ljubi bližnjega svoga kao sebe samog
Jer mi hocemo da tako razumijemo kao sto ti kazes!
Ako je poslan Izralecima, onda s eodnosi samo na odnose izmedju njih!
To Izraleci sigurno sasvim jasno pokazuju kada mislie da im se nece zamjeriti u drustvima za koja oni smatraju da su jaca.
Onda ces vidjeti da na primjer hriscani drze za svoga bliznjeg samo hriscanskog istomisljenika, ali ne i budistu, ateistu, muslimana, katolika ili sotonistu....
Shvacas li? Univerzalnost ove poruke nadilazi sve religije!
Govoris o Hristu?
Ti
mislis da je bio Jevrejin!
A ja ti tvrdim: on nikada nije bio Jevrejin!
Sada dolazimno do jedne vazne tacke: tvoja vjera se razlikuje od onoga sto pise u knjizi za koju smatras da je temelj tvoga vjerovanja.
Pa onda slijedi zakljucak: ili ti ne znas knjigu, ili je knjiga netacna.
E, sad, ono za sataniste te uopšte nisam razumjela. Šta bi mi to oni mogli reći?
I oni su religija jer se mogu u civilizovanim drazavama organizovati kao religijska skupina.Oni smatraju da je uzrok svih nedaca na svijetu krscanstvo, a najvise katolicnastvo.
ali ne možeš poreći istinitost njegove riječi, koja je uvijek imala dobre namjere prema ljudskom rodu. Znači, mudre misli, da se ogradimo od religije.
Ja vjerujem u Hrista!
Ja vjerujem u Jevandjelje!J
a vjerujem da je jevandjelje Bozja Rijec koju je Bog spustio ljudima preko Hrista, te u skladu s tim da ne postoji vise Jevandjelja, nego samo jedno!
I mislim da drzim koliko je moguce jednom grijesnom covjeku, vecinu Rijeci koje je izgovorio i porucio ljudima!
U smislu vjerskom pa i humanom.
Problem je sto ga negira najveci broj krscana (o zidovima da ne govorim!) zanemarujuci njegove rijeci i oslanjajuci se na rijeci nekih ljkudi koji su na primjer opovrgli SZ koji je Isus dosao da potvrdi!
meni je dovoljno da takve ljude izopcim kao nevjernike, u odnosu na ono sto ja smatram Vjerom.
Ipak, ostaje kod mene onaj humani aksiom, zato necu da govorim o vjeri: svakome je njemu njegova vjera najbolja!
Ali ako smo inteligentni, ostaje nam sirok dijapazon razgovopra o knjigama, jer koliko god je vjera intimna, tioliko je knjiga javna i svima dostupna.
Samo trebamo biti iskreni i posteni, a i to je odlika inteligentnih.
Po mome shvatanju meni je Jurivaka bliznji, iako se izjasnjava kao ateitsa, a veoma mi je daljnji svaki terorist i fanatik ma koju religiju ispovijedao!
Nadam se da si razumjela?