VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Zašto pitaš kad ne želiš čuti odgovor?
Zakon je dat da se greh pokaže grešnim.
Zakon NIJE DAT ZA OPRAVDANJE.
Svaki koji VERUJE ISUSA opravdan je.
Upravo je suprotno, da ti uostre ne obracas paznju na moj odgovor, vec iz komentara u komentar ponavljas isto, pripisujuci Adventistima nesto sto oni uopste nemaju u svom ucenju, da se navodno covek zakonom opravdava.
Evo ponovo:
"Jedno od centralnih ucenja Adventsticke crkve koje je temelj na kome pociva crkva je "ucenje o opravdanju verom u zasluge Hristove zrtve i prolivene krvi na krstu, i spasenje njegovom pravdom"
Dela u bibliji predstavljaju rod vere, i proizilaze iz verei opravdanja koje covek dozivljava u zajednici sa Hristom, koji ga je svojim Duhom promenio, i ucinio da covek zivi po nacelima Bozje reci, ne iz razloga da bi bio opravdan i spasen, vec zato sto je posvecen zivot rod vere i delovanja Duha Svetoga u covekovom zivotu, koji od trenutka kada se predao Bogu zivi moralnim zivotom onako kako ga Duh Sveti vodi i oblikuje, i cini da duhovno raste, u savrsenog coveka, u visinu mere rasta Hristova.
Takvog coveka zakon ne osudjuje jer ga on savrseno ispunjava, prirodno se ponasajuci po nacelima Bozje pravde kako ga Duh Sveti vodi.
Covek koji krsi Bozje zapovesti - to je pokazatelj da Duh Sveti ne deluje u njegovom zivotu, i da covek nije doziveo nikakvu promenu, i da ga Duh ne vodi"
Dakle, covek dolazi Bogu, kroz zakon shvata svoje gresno stanje, kaje se, predaje se Bogu i napusta greh, Bog ga opravdava Hristovom zrtvom i prolivenom krvi, i daje mu silu Sveoga Duha da vise ne gresi, vec da zivi novim zivotom u skladu sa Bozjom voljom zapisanom u zapovestima.
Tacno, zakon je dat da pokaze coveku sta je greh, i da ga dovede Isusu koji ima moc i sili da ucini da coveka opravda od proslih greha, i da vise ne gresi, da ne krsi zapovesti zakona, vec da ih tvori.
Sledeca izjava je kljucna:
Kada bi nakon opravdanja covek ponovo krsio zapovesti i time gresio radi kojih greha ga je Isus i opravdao, cemu onda opravdanje ako covek nastavlja nakon opravdanja da gresi krseci zapovesti.
Nerazumno je verovati da zakon pokazuje coveku sta je greh, da ga dovodi Isusu, da ga ovaj opravdava, a onda ga navodi da ga ponovo krsi.
To bi znacilo kao kada bi nzakon rekao "NE CINI PRELJUBE" i covek shvativsi da je greh ciniti preljubu potom rekao, "DA, GREH JE PRELJUBA, ALI ZAKON JE UKINUT, HRISTOS ME JE OPRAVDAO, I JA SAD IMAM SLOBODU DA NASTAVIM SA PRELJUBAMA"
Ovo je nerazumna nauka.
Dragi Laodikeja, tekst jeste originalan ali je loše prevedeno. U izvornom tekstu stoji hebrejska reč tau koja nema veze sa onim što ti navodiš.
Pokušaću da se što blaže izrazim da ne bi odmah odgovorio da napadam adventizam jer u glavnom tako odgovaraš na svaki komentar. Bojim se da su tvoji pogledi na svet veoma isključivi, a kod adventista koje poznajem nisam imao prilike da vidim takve stavove. Molim te da probaš malo pažljivije da gledaš oko sebe jer se u fanatizam i fundamentalizam lako klizne a teško izlazi.
Ne slazem se da rec Tau nema veze sa onim sto sam naveo, ali se slazem da je moguce pogresno prevedeno.
Ja nisam iskljuciv, vec ne zelim da pravim kompromise i da prihvatim nesto sto mi nije po savesti.
Ja mogu da recimo prihvatim da je Bog hajde da kazemo i stavio znak T ili krst na celo tih ljudi, ali da bi uklazao na Isusovu zrtvu koju ce prineti na jednom takvom mnogobozackom simbolu, a ne da bi velicao bilo kakav znak kao svoj znak, ili ukazao na postovanje krsta kao predmeta.
Ovo je moje logicno sagledavanje.
Posebno se ne slazem sa Taramanom da je to Bozji pecat o kome se govori u otkrivenju Jovanovom.
Ja odgovaram da se napada Adventizam kada se to cini na jedan grub, bahat, neprimeren nacin, pun zlobe, ironije, uvredljivih reci..itd.
Iznosenje argumenata u dostojanstvenom Duhu je nesto sasvim drugo.
Pozdrav!
Poslednja izmena: