Piletina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Piletina na sredozemni način

Piletina na sredozemni način

Za 4 osobe potrebno je: 3 smokve, 4 fileta piletine, 1 čen belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica ruzmarina, 6 kašika slatkog vina (porto), 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera.

Filete piletine dobro istrljajte čenom belog luka, zatim posolite i pobiberite. U tiganju sa nelepljivom podlogom dobro zagrejte maslinovo ulje,poređajte filete i pržite ih 3-5 minuta sa obe strane. Smokve operite, isecite na polovine i kašičicom izvadite unutrašnjost. U blender sipajte ruzmarin, slatko vino i jezgro smokve, pa umutite da dobijete kompaktan preliv. Sipajte filete u tanjire i preko svakog dodajte malo preliva. Služite toplo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bajadera od belog mesa

Bajadera od belog mesa

105734_chickenquarter1_if.jpg


Potrebno je:


1 belo meso
300 g kačkavalja
100 g suvog vrata
1 pavlaka
2 jajeta
senf, peršun
ulje, vegeta


Priprema:

Belo meso iseći na šnicle i izlupati.
Podmazati vatrostalnu činiju, na dno staviti belo meso, posuti sa vegetom, zatim premazati sa senfom.


Odozgo izrendati kačkavalj, pa ređati suvi vrat i posuti sa sitno iseckanim peršunom. Preliti umućenom pavlakom i jajima i peći na 250°C.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pikantna krilca

Pikantna krilca

Za 4 osobe: 12 pilećih krilaca, 5 šargarepa, 2 čena belog luka, 2 kašike slatke mlevene paprike, 2 kašike soja sosa, 2 kašike meda, kašičica čili paprike u prahu, kašičica sušenog bosiljka, sok od pomorandže, 30 g maslaca, maslinovo ulje i so.


U većoj posudi pomešajte slatku mlevenu papriku, čili u prahu, med, so, soja sos, sitno seckani beli luk i sok od pomorandže. Dodajte pileća krilca i dobro promešajte da sasvim budu prekrivena ovom mešavinom. Posudu prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 60 minuta u frižideru. Dodajte 4 kašike maslinovog ulja, promešajte i sve zajedno sipajte u pleh prekriven kolačarskim papirom koji ste premazali uljem. Pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme oljuštite šargarepe, isecite ih na tanke štapiće i pržite na vrelom ulju dok ne porumene i ne omekšaju. Pospite sitno seckanim peršunom i servirajte sa pečenim krilcima.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pečeno pile na italijanski način

Pečeno pile na italijanski način

Za 4 osobe: veće pile, 100 g mladog sira, 40 g struganog parmezana, 40 g struganog kačkavalja, jaje, 3 manje tikvice, 2 glavice luka, kriška hleba, limun, 50 g mlevenih oraha, veza peršuna (4 kašike sušenog), 4 kašike sušenog bosiljka, 15 g maslaca, kašika ulja, so i biber.


Tikvice i luk izrendajte i nekoliko minuta dinstajte na vrelom ulju i malo vode. Sredinu od hleba pomešajte sa mlevenim orasima, dodajte sireve, struganu limunovu koru, začinske trave i jaje, posolite, pobiberite dobo umesite i na kraju dodajte dobro oceđene, dinstane tikvice i luk. Ovim nadevom napunite unutrašnost pileta i čačkalicama zatvorite otvor. Celo pile bogato premažite uljem, posolite, pobiberite i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Piletina sa jabukama i šampinjonima

Piletina sa jabukama i šampinjonima

Potrebno je: 4 pileća fileta, 2 velike jabuke, 250 g šampinjona, 2 kašike maslinovog ulja, 20 g butera, 1 glavica crnog luka, 1,5 dl bistrog soka od jabuke, 2,5 dl supe od pileće kocke, 1 čaša kisele pavlake, so i biber po ukusu.

Piletinu začinite solju i biberom, pa je ispržite na umerenoj temperaturi u tiganju na buteru. Izvadite i odložite sa strane, pokrijte folijom da se ne ohladi. Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na četvrine i pržite ih oko 3 minuta u istom tiganju u kojem ste pržili piletinu. Kada dobiju braon nijansu i postanu mekše, izvadite ih. Zatim u isti tiganj dodajte maslinovo ulje i pojačajte temperaturu. Kada se dobro zagreje izdinstajte sitno iseckani crni luk. Potom dodajte supu od kocke i očišćene i krupnije isečene šampinjone, smanjite temperaturu i uz povremeno mešanje krčkajte 10-ak minuta. Ako je potrebno dodajte još maslinovog ulja, a pred kraj umešajte pavlaku. Dobro promešajte, pržite još 5 minuta, pa dodajte i sok od jabuke. Vratite piletinu u tiganj i sve zajedno promešajte i pržite još 10 minuta. Izvadite piletinu na tanjir, pa preko svakog parčeta sipajte fil iz tiganja. Kao prilog i dekoraciju pored piletine stavite polovinu jabuke.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolovana piletina

Rolovana piletina

Za 4 osobe potrebno je: 4 pileća filea, 8 šnita slanine pancete, kašičica sirćeta, pola kašičice cimeta, 2 čena belog luka, karanfilić, 1 dl belog vina i biber po ukusu.

Beli luk, cimet, sirće i karanfilić ispasirajte u blenderu. Pileće filete poređajte jedan do drugog u posudu, pa ih prelijte začinskom smesom iz blendera. Ostavite da odstoji oko 30 minuta, zatim oko njih obmotajte dve šnite slanine i pričvrstite čačkalicom. Poređajte u vatrostalnu činiju, sipajte belo vino i pobiberite ako želite. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Zatim izvadite iz rerne, okrenite filete i pecite još 10 minuta. Servirajte dok je toplo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kineska piletina u sosu od pomorandži

Kineska piletina u sosu od pomorandži

im29_kineska%20piletina.jpg


Za 2 osobe
500 g pilećeg filea
250 g pirinča
ulje za prženje

Masa za pohovanje
2 jaja
4 kašike brašna
kašika skroba
kašika vode
prašak za pecivo
so

Sos
3 dl soka od pomorandže
kora od ½ pomorandže
3 kašike smeđeg šećera
2 kašike soja sosa
½ kašičice tucane ljute paprike
½ kašike rendanog đumbira
2 kašike skroba

Dekoracija
veza peršuna

Način pripreme

1. Skuvati pirinač.

2. Umutiti namirnice za pohovanje u srednje gustu masu (gušću nego za palačinke).

3. Umakati komadiće piletine u masu za pohovanje. Pržiti u dubokom ulju svega minut do dva, dok ne poprime zlatno-braon boju. Izvaditi pohovanu piletinu na ubrus da se ocedi od viška masnoće.

4. U šerpi, na srednjoj vatri, rastopiti šećer u pomorandžinom soku. Dodati pomorandžinu koru, zatim dodati rendani đumbir i ljutu papriku. Kada provri dodati razmućen skrob u malo vode. Kuvati još 2-3 minuta.

5. Pohovanu piletinu umešati u sos.

6. Servirati na tanjiru pirinač, pa preko njega sipati piletinu u sosu. Posuti peršunom.

Izvor: GastroNomad



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Koka sa nadevom od brusnica

Koka sa nadevom od brusnica

Za 6 osoba: koka od oko 2 kg, 100 g brusnica, 150 g iseckanih neoljuštenih jabuka, 100 g smeđeg šećera, 60 g iseckanih lešnika i 60 g iseckanih badema, ceo paket od 250 g margarina, 150 g pšeničnog brašna, 80 g ovsenog brašna, ulje so i biber.

Koku oprati, iznutra i spolja dobro posoliti i ostaviti sa strane. Brusnice iseckati i pomešati sa iseckanim jabukama, lešnicima, bademima i šećerom. Dodati margarin i dve vrste brašna, posoliti, pobiberiti po ukusu i dobro umutiti. Ako je masa suviše gusta sipati kašiku-dve vode i ponovo umutiti. Ovom masom puniti koku, otvor pažljivo zatvoriti čačkalicama ili ušiti. Nadevenu koku položiti u pleh, preliti uljem i peći oko dva sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Povremeno je podlivati mašću i sokom koji je pustila tokom pečenja. Pečenu koku iseći na delove i servirati na toplim tanjirima. Uz svaki komad mesa dodati i komad nadeva.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Piletina sa slatko-kiselim prelivom

mala3piletina-u-slatkom-sos.jpg



Piletina sa slatko-kiselim prelivom

Za 4 osobe potrebno je:1, 5 kg pilećih grudi bez kostiju, 7 kašika brašna, 1,5 dl vode, 1/2 kašičice soli, jedno jaje, kašika susamovog semena i 10 kašika ulja.
Za preliv: jedna i po kašičica ulja, 2 kašičice mlevenog đumbira, 5 čenova belog luka, kašičica soli, 3 kašike meda, kašičica jabukovog sirćeta i 1,5 dl vode.

U velikoj posudi pomešajte brašno, vodu, jaje i so, pa dobro promešajte da smesa postane kompaktna. Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim u to uvaljajte piletinu koju ste prethodno isekli na kocke. U tiganj sa nelepljivom podlogom sipajte ulje, kada se dobro zagreje ispržite piletinu oko dva minuta sa obe strane. Izvadite je na salvetu da se ocedi od ulja. Napravite preliv, tako što ćete u drugom tiganju na vrelom ulju kratko ispržiti sitno iseckani beli luk i đumbir, a zatim dodajte vodu, med, sirće i so. Sve vreme mešajte, pržite minut, pa sklonite s ringle. Prelijte preko piletine i na kraju pospite semenkama susama. Servirajte dok je toplo, uz pirinač kao prilog.







 
Natrag
Top