Novi Papa

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Znaš li koliko je svjtskih carstava bilo posle Vavilona? Blizu stotinu! Da nabrojim samo neka, izostavljejući već pomenuta: Mongolsko, Rusko, Špansko, Francusko, Japansko, Osmansko, Ming, Tang, Vizantijsko, Hunsko, Seleukidsko, Njemačko, Franačko, Švedsko, Sijamsko..., i da ne nabrajam dalje.

Ovo prosto nije tačno! Ne poznaješ istoriju...

U ljudskoj istoriji bilo je samo 4 svetska carstva. Zadnje je Rimsko.
Posle Rimskog carstva više nije bilo ni jedno svetsko carstvo, bilo je pokušaja da se zavlada svetom , ali niko nije uspeo...Ovo što si nabrojao jesu bila carstva, ali ne svetska koja vladaju svim civilizovanim svetom svako u svom vremenu...

O Rimskoj imperiji ovako čitamo u 40. stihu Danilove knjige:

"A četvrto će carstvo biti tvrdo kao gvožđe, jer gvožđe satire i troši sve, i kao gvožđe što sve lomi, tako će satrti i polomiti"
(Danilo 02).

Ovo je izuzetno tačan opis "gvozdenog" Rimskog carstva. Ko se nije dobrovoljno pokorio Rimu, bio je nemilosrdno uništen. Istoričar Hipokrit, koji je u to doba živeo, napisao je: "Raduj se, srećni Danilo! Ti nisi pogrešio! Gvožđe već vlada!"
Sve zemlje koje su izlazile na Sredozemno more, srednja Evropa i delovi Male Azije pripali su ovom velikom carstvu. Rimska vlast najduže je trajala: od 168. pre Hrista sve do 476. godine posle Hrista...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne lupetaj, Gardiane. Još samo ti trebaš nekome spočitavati da nešto ne zna. Osobina neznalica je upravo to, da neznanje vide svuda osim kod sebe.
Svjetska carstva u kontekstu u kome sam ja govorio nemaju značenje svjetskih civilizacija. To ne kaže ni prorok Danilo. . „Ove četri velike zvijeri su četri cara koja će nastati na zemlji“. Dakle, i ja sam govorio o carstvima na Zemlji, a ne na Marsu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vi ste kao instrumenti u orkestru koji stalno sviraju pogršnu notu! Badava vam dirigent skreće pažnju da pravilno čitate note.
Danilo je prorokovao. OK. Ali Danilo nije pomenuo ni Vavilon, ni Persiju, ni Grčku, ni Rim. Reci nam ko je ta imena pročitao u Danilovom proročanstvu? Ti ili neki "tumač" Bibiblije i to tumač one vrste o kojoj sam govorio u postu 191., a ti si to, kao i mnogi drugi uzeo zdravo za gotovo. Znaš li koliko je svjtskih carstava bilo posle Vavilona? Blizu stotinu! Da nabrojim samo neka, izostavljejući već pomenuta: Mongolsko, Rusko, Špansko, Francusko, Japansko, Osmansko, Ming, Tang, Vizantijsko, Hunsko, Seleukidsko, Njemačko, Franačko, Švedsko, Sijamsko..., i da ne nabrajam dalje. Za svako od tih stotinu carstava se, uz malo truda, može naći neka sibolika koja bi se podudarila sa Danilovim proročanstvom, naročito ako se mašti pusti na volju.
Sve su to besmislena nagađanja i manipulacije, plasirane sa određenim ciljem, a u ovom slučaju, svako ko zna sabrati dva i dva, jasno mu je koji je to cilj.

Mi mozemo tumaciti prorocanstva proizvoljno po svojoj volji ali samo u slucaju ako iskljucimo biblijski i istorijski kontekst i ne primenimo princip po kome biblija samu sebe tumaci.

Navescu samo jedan primer koji potvrdjuje da je biblijsko tumacenje koje sam izneo u predhodnom komentaru istinito, i da prorocanstvo o kome je rec u sedmom poglavlju knjige proroka Danila govori o svetskim carstvima od Vavilona u kome je Danilo bio rob, Persije, Grcke, Rima, i danasnje podeljene Evrope u kojoj ce primat svih ranijih carstava biti olicen u poslednjem carstvu odnosno novom Rimu ili Rimokatolickoj crkvi.

U ovom tekstu Vavilonski car Navuhodonosor je usnio jedan san, koji sadrzi slicne elemente kao i otkrivenje koje je dobio Danilo u 7 poglavlju, i da Danilo tumaceci ovaj san potvrdjuje da se radi o carstvima koja ce nastati posle Vavilonskog a koja ce imati globalnu vlast i smenjivati se jedno za drugim ratujuci medjusobno:

"A car progovori i rece Danilu, koji se zvase Valtasar: mozes li mi kazati san koji sam snio i sto znaci?
Odgovori Danilo caru i rece: tajne koje car iste ne mogu kazati caru mudarci ni zvjezdari ni vraci ni gatari.
Nego ima Bog na nebu koji otkriva tajne i javlja caru Navuhodonosoru sto ce biti do posljetka. San tvoj i sto ti je vidjela glava na postelji tvojoj ovo je:
Tebi, care, dodjose misli na postelji sto ce biti poslije, i onaj koji objavljuje tajne pokaza ti sto ce biti.
A meni se ova tajna nije objavila mudroscu koja bi u mene bila mimo sve zive, nego zato da se javi caru sto san znaci i da doznas misli srca svojega.
Ti, care, vidje a to lik velik; velik bijase lik i svjetlost mu silna, i stajase prema tebi, i strasan bijase na ocima.
Glava tome liku bijase od cistoga zlata, prsi i misice od srebra, trbuh i bedra od mjedi,
Golijeni mu od gvozdja, a stopala koje od gvozdja koje od zemlje.
Ti gledase dokle se odvali kamen bez ruku, i udari lik u stopala mjedena i zemljana, i satr ih.
Tada se satr i gvozdje i zemlja i mjed i srebro i zlato, i posta kao pljeva na gumnu u ljeto, te odnese vjetar, i ne nadje mu se mjesto; a kamen, koji udari lik, posta gora velika i ispuni svu zemlju.
To je san; a sada cemo kazati caru sto znaci.
Ti si, care, car nad carevima, jer ti Bog nebeski dade carstvo, silu i krjepost i slavu;
I gdje god zive sinovi ljudski, zvijeri poljske i ptice nebeske, dao ti je u ruke, i postavio te gospodarem nad svijem tijem. Ti si ona glava zlatna.
A nakon tebe nastace drugo carstvo, manje od tvojega; a potom trece carstvo, mjedeno, koje ce vladati po svoj zemlji.
A cetvrto ce carstvo biti tvrdo kao gvozdje, jer gvozdje satire i trosi sve, i kao gvozdje sto sve lomi, tako ce satrti i polomiti.

A sto si vidio stopala i prste koje od kala loncarskoga koje od gvozdja, bice carstvo razdijeljeno, ali ce biti u njemu tvrdje od gvozdja, jer si vidio gvozdje pomijesano s kalom loncarskim.
I sto prsti u nogu bijahu koje od gvozdja koje od kala, carstvo ce biti nesto jako a nesto trosno.
A sto si vidio gvozdje pomijesano sa kalom loncarskim, to ce se oni pomijesati sjemenom covjecijim, ali nece prionuti jedan za drugoga kao sto se gvozdje ne moze smijesati s kalom.
A u vrijeme tijeh careva Bog ce nebeski podignuti carstvo koje se dovijeka nece rasuti, i to se carstvo nece ostaviti drugom narodu; ono ce satrti i ukinuti sva ta carstva, a samo ce stajati dovijeka,
Kako si vidio gdje se od gore odvali kamen bez ruku i satr gvozdje, mjed, kao, srebro i zlato. Bog veliki javi caru sto ce biti poslije; san je istinit, i tumacenje mu vjerno" ( Danilo 2. 26 - 45 )

Ako pogledamo istoriju, videcemo koja carstva su se smenjivala nakon Vavilonskog, upravo ona koja je Bog otkrio Danilu - VAVILON, PERSIJA, GRCKA, PAGANSKI RIM, i na kraju HRISCANSKI RIM ili Rimokatolicka crkva kao versko politicka sila koja vlada iz sopstvene drzave Vatikan.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
@Jurivaka

Navedi mi tekstove iz istorijskih knjiga, gde se kaže da je u istoriji sveta bilo više od 4 svetska carstva?
O čemu ti pričaš?

Pa deca u OŠ uče o 4 svetska carstva u istoriji, a ti podmećeš nekakvo japansko, Ming, tang....pff, auuu bre...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Navescu samo jedan primer koji potvrdjuje da je biblijsko tumacenje koje sam izneo u predhodnom komentaru istinito, i da prorocanstvo o kome je rec u sedmom poglavlju knjige proroka Danila govori o svetskim carstvima od Vavilona u kome je Danilo bio rob, Persije, Grcke, Rima, i danasnje podeljene Evrope u kojoj ce primat svih ranijih carstava biti olicen u poslednjem carstvu odnosno novom Rimu ili Rimokatolickoj crkvi.

Ne moraš navoditi primjere, nego navedi čije je to tumačenje, pa će sve biti jasno.
[/QUOTE]

@Jurivaka

Navedi mi tekstove iz istorijskih knjiga, gde se kaže da je u istoriji sveta bilo više od 4 svetska carstva?
O čemu ti pričaš?

Pa deca u OŠ uče o 4 svetska carstva u istoriji, a ti podmećeš nekakvo japansko, Ming, tang....pff, auuu bre...
I ovim potvrđuješ da niti šta razumiješ niti znaš čitati. Na srpskom jeziku sam rekao: "Svjetska carstva u kontekstu u kome sam ja govorio nemaju značenje svjetskih civilizacija. To ne kaže ni prorok Danilo." Da si ovo razumio, ne bi postavio takvo pitanje.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Poslednja izmena:
Natrag