Član
- Učlanjen(a)
- 05.11.2010
- Poruka
- 1.246
Koje katolkinje ovo ne radi ?
Bergoglio je u par točaka naveo svoje zamjerke i planove: "Kako bi produbila vjeru, Crkva mora učiniti ono za što je i pozvana da čini. Izaći na granice, "ne samo geografski, nego i na granice ljudske egzistencije, misterija grijeha, trpljenja, nepravde, ignorancije, nedostatka religiozne prakse i svekolike bijede. Ali, Crkva to ne samo da ne čini, nego još i gore od toga: ona je opčinjena samom sobom i takva "egocentrična Crkva polaže pravo na Isusa samo za sebe i ne dopušta mu izaći van".
Po mišljenju Pape, svo zlo koje se dogodilo u crkvenim institucijama ima svoje korijenje upravo u toj samodostatnosti i "teološkom narcizmu", dakle oholosti.
Kada pripisuje crkvama oholost " teološki narcizam" da li misli i na katoličku ? Nije jasno naglašeno ali bar je priznao jednu istinu u prenosnom smislu : Ja nisam neprikosnoveni gospodar univerzuma kako je to izglasao Vatikanski koncil pre stotinak godina već običan smrtnik kao i svi ostali.
Ali bez obzira na njegov stav koji se razlikuje od ostalih papa nakon prvog vatikanskog koncila time istoriju ne može promeniti. Vać smo dobili sistem koji jednog običnog čoveka poredi sa Bogom. Zato čekati nekog antihrista koji će da se pojavi kao moćni gospodar sveta može da bude podjednako pogrešno jer čoveka koji ima sve epitete koji se pripisuju Bogu imalismo prilike da vidimo od izglasavanja na prvom koncilu. Zato ja neću čekati nekog antihrista koji treba da dođe jer mislim da je već došao ostaje samo dase razotkrije, ne čovek , nego sistem koji stvara takvog čoveka.
Poslednja izmena: