoje može biti malo inteligentniji, neko imati veći talenat za nešto i sl., ali naši razumi podjednako znaju da je 2+2=4. E, reci mi sada šta ti razum kaže, ako bi se neko novorođeno dijete našlo u šumi, i nekim slučajem preživjelo (nešto kao Tarzan) i do svog punoljetstva ne bi srelo drurgo ljudsko biće, da li bi ono znalo za Boga?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
naravno da bi znao, pa pre ce onaj u dzungli da zna za boga nego mi u "civilizaciji"
imas ti tih plemena po africi juznoj americi i aziji sto zive u dzunglama koliko hoces i svi su orjentisani duhu i bogu

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
jesi ti dovoljno inteligentan da razlikujem misljenje od tvrdnje? lose si mi odgovorio sam si sebe ukopao, vi bre priate jedno pa onda drugo znate li vi sta pricate?
Zar si stvarno toliko ograničen? U kontekstu onoga što sam ti rekao nema nikakve razlike između mišljenja i tvrdnje. To je u krajnjem nebitno, da li se radi o mišljenju ili tvrdnji.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da se dijete radja kao tabula rasa je uopceno misljenje. Sigurno da ga nisam ja izmislila.
Ali, ako nije, a bit ce da nije, jer dijete se moze roditi, npr., s
izrazitim sluhom ili talentom za slikanje koje ce se kasnije ocitovati.
Ako se dakle radja s nekim predispozicijama, zasto ne imao urodjeni osjecaj za Boga?

Recimo ovako: ti si teista, a ja ateista. I moj i tvoj razum su isti. Neko od nas dvoje može biti malo inteligentniji, neko imati veći talenat za nešto i sl., ali naši razumi podjednako znaju da je 2+2=4. E, reci mi sada šta ti razum kaže, ako bi se neko novorođeno dijete našlo u šumi, i nekim slučajem preživjelo (nešto kao Tarzan) i do svog punoljetstva ne bi srelo drurgo ljudsko biće, da li bi ono znalo za Boga?

Da. Po razumu. To bi bila slika Boga prilagodjenog njemu i njegovim ogranjicenim mogucnostima, ali ako mu je razum zdrav, u njemu ce se pojaviti misao o postojanju nekog Bica koje je vece od njega samoga.

Poslednja izmena:
Natrag