Gužva u Beogradu. Poređenje 5 navigacija
GMaps, Sygic, TomTom, HERE WeGo, Waze
Juče popodne je bila odlična prilika da se pod identičnim uslovima uporede prikazi gužve u saobraćaju u 5 navigacija. Bila je velika gužva još od Auto-puta, slike u prilogu. Čak sam sam izabrao prolaz kroz Užičku ulicu, jer mi se nije dopala ni gužva kroz predloženu Ulicu Andre Nikolića kod Topčiderske Zvezde. GMaps nije ni ponudila,... Ovako je bilo u Ulici Teodora Drajzera:
Za iGO u Srbiji ne radi Traffic servis i nažalost ne može se i iGO uporediti, iako bi po kvalitetu sigurno bio pre nekih navedenih navigacija. Zaboravio sam i da uključim rusku taxi navigaciju Yandex, koja je u Beogradu najpreciznija, odlična u svakom pogledu... Šteta!
Da ne dužim, samo su GMaps i Sygic najpreciznije predvidele dolazak na odredište. Umesto u 16:37 sam stigao u 16:38...
TomTom, HERE WeGo su malo drugačije, malo lošije, "videle" gužvu. A toliko u svetu hvaljena Waze se obrukala, za nju nije bilo gužve!? Možda sam ja jedini poslao info ali kasno za mene. Razlog je očigledno taj što se Waze sve manje koristi, a i naši vozači su sebični, ne šalju informacije "zajednici".
Na sledećoj slici se vidi zanimljiva situacija gde je TomTom kasnije pokazala da se skretanjem levo smanjuje vreme za 2 min, ali ipak nije predložila promenu rute. Doduše, stalno sam menjao na ekranu i možda je navigacija ponudila, ali sam ja to propustio...
Vozeći u Makedoniji i u Grčkoj ovog leta, video sam da ogromna većina koristi navigaciju Google Maps, po neko HERE WeGo i još sam prepoznao iGO. Waze nisam video ni kod jednog a gledao sam na parkinzima Lidla. Pošto sam nekada na ekranu držao Sygic, a slušao GMaps, u gužvi, krećući se u kolonama, primetio sam da mnogi sa simpatijama gledaju navigaciju Sygic, koja je verovatno najlepša. Ukoliko se ne zamera rerutiranje, može se reći da je Sygic ipak solidna i sasvim upotrebljiva navigacija. Bitno je da Sygic, sa TA mapama kod mene, sigurno imala sve ucrtano, sve puteve i izlaze i sigurno je dovodila do odredišta...