Google Maps Live Traffic
Problemi u HERE mapi
Inače, pošto smatram da je navigacija kompletna jedino sa informacijama o saobraćaju, moje mišljenje je da je ovaj servis ubedljivo najbolji u Googe Maps. Sve ostalo su samo (ne)uspešni bledi pokušaji da se nekako saobraćajne informacije dobiju problematičnim korišćenjem metoda i u HERE, TomTom, Garminu : senzori u automobilima i pored puta (!?), uređaji sa ukjučenim GPS prijemnicima, prikupljanje medijskih informacija, saopštenja policije...Google Maps prati Androide (jer su oni proizvod Google) bez obzira na uključenost GPS prijemnika, a njegov algoritam praćenja saobraćaja je, po mom mišljenju, nešto najbolje što su navy programeri do sada napravili...
Morao sam da citiram deo svog posta pošto je kolega
@Mapkc izneo neke stavove s kojima ne mogu nikako da se složim. Uostalom, servis GM Live Traffic ja koristim svakodnevno skoro 2 godine i ne mogu prihvatiti paušalne ocene i zaključke na pojedinačnim primerima. Neka neko proveze makar 25% od onog koliko sam ja vozio sa ovim servisom, pa možemo sesti i prodiskutovati...
Uostalom, evo ilustracije sa popodnevne vožnje od Liona do kuće, Filmski grad. Google Maps je predložila rutu kao na prvoj slici. U međuvremenu, gužva na autoputu je prešla u kolaps i navigacija je SAMA predložila da se isključim i nastavim preko Autokomande, slike 11 i 12. Na Autokomandi, neverovatna slika za ovo doba dana, put prazan, slike 21, 22. Na slici 22 se vidi da sada navigacija bira put Dr Milutina Ivkovića (pored stadiona Partizana) a obično vodi pored Marakane. Slike 31 i 32 prikazuju da se formirala manja gužva kod skretanja u Bulevar Vojvode Putnika...I sada dolazi ključni momenat. Navigacija pokazuje gužvu pre skretanja kod Televizije u Košutnjaku, slika 41. Međutim situacija je bila drugačija, bez gužve, slika 42. Znajući o čemu se radi, "zaustavio" sam putanju na ekranu.
Za pola minuta je navigacija "obrisala" gužvu, crvena boja je vraćena u normalnu plavu, slika 43. Na slikama 51 i 52 se vidi razlog a i dokaz da je gužva postojala. Sva vozila su se poređala pre semafora, pored Hrama Svetog Luke...Dakle, Live Traffic savršeno radi ali je valjda normalno da postoji minimalno kašnjenje. Valjda niko ne zamišlja da satelit snima iznad moje putanje i da treba istog trenutka da spusti informaciju baš u moj telefon...Mislim da nijedan drugi sistem, ni onaj u TomTom, Garmin, HERE navigacijama, ni približno nije ovako i brz i precizan.
Što se tiče citiranog dela posta, ostavljam mogućnost da Google Maps prati saobraćaj onako kako sam i ja prvo pomislio i kako je i
@Mapkc pretpostavio. Ipak, iako sam čitao da i zaposleni u Google objašnjavaju da se prate GPS prijemnici android (Google) telefona, mislim da nije neophodno da je lokacija uključena. U to sam se uverio više puta. Prolazio sam pored vozila i nisu baš svi postavili telefone i uključili navigacije. Dakle, ipak mi je logičnije da je Google smislio neki genijalni algoritam i da prati samo GSM uključene telefone sa svojim OS, tj. androide, koje vozači (i putnici) u kolima imaju kod sebe a koji se kreću saobraćajnicama, ne trotoarima. To sam potvrdio i u Nišu, gde su mi moji rekli da ljudi slabo koriste telefone za navigaciju u gradu jer smatraju da nema potrebe. Znači, poseduju telefone ali im GPS nije potreban pa nije ni uključen. A ja sam video, kada sam se već zaglavio, da GMaps u popodnevnom špicu prikazuje ogromnu gužvu pored Čaira i Gradske Bolnice, prema podvožnjaku i Pivari, prema delu grada gde mi živi brat. Sutradan sam u isto vreme uključio GMaps navigaciju i ona me od hotela "Sole" vodila preko Palilulske rampe, malo dužim putem ali čak 7 minuta brže. Drugari iz Niša će razumeti koji put sam izabrao, po navici, prvog dana, a koji je pedantna navigacija ponudila sutradan...
Što se tiče pretrage ulica u HERE mapi, mislim da nije korektno da sada pominjemo da je postojao zaista ozbiljan problem za nekoliko gradova. Sada je to rešeno. Koristim iGO Israel sa HERE mapom i malo sam analizirao. Pomenuta Ulica Dušana Vukasovića postoji u Novom Beogradu, Zemunu, Surčinu...Vukasovićeva u Rakovici. Pa kako onda da navigacija odredi na koju je korisnik mislio ako ne po poštanskom broju ili opštini. Što se tiče naselja Borča, Kaluđerica, ona su specifična jer su odvojene celine. Jedna pripada Paliluli, druga Grockoj. Na kraju, ne znam koju to ulicu u Rakovici neće navigacija pronaći ako se iz ponuđeno Srbija-Beograd...kuca ime ulice.
Što se tiče "viška" u HERE mapi, to se valjda jednostavno rešava. Otvorimo oči i gledajmo kuda vozimo. A taj "višak" će vrlo brzo biti regularna saobraćajnica, autoput. HERE jedina ima ucrtan Bulevar koji spaja Most na Adi sa Bežanijom, tj. Ulicom Tošin Bunar. Ko prelazi ovim mostom i vozi u stariji deo Novog Beograda i do Zemuna će znati koliko je sada kvalitetnije rutiranje...
Da bih pokazao da nisam navijač, reći ću zašto mislim da su HERE mape loše, nažalost izgleda samo u Beogradu. Zbog netačnih dozvoljenih brzina u mnogim ulicama, kao i zbog neupisanih u drugim, rutiranje sa HERE mapom je daleko lošije od rutiranja sa TomTom. Zbog toga sam kupio novi TomTom uređaj na osnovu sugestija drugara, koji se bolje razumeju od mene, koji su mi rekli da su to najkvalitetniji navy uređaji, sa izuzetno dobrim navigacionim algoritmom. Verovatno i najbolji na svetu. Mapa u Srbiji je trenutno neznatno slabija od HERE, ali sa tendencijom da je TomTom vrlo brzo prevaziđe. Mislim da nisam pogrešio...
Samo bih se malo osvrnuo na navigacije i mape u Zapadnoj Evropi. Neka mi ne zamere drugari koji su boravili tamo. Ljudi sa kojima su razgovarali su daleko ispod našeg nivoa bavljenja navigacijama. To su amateri. Ja nisam profesionalac, ali postoje ljudi na našem forumu koji dosta znaju. Razgovarao sam sa rođacima iz Švedske. Oni slabo koriste navigacije. Mi, sa foruma, smo fanatici, a to znači da smo daleko ispred njih u pogledu razumevanja i mapa i navigacija. Kolega
@iGO_Fan kaže da sve nabrojane navigacije su tamo dobre. To nikako ne može biti tačno. Sygic Aura, Navigon, Waze, pa i CoPilot, su navigacije koje pokazuju velike nedostatke u bilo kom delu sveta. Samo ću podsetiti da je Waze pogrešno u Riju, odvela jedan bračni par u neku favelu gde su ubijeni...
Zaključiću. Ja koristim HERE mapu u iGO Israel navigaciju kada mi je potrebna tačna adresa (posebno u toku vožnje) i pouzdano ucrtani smerovi ulica, naročito u centru većeg grada. Nažalost, na TomTom i Google Maps se još ne smemo osloniti u tom pogledu. TomTom se rapidno popravlja, ali sigurno je sugurno. TomTom mi koristi za rutiranje jer je, kako sam već napisao, rutiranje sa HERE mapom veoma loše u Beogradu. Google Maps mi sjajno odrađuje posao ako sam limitiran vremenom i ne smem da kasnim. Uz Street View, možda je Google Maps i dalje najkompletnija, najkorisnija. Jedino me povremeno iznenadi kada vodi u ulicu sa suprotnim smerom...
U prilogu su skrinšotovi pripreme za vožnju do Turske, do mesta Sarimsakli. Najbolju putanju je ponudila navigacija TomTom. Bratanac je proverio i potvrdio. Trajekt se koristi do grada Lapseki, a kod Edremita se ide obilaznicom, gde je HERE pogrešno vodila i upali su u gužvu kroz grad. iGO sa dužinom 401 km koristi HERE a sa 393 km TomTom mapu.
P.S. Izvinjavam se članovima zbog dužine posta. Svestan sam da preopširnost mnoge iritira. Zato sam ipak proredio pisanje. Ali, nekada je ipak potrebno detaljisati. Zbog nejasnog, samo na prvi pogleda "konciznog" pisanja, u svakoj temi smo svedoci da se o istoj stvari raspravlja i na nekoliko stranica. To je slučaj sa izgovorom nedužne Lane...