Oholost i Sektaštvo

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Jedan od pravosl. duhovnika kaže da će se spasiti samo pravoslavci, nije li to oholost i sektaštvo od Biblije.

Džabe je Isus rekao da ima ovaca u svim torovima.

Džabe? Pitanje je da li su svi ovce, ili se među njima kriju jarčevi i vukovi u jagnjećoj koži.
Što se tiče tog navodnog pravoslavnog duhovnika, ako bi se njegova izjava uzela sa stanovišta pravog značenja reči Orthodoxis, onda je dotični apsolutno u pravu. Samo Pravoverni, oni koji ispoovedaju Veru Crkve će se spasiti. Jer oni i jesu jaganjci, tj ovce. Što se tiče oholosti, nije rekao, samo će se moji vernici spasiti, ili samo oni koji se drže mog tumačenja Pisma.

Uostalom, napisah ranije da niko nije imun, da ne kažem vakcinisan od oholosti.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Brate Mire, mnogo ti hvala na ovim informacijama, volim te zato sto si posten.
Pre svega zelim da vam kazem da ja ne branim reformatore onda kada su pogresili.
Naprimer, kada je Luter izjavio, da ubijaju selake koji su ubijali protestante zato sto im se nisu hteli prikljuciti u pobuni, mislim da je Luter, ipak, pogresio.

Znas i sam da ove njegove izjave nisu izmisljene, to znaju svi a evo i sam si potvrdio. I Laodikeja je takodje potvrdio da je slicno i sam procitao, pa opet tvrdi da ja dajem dezinfirmacije od stsne katolika. A dao sam nebrojeno drugih protestantskih izbora koji ove Luterove izjave potvrdjuju. Znaci ne radi se tu o propagandi katolika kojom zele pripisati Luteru da je rekao nesto sto nije.

Lepo je sto ti ovo kao pojedinac osudjujes, osudjujem i ja.. Ali ja ne mogu takvog coveka nazivati "Bozjim slugom" kao EGW sto je nazivala...

Medjutim, ipak, kad su neki generali predlozili Luteru da oforme armiju i da se silom suprostave progonstvima, Luter je to odbio, rekavsi da Bog treba da brani svoje delo a ne oruzje.
Na Lutera su uticali drugi, umirivali ga, i pitanje je sta je zaista bila njegova volja..

Sto se tice izjava, one su autenticne, moze se lako proveriti..

Pazlivo sam pregledao izjave ciji si link prilozio. To su tvrdnje Kartolika o protestantima. Zato nije svemu verovati.
Hoces isto to od protestanata?
Svakako autor ove knjige zeli da ublazi progonstva protestanata od strane katolika, pripisujuci ista dela i protestantima.

Ako si pratio ono sto sam dao, videces i nebrojeno mnogo protestanata koji isto to pisu i znaju Luterove izjave.. A da bismo istoriju pravilno sagledali moramo je razmotriti iz razlicitih uglova, ovde je problem sto se istorija interpretira od strane onih koji se njom sluze da podrze svoje stavove. Ja sam razmotrio i sa protestantskog i sa katolickog gledista.

Nista nije crno - belo! Nisu protestanti nikakva jagnjad kako se predstavljaju, neki su zaista i bili nevini, ali su i oni zloupotrebljeni radi volje careva.

Protestanti, iako su i oni u nekim grupama cinili ono sto ja nikad ne bih miogao da prihvatim, ni blizu nusu niti mogu biti ravni katolicima.

To je tvoje sagledavanje istorije, a istoriju pisu pobednici. Protestanti su pobedili pa je normalno da ce svoje ratnike glorifikovati, zlocine umanjiti, dok ce tudje zrtve poricati a njihove vodje nipodastavati..

To je ono sto imamo danas, istoriju koja se uci u skolama nisu pisali katolici vec protestanti! A zlocin je zlocin, i ne mozemo ga meriti na vagu..

Vrlo dobro mi je poznata istorija. Posetio sam mnogobrojna mesta gde su ljudi spaljivani zivi na lomacama.

Rekoh, istoriju pisu pobednici, protestantizam je pobedio, pa su oni svoje zlocine umanjili a zlocine katolika povecali. Ne znas ti bas istoriju dovoljno kao verujes..

Da li ste vi ikada stali pored Statue Admirala Kolinjia u ulici Rivoli u Parizu, koji je prvi kao protestant bio ubijen u Parizu za vreme Bartolomesjeke nocu? Hiljde dobrih i postenih ljudi je ubijeno, samo zato sto su bili protestanti.
Hiljade ljudi je bilo ubijeno i zato sto su bili katolici, u protestantskoj nemackoj, proterano, bicevano, a njihove crkve spaljene i to ne samo u nemackoj vec i sirom cele evrope. A da ne govorimo o protestantakom spaljivanju vestica..

Ja sam za postenje, ako cemo biti posteni osudicemo svaki zlocin, a ne svoje pravdati a tudje osudjivati!

Ako cemo tako raditi onda ja sigurno imam vise osnova pravdati katolike za njihove zlocine nego vas protestante..

Da li ste na Jugu Franciske posetili muzej Pustinje? Kao i mnogobrojne gradove gde su huiljade Hugenota i Katara ubijani redom?

I sta sa tim? Sta ako je razlog njihovog progona sasvim drugaciji od onog koji se pominje u istoriji?

Marko, ne sagledavas istoriju pravilno, radi se o propagandi protestanata! Ti katari su verovali da je ovaj svet stvorio satana (demijurg) ! Ravno je satanizmu ono sto su oni propovedali i verovali, a vladari su to shvatili kao pretnju! Normalno da su ih istrebili. Ne mozes ti dozvoliti da ti ulicama setaju satanisti sem ako nisi demokrata, i dizes dva prsta u obliku rok pozdrava, i vices "cool", kao americki predsednici danas. Njihove drzave su legla satanizma spiritizma paganizma, homoseksualizma i svakog poroka, jer su takvima dozvolili slobodu kretanja i veroispovedanja!

Zapitaj se zasto niko nije dirao druge npr. jevreje? Ovde se radi o negativnom verskom sistemu i opasnosti za drustvo... Da ne zalazim u to kakva su pretnja bili protestanti za drustvo i sta nam je to donelo danas, a nisu im se katolici suprotstavili odmah inkvizicijom, vec tek kasnije kad su pokazali svoje pravo lice! Vidis izjave Lutera i sta je uzvikivao protiv katolika, na smrt pozivao, pa sta si ocekivao da se oni na vlasti uraditi?

Ne mogu da ih krivim!

Prema tome, samo onaj kome nije poznata istorija moze da opravdava takav zlocin. To su rane koje su tako dugotrajne.

A zasto vi protestanti niste molili 'mea kulpu' kao Papa?

Zasto se protestantaki zlocini guraju pod tepih a njihove vodje glorifikuju i prave svecima?

Svidja mi se to sto sadasnji Papa priznaje te greske, koja je Crkva cinila, i ponizno trazi oprostaj. To je dobro i moze bar donekle da zaleci te nezeljene uspomene.

A zasto se protestanti ne kaju? I ne traze oprostaj? Mislis li da nemaju razloga? I kome odgovara to da se protestantski zlocini sakriju???

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Znas i sam da ove njegove izjave nisu izmisljene, to znaju svi a evo i sam si potvrdio. I Laodikeja je takodje potvrdio da je slicno i sam procitao, pa opet tvrdi da ja dajem dezinfirmacije od stsne katolika. A dao sam nebrojeno drugih protestantskih izbora koji ove Luterove izjave potvrdjuju. Znaci ne radi se tu o propagandi katolika kojom zele pripisati Luteru da je rekao nesto sto nije.

Lepo je sto ti ovo kao pojedinac osudjujes, osudjujem i ja.. Ali ja ne mogu takvog coveka nazivati "Bozjim slugom" kao EGW sto je nazivala...

Na Lutera su uticali drugi, umirivali ga, i pitanje je sta je zaista bila njegova volja..

Sto se tice izjava, one su autenticne, moze se lako proveriti..

Hoces isto to od protestanata?

Ako si pratio ono sto sam dao, videces i nebrojeno mnogo protestanata koji isto to pisu i znaju Luterove izjave.. A da bismo istoriju pravilno sagledali moramo je razmotriti iz razlicitih uglova, ovde je problem sto se istorija interpretira od strane onih koji se njom sluze da podrze svoje stavove. Ja sam razmotrio i sa protestantskog i sa katolickog gledista.

Nista nije crno - belo! Nisu protestanti nikakva jagnjad kako se predstavljaju, neki su zaista i bili nevini, ali su i oni zloupotrebljeni radi volje careva.

To je tvoje sagledavanje istorije, a istoriju pisu pobednici. Protestanti su pobedili pa je normalno da ce svoje ratnike glorifikovati, zlocine umanjiti, dok ce tudje zrtve poricati a njihove vodje nipodastavati..

To je ono sto imamo danas, istoriju koja se uci u skolama nisu pisali katolici vec protestanti! A zlocin je zlocin, i ne mozemo ga meriti na vagu..

Rekoh, istoriju pisu pobednici, protestantizam je pobedio, pa su oni svoje zlocine umanjili a zlocine katolika povecali. Ne znas ti bas istoriju dovoljno kao verujes..

Hiljade ljudi je bilo ubijeno i zato sto su bili katolici, u protestantskoj nemackoj, proterano, bicevano, a njihove crkve spaljene i to ne samo u nemackoj vec i sirom cele evrope. A da ne govorimo o protestantakom spaljivanju vestica..

Ja sam za postenje, ako cemo biti posteni osudicemo svaki zlocin, a ne svoje pravdati a tudje osudjivati!

Ako cemo tako raditi onda ja sigurno imam vise osnova pravdati katolike za njihove zlocine nego vas protestante..

I sta sa tim? Sta ako je razlog njihovog progona sasvim drugaciji od onog koji se pominje u istoriji?

Marko, ne sagledavas istoriju pravilno, radi se o propagandi protestanata! Ti katari su verovali da je ovaj svet stvorio satana (demijurg) ! Ravno je satanizmu ono sto su oni propovedali i verovali, a vladari su to shvatili kao pretnju! Normalno da su ih istrebili. Ne mozes ti dozvoliti da ti ulicama setaju satanisti sem ako nisi demokrata, i dizes dva prsta u obliku rok pozdrava, i vices "cool", kao americki predsednici danas. Njihove drzave su legla satanizma spiritizma paganizma, homoseksualizma i svakog poroka, jer su takvima dozvolili slobodu kretanja i veroispovedanja!

Zapitaj se zasto niko nije dirao druge npr. jevreje? Ovde se radi o negativnom verskom sistemu i opasnosti za drustvo... Da ne zalazim u to kakva su pretnja bili protestanti za drustvo i sta nam je to donelo danas, a nisu im se katolici suprotstavili odmah inkvizicijom, vec tek kasnije kad su pokazali svoje pravo lice! Vidis izjave Lutera i sta je uzvikivao protiv katolika, na smrt pozivao, pa sta si ocekivao da se oni na vlasti uraditi?

Ne mogu da ih krivim!

A zasto vi protestanti niste molili 'mea kulpu' kao Papa?

Zasto se protestantaki zlocini guraju pod tepih a njihove vodje glorifikuju i prave svecima?

A zasto se protestanti ne kaju? I ne traze oprostaj? Mislis li da nemaju razloga? I kome odgovara to da se protestantski zlocini sakriju???

Zašto se nisu pokajali? Oni i ne misle da im je potrebno pokajanje, eto zato se i ne kaju za svoje grehe,. Ujedno, teologija im nije bazirana na pokajanju, nego na 5 Sola. Njima je opravdanje Pismo, vera u Isusa (kakva vera i u kakvog Isusa, to je pitanje) Dela.... Čitav protestantizam i nije stvoren na ličnom pokajanju, nego na nabijanju na nos drugima njihove navodne "nepravednosti" Zato se ovde jedan od akolita ubi da dokaže naša "nedela". Jer samo tako oni mogu da potvrđuju svoju "pravednost". Boga stalno prikazuju kao neumitnog sudiju, štop on i jeste, ali sudiju kome su oni miljenici jer prate njegove Zakone. Očekuju naime da će na Sudu biti stavljeni na stranu pravednika ma šta kao pojedinci činili, veruju da ih pismo, zakoni, i to što Isusa pominju i kada treba i kada ne treba opravdati pred istim tim Isusom. A on je rekao: Neće svi koji mi viču Gospode, Gospode ući u Carstvo. Na takve je i mislio.

Da li je to oholost? Pa ne da je oholost, nego vrišti od oholosti. Jer to bi bilo kao kada bi lopov opravdao sebe tvrdeći da je poštovao zakon i da mu to daje za pravo da se SMATRA BOLJIM od drugih koji eto priznaju da su grešili.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Problem je što to nisu dokazi, nego ti misliš da su dokazi. -

Izmišljaš.

Ja sam postavio istorijske izvore ranocrkvenih istoričara, i otaca koji su o tome pisali.

- Jevsevije Popović - opšta crkvena istorija
- Sokrat Skolastik - crkvena istorija
- Sozomen - crkvena istorija
- Epiphanus - adversus Haereses

Džabe? Pitanje je da li su svi ovce, ili se među njima kriju jarčevi i vukovi u jagnjećoj koži..

Vukovi u jagnječoj koži odvlače ljude od jevanđeoske istine i puta spasenja koji se u njoj nalazi, već plasiraju narodu besmislice koje su sami izmislili koje ne site dušu, i to za novac i ličnu slavu i bogaćenje.

Zato tu kožu prekrivaju zlatom i srebrom, verskim nakitom i đinđuvama, da bi prikrili ono što je unutra, kroz koje Bog gleda u njihova srca i namere.

Mada posvećenom Hrišćaninu to se vidi na prvi pogled, ali ko je slep on to ne vidi.

------------------------------------------------------------------------------

Mire, kad sam ja izjavio da sam pročitao "da ubijaju seljake koji se nisu pridružili pobuni?"

Nije lepo izmišljati.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Izmišljaš.

Ja sam postavio istorijske izvore ranocrkvenih istoričara, i otaca koji su o tome pisali.

- Jevsevije Popović - opšta crkvena istorija
- Sokrat Skolastik - crkvena istorija
- Sozomen - crkvena istorija
- Epiphanus - adversus Haereses

Vukovi u jagnječoj koži odvlače ljude od jevanđeoske istine i puta spasenja koji se u njoj nalazi, već plasiraju narodu besmislice koje su sami izmislili koje ne site dušu, i to za novac i ličnu slavu i bogaćenje.

Zato tu kožu prekrivaju zlatom i srebrom, verskim nakitom i đinđuvama, da bi prikrili ono što je unutra, kroz koje Bog gleda u njihova srca i namere.

Mada posvećenom Hrišćaninu to se vidi na prvi pogled, ali ko je slep on to ne vidi.

------------------------------------------------------------------------------

Mire, kad sam ja izjavio da sam pročitao "da ubijaju seljake koji se nisu pridružili pobuni?"

Nije lepo izmišljati.

Ne, ne izmišljam. Vi izmi9šljate da bi ste dokazali svoje predubeđenje i tvrdnje. kako to da nikome drugome od mirijada zajednica nije palo na pamet da tvrdi da je čuvar "pravoverja" i da to koristi kao argument za napade na Crkvu? Niko sem Adventista to ne tvrdi. Luterani se ne pozuivaju na neakav pad u II veku. Dakle, koji je cilj isticanje tog "argumenta"?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne, ne izmišljam. Vi izmi9šljate da bi ste dokazali svoje predubeđenje i tvrdnje. kako to da nikome drugome od mirijada zajednica nije palo na pamet da tvrdi da je čuvar "pravoverja" i da to koristi kao argument za napade na Crkvu? Niko sem Adventista to ne tvrdi. Luterani se ne pozuivaju na neakav pad u II veku. Dakle, koji je cilj isticanje tog "argumenta"?

Ko kaže "da druge crkve ne tvrde da one imaju istinu"

To tvrde Pravoslavna i Rimokatolička, to tvrde i Protestanti.

Većina Protestanata imaju bibliju kao pravilo vere, ali nemaju vetlosti po nekim tačkama istine.

Za razliku od toga, vera tradicionalnih crkava je samo površno obučena u Hrišćanske elemente, ili bolje reči "jedan Hrišćanski elemenar" a to je "da se nazivaju Hrišćanske" po Hristu, dok je sve ostalo vanbiblijsko i nema veze sa Hrišćanstvom.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ko kaže "da druge crkve ne tvrde da one imaju istinu"

To tvrde Pravoslavna i Rimokatolička, to tvrde i Protestanti.

Većina Protestanata imaju bibliju kao pravilo vere, ali nemaju vetlosti po nekim tačkama istine.

Za razliku od toga, vera tradicionalnih crkava je samo površno obučena u Hrišćanske elemente, ili bolje reči "jedan Hrišćanski elemenar" a to je "da se nazivaju Hrišćanske" po Hristu, dok je sve ostalo vanbiblijsko i nema veze sa Hrišćanstvom.

Dabome to tvrde svi, ali samo ove dve prve koje si naveo, imaju prava da to tvrde po osnovi Apostolskog nasleđa.

"Većina Protestanata imaju bibliju kao pravilo vere, ali nemaju svetlosti po nekim tačkama istine." - Oholost, jer se ovim tvrdi da samo adventisti imaju istinu. Da ne govorim o herezi, koja vrišti iz tačkanja istine.

"Za razliku od toga, vera tradicionalnih crkava je samo površno obučena u Hrišćanske elemente, ili bolje reči "jedan Hrišćanski elemenar" a to je "da se nazivaju Hrišćanske" po Hristu, dok je sve ostalo vanbiblijsko i nema veze sa Hrišćanstvom" - Oholost na kub.

Jer šta bi "prosvetljeni" rekli za ovo, što se može smatrati istinitom izjavom po mnogo čemu, a što su drugi ovde na forumu i napisali na mnogo prizemniji način. Dakle, čitava izjava koju si napisao lako može da glasi ovako:
"Za razliku od toga, vera adventističkih "crkava" je samo površno obučena u Hrišćanske elemente, ili bolje reči "jedan Hrišćanski elemenar" a to je "da se nazivaju Hrišćanske" po Hristu, dok je sve ostalo heretičko i apostatsko, i nema veze sa Hrišćanstvom"

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Što se tiče tog navodnog pravoslavnog duhovnika, ako bi se njegova izjava uzela sa stanovišta pravog značenja reči Orthodoxis, onda je dotični apsolutno u pravu.

Ona je data sa stanovišta denominacije, kako je i sam istakao, imam izjavu negdje u komp. kopiranu. A to jeste dokaz uzdanja u denominaciju.

I nije navodni nego pravi pravosl. duhovnik. Takvi i jesu pravi.

Ta izjava i jeste dokaz oholosti i sektaštva. Čim je nađem daću je.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ona je data sa stanovišta denominacije, kako je i sam istakao, imam izjavu negdje u komp. kopiranu. A to jeste dokaz uzdanja u denominaciju.

I nije navodni nego pravi pravosl. duhovnik. Takvi i jesu pravi.

Ta izjava i jeste dokaz oholosti i sektaštva. Čim je nađem daću je.

Napisah da niko nije imun, a oni i dalje kopaju i kopaju samo da se ne vide panjevi u njihovim očima.

Ps. ne zaboravite fusnote. Inače je izvor nepouzdan.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Napisah da niko nije imun, a oni i dalje kopaju i kopaju samo da se ne vide panjevi u njihovim očima.

Ps. ne zaboravite fusnote. Inače je izvor nepouzdan.

Čim ti se nešto ne sviđa onda izvor nije pouzdan i duhovnik je navodni duhovnik.

Onda su vam navodni svi, pošto svi nešto različito govore. Konfuzija.

Natrag