Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Ako bih ti rekao da mi telefonče stoji na sedištu i da samo povremeno slušam i još ređe bacam pogled na njega, bilo bi jasnije :D
Moj PNA je nastradao u putu (konektor napajanja) tako da sam u nuždi potegao mob ... U odlasku nisam blejao na granicama ni najmanje (išlo je sporo ali konstantno), a u povratku čim sam prošao Sofiju i radove isključio sam navi.
Išao sam preko Bugarske, ako sam to propustio da kažem.
Kašnjenje prikazuje na bočnoj statusnoj traci, pokazao mi je za radove oko Sofije i za granicu.
Interesantno, ne pokazuje mi isto u smeru iz Srbije, samo kada sam se vraćao.
Nisam se logovao na Forum od juče prepodne, preciznije rečeno nisam ni uključio komp, proveriću situaciju koju si naveo malo kasnije.
Jako mi je prijalo na letovanju odmor od svega elektronskog (nisam poneo lap, mob signal očaj božji u Grčkoj), pa sam nastavio u istom maniru :D

Edit:
za navedeno rutiranje po Bg-u

Za razliku od tebe, ja sam očigledno postao zavisnik. Nigde ne idem bez laptopa. Koristim Huawei P30 Lite, sa relativno malim ekranom, ali je lagan a on stoji u nosaču na levim vratim. Par puta se "odlepio" nosač i pao zajedno sa telefonom. Da je teži telefon možda bi se razbio...

Pozvali me iz Servisa, sredili su kameru, kažu da se baterija nadula od vrućine. Ja sam pogrešio, trebalo je u Grčkoj da je ipak ne držim stalno u kolima... Sreća je da se ploča nije deformisala, tako da ću koristiti kameru još neko vreme. Telefon se ne greje u vožnji jer je baš tako namešten otvor klime levo i direktno hladi odozdo telefon. U suprotnom bih i ja držao ispred menjača, u onoj ladici...

Deluje mi da je i kod tebe bio onako loš početak u rutiranju: ulazak u slepu Ulicu Anastasa Jovanovića, vraćanje na početak i tek tada ide kako treba Ulicom Gospodara (ne mogu više da mu pominjem prezime, nisam njegov fan)... Mogao si prstima da "razvučeš" mapu i videlo bi se precizno. Ovako mi samo liči zbog položaja kursora. Na ovom telefonu nemam NDS i probaću na nekom gde ga imam. Morao sam da malo oslobodim memorisjki prostor...

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.770
Ahaha :) Misliš da tvoj mob ima mali ekran :)
XZ2 Compact
Imam veći bekap mob koji mi i služi baš za testiranje navija, ali ovaj put ni njega nisam nosio

Uveličao sam maksimalno. Da, u pravu si, čudno izgleda. Pa pošto mi ništa nije bilo jasno, pogledao sam i manevarsko uputstva
Scr 1.jpg Scr 2.jpg

Znači uvodi te u ulicu, vodi do kraja gde treba da uradiš polukružno i nazad ...
Ovakva situacija je moguća jedino ako softver misli da postoji zabrana direktnog ulaska u ulicu ili obavezno skretanje u drugu (verovatnije), što znači da postoji greška u zapisu. Ili možda jeste tako bilo ranije, ili ko zna šta treće. Ne mora da znači da je kriv provajder (loš znak) a može i biti (loše snimljen/rastumačen). Ili jednostavno bag u mapi. Bilo bi interesantno pogledati Kontrastovu mapu.
Sa ovom i sličnim "greškama" susretao sam se i ranije, dosta puta, kod svih izdavača .... Konkretno baš za ovakve, iskusio na raznim platformama, pošto imam naviku da koristim oči i sive ćelije ja produžim pravo, čak i kad postoji znak zabrane (uz prethodno utvrđivanje da drugari u plavom nisu na vidiku i da nema kamera ;) )

P.S. mali kuriozitet
I u Bg-u sam imao nekoliko puta realan slučaj. Jednom sam pitao policajca koji se tu zatekao - dobro kako ja idem tamo gde hoću a da ne pravim kruženje od tri km.
Nakon dužeg razmišljama rekao mi - pođite 50-ak metara napred, ja ću se okrenuti a vi napravite (nepropisno preko pune duple) polukružno
:D

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Provera "najnovije" OSM mape u iGO navigaciji

Bilo mi je zanimljivo da probam kako iGO radi sa OSM mapama. Radi očekivano... Ali, ponuđene OSM mape su ipak dosta stare, na njima sam samo zapazio da je korektno ucrtan Skver Milene Dravić i Dragana Nikolića od pre 3 godine. To je onaj "špic" označen crvenim krugom...

Nažalost, nije uctran čak ni Kružni tok koji je davno pušten u saobraćaj, u Ulici Vladimira Popovića na Novom Beogradu. Naravno, nije čudo što nije ucrtan Kružni tok "Ušće" koji je u saobraćaju tek 2-3 dana. Test sam uradio u navigaciji iGO Primo jer je u njoj bilo najjednostavnije, OSM sam ubacio umesto nekadašnjih Top Mapa. u iGO NextGen nisam znao kako da ubacim i ove mape a da to ne bude preko već postojećih HERE i TomTom.

Ponovo sam preuzeo OsmAnd navigaciju i u njoj je mapa koja je ažurirana sa današnjim danom. Sigurno je da se povlači internetom... Ipak, to je jedna od dve Android navigacije koja ima ucrtan i najnoviji Kružni tok "Ušće"... Normalno, više nije iznenađenje da i ruska Taxi navigacija Yandex ima ažurnu mapu u kojoj je sve ucrtano... Yandex skrinšot je dodat u prilogu...

1725555624490.png

Ne znam da li je potreban bilo kakav komentar. Još jedno igranje sa navigacijom iGO. Kome se sve ovo dopada može probati i novu OSM mapu u iGO aplikaciji.

==============================================================================================

Prilozi

• ru.yandex.yandexnavi.jpg
    ru.yandex.yandexnavi.jpg
    69 KB · Pregleda: 19
Član
Učlanjen(a)
23.01.2010
Poruka
833
Boki kakvo testiranje? Šta nije u redu sa OSM?

OSM su najbolje mape. Pa zar bi NNG odjednom počeo da daje OSM mape. Skoro sam napisao da je HERE mrtav a TomTom uvošten, ne mrda. iGO ima najbolje rutiranje. Isto je rutiranje i sa OSM. Aj 200 kinti da će OSM biti redovna mapa u iGO.

----
A upoređivanje iGO i mape je smešno, odnosno glupo. Čisto ne korišćenje mozga.

Član
Učlanjen(a)
23.01.2010
Poruka
833
Kad Yandex bude imao mapu, recimo Francuske, onda da raspravljamo o mapama. Ovako to ne ide. Na ovom forumu nas je ubeđivao jedan kako su mape Navitel dobre, najbolje,... do toga da Navitel i nije nešto. Koliko znam raspadaju se. Prodaju se.

Da bi bio ozbiljan igrač ne može se parcijalno raditi Evropa. To se tako ne radi i niko tako nije napravio mape. NIKO.
Realno postoje 2 mape. Google (neozbiljne) i koje služe samo za jednu aplikaciju i OSM.
Da ponovim! TomTom će se pridružiti OSM mapama...

Ne treba biti vidovit. Samo logika da bi bilo jasno ko je "igrač".

++++++++++++++
Svašta!

Prilozi

• IMG_20240906_072414.jpg
    IMG_20240906_072414.jpg
    55 KB · Pregleda: 13
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.770
Ajd u 200€ :D
(šala, naravno, klađenje i kocka su zlo, nećemo decu da navodimo na greh ;))

Bolje da su nastavili sa lokalnim provajderima ... Kontrast u našem slučaju

Problem sa OSM mapama je što su nepotpune i nisu sveže. Treba da postoji mnogo dobre nekomercjalne volje sa obe strane da bi se nastavila saradnja
Takkođe je debelo upitna i provera validnosti podataka što je inače jedna od najbitnijih postavki.

Daleko od toga da je TT uvošten, naprotiv. Itekako nastavlja globalnu ekspanziju. Pogledaj samo koliko su zastupljeni u modernim vozilima (NDS/GO). Pitanje je samo da li će i koliko NNG imati interesa da redovno friške podatke prosleđuje nama običnim smrtnicima. Korporacije su skroz druga priča.

Svojevremeno je Apple prvi dobijao apdejte, naravno da je debelo plaćao za to. Mnogo pre drugih, i češće. Kada nisu više hteli da plaćaju odnosno hteli su da se zapravo plaća njima, sve je krenulo nizbrdo. Da li je to greška procene u NNG-u, ili od strane Apple-a ili oba, nije mi poznato.
Trebalo bi da postoje entuzijasti (više njih) i kod OSM-a i kod NNG-a, uz podrazumevanu saglasnost šefova, da bi ovo ozbiljno zaživelo, upitno je koliko bi trajalo.
Možda grešim, ali sam OSM koncept zahteva takvo angažovanje,

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.770
OSM mape nisu toliko striktno okrenute navigaciji u saobraćaju kao "ove naše". Nešto mi uvek nedostaje kod njih.
A što se tiče svežine, valjda je jasno.

Ah, da i još nešto što sam primetio u više njih (Locus, OsmAnd,, MapFactor ...)
Nisu precizne
Omašuju za dosta metara, provereno mnogo puta, naročito što recimo vrlo često koristim Locus. Takođe direktno na njihovom sajtu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
23.01.2010
Poruka
833
Negde se svi ne razumemo. Brkamo... Probaću da razjasnim.

iGO koristi OSM iz marta ove godine. Tako da upoređivati mapu koju je objavio NNG i OSM sa drugih aplikacija, pogotovo OsmAnd-om nema smisla. OsmAnd uma trenutni update mape. Na svakih 15 min. ažurira mapu bukvalno sa trenutnim promenama. Uostalom kad je iGO ima sveže mape? Nekad izmena u HERE mapi pojavi se kod iGO za 18 meseci.

Što se tiče OSM mapa, utisak koji imaš da "im nešto fali", je nejasan. Mogu da napišem ne da im fali nego imaju i previše. NNG od OSM mapa uzima ono što im treba. Puteve, semafore, TOI,... ali OSM mapa nije pravljena samo za vožnju. Koristi se i za pešačenje, planinarenje, bicikle,... OSM mape imaju u sebi i hidrante, prirodne izvore vode, elektro mrežu,... koji su potrebni za druge app. A to nema ni jedna druga mapa.

Što se tiče iGO i OSM, rutiranje je isto. Znači mape su besprekorne a iGO-v algoritam rutiranja i dalje finkcioniše kao i sve ove godine, najbolje! Kako rutira s HERE, TT tako i sa OSM.

OSM ima jedan problem a to su nazivi ulica. Pa je upotreba TTS problematična. Kod HERE i TT. naziv ulice na mapi je "Ulica Ustanička". A kod OSM je "Ustanička". Pokušavam da nađem kompromis i da napravim TTS za OSM. Ali neće biti punofunkcionalan.

ODGOVOR na predhodne postove
Kad sam napisao da TT se uvoštio... da objasnim. Mape kakve znamo i kako su se se pravile/crtale su ušle u problem da tako više ne funkcioniše. SVI imaju problem kako dalje. Taj problem je od pre 5-6 godina i nije se rešio.
Kako je počelo i kao funkcioniše "crtanje" mapa?
Nokia je prva počela. Ali Nokia nije znala da iskoristi svoje pa ih je prodala Navteku za 2.1 miliardu eura. Nokia/Navteq, TT, Google (tek se pojavio kao navigacija) mape crtaju ulaganjem ogromnog novca u slanje auta sa geolociranjem i ucrtavanjem svega sa terena. Google koji ima para je krenuo istim putem i napravio za sebe mape na isti način. U međuvremenu, nemački koncern kupuje Navtek za 8 milijardi eura. Tu nastaje problem. Održavanje mapa kako se radilo, postaje preskupo. A prodaja mapa trećim licima je sve jeftinija. Nešto se mora menjati.
TT, kako si napisao koriste NDS, GO,... super ali to su njihove aplikacije pa je zauvar da uzmu još neku kintu. A ne merilo upotrebe TT mapa. TT nema "zajednicu" za ucrtavanje. Problem će rešiti ne svojom nego sa OSM zajednicom. Čekaćemo rezultat...

OSM je nastala tako što su neki "ozbiljni" ljudi počeli da prave mapu. Nisu bili kokurentni jer je sve išlo sporo, volonterski i bez jednog evra. Pojavljuju se satelitske mape i OSM kao GM dobijaju sve više unosa podataka od korisnika.
GM su neozbiljne mape. Pored greški, koje unosi svako, imamo TOI "Prodaja kradene robe" i "Pušenje 20 eura".
OSM "drže" ozbiljni ljudi.

Od 2019 OSM dobija ekspanziju. Tako da je danas OSM mapa, sporim ali odličnim radom, staje na mesto 1. A besplatne!

Što se tiče preciznosti ni jedna mapa nije precizna. Njima i ne treba preciznost. Zato u app postoji opcija kao kod iGO, OsmAnd,.. "Vođica uvek na putu" ili tako nešto.
A na https://openspeedcam.net/ zagledaš se u jednu tačku, a sa strane, menjaš mape. Nema neke razlike...

IZVINJAVAM se svima. Prosto objašnjenje i kraće nije moguće. A ima još podataka koje bi trebao spomenuti.

Poslednja izmena:
Natrag