Okultizam-spiritizam u Hrišćanstvu

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne znam gde sam napisao da drzanje zapovesti nije jedan od uslova spasenja.

Znam da sam napisao da se ne opravdavamo drzanjem zakona, vec iskljucivo verom u Hrista i i zaslugama njegove zrtve i prolivene krvi, a da je drzanje zakona jedan od uslova za ulazak u carstvo nebesko u smislu da covek poslusnoscu izgradjuje sebe duhovno i karakterno, jer u nebo nece moci da udje gresan i prljav od greha, vec kroz predanje i posvecenje koje Duh Sveti vrsi u njemu kroz postizanje savrsene pravednosti i duhovnog uzrastanja u visinu mere rasta Hristova, potpuno ociscen i duhovno izgradjen.

Opravdanje i spasenje su dva razlicita pojma.

Opravdanje Hristos cini za coveka u pocetku Hriscanskog zivota, u trenutku kada covek shvata da je gresan, i verom dolazi Isusu i u pokajnickoj molitvi i trazi da ga on opravda od proslih greha, da ga ocisti, i da mu da silu da vise ne gresi.

Tada Isus prilaze pred Bogom zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu, oblaci ga u haljine svoje pravednosti, i time ga opravdava, covekovi prosli gresi se brisu, i taj covek biva proglasen pravednim kao da nikada nije gresio, i on od tog trenutka uz pomoc Duha Svetoga vise ne zivi starim zivotom krseci zapovesti, vec zivi onako kako ga Duh Sveti vodi i oblikuje, ziveci prakticno ispunjavajuci svaku zapovest, i molitvom i proucavanjem Bozje reci, i svakotrenutacnim predanjem Bogu i krstenjem Duhom Svetim - on raste u veri, do dana kada ce konacno uci u Bozje carstvo o Hristovom drugom dolasku.

Covek vec u trenutku opravdanja koje Isus cini za njega, odnosno pokajanja, predanja, i posvecenja - prima spasenje, ali ce se ono ostvariti u potpunosti tek prilikom Hristovog dolaska, a do tog casa covek treba da tezi da duhovno uzraste, i postigne spremnost za ulazak u Bozje carstvo slave.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Dokaz da učenje o besmrtnosti duše promoviše spiritizam.

СУСРЕТ С ДУХОВИМА

Али по изласку из тела душа се налази међу другим духовима, добрим и злим. Обично она стреми онима који су јој ближи по духу, и ако је још у телу била под утицајем неких од њих, она ће и остати зависна од њих и по изласку из тела, ма како се одвратни они чинили у сусрету.

Овде нам се поново напомиње да онострани свет, мада нам неће бити потпуно туђ, неће бити ни само пријатан сусрет с вољенима "у луци" среће, већ духовни судар који испитује расположење наше душе за живота - да ли је више нагињала ка Анђелима и светима водећи живот испуњен врлинама и по заповестима Божјим, или се пак путем немара и безверја учинила погодним за друштво палих духова. Преосвештени Теофан Затворник лепо каже да се у ваздушним митарствима душа пре искушава, него што се оптужује.

Мада је сама чињеница суда у загробном животу ван сваке сумње - како појединачног суда одмах после смрти, тако и Страшног суда на крају света - спољашња осуда Божја ће бити само одговор на унутрашње расположење које је душа у себи изградила у односу на Бога и духовна бића.

ПРВА ДВА ДАНА ПОСЛЕ СМРТИ

У току прва два дана душа ужива у релативној слободи и може да посећује на земљи она места која су јој драга, али већ трећег дана она одлази у друге сфере.

Овде архиепископ Јован просто понавља учење познато Цркви од 4. века. Предање саопштава да је Анђео који је пратио преподобног Макарија Александријског у пустињи рекао, објашњавајући црквено помињање умрлих трећег дана од смрти: "Када се трећег дана у цркви за душу изврши приношење, Анђео јој ублажи жалост коју осећа због раздвајања од тела, јер славословље и приношење у цркви Божјој за њу буди у њој добру наду. Јер се у току два дана души даје да, заједно са Анђелима који су уз њу иде по земљи где хоће. Зато душа која воли тело лута понекад око куће у којој се растала од тела, некад око гроба у који јој је положено тело; и тако она проводи два дана, као птица, тражећи себи гнездо. А врлинска душа иде по оним местима где је обично чинила добра дела. Трећег дана Онај Који је васкрсао из мртвих налаже свакој хришћанској души да се подражавајући Његово васкрсење узнесе на небо и поклони Богу" (Речи св. Макарија Александријског о изласку душа праведних и грешних).

Iz knjige Jovana Šangajskog „Život posle smrti“

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nijedna rec o tome da trebamo "prizivati mrtve" i ti to nazivas "spiritizam". Opet izmisljas.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nijedna rec o tome da trebamo "prizivati mrtve" i ti to nazivas "spiritizam". Opet izmisljas.

Po ko se moli mrtvima taj ih i priziva.

Vi vjerujete u reinkarnaciju. A to je da duša izlazi napolje iz tijela i vraća se u tijelo.

Реинкарнација или препорађање (лат. re-incarnatio - поновно утеловљење) је веровање о поновном враћање душе у земаљско тело. wikipedia

ПОВРАТАК ИЗ ОНОГА ЖИВОТА

Чудесно виђење монахиње Евпраксије

ПОВРАТАК ИЗ ОНОГА ЖИВОТА svetosavlje.org

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Po ko se moli mrtvima taj ih i priziva.

Gde u tekstu kaze da treba da komuniciramo sa njima???
Nadji mi bilo koji tekst koji uci ''komunikaciji sa mrtvima''(to je spiritizam)!
Nadji mi koji je ''postupak uspostavljanja kontakta'', sta crkva uci kako da stupim s mrtvima u kontakt???

Vi vjerujete u reinkarnaciju. A to je da duša izlazi napolje iz tijela i vraća se u tijelo.
Molim? o_O
Tebi stvarno nije dobro!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ima u jednoj pravoslavnoj knjizi. Davao sam ga ovdje. Fino razg. sa mrtvim čovjekom. Vi promovišete spiritizam i negirate vasksenje. Naravno daću taj razgovor. Bolje znam šta ima u pravosl. knjigama od tebe.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ima u jednoj pravoslavnoj knjizi. Davao sam ga ovdje. Fino razg. sa mrtvim čovjekom. Vi promovišete spiritizam i negirate vasksenje. Naravno daću taj razgovor. Bolje znam šta ima u pravosl. knjigama od tebe.

To sto je neko pisao ''svoje iskustvo'' nije dokaz da ''crkva nas uci uspostavljanju kontakta sa mrtvima''.
Daj crkveno ucenje - ''gde se to uci da radimo''???

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To sto je neko pisao ''svoje iskustvo'' nije dokaz da ''crkva nas uci uspostavljanju kontakta sa mrtvima''.

Па то црква учи. Чим учи спиритизам. А мало прије си рекао да тога нема. Мораш да врдаш. Учите демонску науку.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Па то црква учи. Чим учи спиритизам. А мало прије си рекао да тога нема. Мораш да врдаш. Учите демонску науку.

Ja sam rekao da pravoslavna crkva uci da je satana bog.
Pa to znaci da uci, jel ja sam pravoslavac i to sam rekao.

Jesi srecan?

Tebi stvarno nije dobro.
Koliko trebas biti neozbiljan?

Nemas DOGMU!

Natrag