Član
- Učlanjen(a)
- 05.09.2009
- Poruka
- 7.315
Sada se postavlja pitanje, da li se osvetoljubivost može kontrolisati ? Imamo primere, gde je osvetoljubivost realizoavana kao nameravani čin, ali vrlo često je i spontana reakcija. Pa čak šta i oni ljudi koji tvrde da nisu osvetoljubivi, vrlo često odreaguju osvetoljubivo, a da to u suštini nisu želeli...yes3
Može se reći, da se želja za osvetom gubi mirenjem sa realnošću, ali ne u potpunosti...Šta ako je čovek doživeo nepravdu i kada je ta nepravda očigledna i od strane drugih ljudi (znači nije umišljena nepravda), da li to znači da je on mirenjem sa realnošću izgubio i da li je tako mirenje sa realnošću bežanje od iste i povlačenje u sebe?
Ako neko tvrdi da nije osvetoljubiv ne mora da znači da je to tako
Mirenje sa realnošću ne potire osvetu...zavisi od primera, može da znači skretanje na put linije manjeg otpora ili izbegavanje nalaženja satisfakcije u negativnoj energiji
yes3I kao što rekoh negde, tebi nišra na promiče yes3
Pa može se reći da je to osveta sa ’’stilom’’...Međutim, ja se ne trudim da uzvratim, čak šta vrlo sam opuštena i spadam u one ljude koji se ne opterećuju. Verovatno mi takav stav ili pristup pomažu da vrlo lako ostvarim ono što bi drugi ljudi morali bar malo da pripreme ili isplaniraju..To mi se najviše dešava u profesionalnom životu...
E pa ti su najgori, ne nerviraš se, ljutnja te pecne taman toliko da te ne zaslepi i u stvari ti samo ubrza mozak da možeš...kvalitetnije da reaguješ
A u privatnom životu...?
Moj ujak je ’’izgubio’’ sina na ratištu...Moj rođak je poginuo na samoj granici (bio je u regularnoj vojsci, pozvan kao rezervista, odličan student, rocker, snimio ploču u norveškoj...ovo samo da otkrijem kakva je bila osoba)...Neki kažu da su ga ubile paravojne formacije...Nikada nismo saznali šta se zaista desilo...Ali moj ujak se nikada nije pomirio sa tom činjenicom...I dan danas traži krivca i dan danas, želi da se osveti...Sudio se i sa vojskom i neke stvari je uspeo i da dokaže...Bilo je tu svega...Njega nema, pa nema...Međutim, nezadovoljena pravda je najgori osećaj...
E sad, ovo gore što si naveo dugogodišnjem kovanju plana...Može se raći da takav čovek nije ’’čist u glavi’’, ali poneki slučajevi kao ovaj što sam navela upravo žive na toj želji za osvetom....To ih održava...
To je sad već tema o gubitku...o kojoj su govorili besherat i nuala ali svejedno, kao što rekoh više puta...negativna energija ne može i sme biti glavni oslonac u nalaženju sreće i zadovoljstva yes3
Ne mora da znači...kovanje plana se može objasniti na razne načine i iz više uglova...jedinim načinom za postizanje trajnijeg mira ili npr jedinom mogućom reakcijom, da bi se postigla pravda kojoj se teži... Nije dovoljno nekoga ubediti da dugo i kontinuirano trošenje energije u realizovanju osvete nije dobro već mu treba objasniti i zbog čega je tako yes3
:acute:Nekada čovek mora i da odreaguje...
Ponekad je poželjno ’’uzvraćanje udarca’’