Novi Papa

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Normalno je da vjernici katoličke provincijencije brane Vatikan. Može se reći i da je normalno da ga mnogi drugi napadaju i satanizuju kao najveće leglo zla na svijetu, jer je počinio mnoge grijehe i kao svjetovna i kao duhovna institucija. Ono što govorite o vatikanu, u negativnom smislu, naravno, može da bude istina, ali isto tako i dobar dio neistina. Zašto može da bude neistina? Zato što se svi , uglavnom, pri kritikovanju Vatikana ne služite valjanim argumentima, i validnim dokazima, nego insinuacijama, nedokazanim tvrdnjama, slobodnim i po sopstvenom nahođenju smišljenim interpretacima, nekompetentnim mišljenjima drugih kvazi-stručnjaka i sl.
Govorite o famoznom broju 666 koji papa nosi na kapi? Gdje vam je dokaz za takvu tvrdnju? Gdje vam je dokaz da na papinoj kapi zaista stoji taj broj? Govorite da slova papine titule: Vicarius Filii Dei, kada se pretvore u brojeve daju zbir 666, a Vicarius Filii Dei nikada nije bio oficijelni naziv niti jednog pape! O drugim kritikama, bez ikakvog dokaza da i ne govorim.
Da se raumijemo. Ne pišem ovo da branim Vatikan, on je u ovom slučaju samo paradigma. Kada se neko odluči da kritikuje bilo šta ili bilo koga, ako je motiv te kritike vođen željom da se utvrdi istina ili da se ukaže na bilo kakve negativne devijacije, onda kritika ima šansu da bude i pravilno shvaćena i prihvaćena, i onda to zovemo kritičkim mišljenjem. Ali, kada je motiv i pokretač kritike gola mržnja i netrpeljivost prema objektu kritike, onda tu nema racionalnog pristupa i analitičke korektnosti, pa se sve pretvara u običnu paskvilu – klevete i uvrede, s tom razlikom što je u ovom slučaju pisac poznat. Takve kritike niko razuman ne može uzeti kao ozbiljne i vjerodostojne.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, svaka izjava mora proći kroz fazu provere, a u tu svrhu imamo na prvom mestu bibliju i istorijski kontekst, a oni daju jasna obeležja po kojima se može prepoznati versko-politička antihrišćanska sila koja će se pojaviti na svetskoj sceni u toku novozavetne istorije, tačno vreme njene pojave, odakle će se pojaviti ili tačnije izroditi, geografsko mesto odakle će delovati, vremenska razdoblja i prilike u kojima deluje, rezultati ili posledice njenog delovanja, njena fizička i duhovna obeležja, itd.

Većina ovih proročanstava koja opisuju ovu silu su se ispunila u civilizacijskom delovanju Rimokatoličke crkve, osim onih koji se tiču budućnosti neposredno pre Hristovog drugog dolaska.

Dužnost svakog čoveka je da na osnovu biblije istraži odnosno ispita ove činjenice, i to bez verskih ili nacionalnih predrasuda ili predubeđenja.

To znači, da čovek koji je rođen recimo u zemlji u kojoj je Rimokatolička crkva većinska, mora odbaciti predrasude po kojima će u startu zaključiti da je njegova religija prava jer je on rođen kao Rimokatolik ili zato što tako kažu verski autoriteti u zemlji u kojoj je rođen, jer mi se ne rađamo sa predispozicijama koje nas automatski svrstavaju u veru podnevlja u kome smo rođeni, već se rađamo kao ljudi koji trebaju sami za sebe da otkriju šta je istina zasnovana na činjenicama, i da krenu putem za koji smatraju da je istinit.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Koja se to od postojećih crkava pominje u Bibliji? Niti jedna, koliko ja znam. Slijedeći tvoj rezon, svaka postojeća crkva može optužiti onu drugu ili druge, da su uopravo one ta zvijer iz Biblije. Ali, to nije ništa drugo do manipulacija i zloupotreba Biblije.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ako bi samo Riveru postavili... anas postoje mnogi drugi izvori nezavisno od samog Rivere koji iznose identične pojedinosti.

A. Riveru ste vi protestanti imali kao glavnog svjedoka dok nije bio otkriven. U međuvremenu ste njegov "nauk" predali pravoslavnim zilotima i ostalima, pa nek se širi mržnja i zaglupljivanje traje...dok traje, jel tako? I drugi svjedoci su vam kratkog vijeka, jer su lažni.

Miroljub Petrović:U svojoj knjizi "Prorok", Alberto Rivera, bivsi visoki jezuitski svestenik, tvrdi to isto i daje jos vise detalja na tu temu, tvrdeci da je za tu pricu cuo od svog jezuitskog staresine. On je rekao da su jezuiti osnovali islam preko Muhamedove prve zene, koja je imala 40 godina (dok je Muhamed imao 25 kad su se uzeli), i njenog brata koji su imali veliki uticaj Muhameda, a koji su bili pod kontrolom rimske crkve. Cilj je bio da se stvori religija u tom delu sveta preko koje ce Vatikan da unisti Jevreje i biblijski religiozne hriscane. Kompletna dela Alberta Rivere bi uskoro trebala da objavi jedna izdavacka kuca iz Beograda.

Isusovci koji su nastali 900 godina nakon islama su osnivači islama ???
:lol:

Ja razumem Isabeletu, jer ona je emotivno vezana za određenu instituciju i čoveka koga smatra Božjim, i teško je takvu osobu uveriti u to da je ono čemu je poverila toliko pažnje i možda ceo svoj život, negativno.

Svaki čovjek je stvorenje Božje, a u kolikoj je mjeri netko doista Božji " bogolik", to samo Bog zna.
Mogu se potruditi i s najboljim namjerama i tebe smatrati Božjim, iako na tebi/vama vidim da ste skloni kritikama Katoličke i drugih crkava da biste sebe uzdigli, a to vam je veliki grijeh.
Upoznala sam trojicu Papa: Ivana Pavla II, Benedikta 16 i Papa Franjo i sva trojica su Božji ljudi.
Za druge ne znam. Upoznala sam ih preko njihovih riječi, djela, prihvatila ih u vjeri kao poglavare svoje Crkve koji mi pomažu u duhovnom rastu. I to je to. Nikako obožavanje, ni klanjanje. Dvojicu sam vidjela, a i Franju ću nastojati vidjeti. Susret s Papom je uvijek događaj zbog divnog osjećaja zajedništva kad se doista osjećam "jedno srce i jedna duša". Eto, to je ono što mi imamo, a vi nikada nećete imati...
:)
Apsolutno, samo se u Boga pouzdajemo, On je vjeran i nikada nas neće ostaviti.

Ja ne kritikujem ni katoličanstvo, ni pravoslavlje. Moje kritike i stavovi se isključivo odnose na one KATOLIKE i na one PRAVOSLAVCE, koji su zaseli na VRH katoličke i pravoslavne INSTITUCIJE! Oni koji donose ODLUKE u tim institucijama a koje su u koliziji i suprotnosti sa Svetim Pismima, jesu OTPAD. A svako ko ih slepo sledi bez filtera Božijih Reči je u otpadu!
Postavlja se pitanje, zašto ti toliko braniš te INSTITUCIJE i poglavare?
Zar primer sa farisejima iz Isusovog vremena nije dovoljan da ti otvori oči?

Ja sam kći svoje Crkve i sretna sam zbog toga.
Učili su me da se ne kritiziraju svećenici ni redovnici jer su službenici Božji, ali to ne znači da nisam prijavila madridskom kardinalu Roucu jednog svećenika...haha, jesam, učinila sam to...
:D

Sada te pitam, da li se Isus poistovjetio sa svojom Crkvm. DA! 2 Savle, Savle, zašto me progoniš?"
Je li Isus rekao: " Tko vas sluša, mene sluša, tko vas prezire, prezire onoga koji je mene poslao"
O čemu pričamo?
U vezi poglavara je pisao sv. Pavao, otprilike: Starješine među vama opominjem da pasete svoje stado brižno, s ljubavlji, ustrajno....Ako oni griješe, oni će za sebe odgovarati. " Jao, onome po kome dođe sablazan" I to je Isus za njih rekao.
Konkretno, ako je neki svećenik grešan a ne svet, da li meni vrijedi njegovo odrešenje u Ispovijedi, da li vrijedi njegova Misa koju služi? DA! Dakle, ja/mi svećenika trebamo kao službenika Božjeg.
Danas imamo mogućnost izbora. Ako mise neki svećenik ne sviđa kao propovjednik, odem u drugu crkvu. Ako nisam zadovoljna s njegovim tumačenjem Riječi Božje, razmatram je sama....itd.
Razlikuje se svećenik od svećenika, ali zar nam to daje pravo da ih odbacujemo i kritiziramo? NE!

Jednom rječju, crkvena sam i pritom osjećam svu slobodu kao dijete Božje.
:dtyste:
Što se tiče crkvenog naučiteljstva sve mi je rečeno u katekizmu:

"Zadaća vjerodostojno tumačiti pisanu ili predanu riječ Božju povjerena je samo živom crkvenom učiteljstvu, koje to s autoritetom čini u ime Isusa Krista", tj. biskupima u zajedništvu s Petrovim nasljednikom, rimskim biskupom.

"To učiteljstvo, dakako, nije iznad riječi Božje, nego joj služi učeći samo ono što je predano: po božanskom nalogu i uz pomoć Duha Svetoga, odano Riječ sluša, kao svetinju čuva i vjerno izlaže te iz toga jedinog poklada vjere crpi sve što predlaže da se vjeruje kao od Boga objavljeno".Svi vjernici sudjeluju u razumijevanju i prenošenju objavljene istine. Primili su pomazanje Duha Svetoga, koji ih poučava o svemu i uvodi ih "u svu istinu"

"Prianjajući uza nj, sav sveti puk - sabran oko svojih pastira - ustraje postojano u nauci apostolskoj i zajedništvu, u lomljenju kruha i molitvama, tako da nastaje jedinstvena istodušnost predstojnika i vjernika u čuvanju, vršenju i ispovijedanju predane vjere"

"Tim osjećajem vjere, što ga pobuđuje i podržava Duh istine, Božji Narod pod vodstvom svetog učiteljstva, uz vjeru, 'koja je jednom bila predana svetima', nepokolebljivo pristaje, ispravnim sudom dublje u nju prodire i potpunije je primjenjuje u život".

"Očevidno, dakle - po premudroj Božjoj odluci - Sveta predaja, Sveto pismo i crkveno učiteljstvo tako su uzajamno povezani i združeni te jedno bez drugih ne može opstati, a sve zajedno - svako na svoj način - pod djelovanjem jednog Duha Svetoga uspješno pridonosi spasenju duša".

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Koja se to od postojećih crkava pominje u Bibliji? Niti jedna, koliko ja znam. Slijedeći tvoj rezon, svaka postojeća crkva može optužiti onu drugu ili druge, da su uopravo one ta zvijer iz Biblije. Ali, to nije ništa drugo do manipulacija i zloupotreba Biblije.

Da, s time da biblija daje precizna obeležja koja nedvosmisleno govore koja institucija je zver.

Hajde samo da vidimo jedan tekst koji razotkriva ovu misteriju.

U Danilu 7 poglavlju Bog daje Danilu viđenje o četiri velike zveri odnosno svetska carstva koja će nastati na zemlji tokom istorije nakon Danila.
More u bibliji predstavlja narode ili naseljeno područje, zveri predstavljaju carstva, a vetrovi ratove ili nesreće.

"Прве године Валтасара цара Вавилонскога усни Данило сан и видје утвару главе своје на постељи; тада написа сан и приповједи укратко.
Данило проговори и рече: видјех у утвари својој ноћу, а то четири вјетра небеска ударише се на великом мору.
И четири велике звијери изидоше из мора, свака другачија.
Прва бијаше као лав, и имаше крила орлова; гледах докле јој се крила поскубоше и подиже се са земље и стаде на ноге као човјек, и срце људско даде јој се.
Потом, гле, друга звијер бијаше као медвјед, и стаде с једне стране, и имаше три ребра у устима међу зубима својим, и говораше јој се: устани, једи много меса.
Потом видјех, и гле, друга, као рис, имаше на леђима четири крила као птица, и четири главе имаше звијер, и даде јој се власт"

U ovom prvom tekstu Danilo opisuje tri zveri koje u istorijskom kontekstu predstavljaju - prva zver krilati lav Vavilonsko carstvo koje je u vreme kada je Danilo dobio ovo otkrivenje još uvek vladalo a čiji je simbol upravo bio lav, druga medved sa tri rebra u ustima Medopersija koja je porazila tri carstva - Vavilonm Egipat i Lidiju što i predstavljaju tri rebra u medveđim ustima, treća zver Ris sa četiri krila i četiri glave Grčka, čije su carstvo nakon smrti Aleksandra makedonskog podelila četiri generala - Lizimax, Kasander, Seleuk i Ptolomej, što i predstavljaju četiri glave na zveri.

Danilo u daljem tekstu opisuje četvrtu zver koja će nastati nakon Grčke koja ima deset rogova što u bibliji predstavlja vlast ili cara, a to je u istorijskom kontekstu Rimsko gvozdeno carstvo, koje će se kasnije pod naletom varvarskih plemena raspasti na deset delova oko 476 godine.

"Потом видјех у утварама ноћнијем, и гле, четврта звијер, које се требаше бојати, страшна и врло јака, и имаше велике зубе гвоздене, јеђаше и сатираше, и гажаше ногама остатак, и разликоваше се од свијех звијери пређашњих, и имаше десет рогова.

Danilo dalje kaže da će iz četvrte zveri i između deset rogova izrasti drugi mali rog a da su se prva dva roga iščupala pred njim, odnosno da će u vreme raspada Rimskog carstva nastati jedan drugi car koji će poraziti tri cara, a to se u istorijskom kontekstu upravo i dogodilo, i jedina sila koja je nastala iz poslednje zveri odnosno Rimskog carstva je bio Hrišćanski Rim, koji je posredstvom cara Justinijana porazio upravo tri cara ili carstva - Herule, Vandale, i istočne Gote koji su u to vreme vladali Gradom Rimom, i Rimski bioskup uzeo vlast nad carstvom.

Bitno je da znamo da je mali rog dakle deo Rimskog carstva a ne nekog drugog, jer izlazi iz četvte zveri odnosno iz Rima, deo je njega.

U daljem tekstu se opisuje podela evrope na deset delova koje danas poznajemo kao države moderne Evrope, i progonstvo koje ovaj mali rog vrši nad Božjim slugama u periodu mračnog srednjeg veka:

"Гледах рогове, и гле, други мали рог израсте међу онијема, а три прва рога ишчупаше се пред њим; и гле, очи као очи човјечије бјеху на том рогу, и уста која говораху велике ствари.
Гледах докле се поставише пријестоли, и старац сједе, на ком бјеше одијело бијело као снијег, и коса на глави као чиста вуна, пријесто му бијаше као пламен огњени, точкови му као огањ разгорио.
Ријека огњена излажаше и тецијаше испред њега, тисућа тисућа служаше му, и десет тисућа по десет тисућа стајаху пред њим; суд сједе, и књиге се отворише.
Тада гледах ради гласа великих ријечи које говораше онај рог; и гледах докле не би убијена звијер и тијело јој се рашчини и даде се да изгори огњем.
И осталијем звијерима узе се власт, јер дуљина животу бјеше им одређена до времена и до рока.
Видјех у утварама ноћнијем, и гле, као син човјечји иђаше са облацима небеским, и дође до старца и стаде пред њим.
И даде му се власт и слава и царство да му служе сви народи и племена и језици; власт је његова власт вјечна, која неће проћи, и царство се његово неће расути.
Мени Данилу пренеможе дух мој у тијелу мом, и утваре главе моје узнемирише ме.
Приступих к једноме од онијех који стајаху ондје, и замолих га за истину од свега тога. И проговори ми и каза ми шта то значи:
Ове четири велике звијери јесу четири цара, који ће настати на земљи.
Али ће свеци вишњега преузети царство, и држаће царство навијек и довијека.
Тада зажељех знати истину о четвртој звијери, која се разликоваше од свијех и бијаше врло страшна, и имаше зубе гвоздене и нокте мједене, и јеђаше и сатираше, а остатак ногама гажаше,
И о десет рогова што јој бјеху на глави, и о другом који израсте и три отпадоше пред њим, о рогу који имаше очи и уста која говораху велике ствари и бијаше по виђењу већи од других.
Гледах, и тај рог војеваше са свецима и надвлађиваше их,
Докле дође старац, и даде се суд свецима вишњега, и приспје вријеме да свеци преузму царство.
Овако рече: четврта звијер биће четврто царство на земљи, које ће се разликовати од свијех царстава, и изјешће сву земљу и погазити и сатрти.
И десет рогова јесу десет царева, који ће настати из тога царства, а послије њих настаће други, и он ће се разликовати од пређашњих, и покориће три цара.
И говориће ријечи на Вишњега, и потираће свеце вишњега, и помишљаће да промијени времена и законе; и даће му се у руке за вријеме и за времена и за по времена.
Потом ће сјести суд, и узеће му се власт, те ће се истријебити и затрти сасвијем.
А царство и власт и величанство царско под свијем небом даће се народу светаца Вишњега; његово ће царство бити вјечно царство, и све ће власти њему служити и слушати га.
Овдје је крај овој ријечи. А мене Данила врло узнемирише мисли моје, и лице ми се све промијени; али ријеч сачувах у срцу свом.

Ovo je samo jedan od tekstova koji daje opis i objasnjenje ko je sila koja je u Danilu opisana kao mali rog, a u otkrivenju kao zver koja progoni Božji narod u periodu 1260 godina mračnog srednjeg veka.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
@Laodikeja, ovo nam je već poznato, ali to je tvoje osobno tumačenje. Nego, da te pitam...Hoćeš da ja tebi napišem nekoliko različitih tumačenja Otrkivenja? Ne na ovoj temi već na postojećoj o Otkrivenju. Ha?
Čisto da vidimo kako različiti ljudi različito tumače...:)

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
@Laodikeja, ovo nam je već poznato, ali to je tvoje osobno tumačenje. Nego, da te pitam...Hoćeš da ja tebi napišem nekoliko različitih tumačenja Otrkivenja? Ne na ovoj temi već na postojećoj o Otkrivenju. Ha?
Čisto da vidimo kako različiti ljudi različito tumače...:)

Baš me interesuje zvanično tumačenje katoličke crkve tih proročanstava iz Danila i otkrivenja ako ih uopšte ima. Mislim na ona mesta koja protestanti koriste da upere prst na Papu. Šta je ili ko je taj famozni mali rog sa očima i ustima koji govori velike stvari ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Vi ste kao instrumenti u orkestru koji stalno sviraju pogršnu notu! Badava vam dirigent skreće pažnju da pravilno čitate note.
Danilo je prorokovao. OK. Ali Danilo nije pomenuo ni Vavilon, ni Persiju, ni Grčku, ni Rim. Reci nam ko je ta imena pročitao u Danilovom proročanstvu? Ti ili neki "tumač" Bibiblije i to tumač one vrste o kojoj sam govorio u postu 191., a ti si to, kao i mnogi drugi uzeo zdravo za gotovo. Znaš li koliko je svjtskih carstava bilo posle Vavilona? Blizu stotinu! Da nabrojim samo neka, izostavljejući već pomenuta: Mongolsko, Rusko, Špansko, Francusko, Japansko, Osmansko, Ming, Tang, Vizantijsko, Hunsko, Seleukidsko, Njemačko, Franačko, Švedsko, Sijamsko..., i da ne nabrajam dalje. Za svako od tih stotinu carstava se, uz malo truda, može naći neka sibolika koja bi se podudarila sa Danilovim proročanstvom, naročito ako se mašti pusti na volju.
Sve su to besmislena nagađanja i manipulacije, plasirane sa određenim ciljem, a u ovom slučaju, svako ko zna sabrati dva i dva, jasno mu je koji je to cilj.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Spomenut je i Vavilon i Persija i Grčka u Danilu sa vizijama i objašnjenjima da se radi o tim carstvima. Samo zadnje carstvo koje dolazi u samu završnicu nije spomenuto ime a to je najvažnije da razumemo. Ova ostala koja si spomenuo istorijski jeste tačno ali Danilo ih nije spomenuo i apsolutno su ne bitna za nas.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Spomenut je i Vavilon i Persija i Grčka u Danilu sa vizijama i objašnjenjima da se radi o tim carstvima. Samo zadnje carstvo koje dolazi u samu završnicu nije spomenuto ime a to je najvažnije da razumemo. Ova ostala koja si spomenuo istorijski jeste tačno ali Danilo ih nije spomenuo i apsolutno su ne bitna za nas.
Ko je odredio da su ostala carstvaa nebitna - prorok Danilo, ti, ili neki "tumač" Biblije?

Natrag