Piletina na više načina

Član
Učlanjen(a)
30.11.2009
Poruka
37
Vekna od pileceg filea

Vekna od pileceg filea


Samleti pileci file,
manju glavicu crnog luka i manju svezu papriku,
dodati so i biber.
Od ove smese formirati veknu,
premazati je spolja sa uljem i uviti u alu foliju.
pred kraj pecenja skloniti foliju da meso porumeni.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Belo meso na povrću

9677_belo-meso-na-povrcu-stock-photo-grill-with-vegetables-shutterstock_16761724_if.jpg


BELO MESO NA POVRĆU

POTREBNO JE

800 g belog pilećeg mesa, 600 g paradajza, 200 g crvenih paprika, ulje, suvi biljni začin, so, biber

PRIPREMA

Belo meso isecite na šnicle, posolite, pobiberite, pospite suvim biljnim začinom, prelijte uljem i ostavite da stoje pola sata u frižideru. Paradajz prelijte vrelom, pa hladnom vodom i oljuštite. Isecite ga na kriške, a paprike na kocke. Paradajz i paprike dinstajte na zagrejanom ulju. Kad ispari tečnost koju pusti povrće, posolite, pobiberite i dodajte malo suvog biljnog začina. Meso pržite u tiganju sa malo ulja, da porumeni sa obe strane. Prženo meso poslužite sa pripremljenim povrćem.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Piletina sa susamom

9679_piletina-sa-susamom-stock-photo-cup-of-crispy-chicken-fingers-shutterstock_34868230_if.jpg


PILETINA SA SUSAMOM

POTREBNO JE
800 g fileta pilećeg belog mesa, limunov sok, 2 kašike soja-sosa, kašika suvog biljnog začina, ulje za prženje

ZA PANIRANJE brašno, 2–3 jajeta, so, 300 g susama, 2 kašike prezli

PRIPREMA

Belo meso narežite na trake, poprskajte ih limunovim sokom i soja-sosom, pa pospite suvim biljnim začinom i ostavite da malo odstoje. Meso uvaljajte u brašno, zatim u razmućena jaja koja ste prethodno posolili i pobiberili i na kraju uvaljajte u smesu od susama i prezli. Panirano meso pržite u dosta zagrejanog ulja da lepo porumeni, pa ga stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hrskavi štapići

Hrskavi štapići

Za 4 osobe: 16 slanih krekera, 200 g iseckanog prženog kikirikija, kašičica soli, kašičica čilija u prahu, kašičica slatke paprike u prahu, 100 g brašna, veće jaje i 2 pileća filea isečena na trake.

U posudu za seckanje stavite krekere, kikiriki, so, papriku i čili i sve zajedno usitnite, ali ne sasvim. Dobijenu mešavinu preručite u plitku posudu. U drugu plitku posudu stavite brašno, a u treću jaje umućeno sa kašikom hladne vode. Pileće filee isecite na trake i naizmenično valjajte u brašno, jaje i mešavinu keksa i kikirikija. Ovako pripremljene komade piletine ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, uz povremeno pomeranje pleha, da se meso ravnomerno ispeče. Služite sa obaremnim sezonskim povrćem i pirinčem.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bataci u marinadi od kafe

Bataci u marinadi od kafe

Za 4 osobe: 3 dl jake crne kafe, 2 kašičice soli, 3 kašike šećera, 2 kašike čilija u prahu, pola kašike tucane sušene ljute paprike, 3 čena belog luka i 8 pilećih bataka.

U veću posudu sipajte 0,5 l vode, kafu, so i šećer i mešajte dok se šećer i so sasvim ne istope. Dodajte čili u prahu, tucanu papriku, izgnječeni beli luk i sve ponovo promešajte. Na kraju stavite pileće batake, pazeći da su potpuno prekriveni marinadom. Poklopite i kuvajte 10 minuta na sasvim slaboj temperaturi. Batake okrenite na drugu stranu i kuvajte još 10 minuta da ravnomerno potamne sa svih strana. Posudu sa piletinom stavite u zagrejanu rernu i pecite 15 minuta na 200 stepeni. Batake servirati tople uz prilog od povrća.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Grudi punjene sirom i šunkom

Grudi punjene sirom i šunkom

Za 4 osobe: 150 g mladog kravljeg sira, 80 g istruganog parmezana, pola veze svežeg bosiljka, čen belog luka, 2 komada pilećih grudi bez kostiju, 4 tanke šnite dimljene šunke, so, biber, 60 g brašna, kašika maslinovog ulja i 100 g maslaca.

U manjoj posudi pomešajte mladi sir, parmezan i sitno iseckani beli luk i bosiljak i snažno promešajte da se svi sastojci sjedine. Pileće grudi isecite tako da dobijete 4 šnicle. Isperite ih pod mlazom hladne vode i sa upijajućim papirom dobro ih osušite. Duž deblje strane zasecite oštrim nožem i napravite neku vrstu dubokog džepa. Unutra zavucite šnitu šunke, džep dopunite pripremljenim filom i zatvorite ga čačkalicom. Ovako pripremljene filee posolite, pobiberite i uvaljajte u brašno. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte maslac i kada se sasvim otopi i počne da peni ređajte komade mesa i pecite ih po 5 minuta sa svake strane. Servirajte toplo uz obareni krompir, pirinač ili drugo sezonsko povrće.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečeno pile u loncu

Pečeno pile u loncu

Za 4 osobe: celo pile od oko 1,5 kg, limun, 3 grančice svežeg ruzmarina, 2 čena belog luka, 150 g maslaca, so, biber i malo maslinovog ulja.

Pile operite pod mlazom hladne vode, pa ga iznutra i spolja osušite upijajućim papirom. Limun isecite na kriške i ubacite ih u utrobu, zajedno sa ovlaš izgnječenim belim lukom i grančicama ruzmarina. Dodajte pola količine maslaca isečenog na kockice. Krila od pileta savijte ispod vrata, a batake uvežite kanapom. U celo pile utrljajte so i biber. Na dno pretis lonca ubacite pločicu namenjenu pečenju mesa i krompira i odozgo položite pile. Dodajte 2 dl vode i malo maslinovog ulja i pecite na jakoj temperaturi. Čim iz lonca počne da izlazi para, smanjite temperaturu na minimum i pecite još najmanje dva-tri sata. U međuvremenu zagrejte rernu na 180 stepeni i pečeno pile prebacite u pleh obložen kolačarskim papirom. Preko mesa poređajte kockice preostalog maslaca i pecite još 5 minuta. Izvadite iz rerne, sačekajte 10 minuta da se meso malo ohladi, isecite i servirajte.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileći terin

Pileći terin

Izvor:"Sale&Pepe"

18570047424c613eb0446ab133898091_orig.jpg


Za 8 osoba potrebno je: oko 1 kg pileta očišćenog od kostiju sa džigericom, 500 g sveže kobasice, 4 šnite slanine, 1 jaje, 50 g pečenih lešnika, 3 sitna crvena luka, 1 kašičica mešanog provansalskog bilja (u supermarketima), 4 lista lovora, 2 kašike vinjaka, 30 g putera, so i biber.

Oljuštite sav crveni luk i sitno ga iseckajte. Piletinu isecite na komadiće i 2/3 mesa izblendirajte s provansalskim biljem. Dobijenu smesu pomešajte s preostalim mesom, oljuštenom i izmrvljenom kobasicom, krupno seckanom džigericom, seckanim lukom, jajetom, vinjakom, malo soli i sveže mlevenog bibera.

Puterom premažite kalup za terin dimenzija 22x8 cm, zapremine 1 l, a na dno rasporedite pola pripremljene smese. Pospite lešnicima, poklopite preostalom smesom od mesa i odozgo složite šnite slanine i lovor.

Poklopite terin i pecite 45 minuta na 190˚C. Ostavite da se rashladi, sklonite poklopac, pokrijte folijom ili listom papira za pečenje i preko njega postavite nešto teško. Prebacite u frižider na 1 dan. Ako želite, ukrasite terin s još lešnika i poslužite ga isečenog na šnite uz senf, salatu od sirovog spanaća i hrskavi hleb.







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečeno pile na ruski način

10036_peceno-pile-na-ruski_if.jpg


PEČENO PILE NA RUSKI NAČIN

POTREBNO JE
2 pileta, grančica svežeg ruzmarina, 5 supenih kašika kurvoazjea, so, biber.

PRIPREMA
Izaberite dva domaća sveža pileta težine od 800 g do 1 kg. Rasecite ih po dužini kroz belo meso i uz leđa. Odstranite kosti leđa i grudi, bataka i karabataka. Meso posolite i pobiberite. Unutrašnjost ispunite grančicama svežeg ruzmarina i poprskajte kurvoazjeom. Meso stavite između dve čiste daske, pritisnite nečim teškim i ostavite na hladnom mestu. Ovako pripremljeno meso ostavite da ostoji dva-tri sata. meso pecite na ovlaš pouljenom roštilju i to prvo unutrašnji deo pileta, a zatim stranu s kožicom. Pecite na tihoj vatri 20 minuta. Pečeno pile isecite na komade i složite na zagrejan tanjir. Uz piletinu služiti marinirane bukovače i šampinjone.


Preuzeto iz knjige Ane Drulović "Titov kuvar"





 
Natrag
Top