Поздрав
@navigas. Да, мање сам активан на овим темама јер се као покретач тема о навигацијама Sygic, Navitel и Navigon нисам сложио са каснијим развојем темa. Једноставно сам истиснут из њих и сав мој труд остао је маргиналан. Али да не испадне да кукам, да додам, и одселио сам се из Србије па ми је цела прича о тим навигацијама у Србији била секундарна јер нисам могао као ти да наводим прецизне пропусте, грешке.
И о навигацији Јандекс, први сам писао пре пар година али је остало незапажено. До душе, тада су покрили свега пар градова а ја сам напоменуо да ако крену у њен развој у Србији, биће без конкуренције.
Довољно је рећи, Навител, који је такође руски, потпуно је потиснут са тржишта јер је Јандекс бесплатан, детаљан и има подршку AI Алиса. С обзиром да је Јандекс такси лидер те услуге у Русији, таксисти својим јављањем учествују у редовном ажурирање. Убер Русија, такође користи Јандекс навигацију и на тај начин обесмислили су Навител.
Раније су се продавале навигације, готови утеђаји са подршком Навител али такве навигације више не виђам.
Одлично одрађена и бесплатна андроид навигација Јандекс учинила је своје.
Мада ми је Sygic лиценци, купио сам га 2014, трајна лиценца, нису ми дозволили преузимање мапа што је крајње некоректно, да не кажем џукачки. Убацио сам мапе и пробао и Sygic. Нема шансе да се мери да Јандексом. Нека наставе да се баве политиком, навигација им није јача страна.
Надам се да ће Јандекс покрити целу Србију и понудити и гласовну подршку и виду вештачке интелигенције. То је потпуно друга прича у односу на гласовну подршку на другим навигацијама.
Значи, возач нема потребе да руке помера да волана, да поглед скреће са пута. Довољно је да изговори Алиса и она ће одговорити, да, слушам. Остало је да јој кажете шта вам треба и она ће вам то потражити и одговорити. Рецимо, треба вам део за ауто и кажете јој да вам нађе део и продавницу, што ће она учинити и онда вас одвести до те продавнице. Нема потребе да бацате поглед на навигацију јер вас она гласом наводи као да крај себе имате сувозача који вам говори где треба да скренете.
Ја сам се на то толико навикао да ми је коришћење навигације без вештачке интелигенције тешко смарање.
Уз пут, док возите, можете јој задавати свакаква питања а она ће вам одговарати али и наводити на циљ.
Не знам да ли такву опцију има нека друга навигација?
За крај да додам, за руско тржиште, Алису су убацили у ТВ пријемнике, паметне усисиваче и други технику попут паметних прекидача . Сада то нуде и друге компаније али Алиса Јандекса је прва. Не памтим када сам узео у руке даљински од ТВ-а. Довољно ми је да кажем, Алиса, укључи ТВ и пребаци на други канал. Или, Алиса, појачај звук, нађи ми одређен филм... очисти стан, и усисивач се укључује. Исто тако, Алиса, укључи светло и пали се светло у просторији. Опција је пуно и понуда паметних уређаја је огромна.
У опште, AI у Русији је саставни део свакодневнице већ неколико година и све се више шири. До душе понекад је то и морбидно јер ако позовете било какву службу јавиће вам се AI, жив човек тешко.
Све има своју цену што ми се баш и не свиђа.