Oholost i Sektaštvo

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A Rimokatolicka crkva je ovo sprovodila u delo nad protestantima tokom cele istorije srednjeg veka.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tripo, sta mislis, ko bi sve bio na ovom spisku recimo u Kini, ili Japanu, ili u Astraliji, Americi, na Tahitiju, itd..itd..

ВРСТЕ СЕКТИ
Све секте које постоје на нашим теренима могу се поделити у две групе и то: протестантске и источњачке.
  1. Хришћанска адвентистичка црква (суботари)
  2. Баптисти
  3. Мормони
  4. Јеховини сведоци
  5. Хришћанска пентекостна црква
  6. Унија реформног покрета адвентиста седмог дана
  7. Методисти
  8. Хришћанска назаренска црква
  9. Нова апостолска црква

malo poznavanja Clio ne bi vam bilo na odmet. Protestantise pojavlju na sceni od 1517. Sve pre toga su hereze. Ako smatrate Arijance, Husite, Bogumile, Patarene, Pavlikijance, i ostale, da ih ne nabrajam dalje, svojom braćom po veri, samo zato što su bili protiv crkve, onda se nema šta raspravljatii. Mnogima, čak većini od ovih koje sam naveo nije hereza bila to što su se protivili Crkvi kao instituciji, nego što su negirali Isusovo Božanstvo, odbacivali sakramente, a pojedini bili otvoreni dualisti. Šta mislite kako bi se proveli oni koji bi se usudili da u Israelu tvrde da je YHWH demijurg, a da je Adonai tvorac koji se povukao? Da je svet zao sam po sebi jer ga je stvorio demijurg? Ili oniu koji bi negirali da je YHWH Bog? Zamsslimo samo da su Eseni branili takve... i da su tvrdili da su duhovno bliski takvima, samo zato što su i jedni i drugi protiv svešteničkog monopola.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Protestanti SUSTINSKI poticu jos od polovine 2 veka, kada su odbacili otpad unutar crkve.

Formalno njihove pocetke ( sto smatram pogresno a istorija potvrdjuje ) smestaju u vreme od lutera i ostalih reformatora.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Protestanti SUSTINSKI poticu jos od polovine 2 veka, kada su odbacili otpad unutar crkve.

Formalno njihove pocetke ( sto smatram pogresno a istorija potvrdjuje ) smestaju u vreme od lutera i ostalih reformatora.

žao mi je, ali toga nije bilo. Sve je to samo ljudska izmišljotina da se dokažu i opravdaju tvrdnje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Ne moze covek da izbrise identitet ,ne moze ni narod .

------------------------------------------
OSPORAVANJE
Nije to identitet već gordi Ego i oholost.

Isus je imao lek za to kod Jevreja, a imao je i u našoj istoriji.

Sve što je narod proglasio svetim, a iza toga se krila nacionalna i verska gordost, bilo je izloženo stradanju i poniženju.

Proglasi neku zemlju ili hram da su ti sveti, izgubićeš ih uskoro.

Hoćeš da se ponosiš što si Jevrejin ili Srbin? Evo bićeš ponižavan po celom svetu.

"A sad se hvalite ponosom svojim. Svaka je takva hvala zla.”

“Ne uzdajte se u lažne reči govoreći: Crkva Gospodnja, Crkva Gospodnja, Crkva Gospodnja ovo je. Nego doista popravite svoje puteve i dela svoja, i sudite pravo između čoveka i bližnjega svojega.” (Jakov 4,16; Jeremija 7,4-5)

“I poludećeš od onoga što ćeš gledati svojim očima. Sinovi tvoji i kćeri tvoje daće se drugome narodu, a oči će tvoje gledati i kapaće jednako za njima a neće biti snage u ruci tvojoj. Stranac koji je kod tebe popeće se nada te visoko, a ti ćeš sići dole veoma nisko. On će ti davati u zajam, a ti nećeš njemu davati u zajam.” “Ako povrgnete uredbe moje i duši vašoj omrznu zakoni moji da ne tvorite sve zapovesti moje, i raskinete zavet moj, i ja ću vama učiniti ovo: Potrću ponos sile vaše; oboriću idole vaše; i obratiću gradove vaše u pustoš, i razoriću svetinje vaše. I opustiću zemlju da će joj se čuditi neprijatelji vaši koji će živeti u njoj. A vas ću rasijati po narodima, i zemlja će vaša biti pusta i gradovi vaši raskopani.” (5.Mojsijeva 28,34.32.43-44; 3.Mojs.26,15-16.19.30-33)

Svako stradanje ima nekog smisla, pa ili je stradanje koje je prokletstvo zbog greha ili stradanje zbog same istine i samog Hrista, ali da je stradanje zbog istine i Hrista, ne bi bilo kuknjave već radost, a plodovi duha bi neprijatelje osvojili za prijatelje.

Uostalom, nije svrha prokletstva da se ljudi kazne, već da se ukori greh.

Miloš B.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije DarthShone izmisljotina, vec istorija od polovine 2 veka pa do danas.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nije DarthShone izmisljotina, vec istorija od polovine 2 veka pa do danas.

A dokayi se nalaze gde? Nema ih. Koliko se god napinjali da dokažete otpad od nekog imaginarnog učenja, dokaza nema. Još manje dokaza ima da su ljudi iz SAD naslednici tih imaginarnih čuvara "pravoverja".

Uz sve dužno poštovanje, pre ću poverovati u tvrdnje zaluđenika da su anđeli koje je Bog postavio da čuvaju Edenski vrt kada je izbacio Adama i Evu iz njega, bili Džedaji, nego u bajke samoproklamovanih čuvara "Istine". Nekako mi je ta tvrdnja isuviše nalik masonskom i oklutističkom lupetanju o čuvarima tajnog znanja.

Što se tiče same teme, oholosti ima svugde, počevši od naučnika koji se busaju u grudi junačke i tvrde da sve znaju, preko političara od kojih se ne može disati, ljudi u Crkvi koji misle da bolje znaju. Tako da, nemojte misliti da je oholost rezervisana samo za one koji su otpali od onih koji otpadoše od Crkve. Svako od nas se može razboleti od te sotonske bolesti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja sam postavio reference kada si već tražio prvi put, pa zašto skrivaš da nije ništa dato.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ja sam postavio reference kada si već tražio prvi put, pa zašto skrivaš da nije ništa dato.

Problem je što to nisu dokazi, nego ti misliš da su dokazi. Što bi amerikanci rekli: "there is no smoking gun" u njima. Više su "single bullet theory". Jer ide se pogrešnim putem. Ne traže se dokazi za već stvoreno ubeđenje, nego protiv tog ubeđenja. Nema dakle dokaza za tvrdnje samo jedne zajednice nastale tri veka nakon Lutera, Cvingflija, Kalvina i ostalih da su oni, tj baš ta zajednica jedini čuvari "pravoverja", nema dokaza o otpadu u II veku. dokazi o tome su izmšljeni da bi se potkrepile tvrdnje samo te zajednice. Baš onako kako je Arlan Spektor, da bi potrvdio pretpostavku o lone gunmanu, izmislio single bullet, tj magick bullet. Tako i vi. A sve zarad oholosti. Ne zarad potrage za istinom. Jer jedno je tvrditi da se otpalo od Crkve zbog ovoga ili onoga, a sasvim drugo tvrditi da je Crkva otpala, a da ste vi jedini čuvari Istine, jedini od svih onih koji su se zbog raznoraznih razloga, a ponajmanje verskih osdvojili, tačnije otpali od Crkve. Da bi ste dokazali da su vaše tvrdnje ispravne i da imaju čvrstinu, tj da se drugi ne bi našli prozvanima izmišljate dokaze o otpadu Crkve od Isusovog učenja u II veku, i o tome da ste vi jedini čuvaqri "pravoverja". Cilj nije otkrivanje istine, nego pokazivanje vrline pred ljudima i pred Bogom, A to jeste oholost.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
A dokayi se nalaze gde? Nema ih. Koliko se god napinjali da dokažete otpad od nekog imaginarnog učenja, dokaza nema. Još manje dokaza ima da su ljudi iz SAD naslednici tih imaginarnih čuvara "pravoverja".

Darth, Uzmi bilo koju Crkvenu istoriju, pa se sam uveri koliko je bilo nelsganja i raskola od samog pocetka hriscanstva. Neki ucitelji su se pokazivali cak i za vreme apostolo.
U istoriji nacices vise poglavlja kao ovaj: "Crkveno ucenje u nakazenom obliku, raskoli i bogoslovski sporovui" o kojima su mnogi sabori rasopravljali. Ko je jeretik, a ko pravi vernik, nije lako utvrditi je su i jedni i drugi tvrdili da su na pravom oputu, a razlicite jeresi su napresovale.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Jedan od pravosl. duhovnika kaže da će se spasiti samo pravoslavci, nije li to oholost i sektaštvo od Biblije.

Džabe je Isus rekao da ima ovaca u svim torovima.

Natrag