Brate Mire, mnogo ti hvala na ovim informacijama, volim te zato sto si posten.
Pre svega zelim da vam kazem da ja ne branim reformatore onda kada su pogresili.
Naprimer, kada je Luter izjavio, da ubijaju selake koji su ubijali protestante zato sto im se nisu hteli prikljuciti u pobuni, mislim da je Luter, ipak, pogresio.
Znas i sam da ove njegove izjave nisu izmisljene, to znaju svi a evo i sam si potvrdio. I Laodikeja je takodje potvrdio da je slicno i sam procitao, pa opet tvrdi da ja dajem dezinfirmacije od stsne katolika. A dao sam nebrojeno drugih protestantskih izbora koji ove Luterove izjave potvrdjuju. Znaci ne radi se tu o propagandi katolika kojom zele pripisati Luteru da je rekao nesto sto nije.
Lepo je sto ti ovo kao pojedinac osudjujes, osudjujem i ja.. Ali ja ne mogu takvog coveka nazivati "Bozjim slugom" kao EGW sto je nazivala...
Medjutim, ipak, kad su neki generali predlozili Luteru da oforme armiju i da se silom suprostave progonstvima, Luter je to odbio, rekavsi da Bog treba da brani svoje delo a ne oruzje.
Na Lutera su uticali drugi, umirivali ga, i pitanje je sta je zaista bila njegova volja..
Sto se tice izjava, one su autenticne, moze se lako proveriti..
Pazlivo sam pregledao izjave ciji si link prilozio. To su tvrdnje Kartolika o protestantima. Zato nije svemu verovati.
Hoces isto to od protestanata?
Svakako autor ove knjige zeli da ublazi progonstva protestanata od strane katolika, pripisujuci ista dela i protestantima.
Ako si pratio ono sto sam dao, videces i nebrojeno mnogo protestanata koji isto to pisu i znaju Luterove izjave.. A da bismo istoriju pravilno sagledali moramo je razmotriti iz razlicitih uglova, ovde je problem sto se istorija interpretira od strane onih koji se njom sluze da podrze svoje stavove. Ja sam razmotrio i sa protestantskog i sa katolickog gledista.
Nista nije crno - belo! Nisu protestanti nikakva jagnjad kako se predstavljaju, neki su zaista i bili nevini, ali su i oni zloupotrebljeni radi volje careva.
Protestanti, iako su i oni u nekim grupama cinili ono sto ja nikad ne bih miogao da prihvatim, ni blizu nusu niti mogu biti ravni katolicima.
To je tvoje sagledavanje istorije, a istoriju pisu pobednici. Protestanti su pobedili pa je normalno da ce svoje ratnike glorifikovati, zlocine umanjiti, dok ce tudje zrtve poricati a njihove vodje nipodastavati..
To je ono sto imamo danas, istoriju koja se uci u skolama nisu pisali katolici vec protestanti! A zlocin je zlocin, i ne mozemo ga meriti na vagu..
Vrlo dobro mi je poznata istorija. Posetio sam mnogobrojna mesta gde su ljudi spaljivani zivi na lomacama.
Rekoh, istoriju pisu pobednici, protestantizam je pobedio, pa su oni svoje zlocine umanjili a zlocine katolika povecali. Ne znas ti bas istoriju dovoljno kao verujes..
Da li ste vi ikada stali pored Statue Admirala Kolinjia u ulici Rivoli u Parizu, koji je prvi kao protestant bio ubijen u Parizu za vreme Bartolomesjeke nocu? Hiljde dobrih i postenih ljudi je ubijeno, samo zato sto su bili protestanti.
Hiljade ljudi je bilo ubijeno i zato sto su bili katolici, u protestantskoj nemackoj, proterano, bicevano, a njihove crkve spaljene i to ne samo u nemackoj vec i sirom cele evrope. A da ne govorimo o protestantakom spaljivanju vestica..
Ja sam za postenje, ako cemo biti posteni osudicemo svaki zlocin, a ne svoje pravdati a tudje osudjivati!
Ako cemo tako raditi onda ja sigurno imam vise osnova pravdati katolike za njihove zlocine nego vas protestante..
Da li ste na Jugu Franciske posetili muzej Pustinje? Kao i mnogobrojne gradove gde su huiljade Hugenota i Katara ubijani redom?
I sta sa tim? Sta ako je razlog njihovog progona sasvim drugaciji od onog koji se pominje u istoriji?
Marko, ne sagledavas istoriju pravilno, radi se o propagandi protestanata! Ti katari su verovali da je ovaj svet stvorio satana (demijurg) ! Ravno je satanizmu ono sto su oni propovedali i verovali, a vladari su to shvatili kao pretnju! Normalno da su ih istrebili. Ne mozes ti dozvoliti da ti ulicama setaju satanisti sem ako nisi demokrata, i dizes dva prsta u obliku rok pozdrava, i vices "cool", kao americki predsednici danas. Njihove drzave su legla satanizma spiritizma paganizma, homoseksualizma i svakog poroka, jer su takvima dozvolili slobodu kretanja i veroispovedanja!
Zapitaj se zasto niko nije dirao druge npr. jevreje? Ovde se radi o negativnom verskom sistemu i opasnosti za drustvo... Da ne zalazim u to kakva su pretnja bili protestanti za drustvo i sta nam je to donelo danas, a nisu im se katolici suprotstavili odmah inkvizicijom, vec tek kasnije kad su pokazali svoje pravo lice! Vidis izjave Lutera i sta je uzvikivao protiv katolika, na smrt pozivao, pa sta si ocekivao da se oni na vlasti uraditi?
Ne mogu da ih krivim!
Prema tome, samo onaj kome nije poznata istorija moze da opravdava takav zlocin. To su rane koje su tako dugotrajne.
A zasto vi protestanti niste molili 'mea kulpu' kao Papa?
Zasto se protestantaki zlocini guraju pod tepih a njihove vodje glorifikuju i prave svecima?
Svidja mi se to sto sadasnji Papa priznaje te greske, koja je Crkva cinila, i ponizno trazi oprostaj. To je dobro i moze bar donekle da zaleci te nezeljene uspomene.
A zasto se protestanti ne kaju? I ne traze oprostaj? Mislis li da nemaju razloga? I kome odgovara to da se protestantski zlocini sakriju???