originalno Bozje seme

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
nadji mi jedan jedini naucni papir koji govori da se coveciji mozak najvise slaze sa krokodilovim i u pravu si, samo JEDAN :)
al ne razumem se u to ne znam kako se zovu delovi mozga, sto je to bitno ?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
ma pusti t islicnosti i sta je slikano, mogu i ja da slikam sta hoces, reci mi kako se zove prvi coveciji mozak? znaci ko god nas je stvorio stvorio nas je sa tim prvim mozgom i kako se on zove? upravo zbog njega on se najvise povezuje sa krokodilovim, covek naucno dokazano ima 3 mozga, znaci naucno dokazano to sam ja morao da ucim zbog nekih drugih stvari, ali reci mi kako se zove prvi coveciji mozak

Pretpostavljam da mislis da je centralni deo, uslovno receno jezgro mozga slicno reptilskom, sloj koji njega obavija je osobina sisara a spoljni sloj slican nama imaju primati. Verovatno si na to mislio kad si rekao tri mozga. Ili si moslio na nesto drugo?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
cak da si u pravu,to je josprizemno pitanje. ko je stvorio sve to,tajs avrseni sled dogadjaja ,taj lanac,ko je stvorio prvi zivot? ako bi ukljucio logiku, to lici kao kad umetnicko delo negira da ga je naslikao slikar,samo sto ne moze videti slikarem potpis u donjem uglu!
otkuda stol,otkuda sraf?pa sve se kaze napravio ga majstor. a samo nas nije sacinio tvorac vec smo spali sadrveta skupa sa bananama. sve ima svojeg majstora zar ne? logicno je da je od tvorca koji nikad nije stvoren sve nastalo. jedini problem nastaje sto mi licinmo na kokos koja kokodace na sijalicu cudec se kako to sija,kako je to sve sklopljeno,jer kokos ima plafon i ne moze proniknuti dalje,a tako i mi ljudi imamo plafon pa i tvorac sijalice kojoj sekokos zbog plafona svog cudi,ima svoj plafon i ne moze da shvati kako je on tu,jer istoima plafon. jednog dana obecanje Bozje kaze videcemo Tvorca kakav on jeste. sad kao u magli gledamo,kao u zagonetki,nesto tek znamo. ali je to dovoljno da budemo u obecanju vecnosti.

Ako nastavimo tvojom logikom, ko je napravio slikara?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
pa bitno je zato sto je prvi mozak covecijji poznata kao trojan pa posle njega ide stari mozak sisara, kao sto ih vecina zivotinja ima da ne naabrajam vise, e vidis taj prvi mozak trojan je isto poznat kao reptilski mozak i on je davao i daje i da danas coveku mogucnost prezivljavanja, samo sto ga cove i ne koristi u danasnje vreme jer nije prinudjen, mislim ne koriste ga svi, ja sam to ucio zbog nekih potpuno drugih stvari koje nemaju veze sa ovim ovde i znam puno o tome, i sto je jos zanimljivo taj treci mozak se ne nalazu u glavi i taj mozak je ljudima poznat po drugacijem imenu ne cu da kazem kojim malo se trudite sami, i on je povezan sa mozgom putem kicmene mozdine i on je ustvari taj mozak koji pamti, on je zaduzen za pamcenje

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
ali ti si izvukao samo coveka i uporedio ga sa krokodilom, nisi rekao sisari i reptili, znaci mislio si sisari i reptili ili sta ?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
pa bitno je zato sto je prvi mozak covecijji poznata kao trojan pa posle njega ide stari mozak sisara, kao sto ih vecina zivotinja ima da ne naabrajam vise, e vidis taj prvi mozak trojan je isto poznat kao reptilski mozak i on je davao i daje i da danas coveku mogucnost prezivljavanja, samo sto ga cove i ne koristi u danasnje vreme jer nije prinudjen, mislim ne koriste ga svi, ja sam to ucio zbog nekih potpuno drugih stvari koje nemaju veze sa ovim ovde i znam puno o tome, i sto je jos zanimljivo taj treci mozak se ne nalazu u glavi i taj mozak je ljudima poznat po drugacijem imenu ne cu da kazem kojim malo se trudite sami, i on je povezan sa mozgom putem kicmene mozdine i on je ustvari taj mozak koji pamti, on je zaduzen za pamcenje

Lose si formulisao. Nije prvi trodelan, ceo je trodelan u evolucionom smislu. Reptilski koristis svaki dan svakog trenutka za automatske stvari poput disanja i slicno. I kad god reagujes impulsivno i adrenalinska zlezda pocinje da luci hormon, aktivan ti je bas taj reptilski deo mozga. Sve gotovo trenutne, instinktivne reakcije tipa bezi ili se bori su ti reakcija reptilskog dela mozga. Onog momenta kad stanes i razmislis o reakciji tad ti je aktivan taj spoljni primatski sloj. Zapitaj se koliko puta si imao priliku da odreagujes impulsivno i posle kad oladis neki put ti je krivo, razmisljas mozda i nisam trebao tako da odreagujem. Sto se memorije tice ona prilicno fragmentisana mada je uglavnom jedan deo mozga zasluzan za poziv na secanje a sto se tice kicmene mozdine mozda mislis na misicnu memoriju ali i ona je ukorenjena u automatskom delu. Ako si trenirao borilacki ili bilo koji sport znas da ako nesto ponovis veliki broj puta postaje reacija, instinktivno.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
poenta je da i to sto si rekao je dokaz za evoluciju opet, i i dalje je coveku slicniji mozak sa ostalim sisarima nego sa krokodilom

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
nisam ja nista vadio niti uporedjivao, meni je to na gotovom bilo, moj pokojni ucitelj sto me obucavao za te stvari je morao da me uci kako bih ja mogao da budem zivotinja koja prezivljava u nekim slucajevima ako se ne daj boze nadjem u toj situaciji, da ne dubim postoje nacini i vezbe ulazenja u taj mozak, taj moj pokojni ucitelj je mnogo pricao o tom mozgu ali na neki nacen da je meni bilo smesno kako on to objasnjava xD ono sto je zanimljivo kad udjes u taj mozak vise ne gledas kao sto gledas ovako, nego imas taj pticiji pogled ili orlov pogled bla bla bla i tako dalje

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
nisam ja nista vadio niti uporedjivao, meni je to na gotovom bilo, moj pokojni ucitelj sto me obucavao za te stvari je morao da me uci kako bih ja mogao da budem zivotinja koja prezivljava u nekim slucajevima ako se ne daj boze nadjem u toj situaciji, da ne dubim postoje nacini i vezbe ulazenja u taj mozak, taj moj pokojni ucitelj je mnogo pricao o tom mozgu ali na neki nacen da je meni bilo smesno kako on to objasnjava xD ono sto je zanimljivo kad udjes u taj mozak vise ne gledas kao sto gledas ovako, nego imas taj pticiji pogled ili orlov pogled bla bla bla i tako dalje

U svakom slucaju opis koji sam ti izneo je tacan i mozes da ga proveris a mislim i da ti ima smisla ono sto sam napisao. Naravno jedini nacin do koga je nas mozak mogao da stekne ova svojstva je evolucija u to nemoj da sumnjas ni za trenutak. E sad ono sto ti je pricao ucitelj ocigledno ima veze sa tvojom obukom, pretpostavljam da nije bio biolog niti ti je bio biolog potreban za tako nesto. U svakom slucaju ne ulazis sad ti u neki mozak ti si sam svoj mozak a mozda u izvesnom smislu menjas stanje svesti ili tako nesto da ne lupam sad gluposti pa zbog toga mozes da imas malo drugaciju percepciju stvarnosti. U svakom slucaju kad budes imao vremena da ti to malo detaljnije i sire opises, deluje interesantno. Ako nije vojna tajna. Ako jeste idemo na pp.:D

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ne govorim ja o evoluciji nniti je sporim u tom smislu, pa svi smo mi milion puta videli zivotinju kad udje u taj reptilski mozak, mislim kad udje u to stanje, sta zivotinja uradi? ajkula zmija macka kuce krokodil? one saviju ledja ili neke zivotinje posto nemaju ledja sviju vrat da se tako izrazim, pa tako i covek i ti si u nekom posebnom stanju i pogled ti je drugaciji oci su ti nekako krupne, posto postoje pravila i sva su vezana jedna sa drugim, ali pravilo vezano za ovo je ako gledas kao sto gledamo normalno izgubices i u takvim situacijama ako koristis neku tehniku izgubices, sa dti mozes da se setas i daposmatras npr krokodila i sad on ce da bude u jednom mestu da se ne pomera, i sad neko ce mozda da pomisli da je siguran i da moze da pridje blize, onog ttrenutka kad krocis u njegovu zonu napada, on jednostavno reaguje bez ikakvog razmisljanja, on ne razmislja e on sad prilazi ja cu da ga ujedem za nogu pa cu da ga udarim repom itd, to bi bila tehnika jel tako?
moj pokojni ucitelj niije bio biolog ali je bio veliki poznavalac covecijeg tela, sve sto znam o coveku i telu sam naucio od njega
ali ono sto kazem je da sto se tice nauke za sad nema dokaz o povezanosti coveka i majmuna, po kostima koje su iskopali i istrazili, niti ja ovde sporim evoluciju niti pricam o tome, meni je evolucija mozga veoma poznata i kako mozak funcionise i zasto kad staris postajes pametniji zreliji a dok si mlad imas svakakvu blesave ideje pubertet i slicno, ja samo govorim da ono sto su iskopali i istrazili i rekli da za sad nema povezanosti, ako ja lazem onda su oni lagali mene i nas u krajnjem smislu, znaci to su naucne cinjenice koje su dokazali, ali one se ocigledno ne poklapaju sa nekim naukama koje vidim ovde

Natrag