Hajde izrutiraj mi u GMaps do Prištine, kolega
Kolega, do Prištine rutira preko Skoplja i preko Rožaja. Dakle ide u obilazak bivših SFRJ republika. To sam primetio ranije i nameravao da napišem. Međutim, nije to karakteristika GMaps navigacije, već je, najverovatnije, u pitanju hakerski upad Šiptara u mapu. Sve sam razjasnio i preduzeo neke korake da se to ispravi. Zamolio sam i Igumana manastira Visoki Dečani da nešto učini. Čovek je obrazovan i u informatičkom smislu i svojevremeno sam ja njemu pomogao kada su takođe Šiptari, izmestili njegov manastir u centralnu Srbiju, negde kod Leskovca... U prilogu su skrinšotovi koji će ti sve razjasniti. Jednostavno, Šiptari su na administrativnom prelazu Jarinje napravili prekid puta koji se ne vidi. Problem je u tome što mnogi, pa i ja, mogu da unose izmene u Google mapu.
Zato ti taj primer ne računam kao argument. Da li je normalno da zbog tog prekida se put od par stotina metara mora izvoziti čak 250km ili skoro 4 ipo sati. Valjda je svima jasno da ovo nije "normalna greška" neke mape.. Drugi razlog jedino može biti da mapa ucrtanu granicu tretira kao železničku prugu preko koje se ne može proći. Ova opcija mi je manje verovatna... Inače, roditelji mog zeta žive u Mitrovici i tako sam i ja slučajno otkrio. Ipak, koji normalan vozač bi ovo prihvatio zdravo za gotovo i ne bi se makar raspitao u AMSS. Nadam se da ti ne bi poslušao nijednu mapu, koja ima ovakav feler, makar to bila i TomTom, koju i ja izuzetno cenim. Ali, ja nisam navijač...
Jednostavno, za mene, navigacije u lokalu nemaju nikakvu realnu vrednost niti su pokazatelj. Mada sam i tu imao interesantnih situacija gde su me Here mape vodile kroz budžake, a TT tamo gde treba, ali to sada nije bitno.
Kako to navigacije u lokalu nemaju nikakvu vrednost. Čudi me da imaš takvo mišljenje a ipak živiš u velikom gradu gde bi ti navigacija GMaps sa prikazom saobraćaja u realnom vremenu izuzetno koristila. Valjda će te sledeći skrinšotovi u prilogu i u to ubediti. Vikendom je u mom kraju velika gužva do pijace. Razlog nije samo pijaca nego i vozači koji tvrdoglavo tim putem idu ka Ibarskoj magistrali. Jednom sam se opekao jer nisam konsultovao Gmaps saobraćaj, što obično činim bez izuzetka i u Beogradu a i u našem Nišu. Od 4 slike na dalje se sve vidi. Čak je u sredu popodne, sedma slika, situacija bila još drastičnija. Do istog odredišta se vozi ili 8 min ili 14. Valjda ovo nije baš zanemarljivo. Da li ti tvrdiš da mi je mnogo važnije da od Beograda do Niša koristim navigaciju na auto-putu? Ja GMaps uključujem tek posle naplatne rampe. Probaj i ti nekada pa ćeš shvatiti o čemu pišem.
Pre par dana sam se vratio sa letovanja gde sam ukupno prešao 1300km
Igrao sam usput se sa svim svojim navigacijama, standalone i na oba mobilna, sinak mi je bio sufler. Pogodi koje su najbolje radile a koje najgore
Skrinšotove nisam imao kada da pravim niti da slikam, vozio sam.
Poštujem to što nisi pravio skrinšotove u vožnji. Iako se i to može nekada lako odraditi. Recimo, moja ćerka tapne po ekranu 2 puta i skrinšot je tu. Telefon je Huawei P20 Mate. Kod mog telefona P20 Lite se levom rukom mogu pritisnuti 2 tastera na istoj strani i napraviti skrinšot. Slažem se, bezbednije je ne dirati telefon u držaču. Ipak, mogao si se malo pomučiti i sada, po sećanju, ilustrovati gde te to HERE mapa vodila budžacima. Znam da si bio u Grčkoj i verovatno ti HERE nije pokvarila zadovoljstvo
Pošto si poredio HERE i TomTom a Google mapu ne uzimaš za ozbiljno, izrutiraj ti meni kako bi od Banovine stigao do hotela Park u Nišu. Zar ti ne smeta da i TomTom i HERE smatraju da se sme voziti preko mosta kod Tvrđave. Google mapa vodi normalno, slika 8. Na devetoj slici TomTom rutira do hotela Sole, pored hotela Park, takođe od Keja Mike Paligorića... Dakle, dragi moj kolega, da li su možda problemi, koje iGO i sa TA (a i HERE) mapom ima, razlog za tvoju čudnu izjavu "Jednostavno, za mene, navigacije u lokalu nemaju nikakvu realnu vrednost". Ipak je razlog ozbiljniji. Ne poštuješ GMaps, niti njegov Real Time Traffic, i normalno je da ti ni HERE ni TomTom nisu potrebni u lokalu (gradu koji poznaješ)...
Izgldea da je TT Nds topina a tek kad puste live traffic pa bice bukvalno neprehebiva...
Druže, ja već drugu godinu plaćam TomTom GO Mobile, sada GO Navigation koji je ustvari isti kao NDS, poslednja slika u prilogu. Ipak, mislim da prikaz saobraćaja u TomTom navigaciji nikada neće biti precizan kao RTT u navigaciji GMaps. Jednostavno, TomTom svoj RTT bazira na skupim sistemima, na senzorima, i to je razlog što samo po malo ima "saobraćaja" u Hrvatskoj i Sloveniji. U Sloveniji samo Ljubljana. GMaps pokazuje saobraćaj skoro u celom svetu...Ne bih se sada vraćao na moje mišljenje kako to Google radi. Ali je činjenica da "pogađa" gde je užasna gužva a gde se vozi sa uobičajenim saobraćajem...