Najveca prevara - izbacivanje jehove iz biblije

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Znači karakter, ali je tvoj propust što ne poznaješ biblijsko značenje imena, ne samo Boga - već i ljudi.

Svaki od mnogih naziva za Boga opisuje različiti aspekt Njegovog raznovrsnog karaktera.

Ovo su neka od poznatijih Božjih imena u Bibliji:

EL, ELOAH: Bog „moćni, silni, istaknut“ (Postanak 17,1; Izaija 9,6) — etimološki, El znači „moć“, kao što je u stihu: „U vlasti moje ruke je da ti naudim“ (Postanak 31,29). El je povezano s drugim kvalitetama, kao što su poštenje (Brojevi 23,19), ljubomora (Ponovljeni zakon 5,9), te suosjećanje (Nehemija 9,31), ali u korijenu ostaje značenje moći.

ELOHIM: Bog „Stvoritelj, moćni i silni“ (Postanak 17,7; Jeremija 31,33) — to je oblik množine od Eloah, koji je sukladan doktrini Trojstva. Priroda Božje moći u superlativu vidi se u prvoj rečenice Biblije kada Bog (Elohim) stvara svijet svojom riječju (Postanak 1,1).

EL ŠADAJ: „Bog Svemogući“, „moćni Bog Jakovljev“ (Postanak 49,24; Psalam 132,2. 5) — govori o Božjoj apsolutnoj moći nad svime.

ADONAI: „Gospodin“ (Postanak 15,2; Suci 6,15) — koristi se umjesto imena YHWH, koje su Židovi smatrali previše svetim da bi ga izgovarali grešni ljudi. U Starom zavjetu, YHWH se češće koristi u Božjem postupanju s Njegovim narodom, dok se Adonai koristi više kada se Bog bavi s poganima.

YHWH/JAHVE: „GOSPODIN“ (Ponovljeni zakon 6,4; Daniel 9,14) — strogo govoreći, ovo je jedini pravi naziv za Boga. U nekim Biblijama se prevodi „GOSPODIN“ (smanjenim velikim slovima) kako bi se napravila razlika od Adonai, „Gospodin“. Otkrivenje ovog imena prvo je dano Mojsiju: „Ja sam koji jesam“ (Izlazak 3,14). Ovo ime navodi neposrednost, prisutnost. Jahve je prisutan, dostupan, blizu onima koji ga zazivaju za izbavljenje (Psalam 107,13), oprost (Psalam 25,11) i vodstvo (Psalam 31,3).

JIREH: „Bog proviđa“ (Postanak 22,14) — ime koje je ovjekovječio Abraham kada je Bog za žrtvu umjesto Izaka providio ovna.

RAFA: „Bog ozdravlja“ (Izlazak 15,26) — „Jer ja sam Jahve koji dajem zdravlje“, i tijelu i duši. Bog daje zdravlje tijelu - čuvanjem od bolesti i liječenjem bolesti, a duši - opraštanjem grijeha.

NISI: „Bog naš stijeg“ (Izlazak 17,15), pri čemu stijeg podrazumijeva mjesto okupljanja. Ovo ime je spomen na pobjedu u pustinji nad Amalečanima u Izlasku 17.

MEKADEŠ: „Bog posvećuje, čini svetim“ (Levitski zakonik 20,8; Ezekiel 37,28) — Bog daje jasno do znanja da samo On, a ne zakon, može očistiti Njegov narod i učiniti ga svetim.

ŠALOM: „Bog naš mir“ (Suci 6,24) — ime koje je Gideon dao žrtveniku kojeg je izgradio nakon što ga je anđeo Gospodinov uvjerio da neće umrijeti kao što je mislio nakon što ga je vidio.

ELOHIM: „ Bogovi“ (Postanak 2,4; Psalam 59,5) — kombinacija Božjeg jedinstvenog imena YHWH i općenitog „Gospodin“, što znači da je On Gospodin nad vojskama.

SIDKENU: „Bog naša pravednost“ (Jeremija 33,16) — kao i kod YHWH-Mekadeš, samo Bog daje čovjeku pravednost, konačno u osobi Njegovog Sina, Isusa Krista, koji je za nas postao grijehom „da mi postanemo pravednost Božja u njemu“ (2. Korinćanima 5,21).

ROI: „Bog naš pastir“ (Psalam 23,1) — Nakon što je David razmišljao o svom odnosu kao pastiru prema svojim ovcama, shvatio je da je to upravo odnos kakav Bog ima s njim, i zato izjavljuje: „Jahve-Roi je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam“ (Psalam 23,1).

ŠAMA: „Bog je ovdje“ (Ezekiel 48,35) — ime koje je pripisano Jeruzalemu i tamošnjem Hramu, što je ukazivalo na to da se nekadašnja slava Gospodinova (Ezekiel 8—11) vratila (Ezekiel 44,1-4).

SEBAOT: „Bog nad vojskama“ (Izaija 1,24; Psalam 46,7) — vojska znači „horde“, i anđela i ljudi. On je Gospodin nad nebeskom vojskom i stanovnicima zemlje, Židovima i poganima, bogatima i siromašnima, gospodarima i robovima. Ovo ime izražava Božje veličanstvo, moć i vlast, te pokazuje da je On u stanju ispuniti ono što je odredio.

EL ELION: „Bog Svevišnji“ (Ponovljeni zakon 26,19) — izvedeno od hebrejskog korijena „ići gore“ ili „penjati se“, što znači da ima smisao nečega što je najviše. El Elion označava veličanje i govori o apsolutnom pravu gospodstva.

EL ROI: „Bog svevid“ (Postanak 16,13) — ime koje je Bogu pripisala Hagara kada je bila sama i očajna u pustinji nakon što ju je Saraja otjerala (Postanak 16,1-14). Kada je Hagara susrela anđela Gospodinovog, shvatila je da je u viđenju vidjela samog Boga. Također je shvatila da je El Roi vidio nju u njezinoj nevolji i svjedočio joj da je On Bog koji živi i sve vidi.

EL-OLAM: „Bog vječni“ (Psalam 90,1-3) — Božja priroda je bez početka i kraja, bez ikakvih vremenskih ograničenja, te u sebi sadrži uzrok samog vremena; „od vječnosti do vječnosti, ti si Bog“.

EL-GIBOR: „Bog silni“ (Izaija 9,6) — ime koje u ovom proročkom dijelu Izaije opisuje Mesiju, Isusa Krista. Kao snažni i moćni ratnik, Mesija, Bog silni, izvršit će uništenje Božjih neprijatelja i vladati željeznom palicom (Otkrivenje 19,15).

I ime Isus ima svoje značenje.

Eto zaboravio si ime JAH koje je skraceno od Jehova ili Jahve,i nalazi se u reci "alelujah" sto znaci Slavite Jah!!!

YHWH/JAHVE: Jehova na srpskom je jedino pravo njegovo Vlastito ime za Boga Oca.

Elohim (skarceno EL-),znaci Bog ,a gibor,olam,roi,eloin itd jesu samo pridevi.
Adonai znaci Gospodin ili skraceno Gospod. tako da su ova dva zadnja samo titule kao predsednik i slicno.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zaokret, prouci malo ovu temu biblijskih imena i njihovoog znacenja, kako za Boga - tako i za ljude, i mesta, pa mozemo diskutovati.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
I za tripu i za laodikeju
Ako vam smeta ime Jehova,zasto ne izbacite i ime Isus???
Mozda cete onda biti srecniji i imati jos veci haos u razumevanju Biblije...
Ma izbacite i imena svih ostalih bogova...,Bala,dagona,Marduka,Ozirisa itd itd...,ma izbacite i ljudska imena Pavla,Petra,Jakova itd...ma ni ona vam nisu potrebna...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja ime JHWH ili Jahve nisam izbacio, kao što nisam izbacio ni jedno drugo ime, i sva ona mi govore o karakteru Boga, što je suština svih tih imena, pa i Jahve.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ja ime JHWH ili Jahve nisam izbacio, kao što nisam izbacio ni jedno drugo ime, i sva ona mi govore o karakteru Boga, što je suština svih tih imena, pa i Jahve.

Pa ako nisi izbacio ime Jehova,daj da vidim tvoju Bibliju,dal pise u njoj Jehova ili tvoja vera ne koristi jehovu,tj ,izbacila ga je.
Koji prevod Biblije koristi tvoja vera?,i ima li u njoj Jehove?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa ako nisi izbacio ime Jehova,daj da vidim tvoju Bibliju,dal pise u njoj Jehova ili tvoja vera ne koristi jehovu,tj ,izbacila ga je.
Koji prevod Biblije koristi tvoja vera?,i ima li u njoj Jehove?

Opet se bavis formom.

Nije bitno da li ima SAMO ime Jhwh ili Jahwe, vec da li se u bibliji opisuje Bozji karakter i njegov plan spasenja, kroy koje covek dobija spasenje.
Samo ime nema za coveka nikakvu svrhu, ako se kroy njega ne otkriva Bozji karakter.

I u tvojoj bibliji pise Jehova, i ako to nije ispravno, vec JHVH.

Dakle, vase kreiranje ovog imena je ljudsko, ne Bozje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Opet se bavis formom.

Nije bitno da li ima SAMO ime Jhwh ili Jahwe, vec da li se u bibliji opisuje Bozji karakter i njegov plan spasenja, kroy koje covek dobija spasenje.
Samo ime nema za coveka nikakvu svrhu, ako se kroy njega ne otkriva Bozji karakter.

Pa kako da se bavi karakterom Boga kada bi ga to ukorilo, zato se bavi formom tj. magijom riječi.

Vidiš čime se bave, d ali je Isus imao dugu kosu ili ne, da li je razapet na stubu ili krstu itd.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Opet se bavis formom.

Ime je najbitnije jer izbacivanjem Bozjeg imena rusite i celu Biblijsku nauku.Ako se ne zna ime zakonodavca ,nece se gledati ni na zakon.

Pa kako da se bavi karakterom Boga kada bi ga to ukorilo, zato se bavi formom tj. magijom riječi.

Vidiš čime se bave, d ali je Isus imao dugu kosu ili ne, da li je razapet na stubu ili krstu itd.
Pa kad se izbaci Bozje ime Jehova,onda se sve kvari ,pa i to da je Isus imao dugu kosu kao zena,kao neki pedercic,sto je bilo sramotno u Isusovo vreme.
Tebi je sve nebitno,a pricas o nekakvom karakteru sa dugom zenskom kosom.
1.Коrincanima 11:14
Зар вас сама природа не учи да је за мушкарца срамота ако има дугу косу
, 15 а да је жени на част ако има дугу косу?+ Јер коса јој је дата уместо покривала

Natrag