Niti koje nas povezuju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jurivaka, tema me je od sinoć " kopkala ", čak nisam mogla ni da spavam. Zašto, jer sam ubjeđena da internet spaja ljude. Eto tako mogu da se spoje i različte vjeroispovijesti, ako hoće. Ono što tražimo to i dobijamo. Ako u drugima tražimo dobro, naći ćemo ga, pa makar da je zrno graša. I ja ću se držati tog zrna. Ako hoćemo da tražimo loše, lako ćemo ga naći u svima,prvenstveno u nama samima. Mislim da uopšte nisam pogriješila kada sam postavila ovu temu,jer ođe ima ljudskog potencijala ( svijetlog,ne otpada :) ), za koje znam da će ovo odraditi. Već su mi se i pokazali i dokazali . Hoću da razbijem dogmu, jer dogma zatvara srce i oči. Liberalnijim pristupom ovoj materiji, možemo naći masu stvari koje nas spajaju.
Makar će biti interesantno kao experiment, kad već misliš da je utpija, ali ja vjerujem u ove ljude na forumu.

Ne, nisi pogrješila sa temom, naprotiv. I utopija ima svoju vrijednost, pogotovu kada joj je cilj plemenit. Složio bih se sa tobom da internet spaja ljude, ali samo onda kada je zaista riječ o ljudima. Međutim, ništa na ovome svijetu ne može spojiti dogme. One su nepomirljive. Cijela istorija ljudskog sruštva nam to svjedoči. Svjedoči nam to i ovaj naš forum. Vjerujem i sam da su ljudi koji su sada aktivni na PF religija, dobri ljudi, slični ljudi i pametni ljudi. Ali, ono što ih dijeli do nepomirljivosti jesu različita vjerska ubjeđenja - različite institucionalizovane dogme, različite filozofije poimanja života i svijeta. Njih nije moguće pomiriti, jer bi to značilo odricanje ili korekciju dogmi, a dogme se ne koriguju.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Ne, nisi pogrješila sa temom, naprotiv. I utopija ima svoju vrijednost, pogotovu kada joj je cilj plemenit. Složio bih se sa tobom da internet spaja ljude, ali samo onda kada je zaista riječ o ljudima. Međutim, ništa na ovome svijetu ne može spojiti dogme. One su nepomirljive. Cijela istorija ljudskog sruštva nam to svjedoči. Svjedoči nam to i ovaj naš forum. Vjerujem i sam da su ljudi koji su sada aktivni na PF religija, dobri ljudi, slični ljudi i pametni ljudi. Ali, ono što ih dijeli do nepomirljivosti jesu različita vjerska ubjeđenja - različite institucionalizovane dogme, različite filozofije poimanja života i svijeta. Njih nije moguće pomiriti, jer bi to značilo odricanje ili korekciju dogmi, a dogme se ne koriguju.

Ovo je sve tačno što si rekao, ali sam ja mislila da forumaši u svojim učenjima nađu one djelove iz Biblije, ili da kažu svojim riječima, koje su to zajedničke osnove,koje su iste u svim vjerama. To iziskuje truda da kopaju po spisima, a dobro su upoznati sa spisima onih drugih,npr. ako uzmemo za primjere adventiste, pravoslavne i JS, jer njih ima najviše na forumu. Oni znaju sve o vjeri onog drugog i trećeg, znači dobro barataju " materijalom " , tako da će moći da nađu zajedničkih tačaka. RIS_BG i ADRIAN_BG su mi net prijatelji, pa su pisali na temi vjerovatno da mene ispoštuju, ne vjerujem da su i oni baš bili presrećni kada su viđeli temu. Osjećam da su i sami mislili, šta li nam je ovo zakuvala?:DAli polako, tu ćemo biti , pa ćemo viđeti kako će se sve odvijati. Mogu nas forumaši i iznenaditi.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Isus Hrist je voleo i da pojede i da popije i pricao je sa svim ljudima.Odlazio je cak i kod fariseja ,tamo gde su ga zvali.Svuda gde je pozvan i dobrodosao.Naravno ,tamo gde se osetio kao nepozeljan nije ni odlazio.
U svakom slucaju zeleo je da nadje kod svakog coveka ono sto je pozitivno,i da ucini da ta pozitivnost raste i prevlada ono sto je lose.
Ja nisam Isus,imam dosta mana,ali se trudim da u svakom forumasu nadjem ono sto je pozitivno kod njega,i da probam da mu objasnim moje verovanje.
Zbog toga i cenim tvoju temu,"Niti koje nas povezuju"
Zeleo bi da po tim nitima na kraju budemo svi ujedinjeni i prezivimo zajedno ova teska vremena .
laku noc(opet sam zaginuo...)

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
ris_bg i adrian_bg su mi net prijatelji, pa su pisali na temi vjerovatno da mene ispoštuju, ne vjerujem da su i oni baš bili presrećni kada su viđeli temu. Osjećam da su i sami mislili, šta li nam je ovo zakuvala?:dali polako, tu ćemo biti , pa ćemo viđeti kako će se sve odvijati. Mogu nas forumaši i iznenaditi.

Ето ти сад. :d

Тема је почела баш кад смо се мачевали над другим темама, и стварно сам мислио оно што сам написао да нас Христ једини може повезати, у то дубоко верујем. Нисам оставио коментар тек онако. Ипак смо овде управо због Њега, бар сам ја упливао кад сам видео теме. :)

Нешто није у реду са словима, све ми умањује. Можда моја Мозила штуца нешто...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Ето ти сад. :d

Тема је почела баш кад смо се мачевали над другим темама, и стварно сам мислио оно што сам написао да нас Христ једини може повезати, у то дубоко верујем. Нисам оставио коментар тек онако. Ипак смо овде управо због Њега, бар сам ја упливао кад сам видео теме. :)

Нешто није у реду са словима, све ми умањује. Можда моја Мозила штуца нешто...

Onda tim prije i još bolje što je tako i veća nada da će tema zaživjeti. Idu dani stradanja i praštanja, mada bi takav trebao da bude svaki dan.:)

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Nit koja spaja sve ljude jeste sto svi veruju u nekog svoga Boga.
Nit koja spaja sve hriscane jeste vera u Hrista Isusa.
E sad za nekoga ,kao sto sam ja Hrist Isus je samo Bozji sin,dok je za ogromnu vecinu on i sin i otac i sveti duh sve zajedno...s cim ja ne mogu da se slozim.
Ali osim religije ,nit koja spaja ljude jeste i ljubav,bas me briga ko je koje vere,ja delim ljude na dobre i na zle.
Posao je nit koja takodje spaja ljude,ako mozemo da napravimo neki biznis samo reci.
Rekreacija je takodje nesto sto zblizava ljude,sportske aktivnosti,setnje i slicno....
Catovanje na ovom forumu je takodje nit koja nas spaja i daje siri pogled na shvatanje razlicitih verovanja...
Ako nigde pre ovo nam je svima ovde zajednicka nit.
Dobro vece.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Sada sam se sjetila jedne niti, koju niko od forumaša ne može osporiti, a ona kaže: " Ne sudi da ti ne bi bilo suđeno ", zar nije tačno? I onda više od pola forumaša sa sekcije religije ne bi imali šta da rade, jer samo to rade- osuđuju. Ovo mi je dobra fora, zar ne? I onda bi malo mrdnuli odavde i otišli na filosofiju, psihologiju, književnost, ili ne daj Bože, stavili sa youtubea neku pjesmu za svoju dušu, pa da se malo povežemo, ako je to moguće.:)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Sada sam se sjetila jedne niti, koju niko od forumaša ne može osporiti, a ona kaže: " Ne sudi da ti ne bi bilo suđeno ", zar nije tačno? I onda više od pola forumaša sa sekcije religije ne bi imali šta da rade, jer samo to rade- osuđuju. Ovo mi je dobra fora, zar ne? I onda bi malo mrdnuli odavde i otišli na filosofiju, psihologiju, književnost, ili ne daj Bože, stavili sa youtubea neku pjesmu za svoju dušu, pa da se malo povežemo, ako je to moguće.:)

Jeste, dobra ti je fora i tačna. Ja sam davno postavio temu na ovom PF pod naslovom: Dijeli li religija ljude i narode? Ovaj PF je slika u minijaturi odnosa među religijama, a i pokazatelj koliko oni poštuju ono u šta se zaklinju - Sveto pismo.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Nažalost Jurivaka, to je istina- dijeli, pa samo vidi ođe na malom prostoru šta se osuđujućih slova napisa.Nema tu vjernika . Da su vjernici oni bi ćutali, ne bi osuđivali druge,oni bi praštali. Uzalud copypastuju citate, sve je to mačku o rep, kada se tako ne ponašaju. To su fariseji,ali evo i ja osudih i bit će mi suđeno. Kad saberemo dva i dva , pravi vjernici se ne bi ni upuštali u rasprave, zar ne?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nažalost Jurivaka, to je istina- dijeli, pa samo vidi ođe na malom prostoru šta se osuđujućih slova napisa.Nema tu vjernika . Da su vjernici oni bi ćutali, ne bi osuđivali druge,oni bi praštali. Uzalud copypastuju citate, sve je to mačku o rep, kada se tako ne ponašaju. To su fariseji,ali evo i ja osudih i bit će mi suđeno. Kad saberemo dva i dva , pravi vjernici se ne bi ni upuštali u rasprave, zar ne?
Ne, ne, draga, mislim da nisi baš u pravu. To jesu vjernici. Ne ideališi, nema boljih. Ima samo gorih. Ovi ovdje vode rat riječima, za rzliku od nekih drugih koji pucaju jedni na druge.

Natrag