Član
- Učlanjen(a)
- 05.09.2013
- Poruka
- 4.465
HvalaJa ne znam da li je Zaokret nas clan Ris, mozda je promenio ime.
Meni zaista ne smeta ni da jeste..
Meni je Ris drag, kao i Zaokret , a ako je ista osoba meni jos draze
To je nebitno za nasu pricu.Zaokret, sta ti velis na ovo sto kaze PoelBuster?
Imali smo clana pod imenom Ris, a i meni se cini kao da smo vec pricali?
Jesi li video neko hebrejsko sveto pismo da u njemu ne pise JHVH???Pa vec smo razmotrili ovo.
Ako je pisao na Hebrejskom ne mora da znaci da je ubacio JHWH.
I Isus poucava u hramu i cita iz Isaije gde pise JHWH, mislis li da je izgovorio to ime?
Pa da je izgovorio oni bi ga optuzili za krsenje trece zapovesti, ali vidimo da nisu!
Ja vala nisam.U svakom se koristi JHVH,tako da mozemo da budemo 100% sigurni da ga je i Matej pisao.
Matej je sigurno koristio Bozje ime u pisanju,bas kao sto su ga svi prepisivaci pisali,sem ako mislis da je Matej bio kukavica?Pa tako ni Matej nije ukljucio to ime, barem mi nemamo dokaze za to..
Mozda bi trebalo da napises,da neko skriva dokaze koji mu ne idu u korist.
Jeronim je sam napisao da je hebrejski tekst Matejevog jevadjelja sacuvan do njegovih dana IV vek n.e.Ako to kaze jedan katolik,sta tek treba da kazu JS???Po cemu si ti zakljucio da je to bas originalno Matejevo jevandjelje pisano njegovom rukom?
Molim te navedi mi reference.
A jos gore je ako si u pravu, a Jeronim nije u njemu nasao Ime YHWH, jer da jeste on bi sasvim sigurno to ''naglasio'' , a pogledaj njegove reci on svo vreme o tom imenu pise, i nijednom nije napomenuo da se ono nalazi u jevandjelju, sto bi svakako ucinio da je ono tamo bilo.
Dakle zakljucak je ''nije ga bilo''.
Nadalje Jeronim govori o JHVH na jevrejskom medju grckim slovima.Nema potrebe da govori o JHVH u jevrejskim slovima jer je to sasvim normalno,podrazumevano,jer nema hebrejskog teksta gde nema JHVH!
Kako bi mogao stati pred Jevreje sa svojim jevandjeljem gde je citirao stari zavet,a da izbaci JHVH???
Izbaciti najsvetije ime na svetu je jedno,a plasiti se da ga izgovore jeste sasvim druga stvar.
Tako da su to sasvim validni dokazi da je matej u svom jevandjelju na hebrejskom 100% koristio JHVH!
Ogroman je uspeh kad se nadje JHVH jevrejskim slovima i to najstarijim medju grckim slovima,septuaginta(stari zavet na grckom),a u hebrejskom starom zavetu koriscenje JHVH je bilo sasvim normalno.On zato govoreci o ''imenu'' navodi primere za ''ime'' jedino iz ''Septuaginte'' tj. Starog Zaveta...
Pisusci na hebrejskom jeziku jevandjelje o isusu,za Mateja je to bilo kao produzetak starog zaveta ,i to je bila prva napisana hriscanska knjiga, i stoga on je 100% pratktikovao koriscenje JHVH u hebrejskim spisima?
Da se nije nekoga plasio pa da ne pise JHVH???
Pa dal ti ne citas ono sto ti ja pisem?Pa zar ti ne slusas sta ja pisem?
Nije ga bilo u ''grckoj Septuaginti'', pa kako bi ga onda citirajuci ukljucio?
Postojala je i ''hebrejska verzija Septuaginte''(na grckom sa imenom YHWH), ali vecina Jevreja u tadasnje vreme nije ni znala da izgovori to ime. Zato ga ni Matej nije ukljucio i koristio je grcku verziju.
Jel shvatas sad?
Septuaginta je prevod starog zaveta sa hebrejskog jezika na grcki jezik.
Jesi li ikada cuo da se srpski jezik prevodi na srpski???To tada nije prevod nego prepis!
Ali ako si cuo ,svaka ti cast.
Dakle u tim septuagintama nakon IV veka nase ere izbacuje se JHVH pisano hebrejskim najstarijim slovima ,a zamenjuje sa Gospod i Bog!Dokaz za to su delovi septuaginti koji poticu iz I i II veka nase ere,gde se jasno vidi JHVH pisano najstarijim hebrejskim slovima!!!Postoje i slike koje su postavljene na pocetku ove teme!!!
Nepobitno je utvrdjeno po stilu pisanja i drugim merilima ljudi koji se bave ovom tematikom,da se u septuagintama koristilo JHVH,jer su ti dokazi pronadjeni.Zasto se prestalo sa tom praksom od IV veka nase ere,zasto se od tada prilikom prepisivanja septuaginti izbacuje JHVH pisano najstarijim hebrejskim slovima,to ce tek da se dokaze.Sta vise ovo su samo moje i tvoje spekulacije i nagadjanja ili za jedno ili za drugo, a najjasnije je ono sta dokazi upucuju, a to je da mi nemamo Bozje ime u manuskriptima.
A sta to znaci po tebi?
Kazi mi jesu li i manuskripti falsifikovani?
Jeronim govori da je sve do njegovog vremena postojalo JHVH pisano najstarijim hebrejskim slovima u grckim knjizicama koje su pisane grckim jezikom,a za Matejevo jevandjelje je nedvosmisleno kazao da je napisano na hebrejskom jeziku.Kako nedvosmisleno?
Oni nigde nisu rekli da to ime postoji u NZ.
Dok Jeronim pisuci o orginialu Matejevog Jevandjelja ne nalazi ga u tekstu.
Pa to stvarno treba biti kontra dokaz..
A sta cemo ako te "grcke knjizice" nisu bile samo septuaginte vec i one koje su pisali ostali apostoli Isusa Hrista???,sta cemo onda???
[/QUOTE]