Sto onda homoseksualci prave onakve cirkuse na paradama po inostranstvu? Ovi ovde su za sad jos uvek obuceni ali samo jos koja "parada ponosa" da prodje pa kad pocnu da prave cirkus i ovde i da se setaju u tangama po ulicama. Da li je i to prirodno?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Shvataš li ti koliko karikiraš jedan ozbiljan problem? Ovo što si napisao je toliko nategnuto i isforsirano, da ne vredi ozbiljno na to ni odgovarati. Tako se to obično radi kada se nema nikakvih drugih argumenata. Nije ovdje akcenat na zabranama nego na zloupotrebi ljudskih prava i sloboda kojih su ti puna usta. Treba to pažljivo žvakati, da se ne polome zubi!Kao što rekoh, problem nije samo stav prema homoseksualcima nego i stav prema demokratiji i osnovnim ljudskim pravima. Jurivaka, gde je granica koju bi, po tebi, trebali postaviti o tome ko sme a ko ne sme javno da izražava svoje stavove i uverenja? Zabranimo homoseksualcima, jer oni nisu normalni. Ok, šta dalje? Zabranimo onima koji promovišu evropske integracije, jer što bi ih oni promovisali kad to nije u skladu sa našom "tradicijom" i "poimanjem morala". Zabranimo i onima koji promovišu veliku Srbiju, jer oni pozivaju na agresiju koja nije u skladu sa našom hrišćanskom, pravoslavnom tradicijom. Hajde da zabranimo javno okupljanje i ljudima koji su ostali bez posla, jer otkud njima pravo da nama naturaju na nos kako oni nemaju posao. Hajdemo i korak dalje, zabranimo javno okupljanje i borcima za prava žena, jer šta one ima tu da se vitopere i govore o nekakvoj jednakosti, zna se gde je ženi mesto. Mogli bismo da zabranimo javna okupljanja i komunistima i anarhistima; šta on kog đavola govore o nekom bratstvu i jedinstvu kad znamo da je ponosni srpski narod oduvek bio jači i bolji od svih ostalih. Nemojmo se ni tu zaustaviti, zabranimo javna okupljanja i udruženjima za mir, nenasilje i toleranciju, jer šta ti praznoglavi hipiji ima da promovišu neki tamo mir, kad se zna da je tradicionalni srpski moral izgrađen na bitkama i ratovanju. Zašto bismo ovde stali, zabranimo javno okupljanje i onima koji protestvuju protiv vlasti, jer srpska vlast je srpska vlast, jedini autoritet, šta neko ima da se buni. Shvataš li dokle ovo može da dovede?
Dobro, Jokshir, ovaj tekst sa biološkog stanoviša objašnjava zašto neka muška i ženska osoba dobija seksualne sklonosti prema istom polu. Suština je u tome, kako sam ja shvatio, koliko mozak dobije jednih ili drugih hormona. Ali, ostaje i dalje pitanje, zašto u pojedinim slučajevima dolazi do toga da muški fetus dobije manje muških hormona u mozgu nego što je to programirano, i obrnuto, zašto ženski fetus ne dobije programirani broj ženskih hormona? Radi se o tome, da geni koji su trebali "izvršiti taj zadatak", to nisu dobro uradili. Došlo je do neke devijacije. Iz kojih razloga? To je drugo pitanje. To se još, kao što i sam kažeš, ne zna. I uopšte, nije za ovu temu relevantno koji biološki procesi dovode do sklonosti ka homoseksualizmu, kao ni priča da je takva sklonost postojala kod ljudi oduvijek. Radi se o sadašnjem društvenom aspektu i tretiranju te pojave.
Lako je prihvatiti tezu da homoseksualnost nije izbor, nego hormonalni poremećaj. Ja cijelo vrijeme samo na tome i insistiram - da je to poremećaj, devijacija, nenormalna pojava... Takođe, nije teško prihvatiti takve ljude na isti način kao što se prihvataju oni pjegavi, riđi, crni, žuti, distrofičari... Ali je teško shvatiti poriv takvih ljudi, a još teže poriv onih koji im to odobravaju, da svoju "hormonalnu poremećenost" prezentuju javnim manifestacijama.
Takođe, nije teško prihvatiti takve ljude na isti način kao što se prihvataju oni pjegavi, riđi, crni, žuti, distrofičari... Ali je teško shvatiti poriv takvih ljudi, a još teže poriv onih koji im to odobravaju, da svoju "hormonalnu poremećenost" prezentuju javnim manifestacijama.
Shvataš li ti koliko karikiraš jedan ozbiljan problem? Ovo što si napisao je toliko nategnuto i isforsirano, da ne vredi ozbiljno na to ni odgovarati. Tako se to obično radi kada se nema nikakvih drugih argumenata. Nije ovdje akcenat na zabranama nego na zloupotrebi ljudskih prava i sloboda kojih su ti puna usta. Treba to pažljivo žvakati, da se ne polome zubi!
Suština je u tome da razloge što telesni muškarci ne dobijaju dovoljnu količinu muških hormona treba tražiti u recesivnom homoseksualnom genu (Xq28 ) što nije razlog da sve to nazovemo poremećajem jer slično tome uzročnik nastanka riđokosih jeste jedan recesivan gen što takođe ne znači da je i to poremećaj. Ovde se prosto radi o različitim varijacijama u prirodi a ne nekakvoj devijaciji jer nije ispunjen program prenošenja. A zapravo program prenošenja je ispunjen jer je taj gen nasleđen (prenesen) od nekog pretka.Suština je u tome, kako sam ja shvatio, koliko mozak dobije jednih ili drugih hormona. Ali, ostaje i dalje pitanje, zašto u pojedinim slučajevima dolazi do toga da muški fetus dobije manje muških hormona u mozgu nego što je to programirano, i obrnuto, zašto ženski fetus ne dobije programirani broj ženskih hormona? Radi se o tome, da geni koji su trebali "izvršiti taj zadatak", to nisu dobro uradili. Došlo je do neke devijacije. Iz kojih razloga? To je drugo pitanje. To se još, kao što i sam kažeš, ne zna. I uopšte, nije za ovu temu relevantno koji biološki procesi dovode do sklonosti ka homoseksualizmu, kao ni priča da je takva sklonost postojala kod ljudi oduvijek. Radi se o sadašnjem društvenom aspektu i tretiranju te pojave.
Lako je prihvatiti tezu da homoseksualnost nije izbor, nego hormonalni poremećaj. Ja cijelo vrijeme samo na tome i insistiram - da je to poremećaj, devijacija, nenormalna pojava...
Baš suprotno, pitanje je vrlo smisleno i jasno, i sve u tom postu ima itekako smisla. Samo što očigledno postoji problem, kao što sam rekao, dublji od stava prema homoseksualnosti. Govoriš o nekim zloupotrebama ljudskih prava i sloboda, a nisi ni jednom uspeo to da argumentuješ, osim onom smešnom pričom o "silovanju moralnog osećanja većine", koja meni vrlo sliči onoj Buševoj "ko nije sa nama, protiv nas je" i svemu onome što se radi u autoritarnim sistemima, a pod maskom "morala i univerzalnih ljudskih vrednosti". Pitanje se može postaviti i mnogo jednostavnije - zašto vam oni smetaju? Ko vas tera da gledate paradu, ili da čitate o njoj? Po čemu bi vaš život bio drugačiji da te parade nije bilo? Zar zaista možete da osuđujete ljudsko biće samo zato što želi da, u privatnosti svog doma, ima seksualni odnos sa drugim ljudskim bićem koje je istog pola? Zar samo zato što se to vama ne sviđa, vi želite da zabranjujete nešto na što čovek, kao slobodno ljudsko biće u slobodnoj zemlji, ima pravo da radi? Pa šta ako hoće to javno da pokazuje, koga to ugrožava? Idite i vi na ulicu, paradirajte svojim uverenjima. Obožavate meso? Slobodno organizujte paradu "Ponosnih mesoždera"; ili ste vegetarijanac? Samo napred, idite na ulicu i vičite "Meso je ubistvo". Želite da promovišete svoja naučna uverenja? Go for it, "Evolucija je solucija" i slične parole same padaju na pamet. Bitno u svemu tome jeste da imate pravo i slobodu da to što mislite i osećate, da to što jeste i to što želite da budete, dok god ne ugrožavate sigurnost i ne pozivate na mržnju, agresiju i ubijanje, slobodno izražavate u javnosti. Ja ne želim da živim u društvu u kojem vlada strah, želite li vi? Ono o čemu vi govorite, to nije moral, i to nisu ljudske vrednosti, to je samo tužan primer ljudske zatvorenosti, ksenofobije i straha.
Ljudska prava i ljudske slobode, nisu ni neoegraničena prava ni neogranaičene slobode. Itekao su ograničena. Misliš li 100Dinara da možeš raditi šta god hoćeš i ponašati se kako ti padne na pamet? To se nije moglo ni u onim prvim organizovanim društvenim zajednicama, a kamo li u savremenim. Dakle, moje pravo i moja sloboda, ograničeni su pravima i slobodama drugih
Imaju li ljudi pravo da ih se zaštiti od bilo kakvog uznemiravanja? Imaju li pravo da budu zaštićeni od tvoje posleponoćne glasne buke - pjesme? Imaju, i tu nema nikakve dvojbe. Ti imaš pravo i slobodu da pjevaš, ali ne uvijek i ne na svakom mjestu, jer uznemiravaš druge ljude, a oni imaju pravo biti zaštićeni od toga. Ista je stvar i sa paradom homoseksualaca. Imaju pravo i slobodu da među četiri zida rade šta žele. Nikoga time ne ugrožavaju, niti atakuju na nečija moralna načela. Ali nije tako kada izađu na ulice. To je mentalno silovanje onih koji imaju drugačija moralna načela. Pošto ti ne spadaš u tu grupu ljudi, tebi je teško shvatiti ovu jednostavnu istinu, a možda i nije, pa je zato nazivaš smiješnom. Moral jeste ljudska i socijalna vrijednost. Ako je on danas i ovdje takav kakav jeste, onda se on mora braniti i štititi. A to će ljudi raditi sve dotle dok većina njih u takvom moralu vidi vrijednost. Kada u ovom društvu prevlada vrsta ljudi kao što si ti, sa "širokim" pogledima, onda će se i danas važeće moralne norme vjerovatno promijeniti.
Ne, ovo nema veze da Teheranom. Ti na silu tražiš analogiju tamo gdje ona ne postoji. Mi smo na Balkanu! A ovdje još mnogi ljudi nisu spremni da da skinu gaće, pred "vrijednostima" lakrdijaške zapadne demokratije!Kao da smo u Teheranu.