Osvetoljubivost

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Samo još da dodam, da je pitanje da li ignorisanje pomaže? Da li je to lek ili možda hrana za ološe, jer će možda smatrati da si slabić pa će nastaviti sa još većim pakostima.

Smatram da ignorisanje u najvećem slučaju pomaže, jer na kraju ta osoba shvati kako je ispala bedna u nastojanjima da te povredi ili uvredi.
Nikada se ne treba spuštati na njihov nivo i vraćati im istom merom, jer se onda nećeš razlikovati od te osobe i postaćeš i sam zao.

Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
dopada mi se vas stav i bilo bi dobro kad bi sama mogla da ga upotrebim,situacija je napretek u kojima se nemoc pretvara ili u mirenje sa situacijom ili frustraciju iz koje se javlja revolt i osvetoljubivost.ovo milo za drago je najbolja varijanta a sve odlozeno nosi odredjeni rizik za ishod.bilo ko da se nadje u situaciji da brani sebe,decu,porodicu,moze da reaguje impulsivno i osvetoljubivo i u tom momentu se ne razmislja o posledicama.ipak ako se moze bolje je zakonski i legalno jer kako kazu pravda je spora ali dostizna.

Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Samo još da dodam, da je pitanje da li ignorisanje pomaže? Da li je to lek ili možda hrana za ološe, jer će možda smatrati da si slabić, pa će nastaviti sa još većim pakostima.

Objasnila je Mena to, odnosi se na specifičan profil ljudi kojima najpre jasno staviš do znanja šta mogu, a šta ne mogu da rade, a onda kao "terapiju" primenjuješ ignorisanje jer na to najbolje reaguju. yes3

Može malo glupo zvučati, ali ponekad se u osvetoljubivosti može osetiti i ’’takmičarski duh’’...Ko će veći udarac da zada...yes3

Ta osveta "sporta radi" može biti i simpatična kad su neke sitnice u pitanju, ali ako govorimo o iole krupnijim stvarima, to lako pređe u patologiju. ;)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poruka
366
iz mog iskustva ignorisanje je za agresivne najbolji mehanizam odbrane..samim tim im se umanjuje vrednost,jer im se stavlja doznanja da su nebitni..mislim da se oni vise hrane stalnim provokacijama,igrama bez kraja..a negde kad sebe izolujes od sljama,onda si sam sebi veci,a za njih nedostupniji..

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Smatram da ignorisanje u najvećem slučaju pomaže, jer na kraju ta osoba shvati kako je ispala bedna u nastojanjima da te povredi ili uvredi.
Nikada se ne treba spuštati na njihov nivo i vraćati im istom merom, jer se onda nećeš razlikovati od te osobe i postaćeš i sam zao.

Teško da ti ljudi mogu da shvate koliko su bedni. Razlikujem se od takvih ljudi, oni seju zlo, a ja se borim protiv takvog zla. Nedam na sebe. Svoju čast sam uvek spreman da branim. Kad me neko udari, trudiću se da mu duplo vratim. Nisam neko koji sve probleme rešava rukama, ali takvo je vreme, da i najpitomiji čovek nekad mora da reaguje kad naleti na debila. Najgori sloj ljudi je danas isplivao na površinu. Ti bednici terorišu i one plemenite duše, bez nekog razloga, samo zato što znaju da ne mogu imati čistu dušu kao oni, i što ne mogu da budu takvi. Neki od njih ne mogu, a veliki je broj je onih koji i neće.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
iz mog iskustva ignorisanje je za agresivne najbolji mehanizam odbrane..samim tim im se umanjuje vrednost,jer im se stavlja doznanja da su nebitni..mislim da se oni vise hrane stalnim provokacijama,igrama bez kraja..a negde kad sebe izolujes od sljama,onda si sam sebi veci,a za njih nedostupniji..
Ja sam i rekla da se velikim delom slažem sa tobom. Objasnila sam, da nisam osvetoljubiva, ali mi se vrlo često stvore uslovi i okolnosti, kada mi je bukvalno nametnuto da moram da uzvratim...
Nisu svi ljudi isti i nisu sve situacije iste...Ok da se ''izoluješ'' od ljudi čije ti mišljenje, niti bilo šta drugo nije važno, kako ti kažeš ''šljam su''...Problem je kada naletiš na ljude, koji i kada im ne uzvratiš i kada ih ne primećuješ, ne odustaju..., jer jednostavno nemaju meru ni u čemu...Tada nastaje problem....Ili ćeš odreagovati, i ''vratiti milo za drago'' ili će se tvoje stanje pretvoriti u ''trpno''...

Lako je sa ljudima koji su iole kulturni i koji će osetiti da su manje vredni i nevažni za tebe...I ja se slično ponašam u takvim uslovima, problem su oni ljudi, koji ništa drugo ne rade već ti konstantno nešto ''smeštaju''...Takve situacije su najčešće na poslu..., pogotovo ako radiš sa mnogo ljudi...Tu moraš da reaguješ ili te ''nema''...

Član
Učlanjen(a)
20.12.2010
Poruka
892
Zanimljiva tema i još zanimljiviji odgovori. :)

Po mom mišljenju poriv za osvetom proizlazi iz reakcije onoga tko je štetu učinio, odnosno njegove nebrige za doživljaj i osjećaje oštećenog. Pravdu nećemo istjerivati, iako ona objektivno nije zadovoljena, ako od druge osobe dobijemo znak kajanja ili ispriku. Isto tako ćemo manje biti skloni osveti ako nismo sigurni zna li ta osoba što nam je učinila.
To je jednostavno način da pokažemo- vidi kako je meni (bilo). E, a onda tu dolazimo do pravednosti i doziranja osvete. :acute: Polazimo od sebe i uspoređujemo svoju štetu s nekom budućom, teoretskom koju želimo izazvati. I teško da ćemo uzeti taman dozu koju treba jer naginjemo k tome da vraćanje milo za drago ipak bude, kao što je netko već rekao, u edukativne svrhe jer ipak ne bismo željeli da se to ponovi. A iz iskustva znamo da je veća i strašnija kazna, bolja kazna.

A što se mene tiče... :) Oni koji me malo dulje poznaju znaju da se sa mnom ne igra i da mi osveta nije strana stvar. Mada moram priznati da je u posljednje vrijeme ne koristim. Možda se samo nije stvorila dobra prilika. :D

Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Oko za oko - oslepela muškarca koji je oslepeo nju pre šest godina

Iranka Amene Bahrami (32) imala je priliku da danas u podne u Teheranu izvrši sudsku presudu, kakva je nam je poznata iz Starog zaveta: Oko za oko - zub za zub. Amene je oslepela muškarca, koji je pre šest godina isto učinio njoj. Dvadeset kapi kiseline u levo, 20 u desno oko.

142020_ameneh-bahrami_hf.jpg

Amene Bahrami dočekala biblijsku pravdu

Amene i Madžid su se upoznali 2004. godine, kao studenti Univerziteta u Teheranu. On ju je zaprosio, ali ga ona nije htela. Odbačen i uvređen, polio ju je kiselinom, spalivši joj kapke, očne jabučice, usne, jezik, leđa, ruke i šake.

Od tada je Amene slepa i zauvek unakažena. Operisana je 19 puta. “Uskoro će mi lekari doterati levi kapak”, kaže ona. “Dobiću i obrve i trepavice, ali nikada više neću progledati.”

Uoči izvršenja presude, Amene je rekla: “Veoma sam srećna. Posle šest godina pravda će najzad biti zadovoljena. Svaki dan sam vežbala, jer i sama sebi moram da stavljam kapi.”

Madžid je pre šest godina osuđen na kaznu zatvora, a Amene je dobila odštetu od 20.000 evra. Međutim, ona nije htela novac, htela je njegove oči. Sud je ocenio da je to dobra ideja, jer ima “zastrašujući efekat”.

142021_ameneh-zrtva_sg.jpg

Madžid je prvo osuđen na kaznu zatvora,
ali je žrtva tražila da mu se uzme vid, što je sud prihvatio

“Danas su Madžidovi roditelji razgovarali telefonom sa mojim roditeljima”, ispričala je juče Amene. “Njegova majka je molila da se smilujem, da ne diram njegove oči. Rekla je da će me on zauvek izdržavati. Ali sada je kasno. Ne treba mi njegovo izvinjenje”, ispričala je Amene.

Svima koji je osuđuju za varvarstvo, Amene odgovara: “Za koliko novca biste se menjali sa mnom? Za koliko biste prodali svoje oči?”.

Mnogi su joj pretili. “Policija me je upozorila da ne izlazim sama na ulicu. Rekli su mi da čuvam svoju porodicu", kaže ona.

Da li će biti srećna kada Madžid oslepi?, pitali su je juče. “Reći ću mu ovo: ‘Misliš da si pobedio, ali pehar je moj. Niko od nas nije pobednik. Oboje smo gubitnici, zato što smo mnogo patili’”, odgovorila je ona.

Izvor: Blic

----------------------------------------------------------------------------------

Šta mislite o ovome? ;)

Natrag